Știri și lansări

/7
Lansare carte image

Economia şi pandemia. Ce urmează? de Daniel Dăianu, o analiză excelentă a contextului economic, social și politic cu care se confruntă lumea în prezent

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 iunie 2021

Editura Polirom anunţă apariţia volumului Economia şi pandemia. Ce urmează? de Daniel Dăianu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti şi membru al Academiei Române.

Daniel Dăianu este preşedinte al Consiliului Fiscal din 2019. A fost membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (2014‑2019), europarlamentar (2007-2009) și ministru de Finanţe al României (1997-1998).

Citește mai mult
Lansare carte image

O lume dură a oamenilor nevăzuţi şi a plăcerilor primejdioase: Belle de Jour, de Joseph Kessel, în colecția „Top 10+” a Editurii Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 iunie 2021

Publicată în 1928, povestea‑cult a lui Belle de Jour a stîrnit reacţii aprinse în epocă, aducîndu-i autorului acuzaţii de pornografie şi aruncînd romanul în umbră pînă în 1967, cînd a fost readus în atenţia publicului de ecranizarea magistrală a lui Luis Buñuel. Deşi marginal în epocă, Belle de Jour a ocupat întotdeauna un loc aparte în opera şi, după cum spunea Kessel însuşi, în inima lui, fiind dedicat Nadiei-Alexandra Polizu-Micşuneşti, prima sa soţie, originară din România şi cunoscută ca Sandi, care s-a stins din viaţă răpusă de tuberculoză chiar în 1928, anul apariţiei romanului.

Ecranizarea romanului din 1967, în regia lui Luis Buñuel, cu Catherine Deneuve, Jean Sorel şi Michel Piccoli în rolurile principale, a fost distinsă în acelaşi an cu Leul de Aur şi cu Premiul Pasinetti pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Veneţia.

Belle de Jour, de Joseph Kessel, a apărut în colecția „Top 10+” a Editurii Polirom, traducere din limba franceză de Sînziana Cotoară.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Roluri de parenting de succes cu Georgeta Pânișoară, Mușata-Dacia Bocoș și Alina Roman

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 iunie 2021

Sâmbătă, 12 iunie, începând cu ora 14.00, Georgeta Pânișoară, conf. univ. dr., Universitatea din București, coordonatoarea colecției „Psihologia Copilului & Parenting” va intra în dialog cu prof. univ. dr. Mușata-Dacia Bocoș și prof. univ. dr. Alina Roman despre roluri de parenting de succes, pornind de la volumul Formula succesului. Metode de creștere a copiilor inspirate din experiența absolvenților de la Harvard și de la alte universități de top de Ronald F. Ferguson, Tatsha Robertson, recent publicat în colecția Psihologia Copilului & Parenting a editurii Polirom, traducere de Irina Nicolaescu.

Evenimentul va fi transmis online & live pe paginile: Editura Polirom: facebook.com/polirom.editura, Georgeta Pânișoară: facebook.com/Panisoara.Georgeta și Academic Parenting: facebook.com/Academic-Parenting.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Ana Maria Sandu despre Hortensia Papadat Bengescu. Străina

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 iunie 2021

Joi, 10 iunie, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Librăria Humanitas de la Cişmigiu: facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu și Editura Polirom: facebook.com/ polirom.editura, va avea loc o dezbatere pe marginea volumului Hortensia Papadat Bengescu. Străina de Ana Maria Sandu, recent apărut în colecția Biografii romanțate a Editurii Polirom.

Participă:

Ana Maria Sandu

Dan Gulea

Moderează Mihaela Pascu-Oglindă

Citește mai mult
Lansare carte image

Titluri Polirom premiate de Uniunea Scriitorilor din România, ediția 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 iunie 2021

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2020, alcătuit din Răzvan Voncu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici şi Vasile Spiridon (membri), a decernat Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2020.

Andreea Răsuceanu, Ema Stere și Ioan T. Morar se numără printre laureații acestei ediții, iar volumul Vocabularul european al filosofiilor, coordonat de Barbara Cassin, este unul dintre titlurile cîștigătoare ale secțiunii de traduceri.

Citește mai mult
Lansare carte image

Mihai Buzea în dialog cu Selma Iusuf despre romanul Paralel

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 iunie 2021

Joi, 3 iunie, începînd cu ora 20.00, Mihai Buzea va intra în dialog cu Selma Iusuf, pornind de la romanul Paralel, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Evenimentul va fi transmis via ZOOM pe paginile de Facebook: Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Editura Polirom (facebook.com/polirom.editura).

Citește mai mult
Lansare carte image

Concursul național de promovare a lecturii BOOK MASTERS, ediția I

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 iunie 2021

Profesorii și elevii de gimnaziu pot participa la BOOK MASTERS, un concurs național de promovare a lecturii, cu premii și oportunități de învățare.

Concursul este organizat de Școala Gimnazială „Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iași, iar elevii de gimnaziu devin ambasadori ai lecturii, învațând cum să facă o reclamă pentru cărți selectate din colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Vasile Ernu și Liviu Antonesei despre Sălbaticii copii dingo

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 mai 2021

Vineri, 28 mai, ora 18.00, spațiul cultural hibrid Art+Design găzduiește lansarea volumul Sălbaticii copii dingo, recent apărut în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom, cu ilustraţii de Roman Tolici.

Invitați: Vasile Ernu și Liviu Antonesei

Accesul la dezbatere se face doar cu mască, iar evenimentul are loc în aer liber, în spațiul Substance (curtea interioară), cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție și distanțare socială (locurile sînt limitate).

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Le retour du hooligan/ Întoarcerea huliganului de Norman Manea, o nouă ediţie în Franţa

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 mai 2021

Editura franceză Points a publicat ediţia a II-a a romanului Întoarcerea huliganului (Polirom, cinci ediții)/ Le retour du hooligan. Une vie de Norman Manea, cu o prefaţă de Olivier Guez, traducere de Nicolas Véron şi Odile Serre.

Cotidianul Le Monde scrie despre această apariţie: „Ce este un huligan? Un exclus deopotrivă «extrateritorial și anti-partid», răspunde Norman Manea. În acest fel se vede pe sine marele scriitor român. Exclus a fost în două rînduri. Mai întîi, trimis în Transnistria în calitate de evreu, apoi, mai tîrziu, exilat pentru a scăpa de regimul lui Ceaușescu. «La 5 ani, prima dată, din cauza unui dictator. La 50 de ani, din cauza unui alt dictator și a unei ideologii opuse. Ce festă!», rezumă el în Întoarcerea huliganului. Apărută în 2006, reeditarea acestei narațiuni autobiografice este o șansă formidabilă. Punctul ei de plecare: complexitatea sentimentului care îl invadează pe scriitor atunci cînd, într-o zi a anului 1997, moment în care locuia de nouă ani la New York, i se dă ocazia să se întoarcă pentru prima dată la București și în Bucovina copilăriei lui. Într-o minunată scenă introductivă, Manea ia micul dejun împreună cu Philip Roth, într-un restaurant care «imită cu zel bucătăria evreiască din Europa de Est», și îi mărturisește ezitările sale. Este pregătit pentru această întoarcere? Suficient de «indiferent față de trecut» pentru a-l înfrunta? «Nu știam dacă voiam să evit să îl întîlnesc acolo pe cel care fusesem altădată sau dacă mă temeam să fiu identificat cu noua mea imagine, aureolată de laurii exilului și de blestemele Patriei.» În cele din urmă, avea să plece. Iar această călătorie este ocazia unei meditații strălucite, ironice și melancolice, asupra limbii materne, a cîștigului și a pierderii, a României din perioada postcomunistă și «a măștilor care se reinventează», dar și asupra Americii văzute de un mitteleuropean și a faptului de a-și contempla «apartenența» de la distanță, «chiar dacă nimeni nu poate niciodată pretinde că este suficient de departe de el însuși». Sub semnul lui Cioran și al cochetărilor acestuia cu Neantul, omul de nicăieri ajunge să noteze în carnetul său de însemnări: «Plecarea nu m-a eliberat, întoarcerea nu m-a adus înapoi. Îmi locuiesc, inconfortabil, propria biografie». (articol de Florence Noiville în Le Monde, 16 aprilie 2021; traducere de Alina Ciulacu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan Răileanu în dialog online & live cu Florin Iaru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 mai 2021

Marți, 25 mai, începînd cu ora 18.00, Bogdan Răileanu va intra în dialog cu Florin Iaru, pornind de la romanul Să nu lași moartea să te găsească, publicat în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Evenimentul va fi transmis via zoom pe paginile de Facebook: Editura Polirom (facebook.com/polirom.editura) și Libris (facebook.com/libris.ro).

Citește mai mult
Lansare carte image

Vasile Ernu în dialog online & live cu Adrian Lăcătuș

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 mai 2021

Miercuri, 26 mai, începînd cu ora 18.00, Vasile Ernu va intra în dialog cu Adrian Lăcătuș, pornind de la volumul Sălbaticii copii dingo, recent apărut în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom, cu ilustraţii de Roman Tolici.

Evenimentul va fi transmis via zoom pe paginile de Facebook: Editura Polirom (facebook.com/polirom.editura) și Libris (facebook.com/libris.ro).

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018, la Polirom: Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem de Maryse Condé

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 mai 2021

„Condé este unul dintre cei mai prolifici scriitori din Caraibi şi poate cea mai puternică voce feminină din literatura contemporană a Americilor.” (Choice)

Premiul Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 • Grand Prix Littéraire de la Femme 1986

Fiică a unei sclave violate de un marinar englez în drumul spre Barbados, Tituba se naşte din tragedia mamei: Abena dă viaţă pe un pămînt străin, în care mirosul sîngelui pluteşte peste plantaţiile coloniştilor. Rămasă orfană la şapte ani, Tituba, curînd eliberată, e luată în grijă şi iniţiată în tainele tămăduirii şi ale magiei de bătrîna Man Yaya.

Dragostea ei pentru John Indian o aduce însă din nou în robie, purtînd-o departe, în America, sub stăpînirea pastorului Parris, pînă în comunitatea puritană din Salem. Acuzată de vrăjitorie, ajunge într-o celulă alături de Hester Prynne, eroina romanului Litera stacojie de Nathaniel Hawthorne.

De pe ţărmurile Barbadosului de secol XVII, umbrite de realităţile crude ale comerţului cu sclavi, Tituba, singura victimă neagră a proceselor vrăjitoarelor din Salem (1692-1693), îşi rememorează viaţa plină de încercări extraordinare şi puteri mistice. Deşi protejată de spiritele celor dragi, Tituba nu va scăpa de minciuni şi de acuzaţiile din acele vremuri.

Uitată de marea istorie, figura Titubei prinde astfel viaţă în universul ficţional al lui Maryse Condé pentru a spune, cu o voce modernă, fermecătoare şi plină de ironie, o poveste tulburătoare despre asuprire, solidaritate şi supravieţuire.

Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem de Maryse Condé, una dintre cele mai reprezentative voci ale literaturii antileze, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză şi note de Alexandra Cozmolici.

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Video-lansări Polirom la elefanfest.ro, ediția a III-a, 24-30 mai 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 mai 2021

În perioada 24-30 mai 2021, va avea loc o nouă ediție a Tîrgului de Carte elefantfest.ro, organizat de retailerul online elefant.ro, ediție a cărei invitat de onoarea este Marea Britanie.

În cadrul tîrgului, Polirom participă cu noutăți editoriale, volume cu autograf și evenimente dedicate cîtorva dintre cele mai recente apariții. Mai jos, video-lansările Polirom la elefantfest, ediția a III-a. Video-lansările pot fi vizionate pe pagina de Facebook elefant.ro sau pe canalul de YouTube al retailerului online.

>> Luni, 24 mai

Ora 21.00

UK • Historia: Keith Lowe, Prizonierii istoriei. Ce ne spun monumentele celui de-al Doilea Război Mondial despre istoria noastră și despre noi înșine
cu Cristian Preda și Cristian Pătrășconiu

>> Marți, 25 mai

Ora 16.30

UK • John Micklewait, Adrian Wooldridge, Semnalul de alarmă. De ce pandemia a scos la iveală slăbiciunea Vestului și care ar fi remediile
cu Mariana Gorczyca și George Onofrei

Ora 21.00

UK • Oliver Morton, Luna. O istorie pentru viitor
cu Corina Negrea și Doru Căstăian

>> Miercuri, 26 mai

Ora 10.00

Ora 12.00

  • Fiction Ltd.: Simona Antonescu, În umbra ei
    cu Simona Antonescu și Laura Cîlțea

>> Joi, 27 mai

Ora 10.00

Ora 12.30

  • Biblioteca Polirom: Karine Tuil, Lucrurile omenești
    cu Dana Pîrvan și Mihaela Pascu-Oglindă

Ora 19.30

>> Vineri, 28 mai

Ora 12.00

UK •  Biblioteca Polirom: Ozzy Osbourne, Chris  Ayres, Eu sunt Ozzy
cu Mircea Pricăjan și George Onofrei

Ora 13.30

UK • Biblioteca Polirom: Salman Rushdie, Quichotte
cu Dana Crăciun și Marius Constantinescu

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Ștefan Afloroaei în dialog cu Aurel Codoban și George Bondor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 mai 2021

Joi, 20 mai, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Librăria Humanitas de la Cişmigiu: facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu și Editura Polirom: facebook.com/ polirom.editura, va avea loc o dezbatere pe marginea volumului Despre simțul vieții. Întrebări, perplexități, credințe de Ștefan Afloroaei, recent apărut în colecția „Plural M” a Editurii Polirom.

Invitați:

Aurel Codoban

George Bondor

Moderează Cornel Moraru

Citește mai mult
Lansare carte image

In memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991). Expoziție documentară, 17-31 mai 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 mai 2021

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi (BCU) organizează, în colaborare cu Editura Polirom, expoziţia documentară „In memoriam Ioan Petru Culianu (1950-1991)”, dedicată comemorării a treizeci de ani de la dispariţia tragică a istoricului religiilor. Profesorul Culianu, succesor al lui Mircea Eliade la Catedra de Istorie a Religiilor din cadrul Divinity School, a fost asasinat pe data de 21 mai 1991, în incinta Universităţii din Chicago.

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online: Întîlnire Alecart cu Andreea Răsuceanu & Vîntul, duhul, suflarea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 mai 2021
Luni, 24 mai, la ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura • facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul Vîntul, duhul, suflarea, apărut de curînd la Editura Polirom, colecția „Fiction Ltd.”

Participă: Alina Sava, Andrada Strugaru, Ioana Lionte
Moderează: Nicoleta Munteanu

„Tragedia unui frontierist, dispărut în apele Dunării, în încercarea disperată de a emigra în anii comunismului, a familiei lui, traumatizată de incertitudine şi absenţă, suferinţa copiilor lipsiţi de dragostea parentală, transmisă de la o generaţie la alta, competiţia dintre fraţi pentru afecţiunea mamei sînt doar cîteva din temele celui de-al doilea roman al Andreei Răsuceanu, Vîntul, duhul, suflarea. Ficţiunea şi documentul se întîlnesc într-o istorie fabuloasă care coboară două secole, pînă în vremea boierilor antiunionişti, trece, cu pagini răscolitoare, prin foametea de după război şi prin anii stalinismului, ajungînd în stricta actualitate. Romanul anului 2020, după părerea mea, Vîntul, duhul, suflarea o plasează pe Andreea Răsuceanu alături de cele mai puternice voci ale prozei actuale.” (Gabriela Adameşteanu) 

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online: Marta Petreu în dialog cu Adrian Lăcătuș pornind de la volumul Blaga, între legionari și comuniști

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 mai 2021

Miercuri, 2 iunie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Libris și Polirom (facebook.com/libris.ro, facebook.com/polirom.editura), Marta Petreu va intra în dialog cu Adrian Lăcătuș, pornind de la volumul Blaga, între legionari și comuniști de Marta Petreu, apărut de curînd în colecţia „Plural” a Editurii Polirom.

Marta Petreu cercetează zvonurile care au circulat și circulă încă în mediul românesc, uneori și în cel internațional, despre orientarea politică extremistă – legionară, apoi și comunistă – a lui Lucian Blaga. Poet, dramaturg și filosof, Blaga este cel mai complex autor din cultura românească a secolului XX. Zvonul despre legionarismul lui este cu atît mai surprinzător cu cît autorul, spre deosebire de alți filosofi sau scriitori români, nu a făcut politică și nu a scris texte politice.

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online despre TRADIȚIA CREȘTINĂ: Împotriva lui Eunomie. Vol. II de Grigorie de Nyssa

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 mai 2021

Joi, 27 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura • facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), va avea loc lansarea celei mai recente apariții din prestigioasa colecție „Tradiția creștină” a Editurii Polirom: Împotriva lui Eunomie. Vol. II de Grigorie de Nyssa, ediție bilingvă, îngrijită de Adrian Muraru; traducere, studiu introductiv şi note de Gheorghe Ovidiu Sferlea.

Vor vorbi: Teodor Baconschi, Bogdan Tătaru-Cazaban și Gheorghe Ovidiu Sferlea

Va modera: Alexandru Tofan

„Aceasta a fost deci ideea articulată de învățătorul nostru, grație căreia oricine nu și-a acoperit ochii cu vălul ereziei poate vedea limpede că modul de a fi al naturii dumnezeiești, oricare ar fi el, rămîne de neatins, de negîndit și mai înalt decît orice înțelegere prin raționamente. Cît despre gîndirea omenească, care iscodește și cercetează prin ce raționamente s-ar putea întinde pînă la Dumnezeu și atinge natura de neabordat și sublimă, ea nici nu are o vedere atît de ascuțită încît să distingă cu claritate de nevăzutul, dar nici nu este atît de radical oprită să se apropie încît să nu-și poată face nicio reprezentare despre obiectul căutat. În fapt, pe de o parte, prin ceea ce raționamentele pot atinge, gîndirea a reușit să conjectureze ceva din obiectul căutării, iar pe de alta, prin chiar faptul de a nu-l putea vedea cu precizie, l-a și înțeles într-un anumit sens, fiindcă ia drept o cunoaștere precisă, cum ar veni, faptul că obiectul căutat este mai presus de cunoaștere.”

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online: Marta Petreu în dialog cu Ovidiu Șimonca despre Blaga, între legionari și comuniști

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 mai 2021

Miercuri, 19 mai, începînd cu ora 18.00, pe paginile de Facebook  Polirom și Cărturești (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/Carturesti), Marta Petreu va intra în dialog cu Ovidiu Șimonca, pornind de la volumul Blaga, între legionari și comuniști de Marta Petreu, apărut de curînd în colecţia „Plural” a Editurii Polirom.

Marta Petreu cercetează zvonurile care au circulat și circulă încă în mediul românesc, uneori și în cel internațional, despre orientarea politică extremistă – legionară, apoi și comunistă – a lui Lucian Blaga. Poet, dramaturg și filosof, Blaga este cel mai complex autor din cultura românească a secolului XX. Zvonul despre legionarismul lui este cu atît mai surprinzător cu cît autorul, spre deosebire de alți filosofi sau scriitori români, nu a făcut politică și nu a scris texte politice. Au dreptate legionarii care susțin că Blaga a fost un legionar ascuns? Ce semnificație a avut pentru viața și opera lui faptul că a avut mulți prieteni și exegeți legionari, precum și exegeți și colaboratori comuniști? De ce l-a atacat teologul D. Stăniloae, a avut acesta dreptate cînd a scris că Blaga este un pericol pentru națiunea română? De ce a purtat C. Rădulescu-Motru o campanie sistematică împotriva filosofiei lui Blaga și de ce s-a solidarizat Academia Română cu Motru? A dedicat într-adevăr Blaga piesa Avram Iancu lui Corneliu Zelea Codreanu? Au dreptate comuniștii, începînd cu Lucrețiu Pătrășcanu și terminînd cu Mihai Beniuc, să-l acuze pe Blaga și opera lui de fascism, legionarism, misticism, ortodoxism? Și-a meritat oare Blaga destinul, elogiile lui Carol al II-lea, apoi hărțuielile la care a fost supus din cele mai diferite direcții, din toamna anului 1940 și pînă la moarte? De ce l-a supravegheat Securitatea pe Blaga și la ce concluzii a ajuns? Ce relații erau între Blaga și Cercul Literar? De ce a făcut Blaga în 1959 un „Memoriu” către C.C. al P.M.R.? Ce rol a jucat dna Dorli Blaga în publicarea „Memoriului”? Dar Mircea Zaciu? Acestea și altele de același fel sînt întrebările la care încearcă să răspundă cartea de față.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Live & online cu Luana Stroe și Bogdan Crețu despre romanul Cornul Inorogului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 mai 2021

Miercuri, 19 mai, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Libris și Polirom (facebook.com/libris.ro, facebook.com/polirom.editura), Luana Stroe și Bogdan Crețu vor avea un dialog despre romanul Cornul Inorogului, debutul în ficțiune al binecunoscutului critic și istoric literar Bogdan Creţu, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

„Urmărind anii de ucenicie și călătorie ai lui Dinu Zărnescu, Bogdan Crețu îi recuperează prospețimea prin inepuizabilul său libido scriptural, lansîndu-se într-un biografism bine fantasmat, și ne poartă, dezinvolt, de la țară la oraș, din spațiul academic românesc în cel occidental, din căminele studențești și amfiteatre în muzee, la operă, în metroul parizian – peste tot, cu o mare foame de medii și tipologii. Dar, în primul rînd, ne oferă – între gasconadă și dramă, cînd liric, cînd sarcastic, cînd ca un moralist autoironic – o galerie fără egal de personaje feminine, revizitînd – pe cît de exuberant, pe atît de nuanțat – erosul și polemizînd indirect cu tezele uniformizatoare și castratoare ale ideologiilor de gen. Bogdan Crețu oferă, cu primul său roman, o carte pentru toată lumea (însă nerecomandabilă minorilor [sic]), plină de vervă picarescă și bulimie livrescă, puștească și înțeleaptă, realistă pînă la a atinge, pe alocuri, un naturalism crud și ireală, cînd trebuie, pînă la transfigurare.” (O. Nimigean)

Citește mai mult
/7