Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor „Henry Miller"
Număr pagini: 240
ISBN: 978-973-46-7912-6
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2019
Henry  Miller
Primăvară neagră (ediția 2019)
În stoc

Traducere din limba engleză și note de Cristina Felea

Primăvară neagră, roman interzis în spaţiul anglofon în momentul apariţiei, a fost publicat la Paris în 1936, la doi ani după Tropicul Cancerului şi cu trei ani înainte de Tropicul Capricornului.

„De la Marlowe şi Shakespeare încoace, literatura de limbă engleză nu a mai cunoscut o asemenea bogăţie şi intensitate a imaginilor. Proza lui Miller este un vîrtej, un torent, o cataractă, un vulcan dezlănţuit... Iată în sfîrşit un scriitor comparabil cu un mare atlet antic, înzestrat cu o fenomenală energie literară.” (Norman Mailer)

„Miller este un scriitor subversiv, probabil cel mai reuşit şi mai autentic din întreaga istorie a literaturii universale. Dar proza lui vădeşte un respect profund – şi liric – pentru viaţă, văzută într-o lumină pe care minţile îmbibate de prejudecăţi şi convenţii pur şi simplu nu o pot suporta.” (Gerald Walker)

29.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Henry  Miller (autor)

Henry Valentine Miller (1891-1980) s-a născut în Yorkville, New York, într-o familie de origine germană. Şi-a petrecut anii de şcoală în Brooklyn, între 1909 şi 1924 a încercat să lucreze în atelierul de croitorie al tatălui său, a trecut prin greutăţi, slujbe prost plătite, în medii dominate de sărăcie şi mediocritate. Hotărît să se apuce de scris, la treizeci de ani pleacă la Paris, unde îşi petrece următorul deceniu. Se împrieteneşte cu scriitorul Lawrence Durrell şi o cunoaşte pe Anaïs Nin, cu care trăieşte o adevărată poveste de dragoste şi care îl va sprijini la începuturile carierei sale. În 1934 scrie Tropicul Cancerului, un roman cu tentă autobiografică. Devine faimos pentru descrierile sale realiste şi cîştigă simpatia unor autori precum T.S. Eliot şi Ezra Pound. Tot în anii ’30 publică Primăvară neagră şi Tropicul Capricornului. În 1940, Miller se întoarce în America şi se stabileşte în Big Sur, California pentru următorii douăzeci de ani. Scrie alte cîteva volume critice la adresa Americii şi de un deosebit umor; din această perioadă datează şi capodopera sa, trilogia „Răstignirea trandafirie”, alcătuită din Sexus (1949), Plexus (1953) şi Nexus (1960). În anii ’60 încep să-i apară şi în America primele romane, iar Miller ajunge peste noapte un idol printre scriitorii americani pentru stilul aparte şi ideile sale ce subminează preceptele morale foarte stricte ale vremii, precum şi formulele scriiturii moderniste. Înţelepciunea inimii, volum de eseuri şi povestiri, demonstrează încă o dată variata paletă de stiluri, stări şi subiecte pe care le abordează Henry Miller. Într-o înşiruire liberă a ideilor, Miller implică cititorul în propriile gînduri şi sentimente cu o lipsă de reticenţă înviorătoare. Incluzînd şi cîteva dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, printre care se numără „Veteranul alcoolic”, „Moartea creativi tăţii”, „Pîntecele enorm”, „Filozoful care filozofează”, volumul cuprinde eseuri despre Raimu, vedetă a cinematografului la începuturile sale, Brassaï, cunoscut fotograf al Parisului, psihanalistul E. Graham Howe şi de asemenea analize ale unor opere şi scriitori celebri, dintr-o perspectivă inedită.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in