Știri și lansări

/25
Lansare carte image

Concursul de debut al Editurii Polirom – 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 decembrie 2018

Editura Polirom organizează Concursul anual de debut, ediţia 2019, la secţiunile Poezie şi Proză.

Manuscrisele participante la concurs (fără CV) vor fi ataşate unui e-mail, creat cu acest prilej, şi trimise la adresele: madalina.ghiu@polirom.ro. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărţii. Exemplu: orazero@yahoo.com/gmail.com etc.

Mailul şi manuscrisul ataşat nu vor conţine numele concurentului – cazul contrar duce la descalificare.

Dacă nu se va folosi e-mailul, manuscrisele vor fi trimise prin poştă sau depuse direct la sediul editurii – Bucureşti, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, sc. 1, et. 1, sector 4, 040031, O.P. 53 – în perioada 15 decembrie 2018-15 februarie 2019. Plicul va avea menţiunea „Pentru Concursul de debut al Editurii Polirom”. Pe plic, nu va figura numele expeditorului, ci un motto. În interior, se va introduce un al doilea plic sigilat – cu acelaşi motto –, care va conține numele şi CV-ul autorului (date de contact).

Citește mai mult
Lansare carte image

Fontana di Trevi, de Gabriela Adameșteanu, laureat al Premiilor Sofia Nădejde, ediția I

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 decembrie 2018

Romanul Fontana di Trevi, apărut de curînd în „Seria de autor Gabriela Adameșteanu” a Editurii Polirom, este laureat al Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția 2018, la secțiunea Proză. La această primă ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, un proiect Art No more (susținut de Fundația9), au fost acordate patru premii, la secțiunile: proză, poezie, debut proză și debut poezie. Mai mult, în cadrul galei din data de 10 decembrie 2018, a fost decernat și un Premiu Special pentru Inovație și Merite Deosebite aduse Literaturii. Juriul ediției din acest an a fost format din: Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Cezar Amariei la Sibiu: lansarea romanului Zilele noastre mărunte

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 decembrie 2018

Marţi, 18 decembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr 16), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut de curînd în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Radu Vancu
Ştefan Baghiu

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Sexagenara şi tînărul, de Nora Iuga, în limba poloneză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 decembrie 2018

Romanul Sexagenara şi tînărul, tradus în limba poloneză de Kazimierz Jurczak (poet şi critic literar, deopotrivă), a fost publicat de curînd la Editura Universitas din Cracovia, în seria „România astăzi”. Titlul în limba poloneză al romanului este Dama z młodzieńcem (Doamna şi tînărul).

La Editura Polirom, Sexagenara şi tînărul a apărut în două colecţii, „Fiction LTD” şi „Top 10+” (2004, respectiv 2012), şi a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Pînă acum, romanul a mai fost tradus în limbile bulgară, slovenă, germană, spaniolă, italiană şi franceză.

Aşezată în faţa unui bărbat mult mai tînăr decît ea, Anna îşi istoriseşte viaţa, amestecînd amintirile despre ţinutul natal, despre soţul ei Nino sau despre Terry, prietena care îi este mereu alături în diferite împrejurări, cu detalii amuzante privitoare la lumea literară a anilor ’70, dar şi cu personaje şi întîmplări de mai tîrziu. Rezultatul este o poveste densă, în mare măsură autobiografică.

„Am observat că hîrtia pe care scrii este cea mai perfectă ladă de gunoi, tot ce se adună în exces acolo în creier şi începe să doară trebuie desertat, şi iubirile dau primele semnalul, eu sînt un balon, un mic dirijabil, cînd sacii de nisip mă ţin pe loc, îi arunc pe rînd şi mă înalţ.” (Nora Iuga)

Citește mai mult
Lansare carte image

Volumul Frumoasa necunoscută, de Carmen Mușat, a obținut Premiul „Tudor Vianu”, oferit de MNLR

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 decembrie 2018

Frumoasa necunoscută. Literatura şi paradoxurile teoriei de Carmen Mușat, apărut în colecția „Collegium. Litere” a Editurii Polirom, se numără printre volumele cîștigătoare ale Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române din București (MNLR), ediția 2018.

 Astfel, volumul semnat de criticul şi teoreticianul literar Carmen Mușat a obținut Premiul „Tudor Vianu” pentru teoria literaturii şi a culturii.  Premiul i-a fost decernat autoarei miercuri, 5 decembrie 2018, la sediul MNLR.

 Juriul ediției din acest an: Mircea Martin (preşedinte), Caius Dobrescu, Silviu Angelescu, Ioan Cristescu şi Lucian Chişu. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Saloanelor „Liviu Rebreanu” 2018: Moștenitorii Securității, de Marius Oprea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Volumul Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită), este cîștigătorul Premiului Saloanelor „Liviu Rebreanu” 2018, acordat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, la cea de-a XXXVI-a ediție a Festivalului Național de Proză „Liviu Rebreanu”, desfășurat în zilele de 24-25 noiembrie 2018 la Bistrița, Prislop și Maieru.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Iași: Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Vineri, 14 decembrie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter), va avea loc lansarea volumului Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi, apărut de curînd în colecția „Hexagon” a Editurii Polirom.

Invitați:
prof. univ. dr. Nicu Gavriluță
Ionela Mihai, moderator
Neculai Amălinei, traducător, în numele lui Musashi Sensei

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Lavinia Bălulescu la Bucureşti: lansarea volumului Terasa Fericirii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Marţi, 11 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (str. Calea Victoriei nr 45), va avea loc lansarea volumului Terasa Fericirii, apărut de curînd în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autoare:
Bianca Burţa-Cernat
Simona Sora
Horia Ghibuţiu

Scrise în perioada 2013-2018 şi publicate în Weekend Adevărul, textele Laviniei Bălulescu din prima parte a cărţii sînt crîmpeie de viaţă în care se poate regăsi oricine dintre noi. Reunite, formează un jurnal personal, cu amintiri mai vechi sau mai noi pe care autoarea a decis să ni le împărtăşească. În centru se află chiar Terasa Fericirii, locul de întîlnire al oamenilor simpli din cartier, unde, mereu cu un pahar în mînă, se dezbat cele mai presante probleme ale zilei, de la politică la evenimente sportive. Nu lipsesc nici poveşti din copilărie şi experienţe ale Laviniei în calitate de călătoare profesionistă cu tramvaiul 36, cu taxiurile bucureştene sau cu trenurile CFR. În a doua parte sînt surprinse momente şi dialoguri fulgerătoare de pe terasă, din mijloacele de transport sau de pe stradă, multe aflate la limita dintre tragedie şi umor spumos involuntar. Terasa Fericirii, o carte a devenirii, spune povestea unei fete din Drobeta-Turnu Severin care a reuşit să înţeleagă Bucureştiul şi să-şi creeze o relaţie de acceptare reciprocă cu el.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruşti, invitata Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Sîmbătă, 8 decembrie, la ora 10:30, Doina Ruşti va fi invitata unui eveniment informal, un dialog mai puţin convenţional cu prof. univ. dr. Noémi Bomhér şi criticul literar Doris Mironescu, la Catedra Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.

Doina Ruști, fostă studentă a acestei facultăți, va rememora, alături de fosta sa profesoară, Noémi Bomhér, întîmplări din perioada studenţiei, perioadă care se regăseşte şi în eposul Fantomei din moară, roman în registru fantastic, apărut în colecţiile „Ego. Proză” şi „Top 10+” ale Editurii Polirom, despre care s-a spus că „etalează o gamă largă de aptitudini literare, care dau măsura rezistenței în istoria românească a secolului XX ” (Neue Zürcher Zeitung).

Intrarea liberă.

Citește mai mult
Lansare carte image

Volumul de povestiri Gara de Est, de Gabriela Adameșteanu, tradus în limba franceză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 decembrie 2018

Volumul de povestiri Gara de Est, de Gabriela Adameșteanu, a apărut în limba franceză, la Editura Non Lieu, în traducerea lui Nicolas Cavaillès. Volumul a fost publicat în anul 2008, în prestigioasa colecție „Opere” a Editurii Polirom, iar în 2012, a fost reeditat în Seria de autor Gabriela Adameșteanu, cu titlul Vară-primăvară.

La aceeași editură, va apărea la începutul anului 2019 și volumul memorialistic Anii romantici (Polirom, 2014), de asemenea în traducerea lui Nicolas Cavaillès.

Din opera Gabrielei Adameșteanu, în limba franceză au mai apărut romanele Dimineață pierduță / Une matinée perdue (2005, ediție folio 2013), tradus de Alain Paruit, Drumul egal al fiecărei zile / Vienne le jour (2009), tradus de Marily Le Nir, Provizorat/ Situation provisoire (2013), traducere de Nicolas Cavaillès, toate publicate la Gallimard.

Citește mai mult
Lansare carte image

Clara Usón în dialog cu Mircea Cărtărescu la Institutul Cervantes din Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 decembrie 2018

Joi, 13 decembrie, ora 18:30, la Institutul Cervantes din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere cu tema: „Valorile universale ale literaturii” pornind de la volumul Fiica Estului, de Clara Usón (traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Sipoş), apărut în 2017 în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual” a Editurii Polirom.

Evenimentul, organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti şi găzduit de Institutul Cervantes, are ca scop promovarea limbii şi culturii spaniole, şi va dispune de traducere simultană.

Dialogul va fi moderat de Mariana Sipoş, diplomat, scriitor şi traducător.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Dósa citește din Ierbar la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 decembrie 2018

Luni, 10 decembrie, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bdul Eroilor nr. 15) din Cluj, Andrei Dósa va citi fragmente din primul său roman, Ierbar, apărut de curînd la Editura Polirom în colecția „Ego. Proză”, disponibil și în ediție digitală.

Vor vorbi, alături de autor: Ana-Maria Deliu, Alex Ciorogar

Va modera: Valentin Derevlean

Oscilînd între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei. O vizită de lucru la o fermă de flori din Hawaii, o experienţă virtuală aproape mistică, lumea necunoscută a bătrînilor de la un azil sau o şedinţă de storytelling alimentată de stimulenţi mentali chimici sunt doar cîteva dintre punctele de intersecţie ale personajelor. Efervescentă, surprinzătoare, halucinantă, Ierbar spune povestea căutării trăirilor intense şi, odată acestea găsite, a nevoii de a le împărtăşi cu cineva.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Mihai Buzea la Bucureşti: lansarea romanului Jimmy

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 noiembrie 2018

Vineri, 7 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Blvd. Regina Elisabeta nr 38, Bucureşti), va avea loc lansarea romanului Jimmy, de Mihai Buzea, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Tudor Ganea
Andrei Manolescu

Povestea lui Mihai începe în 1986, în ziua fatidică în care face cunoştinţă cu Bristena, colegă de liceu, fiica unui securist, frumoasă, inteligentă, dar şi alintată, orgolioasă şi de o cruzime inimaginabilă uneori. Inevitabil, este fermecat pe loc şi intră fără să stea pe gînduri în rîndul admiratorilor care ar face orice pentru ea. Astfel începe o aventură de peste trei decenii, cu suişuri şi coborîşuri. Mihai participă la Revoluţie, se apucă de bişniţă în anii ’90, cu deplasări pline de peripeţii în Turcia, apoi trece la nivelul următor, încercînd piaţa din Polonia. În tot acest timp, nu doar Bristena, ci întreaga ei familie profită de naivitatea lui, însă nimic nu îl poate opri să o urmeze peste tot, fie că e vorba de Budapesta, unde devine colector de deşeuri şi în timpul liber îi scrie lucrarea de masterat, sau munţii României, unde îi serveşte drept ghid, ori Paris, unde, cînd nu lucrează ca salahor, încearcă să o protejeze de iubitul ei. Purtîndu-ne prin ţară şi prin Europa, scris cu umorul negru caracteristic lui Mihai Buzea, Jimmy este romanul unei iubiri toxice, a cărei împlinire pare să fie mereu după colţ, dar nu e niciodată cu adevărat palpabilă.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dublă lansare de carte: Ştefan Afloroaei şi Nicu Gavriluţă la Librăria „Orest Tafrali” Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 noiembrie 2018

Joi, 6 decembrie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iaşi (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” , corp A, parter), va avea loc lansarea volumelor Fabula existenţială, de Ştefan Afloroaei, colecţia „Plural. M”, şi Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului şi transumanismul, de Nicu Gavriluţă, apărute de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autori:
Dumitru Stan
George Bondor

Va modera:
Simona Modreanu

Sesiune de autografe & exemplare cadou pentru studenţi

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități în Iași, Oradea, București și Constanța

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 noiembrie 2018
Marți, 4 decembrie, ora 11.00, Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași

În perioada 4-14 decembrie 2018, Laurenţiu Şoitu, Steliana Toma, Ioan Neacșu și Liliana Romaniuc vor susține un turneu de promovare dedicat volumului, Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități, în curs de apariție la Editura Polirom.

Astfel, coordonatorii volumului se vor întîlni cu publicul interesat din Iași, Oradea, București și Constanța, conform programului de evenimente de mai jos:

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Lavinia Bălulescu la Timişoara: lansarea volumului Terasa Fericirii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18.00, la Librăria „La Două Bufniţe” din Timişoara (str. Piața Unirii nr 11), va avea loc lansarea volumului Terasa Fericrii, apărut de curînd în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Lavinia Bălulescu va lansa şi volumul Zmeii sunt de treabă, apărut de curînd la Editura Paralela 45, scris în colaborare cu tatăl său, Constantin Bălulescu.

Invitaţi, alături de autoare:
Daniela Raţiu
Daniel Vighi
Viorel Marineasa
Constantin Bălulescu

Citește mai mult
Lansare carte image

Serile imaginare: Despre numele divine. Teologia mistică şi Despre considerare la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Marţi, 27 noiembrie, ora 18:30, la Librăria „Cărtureşti Mercy” din Timişoara (str. Florimund Mercy nr.7), va avea loc dezbaterea publică „Serile imaginare” pornind de la volumele Despre numele divine. Teologia mistică (ediţie bilingvă), de Dionisie Areopagitul (traducere din limba greacă, introducere, note, glosar de termeni și bibliografie de Marilena Vlad), şi Despre considerare (ediţie bilingvă), de Bernard din Clairvaux (traducere din limba latină de Florina Ion), apărute de curînd în colecţia „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom.

Vor vorbi despre cele două volume:
Alexander Baumgarten
Claudiu Mesaroş

Citește mai mult
Lansare carte image

Tudor Șerban și Robert Șerban despre volumul Tata, eu glumesc serios! la Caransebeș

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Sîmbătă, 8 decembrie, ora 16.00, la sediul Societății Femeilor Ortodoxe din municipiul Caransebeș (str. C.D. Loga nr. 8), Tudor Șerban și Robert Șerban își așteaptă cititorii la clubul de lectură „Fărîmituri de lectură cu ceai”. Participanții vor avea prilejul să afle mai multe despre volumul Tata, eu glumesc serios!, apărut de curînd la Editura Polirom și să ia autografe de la coautori.

„Un singur cuvînt îţi vine să spui la capătul acestui volum care, pe de-o parte, semnalează un debut şi, pe de alta, confirmă o vocaţie: ADORABIL! Debutul e al unui copil de 7 ani care îşi lasă trecut numele pe copertă, Tudor Şerban, iar cel care se dovedeşte încă o dată nu doar un excelent poet, ci şi un adevărat om de presă atunci cînd înregistrează atent şi sensibil puzderia de vorbe din jurul lui e Robert Şerban. Aşadar, în tandem, un fiu şi un tată. Amîndoi îşi pun întrebări, amîndoi îşi dau răspunsuri, iar din jocul lor plin de tandreţe, farmec şi umor se naşte nu doar o lecţie discretă pentru toţi părinţii obosiţi, ci şi una de neaşteptată poezie.” (Adriana Babeţi)

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Dan Lungu la București și Iași: lansarea romanului Pâlpâiri

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Joi, 29 noiembrie, ora 19.00, în Mansarda Librăriei Cărturești Verona din București (Str. Arthur Pictor Verona 13-15), va avea loc lansarea romanului Pâlpâiri, de Dan Lungu, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Vor vorbi, alături de autor:
Luminița Corneanu
Cosmin Ciotloș

Fragmente din roman în lectura actorului Victor Rebengiuc

Va modera: Mirela Nagâț

Citește mai mult
Lansare carte image

Liliana Corobca despre Capătul drumului și Caiet de cenzor la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Miercuri, 28 noiembrie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iași, va avea loc lansarea romanelor Capătul drumului și Caiet de cenzor, de Liliana Corobca, ambele apărute la Editura Polirom, în colecțiile „Fiction LTD”, respectiv „Ego. Proză”.

Vor vorbi, alături de autoare:
Șerban Axinte
Doris Mironescu

Citește mai mult
Lansare carte image

Jón Kalman Stefánsson la Café Verona București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 noiembrie 2018

Marţi, 4 decembrie, la ora 18.00, îl puteţi întîlni pe unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori europeni ai momentului la Café Verona București (Cărtureşti, subsol), unde va avea un dialog cu Adela Greceanu şi Matei Martin. Dialogul va fi transmis live de către Radio România Cultural (emisiunea „Timpul prezent”), aşa că vă rugăm să nu întîrziaţi. Evenimentul începe la 18.00 fix. Fanii sînt invitaţi să-i adreseze întrebări şi să ia autografe.

Jón Kalman Stefánsson este autorul Trilogiei Fiordurilor, în care au apărut romanele Între cer şi pămînt, Tristeţea îngerilor şi Inima omului, în traducerea din franceză a Magdei Răduţă, colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu).

Autorul se afla duminică, 2 decembrie, la ora 17.00, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, cu prilejul aniversării a doi ani de existență a librăriei.

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la Aiud

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie 2018, începînd cu ora 13.00, în Sala „I.C. Brătianu” a Primăriei Municipiului Aiud, va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită).

Lansarea cărții are loc în cadrul Zilelor culturale „Liviu Rebreanu”, ediția a XXVIII-a, eveniment organizat de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Astra – Despărțămîntul „Ovidiu Hulea” Aiud și Primăria Municipiului Aiud.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Cartea anului 2017 pentru proză: Orașul închis, de Viorica Răduță

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Volumul Orașul închis, de Viorica Răduță, apărut în 2017 la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”, este cîștigătorul Premiului Cartea anului 2017, acordat de Filiala București Proză a Uniunii Scriitorilor din România.

Viorica Răduţă ne aduce în faţă romanul unui oraş – Rîmnicu Sărat – în care a existat o celebră închisoare comunistă. Cartea debutează cu procesul unui torţionar, Comandantul Vişinoiu, imaginat de Mihăiţă – un bătrîn sărac cu duhul, a cărui adolescenţă s-a petrecut în teribila închisoare. Diagnosticat cu sindrom confuziv de detenţie, personajul retrăieşte fiecare fragment de real ca pe un moment petrecut între zidurile celulei. Istoria se reface din dialogurile lui Mihăiţă cu sine sau cu spiritul deţinutului politic Ion Mihalache, mort în 1963 în acest penitenciar. Cealaltă voce a romanului, Ilinca, este mesagerul istoriei perioadei ceauşiste, cînd, în febra sistematizării, oraşul interbelic se transformă şi îşi pierde culoarea. Prin tehnica fotografierii, laitmotiv al cărţii, se refac detalii ale oraşului – muzeu în aer liber, în care binele şi răul convieţuiesc într-o vinovăţie resimţită tacit de victime, nu de torţionari.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Flavius Ardelean la Brașov: lansarea romanului Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Miercuri, 28 noiembrie, începînd cu ora 18.00, la Librăria Humanitas din Braşov (Piața Sfatului 16), Flavius Ardelean, invitatul CenaKLUbului Tiuk (nr. 112), va citi fragmente din noul său roman, Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, apărut de curînd în colecţia „Junior” a Editurii Polirom.

Invitați speciali: Ecaterina Boricean, ilustratoarea cărții și scriitoarea Anca Zaharia
Moderator: Mihail Vakulovski

Intrare liberă

Vîrsta recomandată 10+

Ilustraţii de Ecaterina G.

Monştri, aventuri, mistere – Bezna este o poveste despre prietenie şi curaj, despre răul deghizat în bine şi despre binele cu chip de rău; o carte despre puterea cuvintelor şi despre magia basmelor.

Cînd Bezna pune stăpînire pe întreg ţinutul, copiii sunt salvaţi şi aduşi la conacul lui Arnim von Veltheim, singurul loc neatins de ceaţa vîscoasă şi periculoasă. Căci copiii nu sînt nişte copii obişnuiţi, ci Povestitori cu har, adunaţi la un loc pentru a alunga Bezna din lume. Seară de seară, ei se adună la îndemnul lui Arnim şi dau naştere Luminii, citind în imensa Bibliotecă din cărţi culese din toate colţurile lumii. Însă cînd Ardei şi căţelul său credincios, Iute, ajung la conac, descoperă că nimic nu e ceea ce pare şi că harul lor de povestitori e un cuţit cu două tăişuri.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cristian Preda despre Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie 2018, ora 19.00, la Casa Paleologu (str. Armenească 34), va avea loc lansarea volumului Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice, de Cristian Preda, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Theodor Paleologu
Cătălin Avramescu

Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și, mai apoi, deputat european, Cristian Preda a ajuns, pentru întîlniri oficiale sau ca membru al unor echipe de observatori electorali, în țări dintre cele mai exotice. În prima parte a volumului, el relatează experiențele sale din state aflate în plin proces de democratizare, precum Bhutan, Kîrgîzstan, Madagascar, Nepal, Gabon, Coasta de Fildeș, Bolivia, Mauritania sau Guatemala. Autorul descrie procese electorale și aspecte ale vieții politice prea puțin cunoscute europenilor, schițînd portretele unor politicieni specializați în lovituri de stat, schimbări de constituții sau manevre care au aruncat țări întregi în haos. A doua parte reunește două extrase din jurnalul lui Cristian Preda, din 2007 și 2012, cînd au avut loc cele două suspendări ale lui Traian Băsescu, o perioadă de mari frămîntări și incertitudini politice. Împreună, cele două secțiuni ale cărții ne arată – cu exemple concrete – cît de greu se construiește o democrație și, odată obținută, cît de ușor poate fi pusă în pericol.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Cezar Amariei la Galaţi: lansarea romanului Zilele noastre mărunte

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Joi, 22 noiembrie, ora 18:30, la Librăria Humanitas din Galaţi (Str. Domenească nr 45), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut de curînd în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Viorel Ilişoi
Membrii Cenaclului „Noduri şi semne”

Va modera: Marius Grama

Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018: Ungaria lui Orbán, de Paul Lendvai

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2018

Volumul Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, apărut în limba română la Editura Polirom (2017, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu), este cîștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018 /(The European Book Prize/ essay)/ Eseul european al anului 2017.

Inaugurat în anul 2007 la Paris (Le Prix du Livre Européen) de către Asociația Esprit d'Europe (înființată de France Rouqe, Luce Perrot și François-Xavier Priollaud), the European Book Prize – care se acordă titlurilor apărute în categoriile„eseu” și „romane & povestiri” – își propune să promoveze valorile europene și să contribuie la o mai bună înțelegere a Uniunii Europene ca entitate culturală.

Volumele nominalizate la acest premiu trebuie să fi apărut în unul din cele 28 de state membre UE, ca ediție originală sau traducere. Printre cîștigătorii edițiilor anterioare, la categoria eseu, se numără: Raffaele Simone (2017), Erri De Luca (2016), Robert Menasse (2015), Tony Judt (2008).

Ceilalți laureați ai ediției cu numărul 12 a European Book Prize sînt Géraldine Schwarz (pentru romanul Les Amnésiques/ Romanul european al anului 2017) și Paul Philippe Sands (Premiul special al juriului pentru volumul Retour à Lemberg, considerat „Cartea europeană a ultimelor luni”).

Ceremonia de decernare a premiului în valoare de 10.000 de euro va avea loc în data de 5 decembrie 2018, la Parlamentul European, Bruxelles, cu participarea lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.
Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruști reprezintă România la Festivalul de Literatură din Guangzhou și Shenzhen

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 noiembrie 2018

În perioada 18-26 noiembrie, Uniunea Europeană organizează cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Guangzhou și Shenzhen, China, la care vor participa opt țări europene. Printre ţările participante la festival se numără şi România, care va fi reprezentată de Doina Ruști, cu unul dintre romanele sale recente, Mâța Vinerii (The Book of Perilous Dishes).

Festivalul este patronat de The Bookworm, un cunoscut club de carte și lanț de librării din Beijing, și de mcGroup Berlin, fiind sponsorizat de Uniunea Europeană. Evenimentele se desfășoară în sudul Chinei (Guangzhou și Shenzhen) și au în centru întîlniri cu publicul chinez, cu editori și cu scriitori din China.

Mai multe detalii despre festival, aici

„Într-o scrisoare veche, am citit că un cancelar al consulatului francez din București ar fi fost vîndut la galere. Încercînd să-i dau de urmă, am constatat că bărbatul a dispărut inexplicabil din București într-o zi luminoasă de toamnă. Iar această dispariție se leagă de povestea unui bucătar fabulos.   De aici începe romanul meu, Mâța Vinerii.” (Doina Ruști)

Mâța Vinerii a apărut la Editura Polirom în două colecţii: „Fiction LTD”, 2017 şi „Top10+”, 2018.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferință și lansare de carte la Cluj: Daniel Dăianu, Băncile centrale, criza și postcriza

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 noiembrie 2018

Vineri, 9 noiembrie, la ora 9.00, în Amfiteatrul Facultății de Business a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel Dăianu va susține o conferință pornind de la volumul Băncile centrale, criza şi postcriza. România şi Uniunea Europeană încotro?, apărut de curînd la Editura Polirom, disponibil și în ediție digitală.

Va modera: conf. dr. Ioan Alin Nistor, decanul Facultății de Business

În aceeași zi, începînd cu ora 11.00, în sala 118 a Facultății de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor, din cadrul aceleiași universități, autorul va susține o altă conferință, pe marginea aceluiași volum, conferință care va fi urmată și de lansarea cărții.

Evenimentul va avea loc în cadrul Cluj Economics and Business Seminar Series.

Despre carte și autor vor vorbi:
Conf. univ. dr. Valentin Naumescu
Conf. univ. dr. Răzvan Mustață

Organizator CEBSS: Conf. univ. dr. Cristian Marius Litan

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la Alba Iulia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 noiembrie 2018

Joi, 15 noiembrie 2018, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită). Evenimentul va avea loc în Sala Senatului, începînd cu ora 11.00, iar despre volum, alături de autor, va vorbi conf. univ. dr. Valer Moga. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze şi chiar să-i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într-o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.
Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Firesc de Petru Cimpoeşu, adaptat cinematografic

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 noiembrie 2018
Cartea

Vineri, 23 noiembrie 2018, va intra în cinematografele din România filmul „Un om la locul lui”/„A Decent Man”, o adaptare a romanului Firesc de Petru Cimpoeşu, publicat în 2010 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Un om la locul lui”/„A Decent Man, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni, a participat în 2017 la a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film din San Sebastian, Spania. Scenariul și regia sînt semnate de Hadrian Marcu. Imaginea îi aparține lui Adrian Silișteanu. Montaj - Alexandru Radu, sunet - Sebastian Zsemlye, scenografie - Bogdan Ionescu, costume - Alexandra Alma Ungureanu, casting - Florentina Bratfanof, producător executiv - Titi Rădoaie, coproducător - Adela Vrînceanu Celebidachi, producători - Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Do Not Cross, de Dora Pavel, tradus în limba spaniolă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

Romanul Do Not Cross de Dora Pavel, tradus în limba spaniolă de Doina Făgădaru – cu titlul No pasar (Do Not Cross) –, a fost publicat de curînd la Editura Dos Bigotes din Madrid, Spania.

Apărut în 2013 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, Do Not Cross a fost nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, ediția 2014, şi a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, pentru anul 2013.

De aceeași autoare, în limba spaniolă a mai apărut romanul Agata murind (2003; ediţia a II-a, Polirom, 2004; ediţia a III-a revăzută, în colecţia „Top 10+”, Polirom, 2014), la Editura Crealite din Madrid.

O pădure în proximitatea unui orăşel de munte. În pădure, un răpitor şi un ostatic. Răpitorul, un psihopat înarmat, evadat din sanatoriu. Ostaticul, un tînăr gay, recepţioner pentru moment la un hotel obscur. Să ne aşteptăm la un caz clasic de sindrom Stockholm? O situaţie-limită, care îi oferă junelui protagonist răgazul unor rememorări şi al unor deliberări interioare. O fugă din prezent care, în loc să-i tempereze, îi reaprinde dorinţa trupească pentru bărbatul căruia îi poartă de cîţiva ani o iubire obsesivă, răvăşitoare. Scris la persoana întîi, sub forma unei confesiuni brutale, atît de proprie autoarei, Do Not Cross este un roman psy tulburător, vorbind dezinvolt despre sexualitate şi alegerile misterioase ale trupului, despre dreptul de a fi diferit, într-o lume care îţi „survolează“ intimitatea clipă de clipă, o lume viciată în egală măsură de prohibiţii morale şi de setea de senzaţional.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Şapte zile, plus una. Mircea Mihăieş în dialog cu Ilie Stepan” la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

Miercuri, 14 noiembrie, ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, Timișoara), va avea loc lansarea volumului Şapte zile, plus una. Mircea Mihăieş în dialog cu Ilie Stepan în curs de apariţie în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

Vor vorbi:
Mircea Mihăieş
Ilie Stepan
Marian Odangiu

Volumul a apărut cu sprijinul SAI Erste Asset Management S.A.

„Se poate trăi fără compromis, fără să te înjoseşti? Se poate, aşa cum s-a putut şi în comunism. Nu toţi au făcut compromisuri. Unii au făcut compromisuri şi au dus-o mai bine. Au avut avantaje. Se fac şi azi compromisuri jenante, dizgraţioase. Cum se poate face artă fără compromis? Simplu: făcînd arta în care crezi. Şi strîngînd din dinţi pentru că nu ai banii pe care-i are X sau Y. Sigur că aş fi tentat să-i spun unui tînăr artist de azi să meargă înainte şi să rupă norii. Dacă se poate, asta trebuie să facă. Dar fără niciun compromis. I-aş sfătui pe tineri să aibă verticalitate şi să încerce să discute, dimineaţa, cu ei înşişi. În intimitatea dimineţii. Dacă atunci cînd te uiţi în oglindă poţi să te priveşti înseamnă că e bine. Trebuie să ştii să renunţi şi să urmezi drumul pe care ţi-l propui. Drumul cel mai sănătos este cel în care faci ceea ce ştii, atît cît ştii să faci. Acesta ar fi idealul. Urmează-ţi drumul.” (Ilie Stepan)

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi la București, Cluj, Iași și Paris

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

În perioada 11-17 noiembrie 2018, Bogdan Suceavă va susține un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în format digital.

Astfel, autorul își va întîlni cititorii din București, Cluj, Iași și Paris, conform programului de evenimente de mai jos.

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranților fericiți
 

BUCUREȘTI

  • Duminică, 11 noiembrie, ora 17.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38)

Invitați: Ioana Rădulescu, Bianca Rusu, Mădălina Șerban (eleve ale Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din București), Florin Iaru

  • Sîmbătă, 17 noiembrie, ora 16.00, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2018

Lansare de carte & ședință de autografe
Va vorbi, alături de autor: Paul Cernat
Va modera: Adrian Botez

Citește mai mult
Lansare carte image

Vasile Ernu este invitatul Societăţii Memorial din Rusia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 noiembrie 2018

În perioada 2-9 noiembrie 2018, Vasile Ernu va susţine o serie de prelegeri la Moscova și Krasnoiarsk, la invitația Societății Internaţionale Memorial, una dintre cele mai vechi şi mai importante organizaţii din Rusia care luptă pentru drepturile omului.
Conferințele vor fi susținute în cadrul programului „Dincolo de bariere – Europa fără bariere”, program susţinut de Reprezentanţa Diplomatică a Uniunii Europene din Rusia şi Goethe Institut.
Prelegerea susținută în orașul siberian Krasnoiarsk va avea loc în cadrul Krasnoyarsk Book Culture Fair și va fi urmată de prezentarea unor fragmente în limba rusă din volumul Sectanţii, carte în curs de apariţie la prestigioasa editură AdMarginem.

Temele prelegerilor şi discuţiilor vor fi: memorie, grupuri marginale, forme de luptă şi rezistenţă ale grupurilor marginale în sistemele autoritare.

În cadrul programului „Dincolo de bariere” au mai fost invitaţi: Adam Michnik (Polonia, Gazeta Wyborcza), Magyar Bálint (sociolog şi politolog din Ungaria), Vesna Teršelič (activistă croată, directoarea centrului „Documenta”), Nikola Marković (politilog din Croaţia).

Citește mai mult
Lansare carte image

Maşa şi Extraterestrul de Nichita Danilov tradus în limba rusă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 1 noiembrie 2018

Romanul Maşa şi Extraterestrul de Nichita Danilov, tradus în limba rusă de Miroslava Metleavoi (cu titlul Машa и инопланетянин), a fost publicat de curînd la Editura Vest-Consulting din Moscova.

La Editura Polirom, Maşa şi Extraterestrul a apărut în 2005 în prestigioasa colecţie „Fiction LTD”.

Demonicul, raţionalul şi iraţionalul, fantasticul şi derizoriul îşi dau mîna în romanul lui Nichita Danilov, pentru a reconstrui un univers în aparenţă extrem de logic, unde orice adevăr devine posibil. Ca, de altfel, şi reversul său. Extraterestrul, coborît din lumea esenţelor sau a „alcoolurilor pure”, cum spune el, în realitatea brută, bîntuită încă de fantasmele totalitarismului, apare în ochii Maşei ca un fel de umbra a lui Anticrist, dacă nu chiar ca Anticristul însuşi. Babulea Tatina, Ippolit Subotin, ca un fel de duhuri sau zei nebuni ai locului, Gligori, batrîna Bertha, Fevronia şi Nicanor, precum şi cîteva animale fabuloase precum Evlampia, „ghiesa”, Increatul şi cei doisprezece şobolănaşi ai săi îmbrăcaţi în haine de apostoli constituie o parte din galeria personajelor care umplu cu umor, ironie şi absurd acest roman care se citeşte pe nerăsuflate.

Citește mai mult
Lansare carte image

Ioan T. Morar despre Sărbătoarea Corturilor la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 1 noiembrie 2018

Luni, 12 noiembrie, ora 18.00, la Librăria La Două Bufniţe din Timişoara (Piaţa Unirii nr. 11), va avea loc lansarea romanului Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar, apărut într-o nouă ediţie în colecţia „Top 10+” a Editurii Polirom. Romanul a fost distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2016.

Va vorbi, alături de autor:
Mircea Mihăieş

 

În România anilor 1980, membrii unui grup coral specializat în cîntări bisericeşti caută să scape din robia unor confesiuni care nu-i mulţumesc, în încercarea de a descoperi adevărata credinţă. Aparţinînd iniţial cultului baptist, trec la penticostali, apoi la adventişti, iar în cele din urmă se circumcid şi se convertesc la iudaism. Astfel ajung să emigreze în Israel, unde fiecare se descurcă cum poate. Însă Jac, Corneliu şi Beni, cei trei conducători şi ultimii reprezentanţi ai grupului, nu îşi găsesc nici aici liniştea sufletească: Beni ajunge să îmbrăţişeze doctrina mesianică, devenind rabin, în vreme ce Jac şi Corneliu se întorc după 1990 în România, unde pun bazele unui cult iudeo-creştin, „Sărbătoarea Corturilor”, convinşi fiind, după ani de peregrinări, de un singur lucru: „Nu contează dacă rătăcim sau nu. Dumnezeu ne va găsi oriunde Îl căutăm”.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Forţa civică a femeilor” de Andreea Paul (coord.)

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 octombrie 2018

Miercuri, 31 octombrie, ora 17.30, la Librăria „Şt. O. Iosif” din Braşov (str. Mureşenilor nr. 14), va avea loc lansarea volumului Forţa civică a femeilor, de Andreea Paul (coord.).

Vor vorbi, alături de coordonatoarea volumului:

Dana Lupşa

Ditta Depner

Dana Anghelescu

Va modera: Augusta Oniţă

Forţa civică a femeilor a apărut  de curînd în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

În această a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare. Volumul își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau aceleași noțiuni de curaj, pasiune, generozitate, iubire, putere.

Citește mai mult
Lansare carte image

Celelalte poveşti de dragoste de Lucian Dan Teodorovici în poloneză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 octombrie 2018

Volumul de proză scurtă Celelalte poveşti de dragoste, tradus în limba poloneză de Radoslawa Janowska-Lascar, a fost publicat de curînd la Editura Amaltea din Wrocław.

Titlul în limba poloneză al volumului este Inne historie miłosne.

La Editura Polirom, Celelalte poveşti de dragoste a apărut în două colecţii prestigioase „Ego.Proză” şi „Top 10+” (2009, respectiv 2013). Pînă acum, romanul a mai fost tradus în limbile italiană, franceză, germană, bulgară şi macedoneană.

Cărţile lui Lucian Dan Teodorovici sînt traduse ori în curs de traducere în S.U.A ., Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Macedonia sau Ucraina.

Unsprezece poveşti în care dragostea e privită din unghiuri surprinzătoare şi, în acelaşi timp, unsprezece secvenţe ale unui roman construit pe o unică poveste, a unei iubiri ce nu-şi găseşte ritmul. Lipsa comunicării, trădarea, gelozia, angoasele şi aşteptările, toate aceste stări, puse sub semnul superficialităţii lumii contemporane, poartă personajele prin întîmplări şi evenimente stranii, care îşi cîştigă miza doar prin raportarea la întreaga lor istorie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Gaudeamus 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 noiembrie 2018
Joi 15 noiembrie

Editura Polirom va participa în perioada 14-18 noiembrie 2018 la cea de-a XXV-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte „Gaudeamus” – Carte de învăţătură cu aproximativ 1500 de titluri, toate aflate la reducere (10-20%).

Evenimentele dedicate celor mai recente apariţii Polirom – în colecţiile „Seria de autor Gabriela Adameşteanu”, „Seria de autor Andrei Oişteanu”, „Fiction LTD”, „Ego.Proză”, „Biblioteca Memoria”, „Biblioteca Polirom”, „Junior”, „Seria de autor Gheorghe Crăciun”, „Ego-grafii” – vor prilejui la această nouă ediţie Gaudeamus întîlniri cu:

Gabriela Adameşteanu, Mihaela Albulescu, Radu F. Alexandru, Adrian Alui Gheorghe, Cezar Amariei, Mircea Anghelescu, Daniel Apostol, Flavius Ardelean, Şerban Axinte, Lavinia Bălulescu, T.O. Bobe, Mihai Buzea, Paul Cernat, Marius Chivu, Adrian Cioroianu, Cosmin Ciotloş, Marius Constantinescu, Andrei Cornea, Dan Cristea, Dan Croitoru, Mircea Daneliuc, Daniel Dăianu, Alexandru Ecovoiu, Ecaterina G., Tudor Ganea, Viorel Ilişoi, Ion Bogdan Lefter, Nicoleta Lefter, Dan Lungu, Ciprian Măceşaru, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici, Andrei Mocearov, Carmen Muşat, Ovidiu Nahoi, Dragoş Neacşu, Andrei Oişteanu, Alexandra Olivotto, Horia-Roman Patapievici, Cristian Pantazi, Radu Părpăuţă, Ovidiu Pecican, Dana Pîrvan, Ion Pop, Simina Popa, Adriana Popescu, Cristian Preda, Cristina Ioana Radu, Magda Răduţă, Simona Sora, Vasile Spiridon, Ioan Stanomir, Ilie Stepan, Bogdan Suceavă, Ovidiu Şimonca, Cristian Teodorescu, Tudorel Urian, Titus Vijeu, Daniela Zeca.

Mai jos, găsiţi programul nostru de evenimente.

*Cu excepţia celor pentru care se precizează alt loc, evenimentele se vor desfăşura la standul Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 octombrie 2018

Marţi, 23 octombrie, ora 17.00, la Librăria „Şt.O.Iosif” din Braşov (Strada Mureșenilor 14), va avea loc lansarea romanului Efectul fluturelui, de Doina Jela.

Efectul fluturelui a apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi este o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns de cunoscut: Echipele Regale studențești, unul dintre epifenomenele Școlii Sociologice de la București, din deceniul patru al secolului trecut. Așa cum, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti şi discipolii săi, incomplet cunoscut rămîne întreg interbelicul românesc.

Vor vorbi, alături de autoare:

Felicia Popa

Adrian Lesenciuc

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruști invitată la Budapesta de Uniunea Scriitorilor Maghiari

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 octombrie 2018

Romanul Mâța Vinerii de Doina Ruști a apărut recent la Editura Orpheusz (Budapesta), în traducerea lui Szenkovics Enikő. Titlul în limba maghiară al romanului este Ártó receptek könyve (Cartea bucatelor rele).

La invitația Uniunii Scriitorilor Maghiari, Doina Ruști se întîlnește cu cititorii săi din Budapesta, în data de 24 octombrie, ora 17.00, la Magyar Napló Könyvesbolt (Budapest, VIII. kerület, Józsefkrt. 70).

Vor vorbi despre roman:

Erős Kinga

Király Farkas

Szenkovics Enikő, traducătoarea romanului

Citește actrița Kubik Anna

Citește mai mult
Lansare carte image

FEM de Magda Cârneci în limba franceză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 octombrie 2018

Romanul FEM, tradus în limba franceză de Florica Ciodaru Courriol, a fost publicat de curînd la Editura Non Lieu din Paris.

La Editura Polirom, FEM a apărut în 2014 în colecţia Top 10+ şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Augustin Frăţilă, Premiile Radio România Cultural şi Premiile revistei Observator cultural.

În străinatate au apărut volumele Psaume (Les Ecrits des forges, 1997); Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 (2007); Trois saisons poétiques (Phi, 2008) şi Chaosmos în olandeză (2004), engleză (2006) și franceză (2013).

Intr-o lungă scrisoare adresată bărbatului care e pe cale să o părăsească, o femeie face o incursiune nonconformistă prin meandrele sale fiziologice şi psihologice, din copilărie pînă la vîrsta adultă. Ea îşi propune să-i povestească fostului iubit, asemenea unei Șeherazade, istorii „care să-l ţină treaz toată noaptea”, presărîndu-le cu micile întîmplări de zi cu zi din viaţa lor împreună şi cu cele mai intime trăiri legate de creşterea ei întru feminitate. Iar toate stările, imaginile fantastice şi viziunile stranii din poveştile ei nu au alt scop decît să-l deschidă pe el către o sensibilitate şi o înţelegere pe care nu le-a avut niciodată.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 octombrie 2018

Vineri, 19 octombrie, ora 10.30, la Hotel Continental Forum din Oradea (Aleea Ştrandului nr.1), va avea loc lansarea romanului Efectul fluturelui, de Doina Jela.

Efectul fluturelui a apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi este o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns de cunoscut: Echipele Regale studențești, unul dintre epifenomenele Școlii Sociologice de la București, din deceniul patru al secolului trecut. Așa cum, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti şi discipolii săi, incomplet cunoscut rămîne întreg interbelicul românesc.

Vor vorbi, alături de autoare:

Florin Ardelean

Maria Hulber

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Fabula existenţială” de Ştefan Afloroaei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, începînd cu ora 10:30, la Universitatea „George Bacovia” din Bacău (Str. Pictor Theodor Aman 96), va avea loc lansarea volumului Fabula existenţială de Ştefan Afloroaei, apărut de curînd în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

Evenimentul se va desfăşura sub egida Simpozionului Naţional de Estetică, ediţia a XXIII-a, organizat de Centrul de Cultură „George Apostu”. Mai multe detalii, aici.

Vor vorbi, alături de autor:

Prof. univ. dr. Petru Bejan

Prof. univ. dr. George Bondor

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Rămas-bun” de Radu Părpăuţă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, de la ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, corp A, parter), va avea loc lansarea volumului Rămas-bun de Radu Părpăuţă, apărut în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor:

Doris Mironescu

Bogdan Creţu

Moderatoare: Mihaela Răileanu

Sesiune de autografe şi exemplare cadou pentru studenţi.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre Moștenitorii Securității la Bookfest Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 octombrie 2018

Editura Polirom participă la cea de-a IV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Brașov – care se va desfășura în perioada 18-21 octombrie 2018, în Aula Universității Transilvania – cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (30%).

Cu acest prilej, istoricul Marius Oprea le va vorbi brașovenilor despre volumul Moștenitorii Securității (Polirom, 2018, ediția a II-a revăzută și adăugită), alături de Caius Dobrescu și Adrian Lăcătuș. Evenimentul va avea loc sîmbătă, 20 octombrie, ora 12.00, în Aula Universității Transilvania din Brașov.

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să‑i bată, să‑i aresteze şi chiar să‑i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să‑i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într‑o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.

„Eroii cărţii nu sînt doar securiştii pe care am avut nefericirea să-i cunosc direct, ci şi activiştii fostului partid comunist, ofiţerii fostului DSS şi informatorii lor, toţi cei care reprezintă atăzi nu numai «securitatea mea», ci «a noastră, a tuturor». Ei, moştenitorii sistemului comunist şi ai poliţiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut întunecat şi ai acestui prezent confuz, sînt personajele acestei cărţi.” (Marius Oprea) 

Citește mai mult
Lansare carte image

Daniel Dăianu despre volumul Băncile centrale, criza și postcriza la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, la ora 10.00, în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va avea loc lansarea volumului Băncile centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?, de Daniel Dăianu, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:

Prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa

Conf. univ. dr. Alin Andrieș

„Daniel Dăianu ne oferă o nouă carte scrisă într-un stil atrăgător şi eliberat de statistici greoaie. Preocupat de viitorul României şi al Uniunii Europene, de condiţiile aderării la zona euro, el subliniază necesitatea ca România să învingă piedici şi inerţii interne pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice în mod durabil şi pentru o dezvoltare robustă şi competitivă. Autorul reliefează apele învolburate ale Uniunii Economice şi Monetare Europene, nevoia de reforme, dar şi pericolul ca proiectul european să fie prins în capcanele unor dispute şi curente eurosceptice, centrifuge. În opinia lui Daniel Dăianu, băncile centrale, alături de alte instituţii responsabile, pot şi trebuie să joace un rol activ în stingerea cauzelor care nasc asemenea curente şi acţiuni ameninţătoare.” (Academician Aurel Iancu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Cătălin Pavel despre Chihlimbar la Alba Iulia, Cluj și Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 octombrie 2018

Vineri, 12 octombrie, la ora 17.30, la Librăria Humanitas Alba Iulia (Bulevardul 1 Decembrie 1918), Cătălin Pavel va citi fragmente din cel mai recent roman al său, Chihlimbar, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Invitată, alături de autor: Diana Câmpan

Luni, 15 octombrie, la ora 18.00, la Book Corner Librarium Cluj (Bdul Eroilor nr. 15), autorul își va întîlni cititorii clujeni, alături de Ruxandra Cesereanu.

Miercuri, 17 octombrie, începînd cu ora 17.30, Cătălin Pavel este invitatul Clubului de lectură „Alecart”, la Cafeneaua Meru (Casa Conachi, Bdul Carol I nr.3).

Vor vorbi alături de autor: Amalia Carciuc, Alina Vițel

Invitat special: Bogdan Crețu

Va modera: Nicoleta Munteanu

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Gabriela Adameșteanu: lansarea romanului Fontana di Trevi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Luni, 15 octombrie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc lansarea romanului Fontana di Trevi, apărut de curînd în Seria de autor Gabriela Adameșteanu, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale Polirom.

Vor vorbi alături de autoare: Bianca Burța-Cernat, Cezar Paul-Bădescu

Va modera: Mirela Nagâț

„Fontana di Trevi reconfirmă că Gabriela Adameşteanu este unul dintre marii scriitori ai României de azi. Romanul o are în prim-plan pe Letiţia Branea (cea mai longevivă eroină a acestui univers artistic şi protagonista, astfel, a unei trilogii), aflată, acum, în imediata actualitate şi sosită la Bucureşti din Occidentul în care trăieşte (cu alte cuvinte, avînd statut de migrantă). La fel ca mai toate cărţile anterioare ale scriitoarei (faţă de care, însă, are evidentă autonomie, putînd fi citită atît ca piesă de sine stătătoare, cît şi ca o sinteză subtilă şi durabilă), şi aceasta lucrează cu tema feminităţii, iar, prin intermediul ei, angajează un torent de istorie românească recentă. Accentul se mută aici de pe neiubirea istovitoare resimţită de femeie (care, în lipsa sentimentului, se consideră abandonată, menită unei vieţi pustii) la neiubirea şi părăsirea de patrie, de la – în termenii Letiţiei – mal aimée la mal du pays. Cu un trecut atît de greu şi de neclar, cu un prezent atît de confuz şi de convulsiv, mai are România un viitor? Iată întrebarea teribilă pe care, prin mijlocirea unor biografii narative impecabil conduse, romanul de faţă o avansează.” (Sanda Cordoş)

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Tudor Ganea la București: lansarea romanului Porci

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei 45), Tudor Ganea va citi fragmente din noul său roman, Porci, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autor:

Luminița Corneanu

Mitoș Micleușanu

Moderatoare: Nona Rapotan

Într-o Românie închisă pentru străini, într-un viitor îndepărtat, Marele Vătaf conduce cu mînă de fier. Savanţii au făcut descoperiri epocale sub înţeleapta lui îndrumare şi au reuşit să prelungească viaţa oamenilor cu sute de ani, iar porcii au un rol crucial pentru tinereţea veşnică. Totul se obţine însă cu sudoarea frunţii, iar fiecare român trebuie să muncească pînă la epuizare pentru a trăi în acest paradis. Vătaful are şi opt Căluşari care veghează la bunul mers al lucrurilor, vînează Cuiburile de Iele, în care se plănuieşte răsturnarea ordinii naţionale cu ajutorul nucilor şi al rîşilor, şi stîrpesc răul din faşă. Dar ceva se întîmplă în Gruiu, sat aflat sub autoritatea falnicului Căluşar al Ilfovului, favoritul Vătafului, şi o înaltă trădare se conturează chiar în locul în care inocenţa ar fi trebuit să fie la ea acasa... Jocuri-pasiune pentru adulţi, drone, o nouă religie, porci şi porcari, dictatori şi disidenţi, lupte pe viaţă şi pe moarte – toate acestea sunt mici piese angrenate în monstruoasa maşinărie creată de Tudor Ganea în Porci, o distopie cu accente etno ce debordează de fantastic şi fantezie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Dósa citește din Ierbar la București și Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 octombrie 2018

Joi, 11 octombrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45) din București, Andrei Dósa va citi fragmente din primul său roman, Ierbar, apărut de curînd la Editura Polirom, disponibil și în ediție digitală.

Invitați, alături de autor: Svetlana Cârstean, Vasile Leac

Moderatoare: Nona Rapotan

Luni, 15 octombrie, începînd cu ora 18:00, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16), Andrei Dósa va fi invitatul CenaKLUbului Tiuk (nr. 108), alături de Ioan Șerbu și Adrian Lăcătuș.


Moderatorul ediției: Mihail Vakulovski

Citește mai mult
Lansare carte image

Daniel Dăianu despre volumul Băncile centrale, criza și postcriza la Academia de Studii Economice din București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Luni, 15 octombrie, la ora 12.00, în Aula Academiei de Studii Economice (ASE) din București, va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Băncile centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?, de Daniel Dăianu, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi alături de autor:
Acad. Aurel Iancu
Prof. dr. Aura Socol
Prof. dr. Cristian Păun
Dr. Andrei Mocearov, profesor asociat la ASE București


Invitat special: prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE București

Moderator: Monica Ghiurco, realizator TV

 

„Daniel Dăianu ne oferă o nouă carte scrisă într-un stil atrăgător şi eliberat de statistici greoaie. Preocupat de viitorul României şi al Uniunii Europene, de condiţiile aderării la zona euro, el subliniază necesitatea ca România să învingă piedici şi inerţii interne pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice în mod durabil şi pentru o dezvoltare robustă şi competitivă. Autorul reliefează apele învolburate ale Uniunii Economice şi Monetare Europene, nevoia de reforme, dar şi pericolul ca proiectul european să fie prins în capcanele unor dispute şi curente eurosceptice, centrifuge. În opinia lui Daniel Dăianu, băncile centrale, alături de alte instituţii responsabile, pot şi trebuie să joace un rol activ în stingerea cauzelor care nasc asemenea curente şi acţiuni ameninţătoare.” (Academician Aurel Iancu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Profesorul Paul Cornea a trecut în neființă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 octombrie 2018

Editura Polirom își exprimă regretul profund pentru trecerea în neființă a distinsului profesor Paul Cornea, unul dintre cei mai rafinați intelectuali români și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai editurii.

Paul Cornea, doctor în ştiinţe filologice, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a fost director general în Ministerul Culturii (1953-1965), ministru secretar de stat în Ministerul Învăţămîntului (ianuarie-iunie 1990), şef de catedră şi decan al Facultăţii de Litere (1990-1996), membru în Comitetul executiv şi vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată (1991-1997), preşedinte de onoare al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România.

Volume personale: Studii de literatură română modernă (ESPLA, 1962), Anton Pann (ESPLA, 1964), De la Alecsandrescu la Eminescu (ESPLA, 1966), Originile romantismului românesc. Spiritul public, mişcarea ideilor şi literatura (Minerva, 1972; ed. a II-a, Cartea Românească, 2008), Conceptul de istorie literară în cultura românească (Eminescu, 1978), Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii (Eminescu, 1980), Itinerar printre clasici (Eminescu, 1984), Introducere în teoria lecturii (Minerva, 1988; ed. a II-a, Polirom, 1998; traducere în limba italiană, Sansoni, 1993), Aproapele şi departele (Cartea Românească, 1990), Semnele vremii (Eminescu, 1995), Interpretare şi raţionalitate (Polirom, 2006), Delimitări şi ipoteze. Comunicări şi eseuri de teorie literară şi studii culturale (Polirom, 2008), Festschrift: Cercetarea literară azi. Studii dedicate profesorului Paul Cornea (coordonat de Liviu Papadima şi Mircea Vasilescu, Polirom, 2000).

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Focus pe România, Rusia și Polonia la întîlnirile profesioniștilor în drepturi de autor de la Frankfurter Buchmesse

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 octombrie 2018

România este reprezentată de Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom.

Săptămîna aceasta, miercuri, 10 octombrie, debutează ediția 2018 a celui mai important tîrg de carte din lume, Frankfurter Buchmesse (Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt). Mii de expozanți, sute de evenimente și extrem de multe întîlniri profesionale compun, și în acest an, agenda celor cinci zile ale tîrgului.

Între acestea, unul dintre cele mai așteptate evenimente îl reprezintă conferința dedicată profesioniștilor interesați în drepturile de autor: agenți literari, editori, scouteri literari și manageri de edituri: The Frankfurt Rights Meetings. Proiect cu tradiție, ajuns anul acesta la cea de a 32-a ediție, The Frankfurt Rights Meetings reprezintă cel mai prestigios eveniment dedicat specialiștilor internaționali interesați de drepturile de autor din cadrul Tîrgului de Carte de la Frankfurt. Invitați de primă mărime din întreaga lume oferă informații la zi despre piețele de carte pe care le reprezintă unui public de peste 200 de partipanți. Accesul la eveniment se face prin achitarea unei taxe. Aici, programul evenimentului: https://www.buchmesse.de/en/visit/trade-visitors/conferences/frankfurt-rights-meeting.

Citește mai mult
Lansare carte image

Nadia Murad, autoarea volumului Eu voi fi ultima, laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 octombrie 2018

Nadia Murad a mai primit Václav Havel Human Rights Prize şi Sakharov Prize şi este primul Ambasador ONU al Bunăvoinţei pentru demnitatea supravieţuitorilor traficului de fiinţe umane.

Nadia Murad, autoarea volumului Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic (Polirom, 2018) – scris în colaborare cu jurnalista Jenna Krajeski, cuvînt-înainte de Amal Cooney – , este unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace 2018. Cel de-al doilea laureat este medicul congolez Denis Mukwege. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Marţi, 9 octombrie, ora 18.00, la Clubul Ţăranului (Kiseleff 3, Bucureşti), va avea loc o dezbatere cu tema „Istoria ca fabrică de adevăruri? De la Cooperativa Gusti la Planeta Gusti și înapoi”, pornind de la romanul Efectul fluturelui, de Doina Jela.

Efectul fluturelui a apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi este o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns de cunoscut: Echipele Regale studențești, unul dintre epifenomenele Școlii Sociologice de la București, din deceniul patru al secolului trecut. Așa cum, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti şi discipolii săi, incomplet cunoscut rămîne întreg interbelicul românesc.

Întrebările care vor sta la baza dezbaterii sînt următoarele: ajută ficțiunea la cunoașterea/îmblînzirea, acceptarea realității sau mai mult încurcă aceste fapte? Sînt prea multe documente pentru a putea reconstitui istoria recentă, așa cum sunt prea puține pentru a o reconstitui pe cea veche? Are fiecare epocă adevărul ei? Este nevoie de filtre colective pentru a clădi o identitate de grup? Care sînt riscurile acestei construcții?

Vor vorbi alături de autoare:

Theodora-Eliza Văcărescu, sociolog

Odilia Roșianu, jurnalist cultural

Angelo Mitchievici, scriitor

Ionuț Butoi, sociolog

 

Vor modera:

Zoltán Rostás, sociolog

George Onofrei, redactor şef „Suplimentul de cultură”

„O carte a vocilor în care, în Constanţa anului 2016, naratoarea ascultă confesiuni şi comentarii ale unor personaje, dintre care unele ne sînt cunoscute din romanul anterior al Doinei Jela, Villa Margareta. Şi, mai cu seamă, o carte a generaţiilor din România de astăzi, am numărat patru, în care autoarea abordează pătrunzător fricţiunile, stridenţele şi suspiciunile care le despart, neuitînd însă de clipele bune în care iubirea încălzeşte sufletele, topeşte zgura şi deschide calea spre înţelegerea meditată a cîte ceva din ce ni s-a întîmplat. E semnificativ faptul că personajul cel mai încercat, care vorbeşte cel mai puţin, formulează limpede pe parcursul cărţii şi în final felul în care se poate ieşi din continuitatea moartă cu un trecut dureros. O carte în care cititorii vor regăsi neaşteptat visul gustian al anilor interbelici, închisorile şi domiciliul obligatoriu survenite fără justificare în vieţile tinere, umbra pe care ele o lasă asupra familiilor astfel încercate, greutăţile de tot felul care împiedică încă transmiterea întreagă a gîndului sau cunoaşterea echilibrată a faptelor şi obligă la reluarea, iar şi iar, a căutărilor de neeludat.” (Sanda Golopenţia)

Citește mai mult
Lansare carte image

Matei Vișniec, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Vineri, 5 octombrie 2018, binecunoscutului poet, dramaturg, romancier şi jurnalist Matei Vişniec i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. Evenimentul va avea loc în Sala „Eduard Caudella” – Casa Balș (Str. Cuza Vodă 29), începînd cu ora 11.00. Prestigiosul titlu îi va fi înmînat de către prof. univ.dr Aurelian Bălăiţă.

Ceremonia va fi urmată de lansarea volumelor Ultimele zile ale Occidentului, Cabaretul cuvintelor şi Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă...

Vor vorbi alături de autor:

Daniela Silindean, critic de teatru

Oltiţa Cîntec, critic de teatru

Citește mai mult
Lansare carte image

Autori Polirom la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, ediţia 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 octombrie 2018

Gabriela Adameşteanu, Simona Antonescu, Mihai Buzea, Iulian Ciocan, Mariana Codruț, Andrei Crăciun, Nichita Danilov, Andrei Dósa, Carmen Firan, Jonathan Franzen, Cristian Fulaş, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Yannick Haenel, Florina Ilis, Eugen Istodor, Marin Mălaicu-Hondrari, Adelin Petrişor, Bogdan Răileanu, Dorina Rusu, Kamila Shamsie, Goce Smilevski, Moni Stănilă, Jón Kalman Stefánsson, Irina Teodorescu, Alex Tocilescu se numără printre invitaţii la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), 3-7 octombrie 2018. Aceştia vor participa, pe durata prestigiosului festival, la evenimente dedicate celor mai recente volume publicate: lecturi publice, întîlniri cu elevii etc.

FILIT va reuni și anul acesta sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti. Mai multe detalii: http://www.filit-iasi.ro/festivalul-international-de-literatura-si-traducere-iasi-editia-vi/.

Lista tuturor participanţilor la ediţia din acest an: http://www.filit-iasi.ro/invitati-2018/.

Programul integral al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), 3-7 octombrie 2018: http://www.filit-iasi.ro/program-filit-2018/.

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Autori Polirom prezenţi la Tîrgul de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

În perioada 3-7 octombrie 2018, la Atrium Palas Mall Iasi, se va desfăşura a patra ediţie a Tîrgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, organizat de Sedcom Libris Iaşi.

Editura Polirom va fi prezentă cu peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (30%). Mai jos, programul nostru de evenimente.

Joi, 4 octombrie, la ora 11.00, va avea loc lansarea volumului Fabula existenţială, de Ştefan Afloroaei, apărut de curînd în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

„Paginile de faţă aduc în atenţie unele chestiuni ce par să scape preocupărilor şi urgenţelor noastre obişnuite. Bunăoară, cea privind distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista. Sau cea a unui posibil sens, mai bine spus a felului în care sensul şi nonsensul survin în economia instabilă a existenţei noastre. Dar şi altele, precum cea privind confruntarea omului cu propria libertate şi, în definitiv, cu timpul ca atare. Reluarea lor îşi află pretextul, cel mai adesea, în anumite scrieri şi mărturisiri ale celor care, precum Nietzsche şi Tolstoi, Borges, Eliade şi Kawabata, ne-au lăsat destule spre reflecţie. Contează atît ce s-a spus deja, cît şi întrebările omului de astăzi, nevoia lui de a revedea singur o anumită stare de lucruri. În definitiv, la oarecare distanţă de grijile noastre obişnuite există nevoi sau întrebări care, uneori, ne pun viaţa la încercare şi ne măsoară cu aparentă naivitate propria existenţă. Constituie, într-un fel, replica din umbră a celorlalte, îndoielile mereu amînate, odată cu acele aşteptări ce par definitiv ascunse.” (Ştefan Afloroaei)

Ştefan Afloroaei (n. 1952) este profesor în Departamentul de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, membru corespondent al Academiei Române. Susţine prelegeri şi seminarii de „Hermeneutică filosofică”, „Metafizică”, „Teorii ale interpretării” şi „Ideea europeană”. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dimineaţă pierdută, de Gabriela Adameşteanu, în limba germană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 octombrie 2018

Romanul Dimineaţă pierdută, tradus în limba germană de Eva Ruth Wemme (cu titlul Verlorener Morgen), a fost publicat de editura germană Aufbau, în colecția de cărți clasic-moderne „Die Andere Bibliothek” (fondată de scriitorul Hans Magnus Enzensberger), colecţie în care, acum cîteva decenii, a apărut Cimitirul Bunavestire de Tudor Arghezi.

Ediția germană a Dimineții pierdute a fost prezentată de poetul și traducătorul german Ernest Wichner, în data de 8 septembrie, în cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin, și va fi lansată la Tîrgul de Carte de la Frankfurt, la standul României, în data de 13 octombrie, în cadrul unui dialog între scriitorul german Jan Koneffke și autoare.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferinţă susţinută de Andrei Oişteanu la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Miercuri, 10 octombrie, ora 11.00, în cadrul Întîlnirilor Internaţionale de la Cluj, în foaierul de la etajul al doilea al Teatrului Naţional, va avea loc conferinţa „Teatrul, literatura, sexualitatea şi narcoticele în cultura română”, susţinută de Andrei Oişteanu, binecunoscutul istoric al religiilor şi mentalităţilor, etnolog şi antropolog.

Vor vorbi alături de autor:

Ioan-Simion Pop-Curşeu

Răzvan Mureşan

Conferinţa va fi urmată de o sesiune de autografe.

La Editura Polirom, în seria de autor Andrei Oişteanu, au apărut: Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură (2016); Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură (2014), volum distins cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România; Ordine și Haos. Mit și magie în cultura tradițională românească (2013); Imaginea evreului în cultura română (2012), volum distins cu Premiul Academiei RomâneMarele Premiu al ASPRO, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federaţiei Comunitaţilor Evreieşti din România, Premiul Fundaţiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel), Premiul B’nai B’rith Europe (Bruxelles); Grădina de dincolo. Zoosophia: Comentarii mitologice (2012); Cutia cu bătrîni (ediţia a III-a, 2012); Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu (ediţia a II-a, 2014).

Citește mai mult
Lansare carte image

Jonathan Franzen în dialog cu Cătălin Ștefănescu la Cinema Muzeul Țăranului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 septembrie 2018

Sîmbătă, 6 octombrie 2018, la ora 17.00, la Cinema Muzeul Țăranului-Studioul Horia Bernea din București (intrarea se face prin Str. Monetăriei, nr. 3), Jonathan Franzen, una dintre figurile marcante ale literaturii americane contemporane, va intra în dialog cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, pornind de la cărțile sale apărute în limba română la Editura Polirom, în mai multe ediții.

Dialogul va fi urmat de o sesiune de Q&A cu cititorii, dar și de o ședință de autografe.

Evenimentul are loc sub egida Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), ediția a VI-a, 3-7 octombrie 2018.

Intrarea liberă

Scriitorul american își va întîlni și cititorii ieșeni vineri, 5 octombrie, ora 20.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Mai mult detalii despre eveniment, pe siteul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), ediția a VI-a, 3-7 octombrie 2018:

http://www.filit-iasi.ro/program-filit-2018/

Considerat unul dintre cei mai mari și mai reprezentativi scriitori americani contemporani, Jonathan Franzen a generat un adevărat fenomen cultural odată cu publicarea romanului Corecții, carte care a atins o cifră impresionantă de vînzări, a cîștigat prestigiosul „National Book Award” și s-a aflat pe lista scurtă în cursa pentru Pulitzer Prize, ediția 2002. 

Editura Polirom a publicat în colecția sa de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu): patru ediții ale romanului Corecții (2004, 2007, 2011, 2013, traducere de Cornelia Bucur), romanul de debut al îndrăgitului scriitor american – Al 27-lea oraș (2007, traducere de Ion Crețu), Libertate (2011, 2016, traducere de Daniela Rogobete) – roman publicat la aproape 10 ani de la apariția Corecții și primit cu un entuziasm fără precendent, Puritate (2016, traducere de Iulia Gorzo), „o instalaţie de secol XXI, extrem de captivantă şi de provocatoare, inspirată de capodopera lui Charles Dickens, Marile speranţe…” (Booklist)

Citește mai mult
Lansare carte image

Juan Gabriel Vásquez, prezent la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

În perioada 23-27 octombrie 2018, se va desfăşura cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). Aceasta va avea loc la Muzeul de Artă (str. Piaţa Unirii, nr.1, Sala Barocă) și la Galeria Calpe (Cetate).

Ediţia din acest an va găzdui 17 scriitori, din peste 10 țări și trei continente. Debutul serilor de literatură va avea loc în cea de a doua seară a FILTM, cu o lectură publică și un dialog pe tema „Imigrant în memorie” cu cel mai important prozator columbian din noua generație, Juan Gabriel Vásquez, un autor multipremiat, tradus cu succes în întreaga lume, îndrăgit de cititorii autohtoni datorită celor două romane ale sale apărute la Editura Polirom: Forma ruinelor şi Zgomotul lucrurilor în cădere, apărute în colecţia „Biblioteca Polirom ” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), ambele în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Amfitrionul serii va fi jurnalistul cultural Marius Constantinescu. Mai multe detalii despre festival, aici: https://www.filtm.ro.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferinţă susţinută de Ion Vianu la Iaşi: „Post omul şi psihiatria”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 septembrie 2018

Joi, 4 octombrie, ora 18.00, la Atrium Pallas Mall (nivel 0) din Iaşi, va avea loc conferinţa „Post omul şi psihiatria”, susținută de scriitorul și psihiatrul Ion Vianu. Evenimentul se va desfăşura în cadrul Tîrgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, care va avea loc în perioada 3-7 octombrie.

Editura Polirom a publicat de curînd volumul În definitiv..., Ioana Scoruş în dialog cu Ion Vianu, în colecţia „Ego-Grafii”, şi Frumuseţea va mîntui lumea și alte eseuri, ediţie adăugită, cartonată.

În definitiv...

„Nu poți fi scriitor dacă nu scrii tot timpul. N-aș zice că e un viciu, fiindcă viciile te dărîmă, te distrug. A scrie devine un obicei necesar supraviețuirii, așa cum am spus. Fără scris te pierzi, te rătăcești, sînt ani de cînd nu fac decît asta, să scriu, și sînt conștient că asta mă ține-n viață. Nu glumesc.” (Ion Vianu)

„Îmi este cu mult mai greu să justific în fața cititorului invitația pe care i-am făcut-o lui Ion Vianu de a purta un dialog. Uneori, lucrurile au un sens al lor care-ți scapă. Aș putea înșira o mulțime de argumente tari, în virtutea cărora am văzut necesitatea acestei cărți, dar îmi dau seama că ar fi doar un discurs gol, chiar dacă întemeiat... Ion Vianu îmi făcuse din nou onoarea de a-mi prilejui un dialog cu unul dintre cei din urmă descendenți ai unei aristocrații veritabile, din alte vremuri, o aristocrație care nu ține cont de culoarea sîngelui, ci de valorile pe care și bunicii, și părinții mei mi le-au dat și pe care, fără îndoială, și Ion Vianu le-a dat mai departe copiilor și nepoților săi. Înnobilată de contactul cu Ion Vianu, am speranța că și alții se vor simți înnobilați citind această carte.” (Ioana Scoruș)

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Miruna, o poveste, de Bogdan Suceavă, tradus în farsi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Miruna, o povesteromanul lui Bogdan Suceavă publicat la Editura Polirom în 2017 (în colecţia „Top 10+”), va apărea la editura iraniană Hanooz, în traducerea lui Babak Mazloumi. 

Distins cu Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, romanul Miruna, o poveste a mai fost publicat în engleză (Twisted Spoon, 2014, traducere de Alistair Ian Blyth), italiană (Atmosfere Libri, 2015, traducere de Roberto Merlo) și slovenă (Editura Modrijan, traducere de Aleš Mustar). Prima ediție a romanului Miruna, o poveste a apărut la Editura „Curtea veche” (2007, 2008).

Ascuns în sălbăticia Munţilor Făgăraş, Valea Rea nu e un sat ca toate celelalte. Aici se află poarta spre Ţara Subpămînturilor Nesfîrşite, unde îşi au ielele palat, şi de aceea timpul are altă curgere, oamenii vieţuiesc sute de ani împărţindu-şi pămînturile cu fiarele codrului, iar văzduhul are irizaţii de basm. În Valea Rea ajung doi copii de la oraş să asculte poveştile extraordinare ale bunicului, care, făcîndu-le pe înţelesul lor, amestecă „cele văzute cu cele nevăzute, cele pentru copii cu cele pentru oameni mari, cele de nespus cu tăcerile, trecutul cu niciodată”, pînă cînd Prîslea-cel-Voinic ajunge să fie la fel de real ca regele Carol, deşi cei mici nu ar şti să zică „dacă au trăit în acelaşi timp sau unul înaintea celuilalt”. Amintirile luptelor de la Rahova se împletesc cu cele despre făpturi cu trup de abur şi sălbăticiuni preschimbate în stană de piatră, legendele haiducilor din Codrii Vlăsiei şi istoriile familiei se topesc în vise care se plămădesc aievea, iar lumea întreagă este povestită „ca într-un joc, ca într-un descîntec”, într-o carte mai curînd spusă decît scrisă.

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan-Alexandru Stănescu, premiat de revista „ATENEU” pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 septembrie 2018

Vineri, 14 septembrie, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău (str. Ion Luca Caragiale 7), s-au decernat Premiile revistei „ATENEU”, ediţia 2017. Juriul, alcătuit din redactorii revistei, i-a acordat Premiul pentru Proză scriitorului Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut în 2017 în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom, coordonată de Lucian Dan Teodorovici. Romanul a mai primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu' lui Thoreau”, ediţia 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, ediţia 2018, şi prestigiosul Premiu al Festivalului primului roman de la Chambery, Franţa, ediţia 2018.

Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 septembrie 2018

În perioada 20-23 septembrie 2018, Editura Polirom va participa la cea de-a cincea ediţie a Salonului de Carte Bookfest de la Tîrgu Mureş, care va avea loc la Teatrul Naţional (Piața Teatrului 1).

În cele patru zile ale tîrgului, vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale la cele mai noi volume, cărți pentru copii și auxiliare școlare.

Editura Polirom va fi prezentă cu peste 300 de titluri, toate aflate la reducere (30%), atît din zona de ficţiune, cît şi din cea de nonficţiune. Nu vor lipsi nici lansările de carte și sesiunile de autografe.

 

Programul evenimentelor Polirom din cadrul Bookfest Tîrgu Mureş

Vineri, 21 septembrie, ora 16.30

Lansarea volumului Moștenitorii Securității, Marius Oprea

Prezintă, alături de autor: Cornel Sigmirean

Moderează: Ioan Chiorean

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze şi chiar să‑i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într‑o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Râsul” de Dorina Rusu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Luni, 17 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr.38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Râsul” de Dorina Rusu, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi alături de autoare:

Neculai Constantin Munteanu

Cătălin Tolontan

Va modera:

George Onofrei, redactor-şef „Suplimentul de cultură”

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Ultima dorinţă. Comédii” de Radu F. Alexandru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Joi, 13 septembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Ultima dorinţă. Comédii, de Radu F. Alexandru, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi alături de autor:

Sanda Vișan
Alex. Ștefănescu
George Mihăiță

Va modera: George Onofrei

„Îi cunosc bine pe toţi care se bălăcesc în burta caşalotului în care trăim. Pe cei de azi şi pe cei de ieri: preşedinţi, prim-miniştri, înalţi demnitari – leadership-ul, cum i se spune acum. Au făcut şi continuă să facă tot ce este în puterile lor ca lucrurile să rămînă pe pămîntul ăsta aşa cum sunt de cînd e lumea. Nu le-a fost uşor: mai tot timpul au fost tentative ale unora şi ale altora să ne destabilizeze, să ne colonizeze, să ne facă să ne mişcăm în rînd cu ceilalţi. Nu au reuşit şi nu vor reuşi în veci. Pentru că mereu şi mereu se ridică un «nou val» de români verzi care îşi iubesc ţara şi duc mai departe lupta de rezistenţă.” (Radu F. Alexandru)

„Scriitor, dramaturg, scenarist, eseist, dar şi om politic angajat în apărarea valorilor demnităţii umane, Radu F. Alexandru este astăzi şi cel mai răsfăţat dramaturg al scenelor bucureştene. Piesele lui, viu aplaudate, fac săli pline. Plac în egală măsură publicului şi criticii, performanţă rară, pentru că, de regulă, criteriile celor două tabere nu se prea întîlnesc.” (Manuela Cernat)

Citește mai mult
Lansare carte image

Claudiu Florian, în competiție pentru votul publicului, în cadrul concursului de scriere„O poveste europeană”

Postat de:
Postat pe data de: 5 septembrie 2018

Anul aceasta se sărbătoresc 10 ani de Premiul Uniunii Europene pentru Literatură  printr-un concurs de proză scurtă inedit: „O poveste europeană”.

36 de autori cîștigători din întreaga Europă – dintr-un total de 26 de țări diferite – au acceptat această provocare și au scris poveşti fascinante din Europa, cu o perspectivă unică. Aceste proze scurte, atît în versiunile originale cît și în traducerile în limba engleză, sunt compilate în publicația „European Stories”, care este disponibilă online aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

În competiţie pentru pentru votul publicului, au intrat din partea României Claudiu M. Florian şi Ioana Pârvulescu. Claudiu M. Florian a primit în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru volumul Vârstele jocului. Strada Cetății, apărută în două ediţii la Editura Polirom.

Un roman al jocului istoriei cu individul. Totodată un roman despre descoperirea lumii şi a propriei identităţi de către un puşti de cinci-şase ani, într-un colţ multietnic de Transilvanie, în România anilor ’70. O continuă pendulare, din perspectiva copilului, pe alocuri plină de umor, între spaţii, epoci şi culturi diferite. Lumea ce se dezvăluie celui mic este una marcată de noţiuni elementare şi totuşi contradictorii: totul se întîmplă „aici”, dar multe gînduri se îndreaptă către „Îngermania”; toţi şi toate sînt „de-mai-multe-feluri”, mai puţin copilul singur la părinţi; rudele, fie ele olteneşti, săseşti sau mălurene, sînt altceva decît „ăştia”, executanţii nevăzuţi ai unei voinţe dominante; omuleţii din televizor pot vorbi tare şi nestingherit, pe cînd cei din aparatul radio vorbesc doar într-ascuns şi pe şoptite. Un roman despre origini şi mentalităţi, propagandă şi realităţi istorice, statornicie şi emigrare, ocrotire şi nesiguranţă, integritate şi compromis, într-o ţară evoluînd sub semnul independenţei în plan extern şi al oprimării interne.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Interior Zero de Lavinia Branişte a fost adaptat scenei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 septembrie 2018

Marţi, 11 septembrie, ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei 93, București), va avea loc punerea în scenă a spectacolului Interior 0, care are la bază romanul Interior Zero, Lavinia Branişte, apărut în două ediţii la Editura Polirom.

Un spectacol de: Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia Branişte, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov, Katia Pascariu.

Proiectul a fost iniţiat de către Asociația ADO în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, cofinanțat de AFCN. Intrarea la spectacol este liberă, pe bază de rezervare la numerele de telefon: 0732.101 860 / 0787.714 551 sau la adresa de email: centrulreplika@gmail.com.

Interior 0. Spectacolul

Interior 0 e despre noi. Despre cele și cei cu suflete varză, în căutarea unor puncte de stabilitate. Despre cele și cei care bîjbâie după chirii mai ieftine în orașe înghițite de mafii imobiliare. Despre cele și cei care lucrează în corporații, cu senzația apăsătoare că altcineva le trăiește viața. Despre cele și cei care trăiesc mult în capul lor, pentru că doar acolo pare să fie puțin mai suportabil. Despre cele și cei care se confruntă cu precaritatea și exploatarea. Despre cele și cei care speră că binele temporar din viețile lor va arăta într-o zi mai bine. Despre cele care ajung să creadă că dacă nu sunt programate să devină mame, nu sunt programate pentru nimic. Despre toate interioarele 0 din jurul nostru.

Citește mai mult
Lansare carte image

O viziune nostalgică şi plină de farmec asupra unuia dintre cele mai răsunătoare fenomene ale culturii argentiniene – tangoul

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 august 2018

„Rătăcite şi cu greu regăsite, înregistrările conferinţelor despre tangou ţinute de Borges în 1965 ne oferă o viziune nostalgică şi plină de farmec, cum marii scriitori ştiu să plăsmuiască, asupra unuia dintre cele mai răsunătoare fenomene ale culturii argentiniene, aureolat de o faimă mondială – tangoul. Respingînd imaginea fals patriotică a unui act de naştere onorabil ce i s-a confecţionat tangoului din momentul în care a fost acceptat în lumea bună la scară planetară, Borges îl prezintă cu o francheţe dezarmantă pentru edulcoratorii tîrzii ai acestui controversat fenomen în ceea ce priveşte originile. Recurgînd la mărturiile epocii, scriitorul dezvăluie întreaga efervescenţă tulbure a mediilor plebee din care îşi trage seva tangoul. În viziunea lui lipsită de prejudecăţi, obîrşia populară nu-i scade cîtuşi de puţin valoarea, dimpotrivă, i-o sporeşte şi îi asigură autenticitatea, căci tocmai impuritatea rodnică a magmei începuturilor constituie temelia trainică pentru inconfundabilele reverberaţii ulterioare şi pentru rafinamentul artistic al variatelor sale figuri de incendiară pasiune bine temperată.“ (Andrei Ionescu)

Tangoul. Patru conferinţeîn traducerea din limba spaniolă a lui Andrei Ionescu, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria de autor Jorge Luis Borges” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu).

Citește mai mult
Lansare carte image

Ziua Limbii române, marcată la Academia Română, Filiala Iaşi printr-un recital de poezie şi un dialog cu doi mari poeţi: Ileana Mălăncioiu şi Emil Brumaru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Vineri, 31 august, ora 10.00, la Academia Română (bulevardul Carol I, nr.8, filiala Iaşi), va avea loc un recital de poezie şi un dialog cu doi mari poeţi: Ileana Mălăncioiu, membru corespondent al Academiei Române, şi Emil Brumaru. Evenimentul va fi susţinut cu ocazia Zilei Limbii Române.

Moderatori:

Acad. Bogdan C. Simionescu

Prof. Bogdan Creţu

Ileana Mălăncioiu (n. 1940), poetă şi eseistă distinsă de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor, este cunoscută nu doar pentru cărţile sale, ci şi pentru activitatea civică. La Editura Polirom a publicat, între altele: Vina tragică (2001, 2013), Crimă şi moralitate (2006), Exerciţii de supravieţuire (2010).

Citește mai mult
Lansare carte image

Zogru, de Doina Ruşti, elogiat în „El Mercurio”, cel mai important cotidian din Santiago de Chile

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Romanul Zogru a apărut în limba spaniolă cu sprijinul Centrului Național al Cărții, ICR, la Editura Descontextos, traducere de Sebastián Teillier. A mai fost tradus în bulgară, italiană, maghiară. Cea mai recentă versiune românească  este editată în colecția Top 10+, a Editurii Polirom (2013).

După cronica din Las Últimas Noticias, cotidianul El Mercurio publică un eseu în care romanul este comparat cu pictura chagalliană și lăudat pentru valoarea literară. Textul este semnat de Pedro Gandolfo, unul dintre cei mai exigenți critici din Santiago de Chille.

“Plin de umor în unele secvențe, în altele tragic și feroce, uneori fantastic și luminos, ca o pictură de Chagall, ceea ce predomină în această poveste minunată [Zogru] este figura teribilei singurătății în care se află spiritul uman lipsit de iubire”. (Pedro Gandolfo, El Mercurio, 19 august, 2018)

Zogru este o entitate ajunsă întâmplător în Valahia, în anul 1460. El este un fel de virus care trăiește în sângele oamenilor, posedându-i pentru scurt timp. Viața lui aventuroasă pare fără sfârșit. Sute de ani trec repede, aducându-i în suflet visul iubirii. Ajuns în zilele noastre, se îndrăgostește de Giulia și, în încercarea de a o cuceri, preia trupurile celor mai arătoși bărbați din București. Însă ea este îndrăgostită de un anume Andrei Ionescu…

Citește mai mult
/25