Domeniu: Biografii, autobiografii și jurnale -> Memorii, amintiri
Biografii, autobiografii și jurnale -> Aventurieri şi exploratori
Literatură de călătorie -> Africa -> General
Colecție: BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri
Număr pagini: 272
ISBN: 978-973-46-4291-5
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2016
Dimitrie Ghika-Comănești
O espediţie română în Africa
Stoc epuizat
Cu o prefata de Mircea Anghelescu
 
Pe 3 octombrie 1895, boierul moldovean Dimitrie Ghika-Comanesti si fiul sau Nicolae plecau de la Trieste intr-o expeditie in Africa Orientala. Isi propusesera sa vineze animale salbatice si sa se intoarca acasa cu trofee, dar si sa adune informatii stiintifice despre regiuni mai putin explorate pina la acea vreme. Intreaga expeditie a fost planuita si finantata de cei doi boieri, care in prealabil s-au documentat la Londra, luind lectii de botanica, zoologie si cartografie. In aventura lor africana, care avea sa dureze patru luni, Dimitrie si Nicolae Ghika au fost insotiti de o caravana formata din 59 de oameni, 72 de camile, patru cai, doi catiri abisinieni si 15 oi. Pe parcurs, au inventariat fauna si flora, au facut observatii meteorologice si hidrologice si au cartografiat terenul. La intoarcere au prezentat rezultatele expeditiei la importante societati stiintifice din Europa, intre care si Royal Geographical Society din Londra, si au scris doua carti – tatal, pe cea de fata, in romana, care insista asupra peripetiilor calatoriei si vinatorii si care contine o harta si numeroase fotografii facute in timpul expeditiei, iar fiul, o carte in franceza, ce a circulat in strainatate in epoca. 
 
„Povestirea calatoriei lui Dimitrie Ghika in Africa Orientala nu depaseste intru nimic dimensiunile sau rezultatele unei reusite expeditii de vinatoare si de observatii etnologice din acea vreme, dar exprima un potential si o disponibilitate remarcabile pentru o tara mica si o cultura inca tinara; si, desigur, o calitate deosebita, intelectuala si morala, a unei familii care a dat vietii noastre culturale si politice mai multi descendenti de valoare.” (Mircea Anghelescu)
9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Dimitrie Ghika-Comănești (autor)
Dimitrie Ghika-Comanesti (1839-1923) este descendentul unei familii ilustre, care a dat, incepind cu secolul al XVII-lea, mai multi domni ai Moldovei si Tarii Romanesti. Si-a luat doctoratul in drept la Berlin, a fost magistrat si deputat. Pasionat de vinatoare si de natura, a devenit membru al Societatii Romane Regale de Geografie. A calatorit mult in Romania si in strainatate, cea mai cunoscuta calatorie a sa raminind cea intreprinsa impreuna cu fiul sau Nicolae in Cornul Africii, in urma careia a scris O espeditie romana in Africa.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in