Dosar de presa

1/3155
Cântecul păsării de plajă
Tudor Ganea
în Suplimentul de cultură, nr. 729
12-04-2021

Cîntecul a apărut pe nepusă ma­să, acum trei-patru ani, sub forma unui fișier Word în care vărsam din cînd în cînd amintiri din copilăria și adolescența mea cons­tănțeană. Scriam acolo rar, relaxat și habar nu aveam că puzderia acea de rememorări nostalgice va căpăta o direcție. (…) Cartea mi se dezvăluia din ce în ce mai clar și părea să respecte rețeta corectă a unui bildungsroman. Însă uitasem complet că persoana întîi mă epuizează, așa că m-am trezit după jumătate de an cu jumătate de carte în care începea să se simtă gîfîiala. (…) Așa că am schimbat perspectiva narativă. Am reluat totul de la zero și am rescris cartea folosind un narator omniscient subiectiv. 

Bonjour tristesse (ediţie de buzunar)
Françoise Sagan
în Suplimentul de cultură, nr. 729
12-04-2021

Bonjour tristesse este și romanul unei prietenii inedite dintre tată și fiică, dar și cel al unei formări/ deformări adolescentine, după cum poate fi interpretat și ca o poveste despre nevoia de frivolitate a unei generații care a crescut în umbra celui de-al Doilea Război Mondial.

Cele patru colțuri ale inimii
Françoise Sagan
în Suplimentul de cultură, nr. 729
12-04-2021

Cele patru colțuri ale inimii (Editura Polirom, 2020, traducere din limba franceză și note de Mădălina Ghiu), chiar dacă este o carte nefinisată, care ar fi putut arăta cu totul altfel dacă Françoise ar fi avut răgazul de a o șlefui, propune tot un miniunivers tensionat, cu relații amoroase și implicații ce țin de educație, moralitate și libertate. 

Cântecul păsării de plajă
Tudor Ganea
pe lapunkt.ro
12-04-2021

Împletind povești șocante ale supraviețuirilor pe muchie de cuțit, noul roman al lui Tudor Ganea reconfirmă formula narativă de la debut: imagerie fantastă, magie descriptivă, mișcare scenică sinestezică, multiple și originale detalii de realism picaresc și perspectiva unui expresionism de dată recentă. Toate sînt împachetate în senzația deplină de viață pulsatilă, dezgolită, fluentă, ingenuă, cu scara tuturor posibilităților la vedere. E literatură adevărată, într-un cuvînt.

Cântecul păsării de plajă
Tudor Ganea
în revista Echinox
11-04-2021

În roman se regăsesc atît comicul, cît și tragicul, atît lumea „interlopă” a dominatorilor, cît și zona marginală a celor lipsiți de orice șansă. Decorul este ambalat în culorile unui melanj etnic, iar autorul reușește să transpună limbajul și relațiile fiecărui grup în parte. Astfel, pornind la pretextul unei drame personale, Tudor Ganea cartografiază admirabil lumea periferică din anii tranziției, cu toate dinamicile și fracturile ei.

1/3155