Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Proză scurtă
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Esențial
Număr pagini: 248
ISBN: 978-973-46-6421-4
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2016
Charles Bukowski
Dragoste la 17,50 $
Ultimele exemplare

Traducere din limba engleză şi note de Cristian Neagoe

Considerată cea mai bună antologie de povestiri a lui Charles Bukowski, Dragoste la 17,50 $ concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic şi atît de uman al autorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată şi coruptă, înţesată de alcoolici, tîrfe, vagabonzi şi rataţi. Sexul, violenţa

şi alcoolul sînt omniprezente, iar prieteniile sînt superficiale şi pragmatice. Iubitele înşală sau sînt violate, bărbaţii ucid, fură, se încaieră, dragostea adevărată este rară şi efemeră. De multe ori prozatorul îşi dezvăluie şi o faţetă jucăuşă, lăsîndu-şi imaginaţia să se dezlănţuie în texte fanteziste, de un umor irezistibil: Chinaski boxează cu Hemingway, e pe cale să devină cel mai mare scriitor american şi e asaltat de femei superbe şi bogate. Însă, indiferent dacă apelează la biografie sau la imaginaţie, Bukowski îşi impune viziunea asupra lumii şi izbuteşte să creeze, din întîmplări aparent mărunte, literatură de o extraordinară calitate.

„Bukowski a fost un bard al barurilor şi bordelurilor, un descendent direct al vizionarilor romantici care se închinau la altarul excesului, al violenţei şi al propriei nebunii.” (The New York Times)

„Charles Bukowski n-a evadat niciodată cu adevărat din California. E limpede că nu îl putem imagina nicăieri altundeva; încă mai colindă pe undeva pe Coasta de Vest, unde scrie poezii şi povestiri despre cele cinci decenii în care a băut, a vagabondat, a făcut sex şi a iscat scandaluri, dovedind astfel cu trufie că limba îşi păstrează forţa chiar şi pe marginea abisului.” (The New York Review of Books)

„Bukowski a scris despre bărbaţi şi femei striviţi ca nişte doze de bere călcate în picioare, despre dîrzenie, furie, dor, sex şi, înainte de orice, despre el însuşi. Cărţile lui au fost bestselleruri în Brazilia, poezia lui se predă în liceele din Franţa, iar în Statele Unite a fost un simbol al revoltei.” (The Washington Post)

Volum recomandat de: Bookmag.eu

29.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Charles Bukowski (autor)
Charles Bukowski s-a născut în Germania, la Andernach, în 1920. Cînd avea doi ani, părinţii lui s-au mutat în Statele Unite, stabilindu-se în Los Angeles, unde scriitorul a copilărit şi şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă. A studiat la Los Angeles City College, dar a abandonat cursurile şi a dus o viaţă dezordonată, scriind cu pasiune îndîrjită şi schimbînd diverse slujbe pentru a supravieţui: a lucrat într-un abator, într-o fabrică de biscuiţi pentru cîini, a fost spălător de vase, şofer de camion, funcţionar de poştă etc. A publicat prima povestire la douăzeci şi patru de ani, iar în 1960 a debutat cu un volum de versuri. Încetul cu încetul, valoarea operei sale a început să fie recunoscută, iar în 1969 Bukowski a semnat un contract de exclusivitate cu Black Sparrow Press, ceea ce i-a permis să renunţe la slujba din acel moment şi să se dedice exclusiv scrisului. Autor prolific, a publicat numeroase volume de poezie, antologii de povestiri şi romane, devenind unul dintre cei mai citiţi scriitori americani contemporani. În ultimii ani de viaţă a cunoscut succesul, şi‑a cumpărat o casă cu piscină, un BMW şi un computer. A murit în martie 1994, într‑un spital din San Pedro, California, după o luptă de un an cu leucemia. La Editura Polirom au apărut pînă în prezent, unele în mai multe ediţii, romanele Femei, Factotum, Poşta, Hollywood, Şuncă pe pîine, volumele de povestiri Dragoste la 17,50 $, Poveşti despre nebunia obişnuită şi Muzică de belele şi antologia de poezie Dragostea e un cîine venit din iad.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in