Dosar de presa

1/2851
Olga
Bernhard Schlink
în Suplimentul de cultură, nr. 648
11-06-2019

Olga este un roman emoționant și profund, scris într-un stil accesibil, dar care necesită totala implicare a cititorului pentru a fi înțeles așa cum se cuvine, o carte care-și păstrează misterele pînă la ultima pagină (cine este de fapt naratorul, cel care și-a petrecut atît de mult timp lîngă Olga cînd aceasta a început să lucreze pentru familia acestuia nu vom afla decît la final) și nu degeaba, căci vor exista cîteva surprize majore.

Restul e tăcere
Augusto Monterroso
în Suplimentul de cultură, nr. 648
11-06-2019

Scumpe domnule Monterroso, cartea dumneavoastră în care se rîde binemeritat de gargara cu latină vulgară și de vorbele de duh de care se agață toți pigmeii gîndirii, e așezată sub cupola unui titlu superb. Acest Restul e tăcere, care traversează Furtuna lui Shakespeare, fiind în același timp concluzie dezarmantă și autoironie, e poate cel mai bun titlu cu care ne-am ales din boomul latino-american. Veți fi, poate, de acord, că nu e tocmai puțin.

Imaginea evreului în cultura română
Andrei Oișteanu
în Orizzonti Culturali Italo-Romeni
06-06-2019

Scopul lui Andrei Oișteanu este de a investiga originea, dezvoltarea și eventuala supraviețuire contemporană a antisemitismului popular în cultura română (o dezvoltare definită de autor ca fiind pasivă și inconștientă), în legătură cu posibilele sale influențe asupra antisemitismului politic de astăzi (definit, dimpotrivă, ca fiind activ și conștient); obiectivul acesta din urmă corelează abordarea istorico-antropologică și substanțial descriptivă a operei cu cerințele actuale.

Freud Museum
Ioana Scoruș
pe lapunkt.ro
03-06-2019

La Ioana Scoruș, fascinanta imagine (caleidoscopică – dar acesta este deja un truism…) a ideii feminine este realizată, preponderent, prin relaționare. A prinde – sau a surprinde – această temă, articulațiile și declinările ei, în proza dnei Scoruș e totuna cu a face o hermeneutică a relației. Scriitoarea este, dincolo de literatură, psihoterapeut – între altele, face psihoterapie de cuplu. Ei bine, poate că acest detaliu profesional este marginal în raport cu proza pe care dna Scoruș o scrie. Dar e un fapt că personajele sale – accentuez asupra celor feminine, pentru că acesta este decupajul de comentariu pe care l-am asumat – sînt definite/construite/potențate „în relație”.

Papa Nicolau şi alte povestiri foarte, foarte scurte
Roxana Dumitrache
pe lapunkt.ro
03-06-2019

Povestirile sînt despre fragilitate în toate formele ei, despre nesiguranţele femeilor tinere, ale mamelor, ale fiicelor care îşi pierd mamele, despre spaimele apatrizilor sau ale dezrădăcinaţilor, despre micile sau marile suferinţe care populează birourile sticloase ale corporaţiilor”, spune, într-un (fel de) statement despre cartea sa (a propos, e cartea de debut – Premiul Concursului de debut al editurii Polirom pe 2019).

1/2851