Dosar de presa

1/3298
Oameni în trening
Robert Șerban
în Cațavencii
21-01-2022

A debutat sclipitor cu poezie. Adică, la bază, Robert Șerban e poet. Urăște să se repete, așa că, în loc să se așeze confortabil în fotoliul celebrității, experimentează. Îi plac situațiile insolite sau de-a dreptul incomode, deși, după zîmbetul lui larg, prietenos, n-ai zice. Primul lui volum de proză (scurtă) pare scris de cineva care toată viața n-a făcut decît asta și care acum a ajuns la vîrf. R.Ș. face parte din acea restrînsă categorie de fericiți la care nu se cunoaște că scrisul ar fi 99% transpirație și 1% inspirație. (…) În cele mai multe din puzderia de povestiri a volumului regăsești prea cinstitele încurcături de situație din proza scurtă clasică, pe care Robert Șerban le pune în pagină cu virtuozitate și cu profunzimea din vechile parabole, pe cît de simple, pe atît de grele de înțelesuri. 

Moravuri şi năravuri
Eseuri de istorie a mentalităţilor
Andrei Oișteanu
În Observator cultural, nr. 1093
19-01-2022

Anul cultural 2021: Pentru critica şi teoria literară, precum şi pentru eseistica de la noi, 2021 a fost un an excelent, cu multe titluri remarcabile, consistente şi de o mare varietate tematică. Andrei Oişteanu, cu volumul Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor (Polirom), străbate teritorii culturale complexe, antrenând în demersul său antropologia, istoria religiilor, dar şi istoria şi critica literară, pentru a oferi o erudită sinteză culturală.

 

Moravuri şi năravuri
Eseuri de istorie a mentalităţilor
Andrei Oișteanu
În Observator cultural, nr. 1093
19-01-2022

2021: repere nonficţionale. O listă personală de titluri-reper la categoria „nonficţiune”. O nouă apariţie Andrei Oişteanu (Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor, Editura Polirom) reuneşte eseuri mai vehi sau mai noi pe varii teme de istorie culturală, dar cu deschidere „angajată” spre actualitate. Dimensiunea civico-morală şi eseistică e mai vădită aici, asumată ca atare. Ar fi interesant de văzut cum va fi receptat azi eseul său despre manele, scris pe vremea când acestea nu fuseseră recuperate de stânga intersecţională. Altfel, scrisul lui Andrei Oişteanu este, deja, marcă înregistrată.

 

Moravuri şi năravuri
Eseuri de istorie a mentalităţilor
Andrei Oișteanu
În Observator cultural, nr. 1093
19-01-2022

Retrospectivă: nonficţiunea în 2021: Două voci importante ale culturii noastre dau câte un volum care le pune în evidenţă calităţile de a lucra interdisciplinar, nu doar cu uneltele literaturii, făcând din studiile culturale o atractivă întâlnire între domenii şi epoci: Sorin Alexandrescu cu vol. Lumea incertă a cotidianului şi Andrei Oişteanu, vol. Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor (Ed. Polirom, ambele).

 

Blaga, între legionari și comuniști
Marta Petreu
în Observator cultural, nr. 1093
19-01-2022

(…) cu acuratețea documentaristică dovedită deja în studiile anterioare, Marta Petreu cercetează traseul existențial al lui Lucian Blaga, dovedind, cu argumente imbatabile, că autorul Trilogiei culturii a fost o victimă a ideologiilor de extremă dreaptă și stîngă deopotrivă: „legionarii au pretins că e de-al lor, iar comuniștii i-au crezut și au vrut să-i creadă, deși n-au găsit nici o dovadă. Prin conlucrarea lor «camaraderească»-«tovărășească», au reușit să pună în umbră pentru vreme îndelungată cea mai importantă creație filozofică românească. Și, desigur, să-l facă cît se poate de nefericit pe autorul ei“. Scrisă cu nerv, ca un roman polițist, cartea este o impecabilă demonstrație a faptului că, în cercetarea literaturii, perspectiva etică și contextualizarea nu sunt opționale, ci indispensabile.

1/3298