Domeniu: Literatură română -> Proză scurtă
Literatură română -> Beletristică
Colecție: TOP 10+
Număr pagini: 200
ISBN: 978-973-46-6362-0
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2016
Florin Lăzărescu
Lampa cu căciulă (ediţie de buzunar)
În stoc

Ecranizarea povestirii Lampa cu căciulă, cu scenariul autorului, în regia lui Radu Jude, a cîştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival (SUA).

Prin zece povestiri ce ar putea fi considerate la fel de bine și capitolele unui roman, autorul construieşte o carte despre copilărie, despre inocenţa pierdută a lumii contemporane. Fiecare personaj (indiferent dacă este vorba despre copilul care îşi duce împreună cu tatăl său televizorul la reparat sau despre cel ce merge pe jos pînă la bîlci pentru a vedea Balena Goliat, despre paznicul de iaz care e „prieten” cu un crap ori despre bătrîna ce se îmbată asteptînd întoarcerea fiului său de la puşcărie) trăieşte într-un scurt timp o adevărată aventură, o dramă ori o comedie – acestea reuşind să fie totodată fireşti, umane, dar şi spectaculoase. Pentru copilul povestitor, viața pare un teren de joacă în care nu contează dacă pierzi sau cîştigi, ci dacă reuşeşti să fii fericit fie măcar şi o clipă, jucînd după regulile proprii, printr-o continuă artă a improvizaţiei.

„La Florin Lăzărescu, acum şi aici, cred că se poate vorbi de magie albă. Altfel, în absenţa vrăjilor bune, nu ştiu cum ar fi posibil ca lumea întreagă, cu continente şi fiinţe, cu mari mărunţişuri şi mici grozăvii, să se strîngă într-un singur punct geografic, fără nume, pierdut printre dealuri şi întîmplări. Rar am citit cu atîta bucurie o carte şi tot rar am fost cucerit într-atît. Sînt povestiri care se nasc una din alta, cresc ca ramurile tinere şi sfîrşesc prin a desena un fel de copac al vieţii, trecut prin anotimpuri.”  (Filip Florian)

9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Florin Lăzărescu (autor)
Florin Lazarescu (n. 28 martie 1974, Doroscani –Iasi), prozator si scenarist. Absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi (1998). La Editura Polirom a mai publicat Ce se stie despre ursul panda (roman, 2003), Trimisul nostru special (roman, 2005, 2014; unul dintre romanele cistigatoare ale Marilor Premii pentru Literatura
Est-Europeana, Frankfurt, 2006, fiind tradus in franceza, germana, spaniola, italiana, slovena, maghiara si croata), Lampa cu caciula (povestiri, 2009) si Amortire (roman, 2013). (Co)scenarist pentru Lampa cu caciula (2006, in regia lui Radu Jude, cistigator a peste 50 de premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri internationale de film, printre care Sundance, SUA), O umbra de nor (2014, in regia lui Radu Jude; premiera la Cannes, in sectiunea Quinzaine des Realisateurs) si Aferim! (2015, in regia lui Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale pentru cea mai buna regie).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in