Dosar de presa

1/3214
Rusia, o ecuație complicată
Convorbiri cu Lucian Popescu
Armand Goșu
pe contributors.ro
02-08-2021

Armand Goșu este înainte de orice onest, e sincer, pune ori de cîte ori se cuvine degetul pe rană. Diagnostichează starea deloc de invidiat a relațiilor actuale româno-ruse (dar și aceea mai mult decît deficitară româno-moldovene), precaritatea și incoerența acțiunilor diplomației de la București, chiar ale președintelui României, faptul că s-a mizat uneori interesat pe Plahotniuc și că au cam lipsit prognozele calificate asupra viitorului politic al Maiei Sandu și asupra acțiunilor ei. Avem din ce în ce mai puțin cunoscători de limbă rusă, de adevărate studii de rusistică, mai ales în ceea ce privește dimensiunea lor politică, nici nu poate fi vorba. Armand Goșu trage nenumărate semnale de alarmă. E de sperat că va fi cine să le audă. 

Dama de cupă
Iulian Ciocan
pe bookhub.ro
01-08-2021

Dama de cupă este un roman care permite mai multe niveluri de interpretare, pornind de la tema corupţiei politice şi ajungînd la natura coruptă a fiinţei umane. În schema narativă a unei distopii, romanul traversează nu Zona lui Tarkovski, ci, alături de cinovnicul-călăză, Stalker pînă la marginea gropii, filonul tragicomic al realităţii intrate în derivă.

Fragil
Simona Goșu
pe pepit.ro
30-07-2021

Sînt foarte multe teme atinse în acest volum (îndoială, singurătate, frica de moarte, adulter, prăpastia dintre generații, sexualitate, diferențe sociale), iar Simona le dă consistență într-un fel cît se poate de discret. (…) te atrag prin simplul fapt că decupează acele momente peste care poți trece fluierînd fără să realizezi că ele pot fi sîmburii unor schimbări, ai unor devieri, transformări, deveniri.

Omul din eprubetă
Nichita Danilov
în Obsevator cultural, nr. 1072
29-07-2021

(…) cartea nu este o distopie sobră, blazată, care-și construiește meticulos lumea de carton. E o carte scrisă cu multă efervescență, plină de scene de un haz teribil, un spectacol interminabil. (…) Cartea e și o satiră a prezentului, după cum e și o meditație gravă asupra temelor metafizice, considerate acum forme reziduale de conservatorism. 

Omul din eprubetă
Nichita Danilov
în revista Vatra
29-07-2021

(…) o carte gotică – pe de o parte, spumoasă și luxuriantă, pe de altă parte, cît se poate de serioasă și, pe alocuri, chiar sumbră. Dincolo de spectacolul abundent al lumii văzute, se testează, în registru fantezist, hăul lumii nevăzute. Aceasta este miza experimentului narativ, în esență unul spiritual, orientat spre scanarea destinului sufletesc al unei lumi în care totul (timpul, spațiul, evenimentele, personajele) migrează, devine fluid, se amestecă, se ambiguizează și, finalmente, se cam frînge.

1/3214