Știri și lansări

/7
Lansare carte image

Ziua Europei la Editura Polirom: 40% REDUCERE pentru 200 de titluri

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2021

Cu prilejul Zilei Europei, 9 mai, în perioada 7-14 mai 2021, Editura Polirom oferă 40% reducere pentru peste 200 de titluri din domeniile: Istorie modernă și contemporană • Cultură și civilizație • Politică și științe politice • Biografii, autobiografii și jurnale • Literatură. Oferta este valabilă doar pe siteul editurii, în limita stocului disponibil:

  • ficțiune și nonficțiune;
  • volume apărute în ediție cartonată, precum și în format poche;
  • nume mari ale literaturii universale, laureați ai celor mai prestigioase premii literare, scriitori traduși și citiți în toată lumea;
  • cîțiva dintre cei mai îndrăgiți scriitori români contemporani, cu titluri apărute în numeroase ediții la Polirom, multe dintre acestea fiind traduse în nenumărate limbi și premiate internațional;
  • istorie, studii și monografii;
  • economie, științe politice și politologie, relații internaționale;
  • publicistică, eseistică, memorialistică, biografii romanțate.
Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Sonia ridică mâna de Lavinia Braniște a apărut în limba germană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2021

Romanul Sonia ridică mâna (Polirom, 2019) de Lavinia Braniște a apărut recent la editura berlineză Mikrotext, în traducerea Manuelei Klenke, cu titlul Sonia meldet sich, și a fost lansat online, pe 30 aprilie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & Online despre Bărbatul din spatele ceţii cu Florin Irimia și Robert Șerban

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 mai 2021

Joi, 6 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Cărturești (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/Carturesti), Florin Irimia va intra în dialog cu Robert Șerban, pornind de la volumul Bărbatul din spatele ceţii, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Băiețelul introvertit, dar foarte curios în privința tainelor vieții din Misterul mașinuțelor chinezești se întoarce în noul volum semnat de Florin Irimia. Acum, povestire după povestire, se conturează maturizarea lui, cu suișuri și coborîșuri, cu pierderi dureroase, dar și mici sclipiri de lumină. Viața personajului devine o călătorie care pornește odată cu găsirea unei cărți misterioase într-un vagon cu maculatură și îl poartă din lumea reală în lumea viselor și înapoi, din Macedonia, unde a petrecut o vacanță în copilărie, la Berlinul iubit al maturității. Bărbatul din spatele ceții construiește, cu fiecare episod, un bildungsroman emoționant, povestea unei vieți aflate mereu la răscruce, dar care merită trăită, pentru a-și împlini menirea.

Florin Irimia s-a născut în 1976 la Iași. Este cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Scrie cronică literară din 2001, în calitate de colaborator al revistelor Dilemateca, Noua literatură, Observator cultural, România literară și Suplimentul de cultură. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 publică la Editura Brumar romanul Defekt, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, 2013. La Editura Polirom
i-au apărut romanele O fereastră întunecată (2012) și Cîteva lucruri despre tine (2014), precum și volumul de povestiri Misterul mașinuțelor chinezești (2017).

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online: George Banu în dialog cu Sever Voinescu despre Viață și teatru pe Scena lumii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 mai 2021

Vineri, 7 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), George Banu va intra în dialog cu Sever Voinescu, pornind de la volumul Viață și teatru pe Scena lumii, apărut de curînd la Polirom.

Un periplu prin universul spectaculos al scenei contemporane, cartea de față depășește, prin anvergura considerațiilor lui George Banu, frontierele spațiului artistic și devine, în sensurile sale profunde, o meditație necesară asupra condiției adesea neliniștitoare a prezentului. Ea reunește o suită de contribuții relevante ale autorului din presa culturală autohtonă a ultimilor ani, cele mai multe desprinse din rubrica de cronică de cultură din Dilema veche, și, dincolo de varietatea tematică intrinsecă demersului, articulează o viziune asupra lumii de o remarcabilă coeziune și claritate, folosind teatrul ca pretext ideal al reflecției culturale, istorice și sociale. Produse ale unui orizont temporal prin excelență impredictibil, textele descifrează, în fundalul anxietăților cotidianului, valențele revitalizante, constructive, ascendente conferite de actul artistic existenței umane.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online: Tudor Ganea în dialog cu Cosmin Perța despre Cântecul păsării de plajă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 mai 2021

Miercuri, 12 mai, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Libris și Polirom (facebook.com/libris.ro; facebook.com/polirom.editura), Tudor Ganea va intra în dialog cu Cosmin Perța pornind de la romanul  Cântecul păsării de plajă de Tudor Ganea, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

 „Țineți în mîini cel mai bun roman de pînă acum al lui Tudor Ganea, arhitectul convertit la proză care, după – iată – cinci romane publicate în tot atîția ani (unele premiate și deja traduse), își poate revendica lejer titlul de cel mai în formă tînăr romancier al momentului. Cu Cîntecul păsării de plajă, Tudor Ganea se întoarce la etosul constănțean explorat în cartea de debut și scrie un fel de Gangs of Constantza al tranziției sălbatice din anii ’90 în care diverse grupări multietnice de outcasts își dispută teritoriul și influența asupra Cartierului Faleza Nord. Amestecul de violență și poezie al confruntărilor de pe malul mării este memorabil și, pe alocuri, conferă acestui roman realist murdar o calitate aproape psihedelică. Ainur, protagonistul cu origini tătare ale cărui ascensiune și decădere le consemnează întîmplările romanului, este o figură deopotrivă admirabilă și detestabilă, temută și tragică, rar întîlnită în literatura română, căci singurătatea lui este egalată doar de cruzimea cu care-și face loc în viață și în moarte. Nu recomand romanul celor slabi de inimă!” (Marius Chivu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online despre Georgios Gemistos Plethon: În ce privințe se deosebește Aristotel de Platon

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 mai 2021

Miercuri, 12 mai, ora 18.00, pe paginile de Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), va avea loc lansarea volumului În ce privințe se deosebește Aristotel de Platon de Georgios Gemistos Plethon, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Medievală”, ediție bilingvă, traducere, comentarii și studiu de Alexander Baumgarten.

Vor vorbi: Alexander Baumgarten, Adrian Carabă, Ionuț Tudorie

Va modera: Andrei Bereschi

În ce privințe se deosebește Aristotel de Platon este un faimos tratat care face parte din pledoariile ce au condus, în urma Conciliului de la Ferrara-Florența, la înființarea Academiei florentine și la reintrarea lui Platon în cultura occidentală. Georgios Gemistos Plethon, care nu a pledat la conciliu pentru unire, ci pentru revigorarea Greciei în fața otomanilor prin apelul la tradiția antică politeistă, a făcut implicit un imens cadou latinilor: o valorizare a manuscriselor platoniciene pe care grecii le aduceau în Italia, reușind o unire filosofică între tradiții, cu un destin fundamental diferit de unirea confesională.

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online: Marta Petreu în dialog cu Ovidiu Șimonca despre Blaga, între legionari și comuniști

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 mai 2021

Miercuri, 19 mai, începînd cu ora 18.00, pe paginile de Facebook  Polirom și Cărturești (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/Carturesti), Marta Petreu va intra în dialog cu Ovidiu Șimonca, pornind de la volumul Blaga, între legionari și comuniști de Marta Petreu, apărut de curînd în colecţia „Plural” a Editurii Polirom.

Marta Petreu cercetează zvonurile care au circulat și circulă încă în mediul românesc, uneori și în cel internațional, despre orientarea politică extremistă – legionară, apoi și comunistă – a lui Lucian Blaga. Poet, dramaturg și filosof, Blaga este cel mai complex autor din cultura românească a secolului XX. Zvonul despre legionarismul lui este cu atît mai surprinzător cu cît autorul, spre deosebire de alți filosofi sau scriitori români, nu a făcut politică și nu a scris texte politice. Au dreptate legionarii care susțin că Blaga a fost un legionar ascuns? Ce semnificație a avut pentru viața și opera lui faptul că a avut mulți prieteni și exegeți legionari, precum și exegeți și colaboratori comuniști? De ce l-a atacat teologul D. Stăniloae, a avut acesta dreptate cînd a scris că Blaga este un pericol pentru națiunea română? De ce a purtat C. Rădulescu-Motru o campanie sistematică împotriva filosofiei lui Blaga și de ce s-a solidarizat Academia Română cu Motru? A dedicat într-adevăr Blaga piesa Avram Iancu lui Corneliu Zelea Codreanu? Au dreptate comuniștii, începînd cu Lucrețiu Pătrășcanu și terminînd cu Mihai Beniuc, să-l acuze pe Blaga și opera lui de fascism, legionarism, misticism, ortodoxism? Și-a meritat oare Blaga destinul, elogiile lui Carol al II-lea, apoi hărțuielile la care a fost supus din cele mai diferite direcții, din toamna anului 1940 și pînă la moarte? De ce l-a supravegheat Securitatea pe Blaga și la ce concluzii a ajuns? Ce relații erau între Blaga și Cercul Literar? De ce a făcut Blaga în 1959 un „Memoriu” către C.C. al P.M.R.? Ce rol a jucat dna Dorli Blaga în publicarea „Memoriului”? Dar Mircea Zaciu? Acestea și altele de același fel sînt întrebările la care încearcă să răspundă cartea de față.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Dinu Guțu despre romanul Perestroika Boys

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 aprilie 2021

Luni, 26 aprilie, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești: facebook.com/Carturesti și Editura Polirom: facebook.com/polirom.editura, va avea loc lansarea romanului Perestroika Boys de Dinu Guțu, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autor:

Moni Stănilă
Costi Rogozanu
Andrei Lutenco

Citește mai mult
Lansare carte image

Ziua Internațională a Cărții la Editura Polirom: 40% reducere la peste 2000 de titluri disponibile

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2021

Cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții, în perioada 23-25 aprilie 2021, Editura Polirom oferă 40% reducere pentru toată oferta, în limita stocului disponibil. Transportul gratuit la comenzi de peste 100 de lei.

Peste 2.000 de titluri din 45 de domenii editoriale și 65 de serii și colecții pot fi achiziționate cu 40% reducere doar de pe siteul editurii: www.polirom.ro:

Citește mai mult
Lansare carte image

Călătoreşte şi citeşte! Proiect de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele din Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 aprilie 2021

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Limbii Spaniole, sărbătorită în fiecare an la data de 23 aprilie, va fi marcată anul acesta la Iaşi printr-o inedită campanie de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieşene, urmând modelul unui binecunoscut program cultural derulat anual la Madrid. Proiectul este organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi, Compania de Transport Public Iaşi, Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public „Tramclub” Iaşi şi Editura Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Scriitorul israelian David Grossman, laureat al Berman Literature Prize, ediția I

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 aprilie 2021

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

Aflat la prima ediție, Berman Literature Prize a fost înființat în anul 2020, grație unei donații a familiei Thomas și Catharina Berman. În valoare de 750.000 de coroane suedeze, premiul va fi acordat timp de 10 ani unor scriitori care, indiferent de background sau de genul literar, au contribuit prin scrierile lor la spiritul tradiției evreiești.

Berman Literature Prize își propune să recompenseze un autor ale cărui scrieri sînt însăși expresia valorilor premiului, în linia tradiției evreiești, precum și opere literare care explorează bogăția culturii evreiești și, în același timp, trangresează timpul și spațiul, vorbind astfel despre umanul universal.

Membrii juriului acestei ediții: Daniel Pedersen, Ingrid Elam, Hanna Nordenhök, Na’ama Rokem, Thomas Steinfeld și Svante Weyler. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc în octombrie 2021, la Stockholm.

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Provizorat de Gabriela Adameșteanu a apărut în limba germană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 aprilie 2021

Romanul Provizorat (Polirom, cinci ediții) de Gabriela Adameșteanu a apărut zilele acestea la editura germană Aufbau, în traducerea Evei Ruth Wemme, cu titlul Das Provisorium der Liebe.

Au fost publicate și primele cronici în: „Deutschlandfunk” (Tobias Lehmkuhl, „Das Erbe der Familienakten”, 11 aprilie 2021), „Berliner Zeitung” (Jan Koneffke, „Der Mensch ist seine Akte”, 12 aprilie 2021), „Frankfurter Rundschau” (Norbert Mappes-Niediek, „ Das Provisorium der Liebe” – SozialismusTag und Nacht ”, 13 aprilie 2021).

Das Provisorium der Liebe este cea de-a patra traducere din opera autoarei în spaţiul de expresie germană, după Verlorener Morgen/ Dimineață pierdută (Aufbau, 2018), Begegnung/ Întîlnirea (Wieser, 2018) și Der Gleiche Weg an jedem Tag/ Drumul egal al fiecărei zile (Schöffling, 2013).

Provizorat  mai fost tradus în  limba franceză (Gallimard, 2013, trad. Nicolas Cavaillés), bulgară (Balkani, 2013, trad.  Rumiana L. Stantcheva), maghiară (Europa, 2013, trad. Gabriella Koszta).

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Exuvii de Simona Popescu a apărut în limba bulgară

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 aprilie 2021

Romanul Exuvii (Polirom, șapte ediții) de Simona Popescu a apărut de curînd în limba bulgară, la Editura Gutenberg, în traducerea Lorei Nenkovska.

Enigmaticul titlu al cărţii spune, într-un fel, totul: căci „exuviile” sînt pieile lepădate, carcasele subţiri lăsate în urmă de fluturi atunci cînd ies din pupe, învelişurile năpîrlite ale vietăţilor care, crescînd, se transformă cu totul. La fel facem şi noi cu ipostazele noastre vechi, infantile, imature, pe care le îngropăm în uitare. Simona Popescu, ea, nu poate şi nu vrea să le abandoneze: le strînge, le colecţionează, le suprapune într-un timp prezent care, ca într-o sincronie perpetuă, adună toate vîrstele precedente la un loc. Credinţa ei este că psihologia individuală, identitatea, personalitatea îşi pierd consistenţa dacă renunţă la paşii anteriori. Nu sîntem doar ce sîntem, ci şi ce am fost. Iar adevăratele abisuri ale fiinţei se ascund în trecut, în experienţele înstrăinate ale avatarilor care ne-au purtat numele.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Sorin Alexandrescu despre Lumea incertă a cotidianului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 aprilie 2021

Joi, 15 aprilie, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Librăria Humanitas de la Cişmigiu: facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu și Editura Polirom: facebook.com/ polirom.editura, va avea loc o dezbatere pe marginea volumului Lumea incertă a cotidianului de Sorin Alexandrescu, recent apărut în colecția „Plural M” a Editurii Polirom.

Invitați:

Ana Blandiana

Carmen Mușat

Ovidiu Șimonca (moderator)

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online: George Banu despre Viață și teatru pe Scena lumii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 aprilie 2021

Miercuri, 14 aprilie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Cărturești (facebook.com/polirom.editura și facebook.com/Carturesti), va avea loc lansarea volumului Viață și teatru pe Scena lumii de George Banu, apărut de curînd la Polirom.

Vor vorbi alături de autor: Monica Andronescu și Andrei Manolescu

Va modera: Nona Rapotan

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Cristian Fulaș în dialog cu Cezar Paul-Bădescu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 aprilie 2021

Miercuri, 14 aprilie, ora 18.00, pe paginile de Facebook Polirom & Libris, Cristian Fulaș va intra în dialog cu Cezar Paul-Bădescu, pornind de la romanul Ioșca, apărut de curîn în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va modera: Ioana Zenaida Rotariu

facebook.com/libris.ro

facebook.com/polirom.editura

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online cu Tudor Ganea și Cântecul păsării de plajă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 aprilie 2021

Vineri, 9 aprilie, ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Cărturești (facebook.com/polirom.editura și facebook.com/Carturesti), va avea loc o discuție pornind de la romanul Cântecul păsării de plajă de Tudor Ganea, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor: Luminița Corneanu și Nona Rapotan

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live despre Panorama comunismului în România, Liliana Corobca (editor)

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 aprilie 2021

Joi, 8 aprilie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Librăria Humanitas de la Cişmigiu: facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu și Editura Polirom: facebook.com/polirom.editura, va avea loc o dezbatere pe marginea volumului Panorama comunismului în România, Liliana Corobca (editor), recent apărut la Editura Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & Online despre Bărbatul din spatele ceţii cu Mircea Cărtărescu, Florin Irimia și Virginia Lupulescu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 aprilie 2021

Vineri, 2 aprilie, începînd cu ora 19.00, pe pagina de Facebook a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), va avea loc lansarea volumului Bărbatul din spatele ceţii de Florin Irimia, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor: Mircea Cărtărescu, Virginia Lupulescu

Citește mai mult
Lansare carte image

Ora de proză cu Fulaș - Cum scriem?-

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 31 martie 2021

Dată atelier: Joi, 8 aprilie, ora 18.00 – Joi, 10 iunie ora 18.00

Structură atelier: 10 întâlniri, 2 ore/întâlnire

Loc atelier: Zoom

Facilitator: Cristian Fulaș

Participanți: Tineri cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani

Citește mai mult
/7