Dosar de presa

1/3053
Mustața lui Dalí și alte culori
pictoroman
Felix Aftene
în Suplimentul de cultură, nr. 711
23-11-2020

Mustața lui Dalí și alte culori ne propune o lectură înnoitoare, „lunatică“ a lumii. O lume care ni se dezvăluie infinit de frumoasă, dacă o privim deschis, inocent, lu­dic, ironic și în același timp adînc, prin ochii unui pictor și ai unui prozator, ambii niște dirijori de­săvîrșiți ai privirii lor și ai privirii noastre.

Ferma animalelor (ediţie de buzunar, 2018)
George Orwell
în Suplimentul de cultură, nr. 711
23-11-2020

Domnului Orwell i-a reușit acest act cu adevărat revolu­țio­nar: să fuzioneze scopul politic cu scopul artistic într-un tot unitar, într-o carte simplă, adică ușor de înțeles, și totuși fără egal. (…) Conducătorii se schimbă, tiranii înlocuiesc alți tirani, uneori mai e și zahăr pe pămînt (deși, mai nou, nici zahărul nu mai e bun). Dar viața celor mulți, trudind pentru alții, mereu alții (oameni sau porci – totuna), rămîne – ca în Hobbes – solitară, săracă, urîtă, dură și scurtă.

Iar Orwell – Orwell a înțeles totul.

Mustața lui Dalí și alte culori
pictoroman
Felix Aftene
pe vanatoaredelicurici.blogspot.com
23-11-2020

Mustața lui Dalí și alte culori este una dintre cele mai bizare și mai frumoase cărți apă­rute anul acesta. Sub­intitulat „picto­roman“, volumul are pe co­per­tă numele pictorului Felix Aftene și al prozatorului Lucian Dan Teodorovici.

Ceea ce surprinde inițial este relația inedită dintre cele două arte, de data aceasta tablourile neavînd rolul de a ilustra textele, ci de a le inspira. Așadar, la începutul acestei cărți nu a fost cuvîntul, ci imaginea, culoarea, iar Lucian Dan Teodorovici a narativizat splendid cele șaisprezece tablouri create de Felix Aftene, pictoromanul dovedindu-se un fermecător duet rafinat, ludic, fantastic.

Corul leilor
György Dragomán
pe citestema.ro
23-11-2020

Vocile personajelor din Corul leilor sînt ale noastre, întrebările lor ne aparţin. Ele ne ajută să găsim răspunsurile sau, cel mai adesea, să înţelegem mai bine viaţa privind totul din exterior. Însă ne dau puterea de a ne regăsi, în cele mai multe fragmente, pe noi înşine. Departe de perfecţiune, temători, cîteodată curajoşi, dar întotdeauna umani, sensibili, cu nelămuriri oneste, cu mirări copilăroase şi dureroase deopotrivă.

Ritmul prozei lui Dragomán e înnebunitor, adesea trebuie să-ţi pui tu ţie frînă pentru a nu începe să citeşti prea repede, pentru a nu lăsa să-ţi scape vreo fărîmă de sens în goana lecturii. E ameţitor şi suav acest ton al scrierii, e ademenitoare această cadenţă inconfundabilă. Iar dacă nu l-aţi citit pînă acum, vă aşteaptă, dragi cititori, o uluitoare poveste de dragoste.

Mustața lui Dalí și alte culori
pictoroman
Felix Aftene
pe alinapurcaru.ro
21-11-2020

(…) e una dintre cele mai tandre meditații despre rolul creatorului pe care am pus eu mîna, cel puțin din cîte s-au scris la noi, o carte în care s-au topit culori din paletele unor mari pictori și candoarea interogației sensibile, de interior. (…) Încercați, e un regal.

1/3053