Domeniu: Literatură română -> Fantasy & SF
Literatură română -> Beletristică
Colecție: CARTEA ROMÂNEASCĂ
Număr pagini: 144
ISBN: 978-973-23-3152-1
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2016
Ciprian  Măceșaru
Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta
În stoc

În romanul Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta, Ciprian Măceşaru a creat o Românie miniaturală. Tarele unei întregi societăţi se regăsesc concentrate în lumea fictivei comune Strâmbeni. Întîmplări dintre cele mai diverse şi mai colorate, pline de personaje viguroase animă viaţa localnicilor. E o carte cu foarte mult umor (a se citi: haz de necaz), scrisă alert şi poetic, cu uşoare alunecări în fantastic, construită după modelul unui puzzle, chiar dacă unele episoade nu comunică cu celelalte decît prin apartenenţa la aceeaşi realitate socială. Finalul dur aruncă asupra cititorului umbra unei ameninţări, (încă) o dovadă că joaca autorului e susţinută de o miză ridicată. Un roman electrizant, cu dialoguri şi poveşti memorabile.

„Strâmbeniul lui Măceşaru reprezintă o comunitate speculară, fascinantă, adictivă şi improbabilă, avînd ceva mitic şi totodată profund autentic, de parcă marginalii optzeciştilor ar fi inundat pe neaşteptate Macondo. Iar această lume străluceşte hipnotic, cu voluptate şi minuţie, între paginile romanului, înainte să fie aneantizată prin acel soi de mecanism impersonal care e arma milenară a destinului.” (Doru Căstăian)

„Metonimie a României de azi, Republica Strâmbeni se lăfăie cinic şi bufon într-o veselie iresponsabilă, de carnaval pestriţ, cu Păcală parşivi şi Tîndală furibunzi, cînd fals abulic şi ludic agresiv, cînd agresiv animalic, schimonosit ca fizionomiile Capriciilor lui Goya. Dezosare morală şi dezarticulare socială. Prostie fudul-ţîfnoasă, aparent inofensivă, dar perversă în fond şi sîngeroasă la o adică. (Supra)realism grotesc, anarhie jalnic-feerică, debusolare haioasă la început, dar cu efecte criminale pe drum şi răzbunări atroce în final.
În fine, într-o lume de-a-ndoaselea, unde să alergi liber cu bicicleta, dacă nu în cimitir? Numai că, atenţie, nu printre, ci pe sub alei şi morminte!” (Dan C. Mihăilescu)

22.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Ciprian  Măceșaru (autor)
Ciprian Macesaru s-a nascut pe 7 septembrie 1976, la Cimpina. A debutat in anul 2007 cu volumele Cintecul greierilor de sub calea ferata (poeme) si Dialoguri in oglinda (interviuri), aparute la Editura Curtea Veche. In anul 2010 publica, la Editura Brumar, jurnalul cultural Focul din timpla si volumul Poeme, urmat, in 2011, de Strazi interioare.
Este prezent in antologia Cele mai frumoase poeme din 2010, selectie de Claudiu Komartin si Radu Vancu, Editura Tracus Arte, 2011.
A publicat articole, interviuri, proza si poezie in reviste precum: Litere, Arte & Idei, Romania literara, Cuvintul, aLtitudini, Poesis International, Orizont, Mu (Spania).
Semneaza cronica de carte din revista Sapte Seri. Este fondatorul si directorul revistei Accent Cultural din Bucuresti.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in