Dosar de presa

1/2858
De ce scriem
Philip Roth
în Suplimentul de cultură, nr. 653
15-07-2019

Volumul este o invitație în universul interior al provocatorului Philip Roth. Nu am citit neapărat antologia de față ca pe o încercare de explicare a prozelor sau alegerilor sale. Evident, găsim detalii abundente și clarificări ale multor raporturi și coincidențe întîlnite în ficțiunile lui Roth. Arată ca o autobiografie, atît directă, cît și indirectă.

Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor
Mirel Bănică
în România Literară, nr. 31
12-07-2019

Am încercat să descriu în carte această dilemă. Antropologii ar spune, mai degrabă, și țigan, și rom. Activiștii ar spune, scurt și apăsat: „rom”! Eu am încercat să găsesc o cale de mijloc. Nu am schimbat interviurile de teren unde apărea denumirea de „țigan” sau unde autorii consacrați foloseau acest termen. Dar, din respect pentru tînăra intelighenția roma și/sau țigănească, am folosit termenul de „rom”. sînt, în această privinșă, foarte partajate opiniile. În Occident și în literatura occidentală, vreau să subliniez aceasta, oamenii sînt mult mai relaxați cînd vine vorba de terminologie. În schimb, folosirea termenului „țigan” sau „rom” ridică probleme reale pe teren. O parte din cercetările pe care le-am făcut pentru această carte s-a derulat în Franța – am intrat într-o mare tabără de „gitanes” franci-spanioli și mi s-a spus la modul direct și aproape puțin violent să nu îndrăznesc să îi fac „romi”, pentru că ei sînt „gitanes”. Și sînt foarte mîndri de asta!

Restul e tăcere
Augusto Monterroso
în Observator cultural, nr. 978
11-07-2019

Uite aici și lămurirea titlului filosofic Restul e tăcere, reluat în sus-pomenitul epigraf tocmai pentru a întinde niște piste false, a-l dejuca elegant pe cititor. Și ca să fim amețiți definitiv în urma acestui knockout neașteptat, e de ajuns să frunzărim indexul halucinant al cărții (din păcate, suprimat în traducerea românească), unde autorii reali coexistă pașnic cu toate instanțele fictive, sau… să citim bibliografia ce se vrea artificial umflată în pene, cu o singură operă utilizată efectiv. Surprinzător? Să ne amintim ce susține porunca zece a „decalogului”: „Încearcă să spui lucrurile în așa fel încît cititorul să aibă mereu senzația că e la fel sau chiar mai inteligent decît tine. Fă astfel încît din cînd în cînd chiar să fie; dar pentru a face asta, va trebui să fii mai inteligent decît el”. Dar acesta nu este Eduardo Torres. Acesta este chiar Augusto Monterroso.

Cine se teme de moarte
Nnedi Okorafor
pe atelier.liternet.ro
10-07-2019

Cine se teme de moarte este un roman care îi oferă cititorului multe recompense, pagini frumoase şi dureroase în acelaşi timp. Pentru a o putea aprecia este nevoie de deschidere, de acceptare şi toleranţă din partea celui care o citeşte. Este o carte care prin fantezie ne pune faţă în faţă cu atrocităţi de multe ori ignorate ale lumii în care trăim. Prejudecăţile şi indiferenţa, dorinţa de cunoaştere şi sacrificiul de sine se împletesc într-o poveste stranie şi originală. Este o poveste nu doar despre Africa ci despre noi toţi, trăitori în această lume atît de frumoasă, dar pe care reuşim să o urîţim prin credinţele, fricile şi intoleranţa noastră.

ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat
Alina Nelega
pe bookhub.ro
09-07-2019

ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat de Alina Nelega nu e un roman comod, e pentru deschis mințile, ceea ce mă face să-l recomand cu insistență. Citiți-l! Ca să nu repetăm greșelile istoriei!

1/2858