Dosar de presa

1/2947
Caragiale. Scrisoarea pierdută
Bogdan-Alexandru Stănescu
postare Facebook
18-05-2020

Ce a reușit Bogdan-Alexandru Stănescu în această grozavă spovedanie este să redea adevărul psihologic al secătuirii sufletești a lui Caragiale, cel slobod și aprig la gură, terfelit și împins la exil și la melancolie neagră. Și convenția, numărul de seducție cu manuscrisul găsit al scrisorii care devine scrisoare în scrisoare are farmec dar emoția cărții stă în tonul elegiac al unui Caragiale în ultima lui noapte, cînd, refuzînd faima de bufon bătrîn, își redeapănă viața ca un mare și surghiunit tragedian.

Ultimii copii din Tokio
Yoko Tawada
în Suplimentul de cultură, nr. 685
18-05-2020

Ultimii copii din Tokio etalează un scenariu de o duritate care se simte chiar și în cele mai fine aluzii, fără a mai fi nevoie de o întreagă narațiune a unui dezastru care pune sub semnul întrebării chiar existența oamenilor, într-un mediu compromis iremediabil.

O poveste despre o posibilitate apocaliptică, despre izolare și contaminare, despre reguli care nu se discută și temeri nerostite, una care, din păcate, găsește temei în realitatea imediată pentru a-și susține semnalele de avertizare.

Imaginea evreului în cultura română
Andrei Oișteanu
în România literară, nr. 20
15-05-2020

Andrei Oişteanu, ai studiat toate aceste aspecte privind „ţapul ispăşitor” şi multe altele în bine-cunoscuta ta carte privind „imaginea evreului în cultura română şi europeană”. O carte care a beneficiat de premii internaţionale şi de traduceri în mai multe limbi străine (engleză, franceză, germană, italiană şi maghiară).

Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură (ediția a IV-a)
Andrei Oișteanu
în România Literară, nr. 20
15-05-2020

Andrei Oişteanu, eşti autorul unui volum de mare succes, intitulat Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură. Un succes nu doar de public, dar şi de critică. Cartea este o adevărată provocare, fiind, aş putea spune, o istorie narcotică a literaturii române. De altfel, pentru această monografie (apărută şi în Germania), ai primit Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România. Cartea a cunoscut recent – la Editura Polirom, în 2019 – o ediţie nouă, mult îmbogăţită şi ilustrată. Drogurile – inclusiv cele ușoare, inclusiv cele pe care le consumă oamenii de cultură – alungă / îndiguiesc / sporesc efectele unei crize.

Sfârșitul e mereu aproape. Momente apocaliptice de la colapsul Epocii Bronzului până la amenințarea nucleară
Dan Carlin
pe catavencii.ro
15-05-2020

Cartea asta e o transcriere a unor povești în care tipul își dă cu părerea despre numeroasele momente în care omenirea putea să dispară de pe fața pămîntului, fără a mai socoti imperiile îngropate și uitate multă vreme, deși, la vremea lor, păreau veșnice. (…) Carlin pune lucrurile cap la cap suficient de plauzibil încît să-ți dea fiori pe șira spinării. Face asta însă cu calm și fără să încerce să sperie pe nimeni, cu toate că recunoaște forța sperieturii și a fricii chiar și asupra celor mai inteligenți și mai puternici dintre noi. Și, să nu uit, cînd el introduce și pandemiile printre cauzele probabile ale sfîrșitului lumii, o face strict inductiv, nu mobilizat de coronavirusul cu care avem de-a face de cîteva luni încoace. (…) Carlin, acest fost reporter care a trecut la istorie de la reportajele în direct, are o intuiție genială și ne anunță că, dacă vom trece printr-o pandemie, nu se știe cum și dacă vom ieși din ea.

1/2947