Dosar de presa

1/2881
Imaginea evreului în cultura română
Andrei Oișteanu
pe HotNews.ro
25-01-2020

Cartea reprezintă rodul cercetărilor lui Andrei Oișteanu din cea de a doua parte a anilor nouăzeci și a unui stagiu efectuat la Centrul Internațional de Studiere a Antisemitismului al Universității Ebraice din Ierusalim (1997-1999), pe tema percepției evreilor în cultura tradițională românească. În fond, nu este vorba numai despre percepții și imagini ce reflectă antisemitismul în spațiul românesc, ci este un volum cu un imens bagaj analitic și istoriografic, o monografie în care dispunerea epistemică a unor domenii precum etnografia, sociologia, studiile de folclor din cea de a doua parte a secolului al XVIII-lea, se construiesc în temeiul asocierii celuilalt cu o puternică componentă romantică, specifică întregii Europe la acea vreme. Ironia sorții face că, în paralel, la acea vreme, savanți evrei precum Moses Gaster (1856-1939), Lazăr Șăineanu (1859-1934) sau Haimann Tiktin (1850-1936) se străduiau să ofere cele mai erudite crestomații de literatură română, cele mai pricepute gramatici și contribuții de lingvistică ale epocii. Condițiile grafice foarte bune, ilustrația, aparatul critic și analitic al volumului, fac ca acest volum să poată exista pe orbita studiilor academice de profil, mai mult decît atît, să fie reperat ca un volum de referință în domeniul imagologiei tout court.

Izgoniții
Vasile Ernu
pe bookhub.ro
13-01-2020

Eu nu fac teorie, istorie a ideilor, antropologie sau altele din această zonă. Eu fac un soi de docu-fiction: o proză documentară. Acolo sunt prezente idei destule, însă ele capătă viaţă şi forme, ele au deja o formă cotidiană specifică prozei care are eroi și poveste.

Pentru mine marginal nu ţine de număr, nu ţine de „minoritate”, ci de putere: eu cunosc multe „minorităţi”, care sunt parte a nucleului dur al puterii. Pentru mine marginal este cel fără putere sau cu o putere redusă în raport cu o altă categorie socială. Ba chiar încerc pe alocuri să arăt cum marginalul de ieri devine central şi puterea de azi şi invers. E o relaţie care poate fi schimbată, răsturnată. Asta se vede şi la „bandiţi” şi la „sectanţi”. Dar pe mine mă interesează aceste trei grupuri marginale doar în calitatea lor de marginali lipsiţi de putere şi felul în care-şi construiesc viaţa. Cînd ei devin „centrali” acest lucru nu mă mai interesează. Cu toate că şi „centrul” este un subiect atractiv. Nu însă acum. Poate altădată.

Părul contează enorm
Dan Lungu
în Cațavencii
13-01-2020

De povestirile lui Dan Lungu te îndrăgostești la prima vedere. Mie, cel puțin, așa mi s-a întîmplat pe vremea cînd D.L. era un tînăr autor de proză scurtă despre care începuse să se scrie tot mai de bine. Avea har de mare povestitor și o putere de observație sclipitoare. Lumea autohtonă a adolescenților de la balamaua dintre secole își găsise vocea! (…)

Dan Lungu, la fel ca bandeoniștii argentinieni, are un burduf larg pentru povestirile pe care le scrie. Un burduf în care încape o lume întreagă, despre care „vorbesc” adolescenții lui, așa cum nu se mai întîmplase niciodată pînă atunci în literatura română. În timp ce, de pildă, în proza scurtă a lui Nedelciu, un adolescent îi zice altuia despre „tovarășul tac-tu”, pentru a sugera că nu e de acord cu învățăturile părintești, în povestirile lui Dan Lungu, adolescenții par mai degrabă curioși să afle ce e în capul părinților, care le spun să nu facă diverse chestii, bizuindu-se pe nefericita lor experiență de viață, decît să le urmeze povețele.

Naufragiul civilizațiilor
Amin Maalouf
pe filme-carti.ro
13-01-2020

Adunînd de aproape o jumătate de secol observații de pe întreg mapamondul, de la Saigon la sfîrșitul războiului din Vietnam, la Teheran în timpul apariției Republicii Islamice, Naufragiul civilizațiilor propune nu numai perspectiva unui spectator atent, dar și pe cea a unui jurnalist angajat, care amestecă reflecții printre observații, dar și elemente autobiografice în poveștile evenimentelor majore. Deși se ridică deasupra propriei experiențe pentru a explica deriva succesivă a umanității și pentru a-și obiectiviza opinia, Maalouf se consideră parte integrantă din istorie. (…)

Printre cele mai interesante volume lansate la noi anul trecut, pe care îl recomand fără rezerve.

Caragiale. Scrisoarea pierdută
Bogdan-Alexandru Stănescu
în Libertatea
11-01-2020

„Tot ce scrie BAS e de foarte bună calitate. De data aceasta vine şi ne «minte frumos»: oferindu-ne un Caragiale pe care nu-l mai recunoaştem. De ce? Pentru că în spatele «pretextului Caragiale» se ascunde un roman de o foarte bună factură fără a uita însă de eroul principal.”

1/2881