Dosar de presa

1/3252
Moravuri şi năravuri
Eseuri de istorie a mentalităţilor
Andrei Oișteanu
în Orizont, nr. 10
20-10-2021

Ori de câte ori Andrei Oișteanu scoate câte o carte nouă, mă reped la raft cu nerăbdarea rezervată de regulă continuărilor dintr-o serie polițistă, convins că va dezlega câte un mister etnologic sau antropologic la fiecare pagină. Stilul este degajat, clar, liber de jargon, iar frazele își arată cu sportivitate efortul de documentare, indiferent că Oișteanu scrie despre manele sau despre disputele teologice medievale dintre creștini, evrei și musulmani. Am exultat la primele eseuri din vol. “Moravuri și năravuri. Eseuri de istorie a mentalităților”, capitole consacrate hainelor, obiceiurilor culinare și trupului artificial la români, pentru observațiile avizate și intuițiile astute ale lui Andrei Oișteanu. [...] În eseul de istorie a religiilor intitulat „Insula, marea și fluviul în imaginarul colectiv”, scris ca un omagiu adus metodei lui Mircea Eliade, Oișteanu investighează absența simbolisticii acvatice din mitologia românească. Am moștenit o simbolistică uraniană și una htoniană, însă nici măcar la geto-daci nu pare să fie atestată vreo divinitate a apelor. Lipsa interesului pentru navigație – paradoxală, dacă ne gândim că locuitorii acestui spațiu au avut la dispoziție Dunărea și Marea Neagră – m-a dus cu gândul la observațiile lui Odiseu, ajuns pe tărâmul ciclopilor, observații în care descifrăm atitudinea grecilor față de culturile închise. Frații lui Polifem trăiesc izolați, anarhici, fără sistem politic, scot oile la păscut din peșteri, nu știu să obțină vin din struguri, și – oroare! – nu-i interesează construcția corăbiilor, pentru că nu vor să cunoască alte lumi, alte obiceiuri. [...] Multă vreme am considerat că, după Ioan Petru Culianu, nu a mai apărut niciun savant român capabil să aducă o schimbare de perspectivă în tabieturile noastre culturale. Andrei Oișteanu îmi dovedește că m-am pripit. Dacă tot a rămas cu noi, alegând o carieră în țară, sper că vom fi capabili să-i apreciem inteligența, erudiția și munca pasionată.

Consimțământul
Vanessa Springora
în Cațavencii
18-10-2021

De o franchețe totală, cartea Vanessei Springora e ceea ce s-ar putea numi romanul potrivit la momentul potrivit, o analiză pe cît de lucidă, pe atît de tulburătoare a „consimțămîntului“ copiilor de a deveni jucării sexuale ale adulților.

Mă găsești când vrei
Lavinia Braniște
pe bookhub.ro
17-10-2021

(…) mesajul adevărat al cărții acesta e, al puterii de a accepta singurătatea, percepută ca necesară, doar după ce am parcurs, încercînd pînă la epuizare o rețetă a fericirii, tot spațiul gol lasăt, în prelungirea noastră, de cel absent, străinul pe care îl iubim. Mă găseşti cînd vrei surprinde drama neputinței de a elimina distanțele dintre oamenii care, chiar trăind spaima și minunea iubirii în cea mai strînsă îmbrăţişare, tot singuri descoperă că sînt.

Prada
Ayaan Hirsi Ali
pe citestema.ro
17-10-2021

O lectură tulburătoare, esențială, cu informații valoroase care vă ajută să obțineți una dintre cele mai oneste perspective asupra lumii în care trăim, Prada lui Ayaan Hirsi Ali se dovedește a fi una dintre cărțile obligatorii pentru un viitor al libertății depline.

Corespondență. Jurnale
Mihail Bulgakov
în Ziarul Metropolis
16-10-2021

(…) Mihail Bulgakov par lui même din acest volum pare desprins din romanul care l-a bîntuit și pe care nu l-a mai văzut tipărit și invită la relectura operei. La secol nou, lectură nouă și întrebare veche: Prin ce rezistă azi literatura lui Mihail Bulgakov? S-o recitim și, cu gîndul la întrebare, să ne mai bucurăm o dată de ea.

1/3252