Domeniu: Literatură universală -> Americană
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Esențial
Număr pagini: 424
ISBN: 978-973-46-7884-6
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2019
Peter Matthiessen
Leopardul de zăpadă
În stoc

Traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă

Volum premiat cu National Book Award

Leopardul de zăpadă, volum cu care Peter Matthiessen a obţinut prima oară National Book Award, este o relatare a călătoriei făcute de el împreună cu naturalistul George Schaller în Nepal, în căutarea faimoasei feline cu acest nume, dar şi pentru a vizita Mînăstirea de Cristal, un centru spiritual budist din Himalaia. Pasionat de filosofia zen şi, în acelaşi timp, un observator perspicace al lumii din jur, Matthiessen transformă relatarea călătoriei sale într-una de tip iniţiatic, în care căutarea unui animal rar se îmbină cu o căutare a sinelui după o traumă recent suferită de scriitor – moartea prematură a soţiei, Deborah. Descrierea călătoriei, cu greutăţile întîmpinate pe traseu, prin munţii înzăpeziţi şi satele nepaleze, alternează cu digresiuni pe teme spirituale, legate de gîndirea şi practica budiste, excursuri filosofice şi meditaţii de ordin personal. Această împletire de întîmplări, idei, personaje exotice şi descrieri ale copleşitoarelor peisaje himalaiene conferă un farmec aparte volumului lui Matthiessen, scris sub forma unui jurnal de expediţie, dar care e în acelaşi timp o călătorie spre fiinţa lăuntrică ascunsă în fiecare dintre noi.

Leopardul de zăpadă este în egală măsură o cronică a unei călătorii a sinelui şi o cartografiere elevată a unui teritoriu straniu... o poveste fără vîrstă.” (The Independent)

„Ceea ce a început ca o căutare concretă a leopardului de zăpadă, un animal foarte rar şi un venerat simbol budist, s-a transformat într-o căutare a sensului Fiinţei – o combinaţie încîntătoare de alpinism şi religiozitate.” (The Observer)

„Nici o carte nu oferă o relatare mai autentică a unei călătorii a inimii decît cea din faimoasa expediţie a lui Matthiessen în Dolpo, străvechiul podiş tibetan. Din 1978, cînd a fost publicată, Leopardul de zăpadă, mai mult decît orice altă scriere similară, a reprezentat sursa de inspiraţie a numeroase expediţii organizate şi călătorii iniţiatice hippy.” (The Guardian)

44.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Peter Matthiessen (autor)

Peter Matthiessen (1927-2014) a fost un scriitor şi naturalist american şi, pînă în prezent, singurul autor care a cîştigat National Book Award pentru ficţiune şi nonficţiune. Născut în New York, Matthiessen a studiat la Yale University şi, vreme de un an, la Sorbona. După absolvirea facultăţii, a început să publice povestiri şi să studieze zoologia. În urma succesului obţinut cu primele sale texte de proză, se hotărăşte să urmeze o carieră literară. Locuieşte cîţiva ani la Paris, unde se asociază cu alţi scriitori americani expatriaţi, precum William Styron, James Baldwin, Irwin Shaw. În 1953, împreună cu cîţiva oameni de litere americani, înfiinţează prestigioasa The Paris Review. Întors în Statele Unite în 1954, începe să călătorească intens şi, în urma explorărilor sale, publică aproximativ douăzeci de volume pe teme de ştiinţe naturale şi mediu, inclusiv Leopardul de zăpadă (1978), cu care obţine pentru prima oară National Book Award. În acelaşi timp, continuă să publice proză scurtă şi mai ales romane, printre care se numără At Play in the Fields of the Lord (1965, selectat pe lista scurtă pentru National Book Award) şi trilogia Everglades (Killing Mister Watson, Lost Man’s River şi Bone by Bone), apărută în 2008 într-un singur volum, cu titlul Shadow Country, cu care cîştigă încă o dată National Book Award. În 2010, Shadow Country este recompensat cu Medalia William Dean Howells, premiu oferit de Academia Americană de Arte şi Litere (al cărei membru a fost) pentru cel mai remarcabil roman american apărut în ultimii cinci ani. Ultimul său roman, In Paradise, a fost publicat în 2014, la puţin timp după moartea autorului.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in