Dosar de presa

1/2967
Steinhardt. Bughi mambo rag
Lavinia Bălulescu
pe catavencii.ro
29-06-2020
În biografia lui romanțată, Lavinia Bălulescu nu-și cercetează personajul după canoanele știute, urmărindu-l din copilărie pînă la bătrînețe, deși ar fi fost multe de povestit despre el. Preferă să-l transforme în personaj de roman despre care vorbesc alte trei personaje, Tatăl, Securistul și Discipolul. (…) personajul construit de Lavinia Bălulescu se ține minte, ceea ce nu-i deloc puțin.
Steinhardt. Bughi mambo rag
Lavinia Bălulescu
în Suplimentul de cultură, nr. 691
29-06-2020
Bughi mambo rag e o formulă folosită de Steinhardt în Jurnalul fericirii și în primul rînd o privesc ca pe o trimitere către jurnal. Mi-ar plăcea ca oamenii să fie curioși, să caute și să descopere. Dincolo de asta, stilistic, sînt părți ale cărții mele care seamănă într-un fel cu fragmentele pe care Steinhardt le numea „Bughi mambo rag“. Și îmi place că aceste trei cuvinte construiesc un univers jucăuș și luminos, așa cum îmi imaginez că i-ar fi plăcut și lui Steinhardt.
Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă
Ioan T. Morar
în Suplimentul de cultură, nr. 691
29-06-2020

Ioan T. Morar pune cap la cap, cu mult umor și ironie fină, realități consemnate în acte oficiale, fragmente din ședințele și congresele partidului, experiențe personale sau ale apropiaților, legende urbane, bîrfe, povești de alcov, articole, asociații și interpretări surprinzătoare și ne oferă o imagine cuprinzătoare și detaliată a grotescului unei lumi false în care au fost nevoiți românii să trăiască zeci de ani. Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povești despre cenzura comunistă e un volum pe care trecerea timpului și stilul autorului îl fac savuros, multe dintre paginile sale putînd constitui material auxiliar al lecțiilor de istorie sau de literatură.

 

Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor
Mirel Bănică
pe citestema.ro
28-06-2020

De un entuziasm absolut molipsitor – pe mine m-a cucerit încă de la primele pagini – în relatarea datelor pe care le culege de pe teren cu privire la romi, Mirel Bănică nu-și asumă postura de antropolog, însă pare a realiza un adevărat decapaj pentru a ajunge la esența lucrurilor. Nu l-am simțit în niciun moment al lecturii ca fiind genul acela de autor preocupat de un subiect „exotic”, ci dimpotrivă, o persoană sincer interesată și, aș adăuga, cu totul fascinată de tot ceea ce înseamnă cultura romilor. Cu toate că volumul propus e departe de a fi o scriitură exhaustivă pe marginea acestui subiect, ne prezintă aspecte ale lumii rome pe care eu, cel puțin, nu le-am cunoscut pînă la acest moment. E foarte interesantă discrepanța care există la nivel de mentalitate a societății românești între aparență și esență în ceea ce îi privește pe romi.

Viața secretă a lui Evie Hamilton
Catherine Alliott
pe booknation.ro
28-06-2020
Un ChickLit încărcat atît cu umor, cît și cu dramă, în care multe femei se pot regăsi. În ciuda numărului mare de pagini, cartea se citește ușor. Autoarea știe cum să pună în balanță scenele comice cu cele dramatice. Este o poveste clasică a femeii contemporane și a greutăților cu care se confruntă. Toate personajele sînt speciale și au un rol important în desfășurarea acțiunii. Este o lectură revigorantă și ușoară, perfectă pentru weekend.
1/2967