Dosar de presa

1/3237
Consimțământul
Vanessa Springora
în Suplimentul de cultură
20-09-2021

O dragoste care la 14 ani pare de vis se transformă într-un coș­mar perfid, cu atît mai mult cu cît bărbatul nu a încetat să o hăituiască în numele iubirii. Ba chiar a făcut publică și corespondența lor, fără ca ea să fi avut ceva de spus în această privință, luîndu-i astfel în posesie, cu brutalitate, și imaginea. (…) Scriind această carte, Vanessa Springora s-a eliberat, reușind să redevină subiectul propriei povești care îi fusese confiscată mult prea mult timp. Un privilegiu moral al scrisului, în contrapunct cu pretențiile unora că o operă originală și subversivă scuză orice.

Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină
Fang Fang
pe filme-carti.ro
18-09-2021
Fang Fang este o revelație în materie literară, deoarece narațiunea sa este calmă, matură, impregnată cu emoțiile unei comunități. Practic, acest jurnal de pandemie este un soi de discurs natural, firesc pentru o comunitate care se ciocnește de un dușman imbatabil. Fără pretenții științifice, clar, cursiv și empatic – iată cîteva cuvinte-cheie care descriu perfect experiența acestei lecturi.
Moravuri şi năravuri
Eseuri de istorie a mentalităţilor
Andrei Oișteanu
în Orizont, nr. 9
18-09-2021

Amplă și delicioasă, – așa aș descrie cea mai recentă carte a lui Andrei Oişteanu, Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor (Polirom, 2021). Volumul cuprinde şaisprezece „eseuri de istorie a mentalităţilor”, cum sună subtitlul. Orizontul tematic pe care îl survolează și explorează autorul în Moravuri și năravuri este de o bogăție impresionantă. De la pânzeturi şi haine, la politică și delicatesuri, de la „trupul artificial” şi protezele, la „insula, marea și fluviul în imaginarul colectiv”, de la disputele teologice publice medievale la evreii din România în context european, de la găgăuzi la rohmani-brahmani, de la atitudinea (prin jalbe) faţă de autorităţi la relaţia cu misterele oglinzii, de la duelurile și onoarea masculină la români până la delictul de bibliocid – și, odată cu această „listare”, nu am epuizat nici pe departe contabilitatea tematică a proiectului.

Jurnalul unei nopți nedesăvârșite
Hiromi Kawakami
în Cațavencii
17-09-2021

(...) Kawakami se simte cît se poate de bine în fantasticul pe care-l inventează și care e de o cît se poate de simpatică familiaritate, ca pălărierul nebun cu care se conversează Alice sau ca motanul de Cheshire, cel ce știe să zîmbească și o face des, ceea ce li se întîmplă și cititorilor lui Hiromi Kawakami.

Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi
Titus Andronicus • Hamlet
Adrian Papahagi
în Dilema Veche, nr. 910
16-09-2021

O performanță impozantă..., o întreprindere curajoasă, laborioasă, pe măsura tuturor contribuțiilor oferite culturii autohtone (dar nu numai) de profesorul clujean.

1/3237