Știri și lansări

/7
Lansare carte image

Lansare online: Radu Țuculescu, Femeia de marțipan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 ianuarie 2021

Vineri, 29 ianuarie, începînd cu ora 19.00, Editura Polirom lansează online cel mai recent roman al scriitorului Radu Țuculescu, Femeia de marțipan, publicat în colecția Fiction Ltd.

Invitați, alături de autor: Paul Farkas și Raul Popescu

Va modera Adina Dinițoiu

Dialogul va fi transmis via ZOOM pe pagina de Facebook a Editurii Polirom: facebook.com/polirom.editura.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online&live despre romanul Vîntul, duhul, suflarea de Andreea Răsuceanu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 ianuarie 2021

Marți, 19 ianuarie 2021, începînd cu ora 19.00, vă invităm pe paginile de Facebook Cărturești și Polirom – facebook.com/Carturesti și facebook.com/polirom.editura – la o discuție pornind de la romanul Vîntul, duhul, suflarea de Andreea Răsuceanu, apărut de curînd la Editura Polirom, și în ediție digitală, prefaţă de Paul Cernat.

Vor vorbi, alături de autoare: Paul Cernat, Bogdan Crețu, Angelo Mitchievici

Va modera: Adela Greceanu

„Tragedia unui frontierist, dispărut în apele Dunării, în încercarea disperată de a emigra în anii comunismului, a familiei lui, traumatizată de incertitudine şi absenţă, suferinţa copiilor lipsiţi de dragostea parentală, transmisă de la o generaţie la alta, competiţia dintre fraţi pentru afecţiunea mamei sînt doar cîteva din temele celui de-al doilea roman al Andreei Răsuceanu, Vîntul, duhul, suflarea. Ficţiunea şi documentul se întîlnesc într-o istorie fabuloasă care coboară două secole, pînă în vremea boierilor antiunionişti, trece, cu pagini răscolitoare, prin foametea de după război şi prin anii stalinismului, ajungînd în stricta actualitate.

Romanul anului 2020, după părerea mea, Vîntul, duhul, suflarea o plasează pe Andreea Răsuceanu alături de cele mai puternice voci ale prozei actuale.” (Gabriela Adameşteanu)

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu a apărut în Franța

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 ianuarie 2021

„Bogdan-Alexandru Stănescu este unul dintre cei mai talentați scriitori români din noua generație.” (Norman Manea)

Astăzi, 14 ianuarie 2021, romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017) a apărut în Franța, la editura Phébus, în traducerea lui Nicolas Cavaillès, cu titlul L’enfance de Kaspar Hauser.

Citește mai mult
Lansare carte image

Simona Goșu în dialog LIVE & ONLINE cu Alina Purcaru și Marius Chivu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 ianuarie 2021

Joi, 14 ianuarie, începînd cu ora 19.00, Simona Goșu va intra în dialog cu Alina Purcaru și Marius Chivu, pornind de la volumul Fragil, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Evenimentul va fi transmis via ZOOM pe paginile de Facebook: Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Editura Polirom (facebook.com/polirom.editura).

Citește mai mult
Lansare carte image

Cele mai vîndute titluri Polirom în anul 2020

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 decembrie 2020

Deşi atipic şi plin de provocări pentru întreaga industrie de carte, 2020 a fost un an prolific pentru Polirom, peste 450 de noi titluri regăsindu-se la final de an aniversar – 25 de ani de existenţă – în portofoliul editurii. În ciuda contextului pandemic global, care a afectat, inevitabil, şi piaţa de carte din România, Polirom a continuat să-şi dezvolte principalele linii editoriale, respectîndu-şi statutul de editură generalistă de prim rang, cu peste 8000 de titluri publicate pînă în prezent în cele mai îndrăgite colecţii şi din cele mai variate domenii.

Titlurile editate de Polirom apar în peste 60 de serii şi colecţii, dintre care amintim doar cîteva: Plural, Biblioteca Ioan Petru Culianu, Historia, Biblioteca medievală, Tradiţia creștină, Biblioteca Memoria, Collegium, Opere, Fiction Ltd, Ego. Proză, Biografii romanţate, Biblioteca Polirom, Junior, Top 10+, Eseuri şi confesiuni, Hexagon etc. Cca 45 de domenii editoriale: literatură română şi universală, thriller, literatură poliţistă, suspans, document, eseu, economie, istorie, filosofie, psihologie, psihanaliză, religie şi spiritualitate, ştiinţe, ştiinţe politice, ştiinţe umaniste, artă, cinema, dicţionare, limbi şi enciclopedii, informatică şi Internet, carte şcolară, sănătate şi dietetică, medicină reviste etc.

În topul celor mai vîndute titluri Polirom în anul 2020, top condus de istoricul israelian Yuval Noah Harari, se regăsesc clasici ai literaturii universale, voci importante ale literaturii universale contemporane, cîţiva dintre cei mai îndrăgiţi scriitori români contemporani, cîteva dintre cele mai îndrăgite apariţii dedicate cititorilor juniori, precum şi cele mai rîvnite titluri nonfiction.

Citește mai mult
Lansare carte image

Greta. Povestea ei. Nu ești niciodată prea mic să faci lucruri mari. Biografia neoficială a Gretei Thunberg în colecția „Junior”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 decembrie 2020

Greta Thunberg a fost numită unul dintre cei mai influenți adolescenți din lume în 2018, cea mai importantă femeie a anului în Suedia în 2019 și, tot în 2019, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

Greta. Povestea ei. Nu ești niciodată prea mic să faci lucruri mari. Biografia neoficială a Gretei Thunberg cuprinde text de Valentina Camerini, ilustrații de Veronica „Veci” Carratello și este publicată în colecția Junior, traducere din limba italiană de Emanuela Stoleriu.

Vîrsta recomandată 8+

Citește mai mult
Lansare carte image

Nou în Seria de autor Aurora Liiceanu: Relații eșuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 decembrie 2020

Editura Polirom anunţă apariţia unui nou volum în Seria de autor Aurora Liiceanu, şi în ediţie digitală: Relații eșuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat.

Eleni și Tina provin din medii foarte diferite, însă au multe în comun: amîndouă sînt grecoaice, amîndouă urmează medicina în România, apoi se repatriază. Amîndouă sînt prietenele Aurorei Liiceanu și amîndouă încep la un moment dat relații cu bărbați căsătoriți. Dacă Eleni se desparte de iubitul ei însurat – fără să-și poată depăși în plan personal condiția socială originară și alegîndu-și mereu parteneri cu un statut modest –, Tina rămîne ani la rînd alături de al ei. Poveștile celor două femei sînt completate de o alta al cărei protagonist este un bărbat: Charles Lindbergh, celebrul pilot american idolatrizat de toată lumea în timpul vieții sale, despre care după decenii s-a aflat că, în paralel cu familia oficială din Statele Unite, a avut trei familii neoficiale în Germania. Analizînd dinamica tuturor acestor relații și a altora, Aurora Liiceanu încearcă să înțeleagă ce anume îi determină pe unii să se angajeze în legături care implică duplicitate și compromis și ce consecințe pot avea asemenea legături asupra psihicului și a vieții noastre.

Citește mai mult
Lansare carte image

Povestiri bizare de Olga Tokarczuk, Premiul Nobel pentru Literatură 2018, în Biblioteca Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 decembrie 2020

„Diversele tipuri de religiozitate, umorul de sorginte literară, desenarea contururilor viitorului, straniul, noul şi imprevizibilul, precum şi analiza lumii în care ne mişcăm plini de îndoieli – iată temele esenţiale abordate în recentele povestiri ale acestei scriitoare excepţionale.” (Głos Kultury)

Povestiri bizare de Olga Tokarczuk

Traducere din limba polonă de Cristina Godun

Carte publicată și în ediție digitală

Un medic scoţian din secolul al XVII-lea, ajuns în slujba regelui Poloniei, descoperă o rasă ciudată de copii vegetali. O familie formată din patru femei identice primeşte vizita unui cuplu de bărbaţi similari. Un bătrîn văduv, însingurat şi tipicar, observă într-o dimineaţă că lumea din jur s-a transformat aleatoriu (sau, dacă nu, că şi-a pierdut el minţile). O lume degradată, dintr-un viitor nedefinit, îşi păstrează stabilitatea graţie sacrificiului unui personaj misterios, aparent nemuritor, ce suferă pentru oameni de peste trei sute de ani. În zece texte dense, pline de dinamism şi surprinzătoare de la premise pînă la final, imaginaţia neîngrădită ce caracterizează Povestirile bizare ale Olgăi Tokarczuk cucereşte nu doar prin subiecte ori prin atmosfera creată, ci şi prin forţa empatică ce le străbate. Pendulînd între fantastic, SF, straniu şi insolit, aceste povestiri reprezintă tot atîtea mostre de virtuozitate şi inventivitate artistică ale acestei remarcabile prozatoare.

Citește mai mult
Lansare carte image

Mihai Copăceanu în dialog LIVE & ONLINE cu Ioana Chicet-Macoveiciuc

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 decembrie 2020

Luni, 21 decembrie, începînd cu ora 17.00, psihologul Mihai Copăceanu va intra în dialog cu Ioana Chicet-Macoveiciuc, blogger și autoare de carte, pornind de la volumul ghid de supraviețuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenţi pentru adolescenţi şi părinţi, recent apărut în colecția Hexagon. Practic a Editurii Polirom.

Evenimentul va fi transmis via ZOOM pe paginile de Facebook: Cărturești (facebook.com/Carturesti), Editura Polirom (facebook.com/polirom.editura) și Psiholog Mihai Copăceanu (facebook.com/MihCopaceanu).

Evenimentul pe Facebook

Citește mai mult
Lansare carte image

Un nou roman de John Williams, autorul capodoperei Stoner, în Biblioteca Polirom: Nimic, doar noaptea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 decembrie 2020
  • „Geniul acestui scriitor american excepţional stă în faptul că arată cum vieţi care par din cale-afară de ciudate pot să se asemene foarte mult cu ale noastre.” (New Statesman)
  • John Williams este autorul capodoperei Stoner (Polirom, 2014, 2016). Revenit în atenţia publicului după aproape jumătate de secol, Stoner a devenit un fenomen editorial internaţional, traducerea în limba franceză fiind semnată de celebra scriitoare Anna Gavalda.

Nimic, doar noaptea, romanul de debut al lui John Williams, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, traducere din limba engleză de Ariadna Ponta.

Nimic, doar noaptea este un tur de forţă narativ ce descrie curgerea febrilă a unei zile din viaţa unui tînăr. Arthur Maxley are douăzeci şi patru de ani, a renunţat la facultate, locuieşte într-o casă cu apartamente de închiriat dintr-un oraş american şi este întreţinut de tatăl său. Pare decuplat de la realitatea din jur şi, cu toate că uneori iese în lume, e un însingurat. Fără prieteni, fără apropiaţi, unicul său refugiu este alcoolul. Mintea îi e tulburată, trăieşte la limita dintre raţiune şi nebunie şi este bîntuit de o terifiantă dramă de familie din trecut, al cărei secret se dezvăluie treptat pe parcursul cărţii. O întîlnire cu tatăl său, de care s-a înstrăinat de ani buni, îi reînvie şi mai puternic amintirea tandră şi înceţoşată a mamei. În cele din urmă, o noapte de dans şi băutură într-un local select, unde o cunoaşte pe frumoasa Claire, determină o confruntare bruscă şi brutală cu propriile traume, ce precipită un deznodămînt pe care cititorul nu îl va uita curînd.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Cartea Psalmilor. Eveniment online cu Rafael Shaffer, Prim-Rabin al României, și Preafericitul Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 decembrie 2020
Duminică, 20 decembrie, la ora 16.00, pe pagina de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti), Editura Polirom lansează – via ZOOM – prima traducere academică, neconfesională a Psalmilor din limba ebraică în limba română: Biblia Hebraica. Cartea Psalmilor. Psalmii 1-50, ediție bilingvă, coordonator Madeea Axinciuc, lectura în limba ebraică Prim-Rabin Rafael Shaffer. Traducere, transliterare și note de Madeea Axinciuc, Ioana Bujor, Rodica Gurămultă, Gabriela Myers, Alina Tăriceanu, Beniamin Chircan, Sabina Avram, Ioana Zamfir, Gabriel Victor Bâclea, Andrada Chioveanu.
Citește mai mult
Lansare carte image

Paul Celan 100. Live & online despre volumul „nu vrea / cicatrice”. Studii despre Paul Celan la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetului de Andrei Corbea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 decembrie 2020

Editura Polirom vă invită joi, 17 decembrie, începînd cu ora 20.00, la o discuţie live & online (via ZOOM), pornind de la volumul nu vrea / cicatrice”. Studii despre Paul Celan la împlinirea a 100 de ani de la nașterea poetului de Andrei Corbea. Discuţia va fi transmisă pe pagina de Facebook a editurii: https://www.facebook.com/polirom.editura.

Participă, alături de autorul volumului: Gabriel H. Decuble, Radu Vancu

Moderează: Ovidiu Şimonca

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare live & online: Enciclopedia imaginariilor din România, proiect de anvergură în cinci volume, iniţiat şi coordonat de Corin Braga

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 decembrie 2020

Joi, 17 decembrie, începînd cu ora 18.00, Editura Polirom lansează live & online Enciclopedia imaginariilor din România, demers cultural iniţiat şi coordonat de Corin Braga, la care au participat numeroși profesori și cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, de la Academia Română (Filialele din Cluj și Iași) și de la Universitatea Națională de Arte din București.

Citește mai mult
Lansare carte image

O adevărată preistorie a antropologiei structurale: Claude Lévi-Strauss, Antropologie structurală zero

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 decembrie 2020

Editura Polirom vă recomandă cea mai recentă apariţie din prestigioasa colecţie „Plural” : Antropologie structurală zero de Claude Lévi-Strauss, părintele antropologiei moderne”, ediţie îngrijită şi prefaţă de Vincent Debaene, traducere de Giuliano Sfichi.

Recuperînd o perioadă importantă din evoluţia gîndirii lui Lévi-Strauss anterioară faimoasei Antropologii structurale (1958), volumul reuneşte articole scrise între 1941 şi 1947 la New York, unde autorul se refugiase din calea războiului.

Cele 17 texte care îl compun, majoritatea publicate iniţial în engleză şi devenite astăzi aproape de negăsit, abordează subiecte de o mare diversitate: de la evoluţia şi realizările din epocă ale sociologiei franceze pînă la „politica externă” a unei societăţi primitive şi de la organizarea dualistă a triburilor din Brazilia pînă la arta indienilor de pe coasta de nord-vest a Americii, trecînd printr-o critică a societăţii americane şi a tehnicii ei de a asigura fericirea indivizilor.

Atent selectate, excelent prefaţate, ele conturează o adevărată preistorie a antropologiei structurale şi justifică întru totul titlul volumului.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul „Ion Luca Caragiale” al Academiei Române pentru anul 2018: „Ultima dorință”. Comédii de Radu F. Alexandru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 decembrie 2020

Joi, 3 decembrie 2020, începând cu ora 10.00, a avut loc decernarea premiilor Academiei Române pentru anul 2018. Volumul „Ultima dorință”. Comédii de Radu F. Alexandru, apărut la Editura Polirom, a primit Premiul „Ion Luca Caragiale”.

Premiile au fost acordate celor mai reprezentative creații științifice și culturale românești, realizate sau publicate în anul 2018 în domenii diverse, de la literatură, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale, pînă la matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, silvicultură, științe tehnice și tehnologia informației.

Din cauza condițiilor speciale impuse de situația pandemică, evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, în Sala de Prezidiu reunindu-se în acest an doar membrii Biroului Prezidiului Academiei Române, aflați în conexiune online cu președinții celor 14 secții științifice ale Academiei.

Pentru anul 2018 au fost acordate 63 de premii din cele 81 prevăzute de regulament. Detalii despre istoricul Premiilor Academiei Române și Regulamentul de acordare sînt disponibile pe site-ul instituției, la adresa: https://academiaromana.ro/premiileAR/pag_premii.htm.

Lista completă a Premiilor Academiei pentru anul 2018 poate fi consultată aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Roman inedit de Françoise Sagan, în Biblioteca Polirom: Cele patru colţuri ale inimii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 decembrie 2020

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unei cărţi-eveniment, romanul inedit Cele patru colţuri ale inimii de Françoise Sagan, o experienţă tipic saganescă din care nu lipseşte nimic, un roman cu totul bulversat. Descoperit în manuscris de fiul romancierei, Cele patru colţuri ale inimii a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză și note de Mădălina Ghiu.

Cele patru colţuri ale inimii pune în scenă un subiect predilect al operei lui Françoise Sagan – un păienjeniş de tensiuni amoroase în sînul unei familii burgheze. Ludovic Cresson, fiul unui industriaş bogat, se reface după accidentul de maşină provocat de soţia sa, Marie-Laure, „sofisticată, incultă”, o femeie care acum îl tratează ca pe un handicapat, îndepărtîndu-l de ea. Cînd mama acesteia soseşte la reşedinţa lor de pe domeniul La Cressonnade, tînărul se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Inteligenţa, umorul, eleganţa cu care autoarea trece peste drame, toate acestea la un loc construiesc o experienţă tipic saganescă din care nu lipseşte nimic în acest roman bulversant.

Citește mai mult
Lansare carte image

Nordic Council Literature Prize 2020, în Biblioteca Polirom: Cine a ucis-o pe Bambi? de Monika Fagerholm

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 decembrie 2020

„Un roman complex, caracterizat de o furie surdă. Avem de-a face cu o scriitoare extraordinară, care ştie să genereze o asemenea dezlănţuire lingvistică.” (Dagens Nyheter)

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a romanului Cine a ucis-o pe Bambi? de Monika Fagerholm, laureat al Nordic Council Literature Prize 2020, un roman despre iubire, vinovăţie şi prietenie. Cine a ucis-o pe Bambi? de Monika Fagerholm, prozatoare multipremiată de limbă suedeză din Finlanda, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba suedeză şi note de Gabriella Eftimie.

Cine a ucis-o pe Bambi? este plasat în decorul unui cartier de vile de pe malul unui lac nordic, într-o comunitate prosperă, unde secretele sînt muşamalizate şi uitate. Gusten Grippe, un tînăr agent imobiliar de succes, nu poate uita un fapt petrecut acolo în adolescenţa lui: un viol în grup comis asupra unei colege sechestrate în una dintre vilele de lîngă Lacul Rece, viol la care a participat şi el. Marcat de vinovăţie, Gusten duce o existenţă monotonă şi pustie. Emmy, iubita care părea că îl va smulge din această stare, îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un bărbat de două ori mai în vîrstă decît ea. În plus, unul dintre membrii vechii găşti a lui Gusten, devenit producător de film, îl anunţă că plănuieşte să facă un film despre acel viol: Cine a ucis-o pe Bambi?. Din acel moment, Gusten rememorează şi retrăieşte intens întreaga poveste, cu toate implicaţiile ei. Amintirile lui, reproduse în fluxuri alternante cu prezentul, refac istoria acelui eveniment marcant pentru toţi cei implicaţi, copii şi părinţi laolaltă. Dar tema esenţială care circumscrie romanul este cea a dispariţiei inocenţei într-o lume aparent lipsită de griji.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul PEN România 2020, acordat (post-mortem) lui Vintilă Mihăilescu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 decembrie 2020

Joi, 26 noiembrie 2020, în cadrul adunării generale anuale a PEN România (desfășurate online), s-a acordat Premiul PEN România 2020. Laureatul de anul acesta este regretatul Vintilă Mihăilescu, pentru volumul În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului (Editura Polirom, 2019).

Premiul PEN România a fost înființat în 2013. El se acordă anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, poezie –, care exprimă valorile de implicare civică, libertate a cuvîntului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională. Aceste valori reprezintă emblema și specificul organizației PEN International, din care face parte și PEN România. Premiul se acordă în fiecare an în luna noiembrie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Enciclopedia imaginariilor din România, proiect de anvergură în cinci volume, iniţiat şi coordonat de Corin Braga

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 noiembrie 2020

Editura Polirom anunță apariția în librării a Enciclopediei imaginariilor din România, demers cultural iniţiat şi coordonat de Corin Braga, la care au participat numeroși profesori și cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, de la Academia Română (Filialele din Cluj și Iași) și de la Universitatea Națională de Arte din București.

Citește mai mult
Lansare carte image

Eveniment live & online: „Paul Celan – 100 ani. Din și despre operă (lectură și comentarii)”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2020

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea poetului și traducătorului Paul Celan, Centrul Cultural German, în parteneriat cu Editura Polirom, organizează în data de 23 noiembrie 2020, începând cu ora 18:00, evenimentul online „Paul Celan - 100 ani. Din și despre operă (lectură și comentarii)”.

Citește mai mult
/7