Dosar de presa

1/3270
Moravuri şi năravuri
Eseuri de istorie a mentalităţilor
Andrei Oișteanu
În Deşteptarea, Bacău
21-11-2021

Mă despart greu de unele cărți, pe care le citesc pe îndelete, zăbovind mai mult la acele capitole care mă interesează prin tipul de informație, prin noutatea, ineditul acesteia, și prin ideile dezvoltate, prin comentarii. Foarte interesant, astfel, în lucrarea lui Andrei Oișteanu „Moravuri și năravuri”, este eseul din final, intitulat „Delictul de bibliocid. Scurt istoric”. Bibliocid este un termen folosit pentru prima oară de Oișteanu, e o invenție lexicală care-i aparține. Dar realitatea exprimată, distrugerea cărților, este una veche de când lumea, în istorie existând multe episoade când, numai auzind cuvântul cultură, unii au scos pistolul, alții canistra de benzină. „În orice caz, arderea cărților în piața publică este unul dintre cele mai sinistre simboluri ale dogmatismului”. Dar cărțile se multiplică, sunt traduse în multe limbi, circulă și supraviețuiesc „atât cărturarului care le scrie, cât și dictatorului care le arde”. Sublimă victorie!

 

Cuțitul japonez
Răzvan Petrescu
în Libertatea
21-11-2021
Am început să scriu în anul ăsta de la sfârşitul lui februarie şi-am isprăvit cartea la începutul lui iulie, totul s-a petrecut ca o detonaţie, declanşatorul fiind o povestire pe care o promisesem pentru volumul colectiv de proză scurtă Kiwi, coordonat de Marius Chivu, şi, în urma ei, au venit toate celelalte, în ritm mitraliat, fabricate într-o stare apropiată transei, patru mergând pe linia primului text, de satiră politică, două din aceeaşi sferă a comicului virulent îndreptat asupra artiştilor, una am dirijat-o şi asupra mea şi câteva de literatură obişnuită. M-am gândit să merg pe urmele lui Jonathan Swift (considerat cel mai mare autor satiric de limba engleză, îl enervau politicienii şi filosofii, îmi sună familiar), Mark Twain, William Thackeray, Nicolai Gogol şi din nou Saramago, cu toate că nu a scris decât un singur roman de acest gen, Eseu despre luciditate. Personaje aveam cu duiumul, cu grămada lor nesfârşită de porcării cunoscute de toată lumea şi nesancţionate niciodată, am spus mai înainte că nu prea există justiţie pe-aici, n-am zis însă că o societate fără justiţie dispare, ca să citez aproximativ din Napoleon Bonaparte, trebuia doar să aleg câteva şi să le schimb sau mai bine să nu le dau numele, pentru că nu merită, şi să le las să viermuiască în atmosfera unui coşmar grotesc, cu tuşe de absurd, nebunie şi suprarealism, nu întâmplător pe copertă este un detaliu din Grădina desfătărilor a lui Hieronymus Bosch, un titlu în perfectă armonie cu subiectul pictat în urmă cu 500 de ani, infernul. Totuşi, la noi nu-i vorba de cel clasic. E un iad de bâlci. 
Recunoștință
Delphine de Vigan
pe booknation.ro
21-11-2021

(…) romanul evidențiază umilințele aduse de vârsta înaintată. M-a emoționat toate acele descrieri ale neputinței eroinei. Am trăit alături de ea decăderea adusă de vârstă, am compătimit-o și am acompaniat-o în ultimele zile ale vieții.

O istorie care sensibilizează și ne invită să ne analizăm propria viață prin prisma recunoștinței. Ne-am exprimat gratitudinea față de persoanele care au meritat-o? Am știut să fim recunoscători față de cei care au jucat un rol decisiv în viața noastră?

Legămintele
Delphine de Vigan
pe booknation.ro
21-11-2021

Acest roman invită la meditație, adresând întrebări subtile precum: Până unde putem merge pentru a-i proteja pe cei apropiați? Este loialitatea o formă de protecție a persoanelor dragi sau poate fi uneori și distructivă? Oare în fiecare din noi se găsește o față ascunsă care necesită a fi dosită de ochiii lumii? Percepția pe care o avem noi despre noi înșine corespunde realității de fiecare dată? Este o istorie despre indiferență și loialitate. Acest roman este în final, un manifest, un semnal de alarmă către părinți și profesori…

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii
Yuval Noah Harari
pe booknation.ro
21-11-2021

Acest amalgam de cunoștințe din diferite domenii este precum o mică enciclopedie care are menirea să-ți pună pe tavă într-un singur loc întreaga evoluție a omenirii. Suntem norocoși să luăm în mână o carte atât de bogată în informații: unele cunoscute, altele doar auzite parțial, însă veți găsi aici si multe curiozități.

O carte care adună istoria omenirii de la geneză până în prezent. Am apreciat relatarea în ordine cronologică și forma de expunere ușoară, cu explicații accesibile tuturor. (…) Cu siguranță este o carte care merită atenția noastră. O istorie a umanității bine documentată, relatată și argumentată. Aici găsim o multitudine de informații dinistorie, psihologie, economie, politică și toate acestea prezentate dintr-un punct de vedere științific bine documentat.

1/3270