Domeniu: Istorie -> România -> Perioada interbelică
Politică și științe politice -> Ideologii politice -> Fascism, legionarism
Colecție: STUDII ROMÂNEȘTI
Număr pagini: 288
ISBN: 978-973-46-5357-7
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2015
Roland Clark
Sfântă tinerețe legionară. Activismul fascist în România interbelică
Stoc epuizat
Traducere de Marius-Adrian Hazaparu
 
O imagine cuprinzatoare, documentata, a miscarii legionare din Romania interbelica
 
Fondata in 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail a fost una dintre cele mai puternice si mai longevive miscari fasciste din Europa. Cu radacini in miscarile nationaliste care in secolul al XIX-lea cereau independenta fata de Imperiul Austro-Ungar, Legiunea a ajuns la putere urmind un drum sinuos, marcat de violenta si discursuri antisemite si ultranationaliste. Sub conducerea carismaticului Corneliu Zelea Codreanu, organizatia s-a consolidat de-a lungul anilor, atragind tot mai multi membri. A imprumutat uniformele, marsurile si estetica martiala a fascismului european si s-a bucurat de sprijin politic atit in interiorul granitelor tarii, cit si in afara lor.
Roland Clark merge pe firul istoriei orale, al memoriilor personale si al documentelor din arhivele nationale pentru a avea o imagine cit mai completa a curentului fascist din Romania interbelica. El ofera o noua perspectiva asupra fascismului european in care, dincolo de analiza istorica detaliata, evidentiaza impactul pe care represiunea oficiala, spectacolul fascist si actiunile legionarilor l-au avut asupra vietii de zi cu zi a oamenilor obisnuiti.
 
„Roland Clark a folosit carti rare si serii integrale ale ziarelor interbelice, manuscrise si documente nepublicate, transcrieri ale interviurilor cu martori oculari ai evenimentelor analizate. De o importanta particulara sint dosarele din arhivele nationale romanesti, care reprezinta o sursa incomparabila pentru istoria miscarii legionare.” (Dennis Deletant, Georgetown University)
 
Din cuprins:
Radacinile ultranationalismului • Dreptate tinereasca • Mobilizarea sustinatorilor • Alegeri, violenta si disciplina • Puterea tipariturilor • Piept calit de fier si sufletul de crin • Mintuire si jertfa • Ascensiunea si decaderea
39.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Roland Clark (autor)
Roland Clark preda istorie moderna europeana la Eastern Connecticut State University.
Printre domeniile sale de interes se numara nationalismul, teologia, Holocaustul din Romania, precum si miscarile culturale si sociale din Rusia si Europa Centrala si de Est. A sustinut o teza de doctorat la University of Pittsburgh pe tema semnificatiei fascismului pentru membrii de rind ai Legiunii Arhanghelul Mihail. A tradus in limba engleza volumul Sfinta Treime sau La inceput a fost iubirea al parintelui Dumitru Staniloae.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in