Dosar de presa

1/3161
Simfonia animalieră
Veronica D. Niculescu
în Suplimentul de cultură, nr. 730
19-04-2021

Cred că fiecărui scriitor i se întîmplă, la un moment dat, să producă niște texte mai ciudate, în sensul că ele sînt diferite de tot ce a scris înainte și de tot ce va scrie apoi. În cazul meu, iată, e vorba despre această Simfonia animalieră. Mici și amărui, poveș­tile astea bizare rămîn locul unde pulsează inima (animalieră) a întregului meu scris.

Regele alb (ediţie de buzunar)
György Dragomán
în Suplimentul de cultură, nr. 730
19-04-2021

(…) Regele alb, un text care parcă te absoarbe într-un vîrtej amețitor din care nu mai există scăpare, am interiorizat și am îndrăgit atît de mult stilul lui Dragomán, melodicitatea cuvintelor, frazele lungi, perfect cizelate, asemenea unor pietre prețioase rare (…).

Rugul
György Dragomán
în Suplimentul de cultură, nr. 730
19-04-2021

Rugul a fost pentru mine un fel de terapie prin artă. Vocea este a unei fetițe de 13 ani, textul fiind mai liric, mai „dolce“, cu multe ritualuri magice și tușe de o mare finețe, vîrtejul fiind mai potolit decît în Regele alb, unde predomină acțiunea.

Corul leilor
György Dragomán
în Suplimentul de cultură, nr. 730
19-04-2021

(…) povestirile au un umor subtil, conțin foarte multe elemente legate de muzică, de la instrumente și instalații muzicale (vioară, armonică, pian, tobe, amplificatoa­re, boxe) pînă la diferite formații de rock și heavy metal, cîntăreți de jazz, tangouri vechi ori fadouri – bun prilej pentru mine de a face cunoștință cu ele –, iar limbajul este de-a dreptul un deliciu, de multe ori argotic, presărat cu subtilități. 

Scările Levantului (ediție de buzunar)
Amin Maalouf
pe blog.libris.ro
14-04-2021

Scările Levantului sînt la Maalouf etape ale despărțirii, traumei și maturizării, care marchează destinul unui erudit, al unui personaj iscoditor și ironic în același timp, care trăiește la granița unei povești complicate de familie și a unei povești personale de dragoste, ambele ajungînd să-l scindeze și să-l fragmenteze pînă în punctul în care cu greu mai percepe distanța imperceptibilă dintre cele două, dintre el cel dinainte și el cel din prezent, dintre tînărul dornic să cunoască și devină medic și adultul care abia își amintește că are un copil și că acesta crește avînd o viață din care el lipsește.

1/3161