Domeniu: Istorie -> România -> Cultură și civilizație
Istorie -> România -> Perioada modernă
Colecție: STUDII ROMÂNEȘTI
Număr pagini: 264
ISBN: 978-973-46-6225-8
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2016
Alex Drace-Francis
Geneza culturii române moderne. Instituţiile scrisului şi dezvoltarea identităţii naţionale (1700-1900)
În stoc

Traducere de Marius-Adrian Hazaparu

Alfabetizare, modernizare instituţională, dezvoltarea unei literaturi naţionale, formarea unui stat independent: iată cîteva fenomene asociate de mult cu experienţa istorică românească din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Dar care este relaţia dintre ele, cum s-au influenţat reciproc şi în ce context global şi-au făcut apariţia? Alex Drace-Francis propune o reevaluare critică a proceselor de creare a instituţiilor culturale şi educaţionale în Principatele Române şi în Vechiul Regat, în lumina teoriilor recente din ştiinţele sociale. De-a lungul a douăzeci de capitole concise, dar întemeiate pe o amplă cercetare a surselor interne şi externe, Alex Drace-Francis oferă o prezentare originală a principalelor linii de dezvoltare şi în acelaşi timp o serie de contribuţii noi la dezbaterile istoriografice internaţionale privind educaţia, cultura tiparului, formarea statului şi identitatea naţională.

„Un studiu foarte util, care examinează legătura vitală dintre cultură şi naţiune într-o perioadă crucială din istoria României.” (Andrei Pippidi)

„Un studiu extrem de erudit... O carte indispensabilă pentru oricine este interesat de originea producţiei literare şi a educaţiei în contextul Iluminismului, al modernizării şi formării statelor.” (Irina Livezeanu)

„Solidă, foarte bine informată, cartea lui Alex Drace-Francis nu se limitează la sinteza unui număr mare de date şi ipoteze, ci formulează şi întrebări importante cu privire la un trecut cultural a cărui cercetare este încă marcată de stereotipuri.” (Mircea Anghelescu)

34.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Alex Drace-Francis (autor)

Alex Drace-Francis (n. 1971). A absolvit Studii engleze şi americane la University of East Anglia (1992) şi Studii sud-est-europene la Universitatea din Londra (master, 1996). Doctor în istorie la Universitatea din Londra (2001). Cercetător postdoctoral la University College London (2001-2004), lector în istorie europeană la Universitatea din Liverpool (2005-2011) şi profesor asociat de istorie culturală a Europei moderne la Universitatea din Amsterdam (2011-prezent). Autor al cărţilor The Making of Modern Romanian Culture (2006) şi The Traditions of Invention (2013) şi coordonator al mai multor volume de studii şi de documente, printre care European Identity: A Historical Reader (2013) şi Where to Go in Europe (2013, în colaborare cu Wendy Bracewell). A semnat articole, recenzii, interviuri, grupări tematice în peste 30 de reviste de specialitate; participă regulat la conferinţe şi proiecte internaţionale de cercetare pe teme de istorie culturală şi literară a Europei moderne.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in