Domeniu: Literatură universală -> Africană
Literatură universală -> Thriller & Mystery
Literatură universală -> Viaţă de familie
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 328
ISBN: 978-973-46-5612-7
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2015
Nuruddin Farah
Ascuns la vedere
Stoc epuizat
Traducere din limba engleza si note de Irina Bojin
 
„Cel mai important romancier african al momentului.” (The New York Review of Books)
 
Romanul Ascuns la vedere o are in centru pe Bella, o fotografa renumita, de origine somaleza, care traieste la Roma. Nenorocirea face ca fratele ei vitreg, Aar, functionar la ONU, sa fie omorit de extremistii din Mogadishu intr-un atentat cu bomba, lasind in urma doi copii adolescenti.
Cum Bella este cea mai apropiata ruda, ea devine tutorele lor legal si se stabileste impreuna cu copiii la Nairobi, renuntind la calatoriile prin lumea intreaga si la stilul de viata occidental. Ca si cum noile responsabilitati si schimbari din viata ei n-ar fi suficiente, Bella descopera ca trebuie sa lupte pentru a pastra copiii, cind mama lor naturala – care isi parasise familia cu multi ani in urma – revine cerindu-si drepturile. Se creeaza astfel o legatura neobisnuit de puternica intre matusa si cei doi orfani, iar Bella isi abandoneaza de bunavoie libertatea, asumindu-si originile africane. Pe fundalul acestei drame de familie, se contureaza o discutie cu bataie mai lunga despre traditii si constringeri, deopotriva fascinante si ingrijoratoare.
 
Ascuns la vedere debuteaza cu un atac terorist, dar nu violenta este miza romanului, ci cercetarea atenta a durerii si a iubirii pe care membrii familiei si-o poarta unul altuia. Farah crede cu tarie ca vederea unui loc familiar sau a unui chip cunoscut poate da nastere unor amintiri dureroase, iar mingiierea poate veni din cele mai neasteptate locuri.” (The New York Times Book Review)
 
„O explorare plina de sensuri a crizelor sociale si politice contemporane, dar si o poveste plina de sensibilitate despre viata in umbra durerii, despre cum sa inveti sa ierti si sa incerci sa raspunzi la intrebarea: «Ce inseamna sa fii somalez in zilele noastre?».” (Washington Post)
 
„Personajele lui Nuruddin Farah capata greutate prin micile istorii de viata si prin anecdota. El scrie cu gindul la trecut… mai ales despre imaginea somalezilor in propriii ochi sau ai altora.” (USA Today)
 
9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Nuruddin Farah (autor)
Nuruddin Farah (n. 1945, in Somalia) este romancier, dramaturg si autor a numeroase eseuri polemice. Intre 1969 si 1972 lucreaza la primele transliterari ale dialectelor somaleze in alfabetul latin. Primul sau roman, From a Crooked Rib (1970), ii aduce Premiul International Neustadt pentru Literatura. Publica apoi trilogia Variations on the Theme of an African Dictatorship, inspirata de actiunile unui grup clandestin care lupta impotriva dictaturii militare a lui Siad Barre – Sweet and Sour Milk (1979), Sardines (1981) si Close Sesame (1983). In prezent este profesor invitat la Bard College.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in