Domeniu: Literatură universală -> Umoristică, satirică
Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Esențial
Număr pagini: 408
ISBN: 978-973-46-6975-2
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2017
John Kennedy Toole
Conjuraţia imbecililor (ediţia 2017)
Ultimele exemplare

Traducere din limba engleză de Lidia Ionescu

Cuvînt înainte de Walter Percy

Un roman clasic al literaturii comice, Conjuraţia imbecililor este povestea lui Ignatius J. Reilly, un medievist în vîrstă de 30 de ani, un soi de pierde-vară care îşi scrie „marea operă” pe foi rupte din blocnotes (pe care apoi le bagă sub pat!) şi îşi terorizează mama. Viaţa i se schimbă radical cînd, în urma unor întîmplări nefericite, aproape aruncat în stradă, Ignatius se vede nevoit să-şi caute o slujbă. Aventurile abia acum încep şi Ignatius e prins într-un cerc de personaje care de care mai ciudate: o stripteuză, o secretară septuagenară ce încearcă în zadar să se pensioneze, homosexualul Dorian Greene, sinistra domnişoară Lee, proprietara clubului Night of Joy, şi Myrna Minkoff, fata pe care o iubeşte pînă la ură.

„Cea mai mare realizare a lui Toole este Ignatius Reilly însuşi, intelectual, ideolog, trîndav, mîncău, fraier, care în mod normal ar trebui să-i repugne cititorului prin înfumurarea lui gargantuescă, prin dispreţul lui bubuitor şi războiul de unul singur împotriva a toţi şi toate – Freud, homosexuali, heterosexuali, protestanţi şi alte variate excese ale vremurilor moderne.” (Walker Percy)

„O capodoperă comică. Ignatius J. Reilly, eroul lui John Kennedy Toole, este un Gargantua al zilelor noastre, un Don Quijote din New Orleans.” (Chicago Sun-Times)

„O epopee comică, un roman ca o avalanşă, tumultuos, plin de viaţă.” (The Washington Post)

Conjuraţia imbecililor este o capodoperă de o inventivitate uimitoare, o simfonie comică.” (The New York Times Book Review)

39.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
John Kennedy Toole (autor)

John Kennedy Toole s-a născut în 1937, la New Orleans. Copilăria lui a stat sub semnul unei mame autoritare, care îl considera geniu. A absolvit Tulane University, şi-a luat masteratul la Columbia University şi a predat la University of Southwestern Louisiana, Hunter College şi Dominican College. Respingerea manuscrisului a ceea ce avea să fie romanul Conjuraţia imbecililor îi provoacă o gravă depresie. Îşi găseşte refugiul în alcool şi analgezice şi renunţă la profesorat. Se sinucide pe 26 martie 1969. Aceeaşi mamă autoritară va fi cea care îl convinge pe Walter Percy s-o ajute să publice Conjuraţia imbecililor, carte devenită bestseller şi tradusă în peste douăzeci de limbi. În 1981 i se decernează, postum, Premiul Pulitzer. În 1989 apare romanul Biblia de neon, pe care autorul său îl lăsase, de asemenea, în manuscris.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in