Știri și lansări

/7
Lansare carte image

Christine Angot este laureata Premiului Médicis, ediția 2021, pentru romanul Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 octombrie 2021

Christine Angot este laureata Premiului Médicis, ediția 2021, pentru romanul Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est, publicat de editura Flammarion și aflat în pregătire la Polirom. Ediția în limba română, Călătorie în est, va apărea în anul 2022, în traducerea Sînzianei Cotoară, în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”. Le Voyage dans l'Est/ Călătorie în est este una dintre cele mai marcante apariții ale anului editorial 2021 și se află pe lista volumelor finaliste la Premiul Goncourt.

De aceeași autoare, la editura Polirom a mai apărut romanul O iubire imposibilă, în traducerea lui Mădălin Roșioru, volum cîştigător al Prix Décembre 2015 şi nominalizat la Prix Goncourt.

Romancieră, autoare de proză scurtă şi de teatru, Christine Angot (n. 1959) a debutat în 1990 şi este recunoscută pentru scriitura ei lipsită de preţiozitate, pentru tenacitatea stilului simplu, aparent fără ascunzişuri, dar care adeseori reuşeşte să surprindă traume personale. Autoare a mai multor romane, dintre care amintim Sujet Angot (1998), L’Inceste (1999), Rendez-vous (2006, cîştigător al Premiului Flore în acelaşi an), ea se numără printre cei mai proeminenţi scriitori francezi contemporani.

„Pentru a înţelege pe cineva, fie el chiar şi un personaj, nu este obligatorie empatia, antipatia e suficientă; perspicacitatea se dezvoltă şi atunci cînd ura te înnebuneşte. Mama din roman simte o rămăşiţă de iubire pentru tatăl copilului ei, dar e o rămăşiţă, poate o relicvă. Ruşinea care o covîrşeşte vine din faptul că n-a ştiut să-şi apere fiica. Societatea nu iartă femeilor aşa ceva. Slăbiciunea unui bărbat emoţionează. Lipsurile unei femei aduc ruşine. Intervine clişeul mamei complice. Vă spun, există un singur lucru, şi-acela e literatura. Nu există adevăr în afara literaturii. În poliţie, în educaţie există frînturi de adevăr. Aşa cum se exprimă Lacan: «Spun întotdeauna adevărul, nu tot...». Ei bine, noi, scriitorii, îl spunem, îl spunem tot.” (Christine Angot)

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Liviu Surugiu despre volumul Fata de pe Drumul Mătăsii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 octombrie 2021

Joi, 4 noiembrie, începând cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom: facebook.com/polirom.editura și Cărturești: facebook.com/Carturesti, va avea loc lansarea volumului Fata de pe Drumul Mătăsii de Liviu Surugiu, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Apariţie-eveniment la Editura Polirom: Corespondență. Volumul I, Seria de autor N. Steinhardt

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 octombrie 2021

Editura Polirom anunţă apariţia în librării al celui de-al 20-lea volum din seria de autor N. Steinhardt: Corespondență. Volumul I.

Corespondență. Volumul I a apărut în Seria de autor N. Steinhardt, ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referințe critice și indici de George Ardeleanu, repere biobibliografice de Virgil Bulat.

Citește mai mult
Lansare carte image

Video-lansări Polirom la elefanFest, ediția a IV-a, 25-31 octombrie 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 octombrie 2021

 În perioada 25-31 octombrie 2021, va avea loc o nouă ediție a Târgului de Carte elefantFest, cel mai mare târg de carte online din Romania, organizat de elefant.ro.

În cadrul târgului, Polirom participă cu noutăți editoriale, volume cu autograf și evenimente dedicate câtorva dintre cele mai recente apariții. Mai jos, video-lansările Polirom la elefantfest, ediția a IV-a. Video-lansările pot fi vizionate pe pagina de Facebook elefant.ro sau pe canalul de YouTube al retailerului online.

Citește mai mult
Lansare carte image

Alina Nelega și Simona Goșu, laureate ale Premiilor Sofia Nădejde, ediția 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 octombrie 2021

un nor în formă de cămilă de Alina Nelega (Polirom, 2021) și Fragil de Simona Goșu (Polirom, 2020) sunt laureate în cadrul celei de-a patra ediții a Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la categoriile Proză și Debut-Proză.

Citește mai mult
Lansare carte image

Marta Petreu și Nichita Danilov, laureați ai Premiilor revistei Ateneu, ediția 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 octombrie 2021

Vineri, 15 octombrie 2021, în Sala Studio a Teatrului Municipal „Bacovia”, s-au desfăşurat Colocviile revistei Ateneu, prilej cu care s-au acordat și premiile anuale. Evenimentul a fost moderat de Adrian Jicu.

Premiul de Excelenţă „George Bacovia” i-a revenit Martei Petreu și Premiul pentru Proză lui Nichita Danilov, pentru romanul Omul din eprubetă, Polirom, 2021.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Lavinia Braniște despre romanul Mă găsești când vrei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 octombrie 2021

Luni, 18 octombrie, începând cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Librăriile Humanitas, va avea loc lansarea romanului Mă găsești când vrei de Lavinia Braniște, recent apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom.

Participă: Lavinia Braniște, Luiza Vasiliu, Ionuț Sociu

Moderează: Mihaela Pascu-Oglindă

Citește mai mult
Lansare carte image

O nouă ediție Cercul: Marius Chivu & autorii din antologia KIWI în dialog cu George Onofrei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 octombrie 2021

Miercuri, 13 octombrie 2021, începând cu ora 20.00, pe paginile de Facebook Polirom, Cinepub și Cărturești (facebook.com/polirom.editura, facebook.com/THECINEPUB/, facebook.com/Carturesti), va avea loc o nouă ediție „Cercul”, care îi va avea ca invitați pe Marius Chivu & autorii din antologia de proză scurtă Kiwi. Ediția 2021. SOSIRI / PLECĂRI, apărută de curând la Editura Polirom. Marius Chivu, coordonatorul volumului, precum și autorii din antologie vor intra în dialog cu jurnalistul George Onofrei.

„Cele optsprezece povestiri ale acestor autori atît de diferiţi evoluează, cum v-aţi aștepta, pe un vast spectru al genurilor: de la evocarea nostalgică și confesiunea autoironică, prin realismul comportamental și conversaţional, pînă la fabula religioasă, istoria alternativă și distopia SF. Povestirile au dialoguri extinse și creează atmosferă, au umor și absurd, senzualitate și violenţă, fantezie și paranormal, morală politică, tîlc ideologic, iconoclasm. Se desfășoară în perioada imediat postbelică, în timpul Revoluţiei din ’89, în plină pandemie de COVID-19 sau în viitorul probabil. Sînt plasate în fabrici comuniste, în mediul corporate, pe stadion, pe scara blocului, în sînul familiei, pe plajă, în staţiuni balneare sau în vacanţe exotice. Tematic, abordează secretele și problemele de familie, violenţa domestică și cruzimea împotriva animalelor, nesiguranţele maternităţii și ale mariajului, antisemitismul și mercantilismul religios, dificultăţile comunicării, singurătatea și infidelitatea, ratarea și dragostea, bolile grave și moartea, credinţa și damnarea, culisele politicii și imigraţia europeană.” (Marius Chivu)

Volumul cuprinde texte semnate de: Ada Aitonean, Ana Irina Lupu, Aron Biro, Gabriel Florin Macsim, Adriana Bittel, Marin Mălaicu-Hondrari, Isabela Brănescu, Ilinca Mănescu, Ruxandra Burcescu, Răzvan Petrescu, Bianca Dragomir, Ion Pleşa, Andrei Dumitrescu, Iulian Popa, Tudor Ganea, Bogdan-Alexandru Stănescu, Simona Goşu, Cristina Ştefan

Facebook.com/antologiakiwi

Instagram.com/antologia_kiwi

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Atelier de lectură & dezbatere Polirom Junior: Jonathan Coe, Oglinda dorințelor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 octombrie 2021

Luni, 11 octombrie, începând cu ora 12.00, la Colegiul Richard Wurmbrand (Smârdan 13), va avea loc un atelier de lectură & dezbatere Polirom Junior, dedicat volumului Oglinda dorințelor de Jonathan Coe, cu elevii claselor a VI-a A, B și a VII-a A.

Moderează: prof. Elena-Laura Radu și prof. Brândușa Chelariu

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Crăciun în dialog cu Lia Bugnar despre romanul Prietenul visătorilor și al învinșilor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 octombrie 2021

Marți, 5 octombrie, la ora 18.30, Andrei Crăciun va intra în dialog cu Lia Bugnar, eveniment prilejuit de lansarea romanului Prietenul visătorilor și al învinșilor, recent apărut în colecția Ego. Proză a editurii Polirom.

Lansarea va fi urmată de o ședință de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Atelier de lectură & dezbatere Polirom Junior: Anisia și uneltele fermecate de Cosmin Perța

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2021

Joi, 30 septembrie, ora 18.30, LIVE pe paginile de Facebook Polirom și Cărturești

facebook.com/polirom.editura

facebook.com/Carturesti

Atelier de lectură & dezbatere Polirom Junior: Anisia și uneltele fermecate de Cosmin Perța. Cu ilustrații de Andrei Gamarț, Editura Polirom, 2021, colecția „Junior” • Vîrsta recomandată 8+

Invitați, alături de autor: elevii Școlii Gimnaziale „Sfântul Andrei”, București

  • clasa a II-a B, prof. învățământ primar Daniela Angheluță
  • clasa a III-a A, & prof. învățământ primar Alina Dobre

Moderează: Nona Rapotan

Citește mai mult
Lansare carte image

Cristian Teodorescu despre romanul Tatăl meu la izolare la Modul Cărturești

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 septembrie 2021

Marți, 28 septembrie, ora 18.30, Grădina Librăriei Modul Cărturești
(Strada Academiei 18-20, București)

Aurora Liiceanu, Carmen Mușat & Cristian Teodorescu despre romanul Tatăl meu la izolare, Editura Polirom, 2021

Moderează: Nona Rapotan

Ședință de autografe

Un roman cu o imensă încărcătură emotională, Tatăl meu la izolare spune o poveste de dragoste improbabilă, cu un destin inevitabil, marcată atît de sprijinul celor care au reușit să își depășească frica și să își păstreze bunătatea, cît și de trădări dureroase. O poveste desprinsă din cartea-fenomen Medgidia, orașul de apoi, Tatăl meu la izolare de Cristian Teodorescu a apărut în colecția „Fiction Ltd.” a editurii Polirom și este disponibil pe www.polirom.ro și în librării.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Mihai Zamfir despre Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române la Modul Cărturești

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 septembrie 2021

Un manual de bază care să formuleze perspective contemporane asupra întregii noastre literaturi, așa cum se schițează ea la începutul secolului XXI. Și, poate, mult după aceea.

Mihai Zamfir despre Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române, Editura Polirom, 2021 

Alături de: Ioan Stanomir, Cosmin Ciotloș

Moderează: Mirela Nagâț

Miercuri, 29 septembrie, ora 18.30, Grădina Librăriei Modul Cărturești
(Strada Academiei 18-20, București)

Ședință de autografe

Ediţia a II‑a revăzută şi adăugită

Scurtă istorie este o istorie sintetică și mai degrabă nonconformistă a literaturii române. Scrisă de un stilistician care s-a ocupat multă vreme de istoria literară înainte de a deveni el însuși romancier, cartea de față reunește cele trei calificări ale autorului ei. La capătul unui lung șir de istorii ale literaturii române (unele excepționale, altele oneste, cele mai multe anoste, adică didactic-istorizante), un stilistician se încumetă să recitească venerabilele texte, preocupat fiind exclusiv de performanța lor literară, care – în ochii lui – rămîne primordial una stilistică. Iar descoperirile se vor dovedi a fi de multe ori surprinzătoare. Mihai Zamfir realizează o panoramă a literaturii române redusă la esențial, înfățișată sub forma unui text accesibil și lizibil el însuși în regim de proză literară. Un compendiu universal fixînd literatura noastră în ansamblul literaturii europene, punînd la dispoziția celor interesați specificul principalilor scriitori români și apreciind valoarea lor la o scară ideală. Prin urmare, un manual de bază care să formuleze perspective contemporane asupra întregii noastre literaturi, așa cum se schițează ea la începutul secolului XXI. Și, poate, mult după aceea.

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Întâlnire cu Sorin Alexandrescu la Iași: Lumea incertă a cotidianului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 septembrie 2021

Vineri, 24 septembrie, începând cu ora 17.00, în Sala B.P. Hasdeu a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași (Păcurari 4), va avea loc o dezbatere pe marginea volumului Lumea incertă a cotidianului de Sorin Alexandrescu, recent apărut în colecția „Plural M” a Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cezar Amariei în dialog cu Florin Iaru despre volumul Exerciții de liniște

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 septembrie 2021

Miercuri, 22 septembrie, la ora 18.30, Cezar Amariei va intra în dialog cu Florin Iaru, eveniment prilejuit de lansarea volumul de povestiri Exerciții de liniște, recent apărut în colecția Ego. Proză.

Lansarea va fi urmată de o ședință de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Apocalipsa. Mari dezastre din trecut și câteva lecții pentru viitor, un nou titlu semnat de Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici britanici

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 septembrie 2021

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou volum semnat de Niall Ferguson: Apocalipsa. Mari dezastre din trecut și câteva lecții pentru viitor, traducere din limba engleză și note de Justina Bandol, ediție cartonată.

Citește mai mult
Lansare carte image

Noi titluri de Sofi Oksanen, Charles Bukowski, Jack Kerouac, Clara Usón, David Lodge, Vanessa Springora, în Biblioteca Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 septembrie 2021

Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, dar și voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sunt aduse și cititorilor români în prestigioasa colecție „Biblioteca Polirom”.

Cititorii pot găsi deja în librării (și pe librăriile online) Consimțământul de Vanessa Springora, o carte-fenomen tradusă în douăzeci şi două de limbi, o mărturie curemurătoare despre abuzul sexual și complicitatea societății, despre traumă și vindecare; Despre băutură de Charles Bukowski, o carte despre scris, despre literatură şi despre Bukowski însuşi, captivantul autor-personaj de pe scena literară americană; Jurnalul unei nopți nedesăvârșite de Hiromi Kawakami, trei poveşti care vă vor rămâne în minte şi vă vor bântui mult timp după ce le-aţi citit”; Norocul scriitorului. Memorii 1976-1991 de David Lodge, „O relatare captivantă, cuceritoare şi revelatoare... ” (Financial Times); Big Sur de Jack Kerouac, o carte fundamentală pentru Kerouac şi pentru înţelegerea aşa-numitei „generaţii beat”; Asasinul timid de Clara Usón, un roman care evocă perioada tranziţiei spaniole de la dictatură la democraţie.

În curând, pe rafturile de literatură universală se vor găsi: Parcul pentru câini de Sofi Oksanen, un roman care dezvăluie o lume unde sărăcia, privatizările dubioase, clanurile interlope, drogurile, omorurile și abuzurile sînt realități curente; Iubita pictorului de Simone van der Vlugt, un roman care își propune să ofere o perspectivă surprinzătoare asupra unei părți importante din biografia lui Rembrandt; Lecții nocturne în Micul Ierusalim de Rick Held, roman inspirat de amintirile tatălui autorului din Cernăuțiul celui de-al Doilea Război Mondial; Sub punte de Sophie Hardcastle, „un roman care vorbeşte fără rezerve, dar deloc didactic despre trauma epocii #MeToo.” (Sir Jonathan Bate).

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Noutăți de toamnă: cărți de nonficțiune de la editura Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 septembrie 2021

Editura Polirom vă recomandă cele mai recente titluri de nonficțiune, pe care le puteți găsi deja în librării sau care vor fi disponibile pînă la începutul lunii octombrie, volume apărute în ediție cartonată, autori români, dar și autori traduși și citiți în toată lumea.

Citește mai mult
Lansare carte image

Literatură română la Editura Polirom: noi titluri în librării

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 septembrie 2021

Polirom deschide toamna editorială 2021 cu o ofertă bogată de literatură română contemporană. Noi titluri semnate de cîteva dintre cele mai îndrăgite și mai apreciate voci ale literaturii autohtone de astăzi se găsesc deja în librării sau vor fi disponibile pînă la finalul lunii septembrie.

  • În librării

Amor intellectualis. Romanul unei educații, Ion Vianu

Ediție cartonată

Amor intellectualis. Romanul unei educații deschide, împreună cu volumul de eseuri Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri (ediţie revăzută şi adăugită), cel mai recent proiect editorial Polirom: Seria de autor Ion Vianu.

Premiul „Cartea anului 2010”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundației Anonimul • Premiul pentru Eseu, memorialistică, publicistică al revistei Observator cultural pe anul 2010 • Premiul special al ediției 2011 a Premiilor USR

„Romanul unei educații”, cum îl subintitulează autorul, Amor intellectualis relatează povestea unei maturizări intelectuale și sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi, cea a instaurării și consolidării regimului comunist. Adolescența eroului îndeosebi, cu inițierile ei – primele experiențe erotice, căutările intelectuale, tensiunea dintre spiritual și trupesc –, prilejuiește pagini pe cît de savuroase prin pitorescul lor, pe atît de convingătoare prin franchețe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cîștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, ediția 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 31 august 2021

Editura Polirom a ales cîștigătorul Concursului Anual de Debut, secțiunea Proză, ediția a V-a: romanul Geaca lui Kafka de Teodor L. Nedeianu. Premiul pentru manuscrisul declarat cîștigător constă în publicarea lui în toamna acestui an.

Citește mai mult
/7