Domeniu: Literatură universală -> Coreeană
Literatură universală -> Proză scurtă
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 280
ISBN: 978-973-46-7110-6
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2017
 Bandi
Acuzaţia
În stoc

Traducere din limba coreeană şi note de Iolanda Prodan

Poveşti interzise din Coreea de Nord

Plasate în Coreea de Nord a sfîrşitului de secol XX, în perioada conducerii lui Kim Il-sung şi Kim Jong-il, cele şapte proze cuprinse în Acuzaţia spun povestea unor oameni ce trăiesc sub un straniu şi îngrozitor regim dictatorial. Personajele acestor povestiri provin din medii sociale foarte diferite: o mamă care trăieşte printre privilegiaţii din capitala Pyongyang, dar al cărei fiu are o conduită nepotrivită faţă de Partid în perioada desfăşurării ceremoniilor de Ziua Naţională, un erou de război al comunismului incipient ale cărui iluzii sînt spulberate cînd Partidul îi ia ce are mai drag sau un miner care nu primeşte permisul de călătorie ca să-şi poată vedea mama aflată pe patul de moarte… Indiferent de emoţiile şi trăirile personajelor, e ceva ce atrage atenţia în atmosfera fiecărei povestiri: teroarea, frica ineluctabilă ca parte a existenţei.

„În fiecare proză, muncitorii nord-coreeni, oameni nevinovaţi a căror viaţă se reduce la a face ce li se spune, încalcă întîmplător regulile statului şi-şi pierd ultimele iluzii politice. Apoi fie sînt arestaţi, fie evadează, mor sau îşi pierd minţile, însă punctul culminant al fiecărei proze e momentul acela de revelaţie cînd realizează că, în ciuda a tot ce li s-a spus, statul este nociv. E ca şi cum ai trăi în grădina răului, cum spune unul dintre personaje: cei ce trăiesc acolo sînt conduşi de un demon şi izolaţi de restul lumii prin ziduri înalte.” (The Guardian

„Scrisă cu sensibilitate şi talent, Acuzaţia e o descriere însufleţită a unui stat condus de partidul unic, un testament plin de speranţă pentru umanitatea şi viaţa interioară intensă ce continuă să existe chiar şi în condiţii atît de inumane.” (The New York Times)

„O antologie remarcabilă. Puterea acestor povestiri vine din vocea apăsată, aproape fără urmă de înflorituri, ce istoriseşte viaţa de zi cu zi sub capriciile unui regim care urmăreşte orice mişcare, a celui mai neînsemnat om. O carte curajoasă care aminteşte că nu toate distopiile sînt o fantezie.” (The Wall Street Journal)

 

 

9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
 Bandi (autor)

Bandi (Licuriciul, în coreeană) este pseudonimul unui scriitor disident care trăieşte în Coreea de Nord. Scrise între 1989 şi 1995, povestirile din volumul Acuzaţia sînt singurele proze din literatura contemporană nord-coreeană care au ajuns să fie cunoscute în Occident. Scoase pe ascuns din ţară în 2013, publicate în Coreea de Sud în 2014, povestirile care alcătuiesc această antologie au fost traduse în 20 de limbi.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in