Dosar de presa

1/3172
Soț și soție (ediţie de buzunar)
Zeruya Shalev
în Suplimentul de cultură, nr. 732
10-05-2021

Scriitura ei mizează pe analiza relațiilor de cuplu și pe durerea care se ascunde în spatele lucrurilor pe care nu ni le spunem. De asemenea, Zeruya Shalev, folosind finisaje potrivite contextului sociocultural din care provine, analizează fragilitatea umană, incapacitatea de a lua decizii și felul în care, deși pare că raționăm, ne lăsăm de cele mai multe ori ghidați de emoții.

Farâme de viață
Zeruya Shalev
în Suplimentul de cultură, nr. 732
10-05-2021

Fărîme de viață, pentru care Zeruya Shalev a primit Premiul Femina Étranger (2014), poate fi privit chiar așa: ca un roman despre durere și neîmplinire, dar și despre zbaterea de a mai repara cîte ceva. Cum ar veni, de a pune la un loc niște cioburi care în veci nu vor mai reface luciul inițial, speranța copilului cu mii de opțiuni și de ferestre deschise.

Thera
Zeruya Shalev
în Suplimentul de cultură, nr. 732
10-05-2021

(…) în Thera (Editura Polirom, 2010, traducere din limba ebraică și note de Any Shilon) avem un personaj feminin solid, atent construit și manevrat, care prin propriile experiențe de viață demonstrează cît de fragili și de nehotărîți sîntem, dar în același timp și cît de puțin capabili ne dovedim în momentele-cheie ale vieții să luăm deciziile cele mai bune pentru noi și cei din jurul nostru.

Durere
Zeruya Shalev
în Suplimentul de cultură, nr. 732
10-05-2021

Zeruya Shalev le va plăcea celor care sînt atrași de psihologia de cuplu și de toate detaliile care fac din fiecare familie un microcosmos diferit. De asemenea, o vor găsi fascinantă și cei care au bucuria de a descoperi muzicalitatea frazelor lungi, în care alternează vocile și mintea trebuie să-ți fugă de la perspectiva unui personaj la cea a altuia. De acest joc al perspectivelor scriitoarea se folosește ca de un anestezic. Odată ce-și face efectul asupra ta, e greu să mai lași deoparte cartea, nu te poți desprinde de ea decît la final, cînd coperta acoperă ultima pagină precum ușa închide lumea complicată a unei locuințe din care tocmai ai ieșit zbuciumat.

Lumea incertă a cotidianului
Sorin Alexandrescu
în Suplimentul de cultură, nr. 732
10-05-2021

(…) Lumea incertă a cotidianului prezintă astfel de strategii de eludare a definitivului și a tiraniei sensului unic al lumii. Puterea soteriologică a incertitudinii este calea ieșirii din universul lucrurilor care par, în paloarea lor lipsită de viață, obligatorii. Cotidianul respiră prin neîncheierea și fragilitatea lui. Dar dincolo de paginile textelor lui Sorin Alexandrescu, concepute în jurul acestui gînd, mai stă încă o întrebare, mai degrabă întrezărită decît răspicat pusă: cum ne ajută toate aceste strategii în fața certitudinilor mari, a sfîrșiturilor inevitabile? 

1/3172