Știri și lansări

/7
Lansare carte image

Live din Librăria La Două Bufnițe: Oameni în trening de Robert Șerban

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2021
Vineri, 3 decembrie 2021, la ora 18.30, Librăria La Două Bufnițe din Timișoara va găzdui, în cadrul unui program special de evenimente – cu prilejul sărbătoririi a cinci ani de existență a librăriei – , lansarea volumului de proză scurtă Oameni în trening de Robert Șerban, apărut de curând la editura Polirom. Alături de autor, va vorbi despre carte Adriana Babeți. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a librăriei, iar participarea fizică la eveniment se va face cu respectarea restricțiilor Covid19 (maximum 10 persoane).

Aici, programul integral de evenimente al Librăriei La Două Bufnițe – 5 ani de librărie – 5 Bufnițe – 5 zile de evenimente offline & online.

„Robert Șerban se avântă în proză cu același elan, cu aceeași poftă de a crea lumi ca în poezie. Își încordează mușchii, își reglează respirația, se așază reglementar la startul probei de 100 de metri, așteaptă semnalul și țâșnește. Dar ca să ajungi la finiș ca un campion e nevoie de accelerație, fuleu și viteză. Le are Robert? Le are. Adică simte (și știe) cum să aducă proza la linia de sosire, din fraze puține, cu tensiunea în crescendo, cu un pas epic bine reglat, precipitat spre cele mai neprevăzute finaluri. Iar ceea ce îți rămâne în minte după ce ai asistat la spectaculoasa cursă contracronometru e imaginea unei lumi ciudate. O lume a periferiei, când veselă, când mai degrabă tristă, când viu colorată, când dezolant de cenușie, în care se trăiește paroxistic, dar cel mai des se moare. Robert Șerban, autorul acestei lumi, aleargă prin ea ca un prozator în trening. Doar că pe echipamentul lui stă scris Nike.” (Adriana Babeți)
Citește mai mult
Lansare carte image

Autori Polirom laureați ai premiilor revistei „Observator cultural”, ediția 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2021

Joi, 25 noiembrie 2021, a avut loc cea de-a XV-a ediţie a Galei Premiilor „Observator cultural”, eveniment transmis live, pe pagina de Facebook a revistei, prezentat de Carmen Mușat și Ovidiu Șimonca.

Marta Petreu, Simona Sora, Veronica D. Niculescu, Simona Goșu, Andrei Corbea și Corin Braga (coordonator) se numără printre laureații acestei ediții.

Marta Petreu este laureata Premiului „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, Simona Sora a obținut premiul la categoria Proză, pentru romanul Complezență. Înălțarea la ortopedie • Musafir pe viață, Premiul Observator Lyceum a fost oferit romanului Toţi copiii librăresei al Veronicăi D. Niculescu, Fragil de Simona Goșu a fost recompensat cu premiul pentru Debut. La categoria Critică literară/Istorie literară/Teorie literară, premiul i-a revenit lui Andrei Corbea, pentru volumul „nu vrea/cicatrice”. Studii despre Paul Celan la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetului, iar Enciclopedia imaginariilor din România, coordonator general Corin Braga, a obținut Premiul special al revistei.

Mai multe detalii despre laureații celorlalte categorii, aici.

Juriul acestei ediții a fost alcătuit din Carmen Muşat, preşedinta juriului, Doina Ioanid, Iulia Popovici, Alina Purcaru, Bogdan Creţu, Adrian Lăcătuş şi Cezar Gheorghe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Biblioteca Polirom: online &live despre romanul Sub punte de Sophie Hardcastle

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2021
Miercuri, 8 decembrie, ora 16.30, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu & Librăriile Humanitas

facebook.com/polirom.editura • facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu • facebook.com/librariilehumanitas

Online &live despre romanul Sub punte de Sophie Hardcastle, Biblioteca Polriom, 2021, traducere din limba engleză de Lucia Popovici

Vor vorbi despre carte: Alida Mocanu, Andreea Molocea

Va modera: Miruna Vlada

„Un roman care vorbeşte fără rezerve, dar deloc didactic despre trauma epocii #MeToo.” (Sir Jonathan Bate)

Citește mai mult
Lansare carte image

Ecranizarea romanului Lucrurile omenești de Karine Tuil, în regia lui Yvan Attal

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2021

Romanul Lucrurile omenești/ Les choses humaines de Karine Tuil a fost adaptat cinematografic, în regia lui Yvan Attal, avându-i în distribuție pe Charlotte Gainsbourg, Mathieu Kassovitz și Pierre Arditi.

Filmul a fost proiectat în cadrul Festivalul de Film de la Veneția, ediția 2021, și va intra în cinematografele din Franța începând cu data de 1 decembrie a.c.

Laureat al Prix Interallié 2019 și al Prix Goncourt des Lycéens 2019, Lucrurile omenești a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” –  traducere din limba franceză şi note de Daniel Nicolescu.

Un preview din film, aici. Click aici pentru a urmări o discuție despre roman cu criticul literar Dana Pîrvan și scriitoarea Mihaela Pascu-Oglindă.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române de Mihai Zamfir

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 noiembrie 2021

Joi, 9 decembrie 2021, ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Mihai Zamfir va intra în dialog cu Ovidiu Șimonca pornind de la volumul Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române, apărut de curînd la Polirom, ediţia a II‑a revăzută şi adăugită, cartonată.

Scurtă istorie este o istorie sintetică și mai degrabă nonconformistă a literaturii române. Scrisă de un stilistician care s-a ocupat multă vreme de istoria literară înainte de a deveni el însuși romancier, cartea de față reunește cele trei calificări ale autorului ei. La capătul unui lung șir de istorii ale literaturii române (unele excepționale, altele oneste, cele mai multe anoste, adică didactic-istorizante), un stilistician se încumetă să recitească venerabilele texte, preocupat fiind exclusiv de performanța lor literară, care – în ochii lui – rămîne primordial una stilistică. Iar descoperirile se vor dovedi a fi de multe ori surprinzătoare. 

Citește mai mult
Lansare carte image

Biblioteca medievală: Despre ierarhia cerească de Dionisie Areopagitul

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 noiembrie 2021

Joi, 25 noiembrie, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu & Librăriile Humanitas va avea loc o discuție pornind de la volumul Despre ierarhia cerească, ediție bilingvă de Dionisie Areopagitul, apărut de curând în prestigioasa colecție „Biblioteca medievală” a editurii Polirom, traducere din limba greacă, introducere, note şi glosar de Marilena Vlad.

Citește mai mult
Lansare carte image

Evenimente Polirom la Libfest, ediția a II-a, 24-27 noiembrie 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 noiembrie 2021

În perioada 24-27 noiembrie 2021, va avea loc o nouă ediție LibFest, Târg online de cArte și experiențe culturale, organizat de libris.ro.

În cadrul târgului, Editura Polirom participă cu evenimente dedicate câtorva dintre cele mai recente apariții. Video-lansările pot fi vizionate pe libris.ro.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Răzvan Petrescu despre volumul Cuțitul japonez

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 noiembrie 2021

Joi, 2 decembrie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Librăriile Humanitas, va avea loc lansarea volumului Cuțitul japonez de Răzvan Petrescu, recent apărut în colecția Fiction Ltd a Editurii Polirom.

Invitați: Carmen Mușat, Cristian Teodorescu

Moderează: Marius Chivu

Citește mai mult
Lansare carte image

Atelier de lectură & dezbatere Polirom Junior & Clubul LOGOS: Dan Lungu & Vlogger la 13 ani

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 noiembrie 2021
Sâmbătă, 4 decembrie 2021, la ora 16.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu & Librăriile Humanitas, atelier de lectură & dezbatere Polirom Junior & Clubul LOGOS: Dan Lungu & Vlogger la 13 ani

 

facebook.com/polirom.editura

facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu

facebook.com/librariilehumanitas

Participă: elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Iași & ai Școlii Gimnaziale „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași, prof. Monica Iosub, prof. Laura Vătămanu

Moderează: prof. Serinella Zara

Organizatori: Clubul LOGOS, Editura Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Librăriile Humanitas

Parteneri: Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași & Școala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live despre romanul Tatăl meu la izolare de Cristian Teodorescu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 noiembrie 2021
Marti, 7 decembrie, ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu & Librăriile Humanitas
• facebook.com/polirom.editura
• facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu
• facebook.com/librariilehumanitas

Online & live despre romanul Tatăl meu la izolare de Cristian Teodorescu, Editura Polirom, 2021, colecția „Fiction Ltd.”

Vor vorbi, alături de autor: Carmen Mușat și Ovidiu Șimonca

Un orășel din Dobrogea, un inginer chimist, fost țărănist, care încearcă să se pună la adăpost de epurările comuniste, o fată frumoasă, casieră la Alimentara locală, fiica unui fost cîrciumar, un stigmat de neșters în toiul obsedantului deceniu. Noul roman semnat de Cristian Teodorescu este o poveste desprinsă din cartea-fenomen Medgidia, orașul de apoi, care pune sub lupă viața unei mici comunități din cea mai neagră perioadă a comunismului românesc, cînd scara valorilor se inversase și oamenii își pierdeau munca de o viață, cînd închisorile terorii erau o amenințare constantă pentru cei care nu aveau originea și orientarea politică acceptate de regim. Și, în mijlocul haosului și nedreptății, o poveste de dragoste improbabilă, cu un destin inevitabil, marcată atît de sprijinul celor care au reușit să își depășească frica și să își păstreze bunătatea, cît și de trădări dureroase. Tatăl meu la izolare este un roman cu o imensă încărcătură emoțională și o perspectivă nouă asupra coliziunii micilor istorii cu istoria mare.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Live din librărie: Mircea Mihăieș & Radu Pavel Gheo despre Norocul scriitorului. Memorii (1976-1991) de David Lodge

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 noiembrie 2021

Joi, 9 decembrie, ora 18.00, pe paginile de Facebook Librăria La Două Bufnițe & Editura Polirom: facebook.com/ladouabufnite • facebook.com/polirom.editura

Mircea MIHĂIEȘ & Radu Pavel GHEO despre volumul Norocul scriitorului. Memorii (1976-1991) de David LODGE

Colecția „Biblioteca Polirom”. Seria de autor David Lodge”

Norocul scriitorului. Memorii (1976-1991)

Traducere din limba engleză şi note de Radu Pavel Gheo

„Lodge, unul dintre cei mai buni povestitori de astăzi şi un maestru al suspansului, îmbină o manieră ştiinţifică, analitică, de a privi viaţa... cu o imaginaţie poetică vie... În această carte se găseşte mai mult adevăr despre viaţa literară decît într-o mie de teze de doctorat sau într-un milion de interviuri cu scriitori prestigioşi. Sau în majoritatea memoriilor. Este o nestemată autentică.” (The Irish Times)

„O relatare captivantă, cuceritoare şi revelatoare... Lodge nu îşi trădează nici o clipă rădăcinile şi nu cedează ispitelor semeţiei literare... iar rezultatul obţinut la final este un portret convingător al artistului la bătrîneţe.” (Financial Times)

Citește mai mult
Lansare carte image

Dezbatere live & online: Consimțământul de Vanessa Springora, o carte-fenomen tradusă în douăzeci şi două de limbi şi în curs de adaptare cinematografică

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2021

Premiul Jean-Jacques Rousseau pentru autobiografie • Grand Prix des Lectrices de ELLE 2020 Document

Miercuri, 17 noiembrie, la ora 16.30, pe paginile de Facebook Polirom & Cărturești (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/Carturesti), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Consimțământul de Vanessa Springora, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Alexandra Cozmolici.

Participă: Alexandra Cozmolici, Andreea Molocea, Alina Purcaru

Moderează: Miruna Vlada

„O poveste cutremurătoare despre abuzul asupra unui copil şi parizienii sofisticaţi care au întors capul... Springora este o scriitoare elegantă, de o sensibilitate usturătoare.” (Kirkus Reviews)

Citește mai mult
Lansare carte image

Marta Petreu este laureata Premiului Scriitorul anului 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, pentru volumul Blaga, între legionari și comuniști

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2021

Marta Petreu este laureata Premiului Scriitorul anului 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, pentru Blaga, între legionari și comuniști, volum apărut în colecția „Plural” a editurii Polirom, și în ediție digitală.

Premiul i-a fost decernat autoarei la Iași, vineri, 5 noiembrie, în cadrul Galei Scriitorilor Anului 2021, organizată de Uniunea Scriitorilor din România. Marta Petreu a fost premiată ex aequo cu Daniel Cristea-Enache – pentru volumul Linia de contur (editura Spandugino).

Marta Petreu a primit pentru același volum și Premiul Scriitorul lunii august 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, precum și Premiul „Tudor Vianu” pentru întreaga operă de cercetare a culturii românești, oferit de Muzeul Național al Literaturii Române.

Marta Petreu cercetează zvonurile care au circulat și circulă încă în mediul românesc, uneori și în cel internațional, despre orientarea politică extremistă – legionară, apoi și comunistă – a lui Lucian Blaga. Poet, dramaturg și filosof, Blaga este cel mai complex autor din cultura românească a secolului XX. Zvonul despre legionarismul lui este cu atît mai surprinzător cu cît autorul, spre deosebire de alți filosofi sau scriitori români, nu a făcut politică și nu a scris texte politice. Au dreptate legionarii care susțin că Blaga a fost un legionar ascuns? Ce semnificație a avut pentru viața și opera lui faptul că a avut mulți prieteni și exegeți legionari, precum și exegeți și colaboratori comuniști? De ce l-a atacat teologul D. Stăniloae, a avut acesta dreptate cînd a scris că Blaga este un pericol pentru națiunea română? De ce a purtat C. Rădulescu-Motru o campanie sistematică împotriva filosofiei lui Blaga și de ce s-a solidarizat Academia Română cu Motru? A dedicat într-adevăr Blaga piesa Avram Iancu lui Corneliu Zelea Codreanu? Au dreptate comuniștii, începînd cu Lucrețiu Pătrășcanu și terminînd cu Mihai Beniuc, să-l acuze pe Blaga și opera lui de fascism, legionarism, misticism, ortodoxism? Și-a meritat oare Blaga destinul, elogiile lui Carol al II-lea, apoi hărțuielile la care a fost supus din cele mai diferite direcții, din toamna anului 1940 și pînă la moarte? De ce l-a supravegheat Securitatea pe Blaga și la ce concluzii a ajuns? Ce relații erau între Blaga și Cercul Literar? De ce a făcut Blaga în 1959 un „Memoriu” către C.C. al P.M.R.? Ce rol a jucat dna Dorli Blaga în publicarea „Memoriului”? Dar Mircea Zaciu? Acestea și altele de același fel sînt întrebările la care încearcă să răspundă cartea de față.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Sorin Antohi în dialog cu Ovidiu Șimonca despre volumul Oameni şi patrii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2021

Joi, 18 noiembrie, începând cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Librăriile Humanitas, va alea loc o dezbatere pe marginea volumului Oameni şi patrii. Istoriile și geografiile identității, semnat de Sorin Antohi și Jean-Jacques Askenasy, publicat de curând la editura Polirom.

Invitați: Sorin Antohi, Ovidiu Șimonca

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Fontana di Trevi de Gabriela Adameșteanu a apărut în limba bulgară

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2021

Romanul Fontana di Trevi (Polirom, 2018; ediția a II-a, 2019) de Gabriela Adameșteanu a apărut în Bulgaria, la editura Colibri, în traducerea Rumianei Stanceva, cea care a realizat și versiunile bulgare ale romanelor Dimineață pierdută, Drumul egal al fiecărei zile și Provizorat. Fontana di Trevi urmează să apară și la editura Gallimard, în traducerea lui Nicolas Cavaillès, în anul 2022.

Premii obținute de Gabriela Adameşteanu pentru Fontana di Trevi: Premiul PEN România, ediția 2019; Premiul Scriitorul Anului, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, ediția 2019; Premiul Cartea de proză a anului 2018, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, 2019; Premiul revistei „Observator cultural” pentru proză, ediția 2019; Premiul Radio România Cultural pentru proză, ediţia a XIX-a, 2019; Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, ediţia I, 2018.

Fontana di Trevi reconfirmă că Gabriela Adameşteanu este unul dintre marii scriitori ai României de azi.” (Sanda Cordoş)

Fontana di Trevi încheie trilogia care o are în centru pe Letiția Branea și în care au mai apărut Drumul egal al fiecărei zile și Provizorat.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul USR, Filiala Sibiu, ediția 2021: Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2021

Veronica D. Niculescu este laureata Premiului pentru Proză al Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2020 pentru romanul Toți copiii librăresei, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Roman nominalizat la Premiile revistei Observator cultural, Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” și la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei

Silvia Albu este o tînără librăreasă întoarsă de curînd în orașul natal, după o absență forțată de aproape cinci ani. Sîntem în România anului 1983. Mîncarea e raționalizată, nu se mai găsește aproape nimic în magazine, lumina se ia timp de o oră pe zi, avorturile sînt interzise și metodele de contracepție inexistente, iar dragostea vine laolaltă cu amenințarea morții. În cartierul de la marginea Piteștiului, Complexul este un întreg univers, planetele ce se rotesc în jurul propriilor axe sînt Alimentara, Măcelăria, Cofetăria, Merceria, Librăria, Ceasornicăria, Poșta. În viața librăresei, marcată de o traumă pe cînd avea doar șaptesprezece ani, mișună o mulțime de copii. De-a lungul verii, o idilă se înfiripă între ea și ceasornicar, un bărbat cu șapte ani mai în vîrstă. Apariție atrăgătoare, ceasornicarul pare să-i promită că o va duce cu el către alte orizonturi – dar poți să crezi în promisiuni sau totul e scînteiere fugară? Toți copiii librăresei este un cîntec al însingurării și al dragostei ce poate fi aducătoare de moarte, din vremurile trăite de cei care au fost tineri în anii ’80. Un cîntec pe-al cărui fundal este etalat un întreg evantai de povești cu copii.

Citește mai mult
Lansare carte image

Christine Angot este laureata Premiului Médicis, ediția 2021, pentru romanul Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2021

Christine Angot este laureata Premiului Médicis, ediția 2021, pentru romanul Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est, publicat de editura Flammarion și aflat în pregătire la Polirom. Ediția în limba română, Călătorie în est, va apărea în anul 2022, în traducerea Sînzianei Cotoară, în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”. Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est este una dintre cele mai marcante apariții ale anului editorial 2021 și se află pe lista volumelor finaliste la Premiul Goncourt.

De aceeași autoare, la editura Polirom a mai apărut romanul O iubire imposibilă, în traducerea lui Mădălin Roșioru, volum cîştigător al Prix Décembre 2015 şi nominalizat la Prix Goncourt.

Romancieră, autoare de proză scurtă şi de teatru, Christine Angot (n. 1959) a debutat în 1990 şi este recunoscută pentru scriitura ei lipsită de preţiozitate, pentru tenacitatea stilului simplu, aparent fără ascunzişuri, dar care adeseori reuşeşte să surprindă traume personale. Autoare a mai multor romane, dintre care amintim Sujet Angot (1998), L’Inceste (1999), Rendez-vous (2006, cîştigător al Premiului Flore în acelaşi an), ea se numără printre cei mai proeminenţi scriitori francezi contemporani.

„Pentru a înţelege pe cineva, fie el chiar şi un personaj, nu este obligatorie empatia, antipatia e suficientă; perspicacitatea se dezvoltă şi atunci cînd ura te înnebuneşte. Mama din roman simte o rămăşiţă de iubire pentru tatăl copilului ei, dar e o rămăşiţă, poate o relicvă. Ruşinea care o covîrşeşte vine din faptul că n-a ştiut să-şi apere fiica. Societatea nu iartă femeilor aşa ceva. Slăbiciunea unui bărbat emoţionează. Lipsurile unei femei aduc ruşine. Intervine clişeul mamei complice. Vă spun, există un singur lucru, şi-acela e literatura. Nu există adevăr în afara literaturii. În poliţie, în educaţie există frînturi de adevăr. Aşa cum se exprimă Lacan: «Spun întotdeauna adevărul, nu tot...». Ei bine, noi, scriitorii, îl spunem, îl spunem tot.” (Christine Angot)

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Christine Angot este laureata Premiului Médicis, ediția 2021, pentru romanul Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2021

Christine Angot este laureata Premiului Médicis, ediția 2021, pentru romanul Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est, publicat de editura Flammarion și aflat în pregătire la Polirom. Ediția în limba română, Călătorie în est, va apărea în anul 2022, în traducerea Sînzianei Cotoară, în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”. Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est este una dintre cele mai marcante apariții ale anului editorial 2021 și se află pe lista volumelor finaliste la Premiul Goncourt.

De aceeași autoare, la editura Polirom a mai apărut romanul O iubire imposibilă, în traducerea lui Mădălin Roșioru, volum cîştigător al Prix Décembre 2015 şi nominalizat la Prix Goncourt.

Romancieră, autoare de proză scurtă şi de teatru, Christine Angot (n. 1959) a debutat în 1990 şi este recunoscută pentru scriitura ei lipsită de preţiozitate, pentru tenacitatea stilului simplu, aparent fără ascunzişuri, dar care adeseori reuşeşte să surprindă traume personale. Autoare a mai multor romane, dintre care amintim Sujet Angot (1998), L’Inceste (1999), Rendez-vous (2006, cîştigător al Premiului Flore în acelaşi an), ea se numără printre cei mai proeminenţi scriitori francezi contemporani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Eveniment special, la New York, în onoarea scriitorului Norman Manea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 1 noiembrie 2021

Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în Statele Unite organizează, în data de 5 noiembrie 2021, un eveniment special în onoarea prozatorului și eseistului Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți autori români la nivel mondial și supraviețuitor al Holocaustului, pentru a celebra cariera de peste cinci decenii și reușitele literare deosebite ale acestui important scriitor și intelectual public, precum și rolul său excepțional în întărirea relațiilor culturale româno-americane.

Evenimentul va cuprinde o conferință susținută de profesorul Claudiu Turcuș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autorul lucrării Estetica lui Norman Manea, și vernisajul expoziției “Norman Manea – A Life in Pictures” /„Norman Manea – O viață în imagini”, conținând fotografii de familie inedite și instantanee ce surprind parcursul literar și personal al autorului.

În deschidere vor lua cuvântul dl. Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, și dl. Dorian Branea, directorul ICR New York.

Cu această ocazie, ca un moment distinct al serii, sala principală a ICR New York va primi numele „Norman Manea”.

„Norman Manea este nu doar unul dintre scriitorii noștri cei mai străluciți, a cărui operă impresionantă, scrisă aproape exclusiv în românește chiar și după lungi ani de exil, a cunoscut un succes internațional uriaș, ci și o voce influentă și respectată în dezbaterile cele mai importante ale lumii de azi. Prin acest eveniment, onorăm un mare ambasador al culturii române în Statele Unite, un martor înțelept și atent al istoriei, care pulsează în opera sa diversă în toate înfățișările ei tragice și sublime, și nu mai puțin un om de o bunătate și o generozitate ce aparțin doar spiritelor înalte.” (Andrei Muraru, ambasador al României în Statele Unite)

„Norman Manea e admirabil în multe privințe: ca scriitor a cărui literatură a putut într-adevăr să schimbe vieți și pe care confrați încă și mai celebri l-au considerat nu numai un egal, ci și un prieten, ca o mare conștiință a tragicului secol XX, pledând în numele victimelor inocente pentru recuperarea memoriei ocultate și a adevărului interzis, precum și ca personalitate-punte, care leagă, prin dubla sa apartenență, ca puțin alții, culturile română și americană.” (Dorian Branea, director ICR New York)

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Liviu Surugiu despre volumul Fata de pe Drumul Mătăsii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 octombrie 2021

Joi, 4 noiembrie, începând cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom: facebook.com/polirom.editura și Cărturești: facebook.com/Carturesti, va avea loc lansarea volumului Fata de pe Drumul Mătăsii de Liviu Surugiu, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Citește mai mult
/7