Știri și lansări

/25
Lansare carte image

Fontana di Trevi, de Gabriela Adameșteanu, laureat al Premiilor Radio România Cultural

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 martie 2019

Romanul Fontana di Trevi, apărut de curînd în „Seria de autor Gabriela Adameșteanu” a Editurii Polirom, este laureat al Premiilor Radio România Cultural, ediția 2019, la secțiunea Proză. La această a XIX-a ediție a Galei Radio România Cultural au fost acordate opt premii, la secțiunile: proză, poezie, teatru, film, arte vizuale, știință, muzică și educație. Mai mult, în cadrul galei din data de 18 martie 2019, au fost decernate și patru premii speciale. Juriul ediției din acest an a fost format din: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Mihaela Michailov – critic și dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruşti, invitată la Beijing

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 martie 2019

În perioada 24 martie – 25 aprilie 2019, Academia de Literatură „Lu Xun” din Beijing organizează o nouă ediție a International Writing Program, în cadrul căreia vor avea loc o serie de dezbateri literare şi de lecturi publice, în limbile engleză şi chineză, la care vor lua parte scriitori din toată lumea. Printre invitați se află și Doina Ruști, cu unul dintre romanele sale recente, Mâța Vinerii (The Book of Perilous Dishes). Autoarea va mai fi prezentă, în aceeaşi perioadă, în Sichuan, China.

Academia de Literatură „Lu Xun” din Beijing, denumită astfel după fondatorul literaturii chineze, Lu Xun, este cea mai importantă instituție chineză, dedicată schimburilor culturale internaționale şi dublată de un institut de cercetare. Totodată este şi forul cel mai înalt al scriitorilor chinezi. În cadrul acestei instituţii, se organizează workshopuri, dezbateri literare, excursii de interes cultural etc.

Mâța Vinerii a apărut la Editura Polirom în două colecţii „Fiction LTD”, 2017 şi „Top10+”, 2018. 

Citește mai mult
Lansare carte image

Rezultatele Concursului de Debut al Editurii Polirom 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 martie 2019

La Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2019, au participat 310 manuscrise la următoarele secţiuni: PROZĂ – 127 de manuscrise, POEZIE – 183 de manuscrise.

Premiul de Debut la secţiunea POEZIE nu s-a acordat.

Premiul de Debut la secţiunea PROZĂ a revenit volumului de proză scurtă Papa Nicolau și alte povestiri foarte, foarte scurte de Roxana Dumitrache.

ROXANA DUMITRACHE s-a născut la Bucureşti pe 15 aprilie 1987. A absolvit London School of Economics and Political Science și Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA. A coordonat cercetări de teren dedicate dimensiunii de gen în clivajele religioase și modului în care segregarea socială se reflectă în arhitectură urbană din Albania și Kosovo. În cadrul Comisiei Europene a coordonat activitatea de cercetare pentru două dintre viitoarele politici și directive pentru statele membre, punînd accentul pe egalitatea de șanse și nediscriminare. Scrie constant pe teme legate de egalitatea de gen, discriminare, educație și segregarea de gen, violență împotriva femeilor.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila la Chişinău

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 martie 2019

Sîmbătă, 23 martie, ora 14.00, la Librăria „BookStore” (Zity Mall, str. Calea Ieşilor 8, Chişinău, Moldova), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis de Adrian G. Romila, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Maria Pilchin, critic literar
Ludmila Shimanschi, critic literar
Va modera: Aliona Grati, critic literar

În toamna anului 1917, meșterul tîmplar Cristian David sosește în Prisăcani, un sătuc din Munții Neamțului aflat la granița cu Austro-Ungaria, chemat pentru a restaura lemnăria bisericii. Deși România e devastată de război, demonii marelui conflict mondial par să fi ocolit căsuțele din bîrne colorate, care-și gustă tihna, aproape absente de pe vreo hartă oficială. Dar suferințele și iminența morții vor răscoli pe neașteptate și micul paradis montan, iar enigmaticul străin, Cristian David, va juca un rol important în mijlocul întîmplărilor dramatice prin care va trece locul unde a fost tocmit să readucă frumusețea. Satul atins violent de reverberațiile Primului Război Mondial și – prin ricoșeu – ale proaspetei revoluții bolșevice reproduce, în mic, încercările teribile prin care trece Europa la început de secol XX. Prins în rama altor două evenimente tragice, unul real, celălalt imaginar, romanul ascunde un labirint narativ în care timpurile și oamenii se intersectează surprinzător și reproiectează analogic istoria. Apocalipsis e o Evanghelie eretică alcătuită din vagi surse orale – o uriașă parabolă despre rău, despre sacrificiul inevitabil și despre jocurile stranii ale omnipotenței divine. Catastrofele fac parte din ființa lumii și se succedă în varii forme, îngăduite de sus, de Marele Ochi, care își folosește astfel tainica-i pedagogie. Cu ea se vor confrunta și locuitorii pașnici ai Prisăcaniului, plătind, ca de fiecare dată, prețul cuvenit.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Tîrgul de Carte și Muzică Libris Brașov, ediția a XVI-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 martie 2019

În perioada 21-24 martie 2019, Editura Polirom participă la cea de-a XVI-a ediție a Tîrgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov, cu peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (30%).

Programul nostru complet de evenimente din cadrul târgului, mai jos.

Vineri, 22 martie

  • ora 16.30

Florina Ilis, Cartea numerilor
Lansare de carte & Ședință de autografe
Prezintă, alături de autoare: Adrian Lesenciuc, Laurențiu-Ciprian Tudor
Moderează: Augusta Oniță

Cartea numerilor, de Florina Ilis, un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare şi răzvrătire, despre pocăinţă şi binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiţionîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX şi să sintetizeze o etnoistorie perfect verosimilă. Mai multe detalii aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Diana Bădica la Qreator by IQOS

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 martie 2019

Luni, 18 martie, ora 19.00, la Qreator by IQOS, va avea loc lansarea romanului Părinți, de Diana Bădica, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați: Gianina Corondan și Marius Chivu

Intrarea este liberă, însă exclusiv pentru persoanele de peste 18 ani.
Sponsor eveniment: Liliac. The Wine of Transylvania

Citește mai mult
Lansare carte image

Flavius Ardelean și Ecaterina G., la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 martie 2019

Joi, 21 martie, ora 9.00, la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov (Centrul Documentar al colegiului, Șirul Andrei Șaguna, nr. 1), va avea loc un atelier de lectură & dezbatere, la care sînt invitați Flavius Ardelean și Ecaterina G., autorul și ilustratoarea romanului Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Moderează: prof. Ioana Enescu

Vîrsta recomandată 10+
Ilustraţii de Ecaterina G.

Citește mai mult
Lansare carte image

Adrian Papahagi la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 martie 2019

Miercuri, 20 martie, ora 12.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (Sala „B.P Hasdeu”, Păcurari 4, Iaşi), vor avea loc conferinţa şi lansarea volumului Manuscrisele medievale occidentale din România. Census, recent apărut în colecţia „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom. Volum coordonat de Adrian Papahagi şi publicat în colaborare cu Centrul de Istoria Cărții și a Textelor – CODEX, UBB Cluj.

Vor vorbi:
Eugen Munteanu
Florin Crîşmăreanu
Adrian Papahagi
Va modera:
Rodica Pop

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Cezar Amariei la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 martie 2019

Vineri, 22 martie, ora 18.00, la Librăria Humanitas din Cluj (Strada Universității nr.4), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut de curînd în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Ovidiu Pecican
Doru Pop
Va modera: Daniel Klaus Prindii-Apetrii

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Timişoara: Şi fericirea era obligatorie de Andrei Crăciun

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 martie 2019

Marţi, 19 martie, ora 18.30, la Librăria „La Două Bufniţe” (Piața Unirii 11, Timişoara), va avea loc lansarea volumului Şi fericirea era obligatorie de Andrei Crăciun, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor:
Daniela Raţiu
Robert Şerban
Viorel Marineasa

Continuare a poemului-roman Aleea Zorilor, volumul Și fericirea era obligatorie navighează, în stilul deja consacrat al lui Andrei Crăciun, pe marea memoriei. În carte îi întîlnim pe soții Ceaușescu în caleașca Reginei Angliei, cu consecințe neprevăzute, sînt prezenți întunecații ani ’80, apar securiștii și primii îmbogățiți ai tranziției, dar și alte personaje extraordinare, precum țiganul înțelept și orb care are puterea să vadă viitorul sau tînăra dintr-o familie de mafioți din sudul Italiei. Povestitorul este un ziarist care colindă pămîntul în căutarea adevărului din spatele unei vechi balade maghiare ce avea forța să-i aducă pe oameni în pragul suicidului. Călător care umblă prin porturi și pe străzi lăturalnice, el caută neîncetat subiecte de reportaj în locuri aflate la marginile lumii, chinuit fiind de o îngrozitoare melancolie după paradisul pierdut de pe Aleea Zorilor, strada copilăriei. Și fericirea era obligatorie este o carte despre promisiunile începuturilor, despre comunism și postcomunism, ziare și inimi zdrobite, dragoste și moarte.

Citește mai mult
Lansare carte image

Flavius Ardelean la Muzeul Național al Literaturii Române, București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 martie 2019

Sîmbătă, 16 martie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8) copiii sunt așteptați la un atelier cu povești despre monștri, aventuri și mistere, pornind de la ultimul roman al lui Flavius Ardelean, Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Vîrsta recomandată 10+
Va modera Vasile Ernu
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citește mai mult
Lansare carte image

Atelier de scriere creativă cu Dan Lungu la Universitatea Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 martie 2019

Miercuri, 13 martie, ora 18.00, în Sala „James Joyce” a Facultății de Limbi Străine (Universitatea din București, str. Pitar Moș, nr 7-13), Dan Lungu este invitatul unui atelier de scriere creativă derulat în cadrul Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC, coordonat de profesor Lidia Vianu).

Atelierul are loc în cadrul unui curs de creative writing susţinut de Doina Ruşti şi are ca subiect romanul Pâlpâiri, de Dan Lungu, recent apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom. Workshop-ul încearcă să răspundă la întrebările oricărui viitor prozator: cum se naște un personaj literar, care sînt registrele epice, ce se întîmplă cu eroul în finalul unui roman ş.a.m.d.

Un roman amuzant şi surprinzător. O privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan.

Un ins excentric şi misterios, aflat în concediu de recuperare sau explorare a identităţii, ajunge la capătul lumii, pe care nu-l cunoaşte decît din jocurile pe calculator. Mai precis, merge într-un sat, unde caută o metodă şi un obiect de cercetare absolut personale, cu ajutorul cărora să-şi redefinească viaţa. Realitatea complică însă imprevizibil şi sistematic lucrurile, de unde o serie întreagă de aventuri, la sfîrşitul cărora casele din chirpici şi rachiul de colivă ajung să aibă farmecul lor.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Crăciun despre Şi fericirea era obligatorie la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 martie 2019

Sîmbătă, 9 martie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Şi fericirea era obligatorie de Andrei Crăciun, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor:
Corina Şuteu
Iulian Tănase
Va modera: Horia Ghibuţiu

Continuare a poemului-roman Aleea Zorilor, volumul Și fericirea era obligatorie navighează, în stilul deja consacrat al lui Andrei Crăciun, pe marea memoriei. În carte îi întîlnim pe soții Ceaușescu în caleașca Reginei Angliei, cu consecințe neprevăzute, sînt prezenți întunecații ani ’80, apar securiștii și primii îmbogățiți ai tranziției, dar și alte personaje extraordinare, precum țiganul înțelept și orb care are puterea să vadă viitorul sau tînăra dintr-o familie de mafioți din sudul Italiei. Povestitorul este un ziarist care colindă pămîntul în căutarea adevărului din spatele unei vechi balade maghiare ce avea forța să-i aducă pe oameni în pragul suicidului. Călător care umblă prin porturi și pe străzi lăturalnice, el caută neîncetat subiecte de reportaj în locuri aflate la marginile lumii, chinuit fiind de o îngrozitoare melancolie după paradisul pierdut de pe Aleea Zorilor, strada copilăriei. Și fericirea era obligatorie este o carte despre promisiunile începuturilor, despre comunism și postcomunism, ziare și inimi zdrobite, dragoste și moarte.

Citește mai mult
Lansare carte image

Alina Nelega despre ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat la Târgu-Mureş

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 martie 2019

Sâmbătă, 9 martie, ora 17.00, la Teatru G (Cetatea Târgu-Mureş, Bastionul Măcelarilor), va avea loc lansarea volumului ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, de Alina Nelega, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Dana Ardelean
Mària Albert
Andrei Vornicu
Va modera: Oana Cristea Grigorescu

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„După ce, timp de decenii, s-a implicat în viața teatrală din România, impunîndu-se ca una dintre figurile de prim-plan ale domeniului, Alina Nelega revine la literatură cu un roman copleșitor. Contrar titlului (foarte subtil, de altfel), aici se derulează multe întîmplări care, adesea, te țin cu sufletul la gură, fiind menite să pună în evidență biografia accidentată a unei fete și, mai apoi, a unei tinere din Ardeal în întunecații ani ’80, aflată așadar într-o dictatură care invadează, fără scăpare, măruntele vieți și într-o societate patriarhală, în care aspirației feminine i se opune, întîi de toate, familia proprie, care trăiește încă în preistorie. Tocmai de aceea, feminitatea (în ipostaze diverse și sub aspecte variate, de la avînt la mutilare, cu dragostea, maternitatea și sexualitatea incluse) este tema dominantă a cărții. Desigur, mai există cîteva teme la fel de incitante, pe care cititorul le va descoperi în acest roman puternic și necruțător, pe care îl recomand cu căldură și cu încredere.” (Sanda Cordoș)

Citește mai mult
Lansare carte image

Dan Lungu despre romanul Pâlpâiri la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 februarie 2019

Joi, 7 martie, începînd cu ora 17.00, la Casa Cărții (Sala de evenimente „Mihai Eminescu”, et. 2, Bdul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 57, Iași), în cadrul Programului AICI „Autori Iubiți și Cărțile lor la Iași”, Dan Lungu va intra în dialog cu elevii Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, pornind de la noul său roman, Pâlpâiri, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Prezintă: prof. Mariana Jitari

Un ins excentric şi misterios, aflat în concediu de recuperare sau explorare a identităţii, ajunge la capătul lumii, pe care nu-l cunoaşte decît din jocurile pe calculator. Mai precis, merge într-un sat, unde caută o metodă şi un obiect de cercetare absolut personale, cu ajutorul cărora să-şi redefinească viaţa. Realitatea complică însă imprevizibil şi sistematic lucrurile, de unde o serie întreagă de aventuri, la sfîrşitul cărora casele din chirpici şi rachiul de colivă ajung să aibă farmecul lor.

Un roman amuzant şi surprinzător. O privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan.

Citește mai mult
Lansare carte image

Matei Vișniec, întîlnire cu cititorii la Oradea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Sîmbătă, 2 martie, ora 16.00, la Librăria Humanitas Oradea (Str. Republicii, nr. 11), Matei Vișniec își va întîlni cititorii în cadrul unui eveniment dedicat volumului Ultimele zile ale Occidentului, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Întîlnirea cu cititorii se va încheia cu o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila şi ALECART la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Vineri, 1 martie 2019, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iaşi (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, corp A, parter), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis de Adrian G. Romila, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va vorbi, alături de autor:
Doris Mironescu
Invitate:
Ioana Tătăruşanu (Colegiul Naţional Iaşi)
Mălina Turtureanu (Colegiul Naţional Iaşi)
Va modera: Nicoleta Munteanu

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: Despre numele divine. Teologia mistică de Dionisie Areopagitul la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Vineri, 1 martie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Despre numele divine. Teologia mistică (ediţie bilingvă), apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom, traducere din limba greacă, introducere, note, glosar de termeni și bibliografie de Marilena Vlad.

Invitaţi:
Marilena Vlad
Madeea Axinciuc
Bogdan Tătaru-Cazaban
Va modera
Alexander Baumgarten
Citește mai mult
Lansare carte image

Alina Nelega despre ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Joi, 28 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, de Alina Nelega, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Elena Vlădăreanu
Iulia Popovici
Va modera: Carmen Muşat

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„După ce, timp de decenii, s-a implicat în viața teatrală din România, impunîndu-se ca una dintre figurile de prim-plan ale domeniului, Alina Nelega revine la literatură cu un roman copleșitor. Contrar titlului (foarte subtil, de altfel), aici se derulează multe întîmplări care, adesea, te țin cu sufletul la gură, fiind menite să pună în evidență biografia accidentată a unei fete și, mai apoi, a unei tinere din Ardeal în întunecații ani ’80, aflată așadar într-o dictatură care invadează, fără scăpare, măruntele vieți și într-o societate patriarhală, în care aspirației feminine i se opune, întîi de toate, familia proprie, care trăiește încă în preistorie. Tocmai de aceea, feminitatea (în ipostaze diverse și sub aspecte variate, de la avînt la mutilare, cu dragostea, maternitatea și sexualitatea incluse) este tema dominantă a cărții. Desigur, mai există cîteva teme la fel de incitante, pe care cititorul le va descoperi în acest roman puternic și necruțător, pe care îl recomand cu căldură și cu încredere.” (Sanda Cordoș)

Citește mai mult
Lansare carte image

Update: Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 februarie 2019

Depunerea de manuscrise pentru Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2019, s-a încheiat în data de 15 februarie 2019. La concurs participă 310 manuscrise, la următoarele secţiuni: PROZĂ – 127 de manuscrise, POEZIE – 183 de manuscrise.

Rezultatul Concursului va fi anunţat în jurul datei de 15 martie. Lucrările declarate cîştigătoare vor fi publicate şi lansate la Tîrgul de carte Bookfest 2019.

Premiul constă în publicarea volumului.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruști, invitată la Universitatea din București, pentru a susține un curs de creative writing

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 februarie 2019

În fiecare seară de miercuri a semestrului al II-lea, începînd cu ora 18.00, în Sala James Joyce din Pitar Moș, Doina Ruști va împărtăși din experiența de scriitoare masteranzilor care se pregătesc să devină traducători de text literar. Ficțiunea epică, spune autoarea Manuscrisului fanariot, se întemeiază pe o poveste bine scrisă, de la flash-ul epic la scenariul de film și la roman.
„Poți să înveți un traseu epic, iar dacă există și talent uneori, pe acest drum aventuros, începe literatura.”

Pe lîngă exerciții de scriere, Doina Ruști intenționează să invite și alți creatori de ficțiune.
Cursul se derulează în cadrul Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC), Universitatea din București, coordonat de Lidia Vianu.

De altfel, în perioada 8-13 aprilie va avea loc un atelier de traducere de text literar, la care sînt invitați scriitori și editori britanici. Unele dintre creațiile masteranzilor vor primi BT-ul, dar și mult doritul atestat de stories creator.

Doina Ruşti, scriitoare de top a literaturii contemporane, unanim apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, multipremiată și tradusă în numeroase limbi, este autoarea a zece romane, dintre care amintim: Fantoma din moară (2008), Manuscrisul fanariot (2015), Lizoanca (2009), Zogru (2006) și Mâța Vinerii (2017).

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist. Pagină web: http://doinarusti.ro

Citește mai mult
Lansare carte image

Ioana Scoruş despre Freud Museum la Ploieşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 februarie 2019

Vineri, 22 februarie, ora 17.00, la Librăria Humanitas Ploieşti (Piaţa Victoriei nr.3), va avea loc lansarea volumului Freud Museum de Ioana Scoruş, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va vorbi, alături de autoare:
Simona Antonescu
Va modera: Christian Crăciun

Lansarea va fi urmată de un Q&A și de o sesiune de autografe.

Aflat în pragul vîrstei a treia sau chiar în mijlocul ei, fiecare narator din volumul de povestiri al Ioanei Scoruș face o confesiune, fie autoironic, fie cinic, deseori înflăcărat, dar mereu însoțit de o mult mai tînără femeie, căci nedreptatea îmbătrînirii poate fi amăgită doar alături de o parteneră în floarea vîrstei. Uneori, totul se face țăndări, precum cupa de cleștar a unui împărat al Japoniei, păstrată într-un muzeu londonez și furată pentru a-i oferi iubitei un ceai verde japonez. Alteori, viața continuă chiar și în urma unei tragedii: din disperarea morții soției însărcinate se naște o carte semnată de autor cu un pseudonim feminin. Dar ce te faci cînd pseudonimul prinde viață și afli că femeia respectivă chiar există? Și ce te faci cînd știi totul despre Pound, cînd regizezi un mare spectacol pentru a-ți impresiona iubita, ea însăși scriitoare, dar nu ai reușit să-i înțelegi cartea? Povestire cu povestire, Freud Museum explorează relația de unu la unu, singura capabilă să revitalizeze interesul pentru viață.

Citește mai mult
Lansare carte image

Florina Ilis despre Cartea numerilor la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 februarie 2019

Vineri, 15 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Cartea numerilor de Florina Ilis, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Carmen Muşat
Paul Cernat
Va modera: George Onofrei

Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.

Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.

Citește mai mult
Lansare carte image

Alin Gavreliuc despre volumul Psihologia socială și dinamica personalității la Timișoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 februarie 2019

Joi, 21 februarie 2019, ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, Timișoara (Bd. Vasile Pîrvan, 4A), va avea loc lansarea volumului Psihologia socială și dinamica personalității, apărut de curînd în colecția „Collegium. Psihologie” a Editurii Polirom, prefațat de Septimiu Chelcea şi Adrian Opre.

Vor vorbi, alături de autor:
Coralia Sulea
Irina Macsinga
Adriana Babeți

Eveniment organizat în colaborare cu:
Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, Timișoara
Centrul de Diagnoză Socială
Facultatea de Sociologie și Psihologie, UVT

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Iași: Educația incluzivă. Ghid metodologic, de Alois Gherguț și Luciana Frumos

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 februarie 2019

Vineri, 22 februarie 2019, începînd cu ora 13.30, în Sala de festivități a Colegiului Tehnic „Ion Holban” (Pantelimon Halipa 16, Iași), va avea loc lansarea volumului Educația incluzivă. Ghid metodologic, de Alois Gherguț și Luciana Frumos, apărut de curînd la Editura Polirom.

Lansarea are loc în cadrul „Zilelor învățămîntului special și special integrat ieșean”, ediția a VIII-a, eveniment organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Alături de autori, vor vorbi:
prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General ISJ Iași
prof. dr. Mariana Pop, profesor asociat al UAIC
Ovidiu Damian, președinte al Asociației Naționale de Pedagogie Curativă din România

Citește mai mult
Lansare carte image

Campionatul Poveștilor, cu Flavius Ardelean, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 februarie 2019

Sîmbătă, 9 februarie, ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o nouă ediție a Campionatului Poveștilor, la care este invitat Flavius Ardelean, autorul romanului Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, cu ilustraţii de Ecaterina G., apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Participarea la atelier este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook. Rezervările se fac numai pentru copii, nu și pentru adulții însoțitori.

Vîrsta recomandată 10+
Ilustraţii de Ecaterina G.

Monştri, aventuri, mistere – Bezna este o poveste despre prietenie şi curaj, despre răul deghizat în bine şi despre binele cu chip de rău; o carte despre puterea cuvintelor şi despre magia basmelor.

Cînd Bezna pune stăpînire pe întreg ţinutul, copiii sunt salvaţi şi aduşi la conacul lui Arnim von Veltheim, singurul loc neatins de ceaţa vîscoasă şi periculoasă. Căci copiii nu sînt nişte copii obişnuiţi, ci Povestitori cu har, adunaţi la un loc pentru a alunga Bezna din lume. Seară de seară, ei se adună la îndemnul lui Arnim şi dau naştere Luminii, citind în imensa Bibliotecă din cărţi culese din toate colţurile lumii. Însă cînd Ardei şi căţelul său credincios, Iute, ajung la conac, descoperă că nimic nu e ceea ce pare şi că harul lor de povestitori e un cuţit cu două tăişuri.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dan Lungu despre romanul Pâlpâiri la Clubul de lectură ALECART

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 februarie 2019

Vineri, 15 februarie, începînd cu ora 17.00, la Casa Cărții (Sala de evenimente „Mihai Eminescu”, et. 2, Bdul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 57, Iași), Dan Lungu va intra în dialog cu membrii Clubului de lectură ALECART, pornind de la noul său roman, Pâlpâiri, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Prezintă: Amalia Carciuc, Alina Vițel, Dan Ștefan
Moderează: Viviana Gheorghian

Un ins excentric şi misterios, aflat în concediu de recuperare sau explorare a identităţii, ajunge la capătul lumii, pe care nu-l cunoaşte decît din jocurile pe calculator. Mai precis, merge într-un sat, unde caută o metodă şi un obiect de cercetare absolut personale, cu ajutorul cărora să-şi redefinească viaţa. Realitatea complică însă imprevizibil şi sistematic lucrurile, de unde o serie întreagă de aventuri, la sfîrşitul cărora casele din chirpici şi rachiul de colivă ajung să aibă farmecul lor.

Un roman amuzant şi surprinzător. O privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan.

Citește mai mult
Lansare carte image

Florina Ilis despre Cartea numerilor la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 1 februarie 2019

Marţi, 5 februarie, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bd. Eroilor nr.15, Cluj-Napoca), va avea loc lansarea volumului Cartea numerilor de Florina Ilis, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Adriana Stan
Ion Pop
Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.

Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.

Nonconformistă față de rigorile epicului tradițional, puterea de seducție a Cărții numerilor stă în varietatea personajelor și a întîmplărilor în care oricine poate identifica profiluri, personalități și experiențe din istoria personală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 ianuarie 2019

Joi, 31 ianuarie 2019, ora 17.00, la Librăria „Mihai Eminescu” (Bulevardul Regina Elisabeta 16, București), va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită).

Prezintă, alături de autor: Ovidiu Șimonca. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dezbatere-eveniment: Omul evanghelic. O explorare a comunităţilor protestante româneşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 ianuarie 2019

Luni, 28 ianuarie, ora 16.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, corp A, parter), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Omul evanghelic. O explorare a comunităţilor protestante româneşti, coordonat de Dorin Dobrincu şi Dănuț Mănăstireanu, co-autori Dănuţ Jemna şi Mircea Păduraru, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi:
Ovidiu Buruiană
Dorin Dobrincu
Florea Ioncioaia
Dănuţ Jemna
Dănuţ Mănăstireanu
Eugen Munteanu
Mircea Păduraru
Adrian Şerban

Citește mai mult
Lansare carte image

Lucian Dan Teodorovici își întîlnește cititorii francezi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 ianuarie 2019

Sîmbătă, 19 ianuarie 2019, Lucian Dan Teodorovici își va întîlni cititorii francezi, în cadrul a două evenimente dedicate romanului Matei Brunul, care vor avea loc la Paris, în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Cele două evenimente – constînd în lecturi din volum și dezbateri – vor avea loc la Biblioteca „Germaine Tillion” din Paris, începînd cu ora 14.00, respectiv la Mediateca „Jardin des Arts”, începînd cu ora 17.30, în cadrul programului „Noaptea lecturii”.

Organizate de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Departamentul de Studii Italiene și Românești din cadrul Universității Sorbonne Nouvelle-Paris 3 și cu Secția de Studii Românești a INALCO Paris (Institut National des Langues et Civilisations Orientales), evenimentele fac parte dintr-o serie de lecturi dedicate literaturii române contemporane, cu titlul „Literatură română, lecturi pariziene”. În cadrul aceluiași proiect, în luna decembrie a anului trecut, au mai citit din cărțile lor Florina Ilis și Matei Vișniec, iar în luna februarie a acestui an, printre scriitorii invitați se numără Marta Petreu și Horia Ursu. Detalii, aici.

L’histoire de Bruno Matei, versiunea franceză a romanului semnat de Lucian Dan Teodorovici, a apărut în traducerea lui Laure Hinckel, la editura Gaïa, în anul 2013.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități în Chișinău

Postat de:
Postat pe data de: 21 ianuarie 2019

Joi, 24 ianuarie 2019, ora 12.00, în Sala de festivități a Universității de Stat din Tiraspol (Iablocikin 5, Chișinău), va avea loc lansarea volumului Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități, coordonat de Laurenţiu Şoitu, Steliana Toma, Ioan Neacșu și Liliana Romaniuc, apărut de curînd la Editura Polirom.

Laurenţiu Şoitu, coordonator și moderator

Vor vorbi:

prof. univ. dr. Eduard Coropceanu, rectorul Universității de Stat din Tiraspol

prof. univ. dr. Botnari Valentina

conf. univ. dr. Valentina Mîslițchi

conf. univ. dr. Galina Chirică, decanul Facultății de Pedagogie

Liliana Romaniuc, coordonatoare

Citește mai mult
Lansare carte image

Cosmin Leucuţa, cîştigătorul premiului Tînărul Prozator al Anului 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 ianuarie 2019

Cosmin Leucuţa este Tînărul Prozator al Anului 2018, premiu acordat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, pentru romanul Hoodoo, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Înainte să împlinească 18 ani, Sofia află că a rămas însărcinată cu Knopf, un om foarte influent, aflat în plină ascensiune. Sarcina fetei nu are cum să rămînă fără urmări, aşa că Albert este trimis să o ucidă. În scenă intră Paul, un bărbat misterios şi tăcut, care o salvează pe Sofia şi apoi o ia cu el într-o călătorie spre Vest şi spre libertate, încercînd să pună cît mai mulţi kilometri între ei şi necruţătorul Albert. Pe urmele lor porneşte şi Anton, fratele geamăn al fetei, hotărît să-şi recupereze cu orice preţ sora pe care o crede răpită. În paralel, Isabela se luptă cu dragostea ei împărţită în două, cu sentimentele de vinovăţie şi cu alegerea pe care trebuie să o facă în curînd. Dumnezeu îşi face apariţia în carne şi oase. Are buzunarele pline cu secrete, iar agenda lui este cel puţin sinistră. Toţi sînt legaţi prin nenumărate fire invizibile şi, fără să ştie, se îndreaptă cu viteză în aceeaşi direcţie, spre o întîlnire – şi un personaj – care le va schimba vieţile pentru totdeauna.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la București: Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 ianuarie 2019

Miercuri, 30 ianuarie, ora 18.30, în Sala Senatului, Universitatea Româno-Americană, va avea loc lansarea volumului Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi, apărut de curînd în colecția „Hexagon” a Editurii Polirom.

Vor vorbi:

prof. univ. dr. Mirela Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Cristian Laiber Sensei (Raiden Dojo)

Neculai Amălinei, traducătorul volumului

Va modera: prof. Șerban Georgescu, Centrul de Studii Româno-Japoneze, Universitatea Româno-Americană

Citește mai mult
Lansare carte image

Imaginea evreului în cultura română, de Andrei Oişteanu, tradus în limba italiană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 ianuarie 2019

Volumul Imaginea evreului în cultura română de Andrei Oişteanu, tradus în limba italiană de Francesco Testa şi Horia Cicortaş, a fost publicat de curînd la prestigioasa editură Salomone Belforte, fondată la Livorno în 1805. Titlul în limba italiană al volumului este L´immagine dell'ebreo: Stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell'Europa centro-orientale (Imaginea evreului: Stereotipuri antisemite în cultura română şi în Europa Central-Orientală).

Volumul Imaginea evreului în cultura română a apărut în trei ediţii (2001, 2004 şi Editura Polirom, 2012) şi a fost distins cu Premiul Academiei Române, Marele Premiu al ASPRO, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Premiul Fundaţiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel), Premiul B’nai B’rith Europe (Bruxelles).

Pînă acum, volumul a mai fost tradus în limbile engleză, franceză, germană şi maghiară: Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures (University of Nebraska Press, 2009; Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române; Premiul B’nai B’rith Europe, Bruxelles); Les Images du Juif: Clichés antisémites dans la culture roumaine (Paris, 2013); Das Bild des Juden in der rumänischen Volkskultur (Konstanz, 2002); Konstruktionen des Judenbildes (Berlin, 2010); A képzeletbeli zsidó a román (és a kelet-közép-európai) kultúrában (2005).

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Ovidiu Pecican la Cluj: lansarea romanului Lumea care n-a fost

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 ianuarie 2019

Miercuri, 16 ianuarie, ora 17.00, la Book Corner Librarium din Cluj (Blvd. Eroilor nr 15), va avea loc lansarea romanului Lumea care n-a fost, apărut în 2018 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Ovidiu Ghitta
Doru Pop

Cele mai bune mărturii şi surse de cunoaştere a istoriei sînt epistolele. Acestea pot oferi o imagine foarte limpede a unor vremuri demult apuse, pot delimita teritorii şi pot reflecta în detaliu viaţa oamenilor de acolo, cu bucuriile şi nevoile, cu temerile şi speranţele lor. În romanul său epistolar, o mostră de istorie contrafactuală, Ovidiu Pecican reuşeşte să reconstruiască Moldova veacului al XVII-lea, o altă lume, diferită de cea despre care citim în cărţile de istorie, şi totuşi extrem de familiară. Scrisori din focul luptei, solicitări oficiale la domnie, dar şi corespondenţă personală, din care nu lipsesc ibovnice, tămăduitoare, hatmani, cronicari, stareţi şi multe alte personaje ce devin nemuritoare prin răvaşe. Fidel graiului moldovenesc din secolul al XVII-lea, autorul zugrăveşte o frescă în epistole a unei lumi care n-a fost, dar aşteaptă să fie descoperită.

Citește mai mult
Lansare carte image

Poetul Emil Brumaru a trecut în nefiinţă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 ianuarie 2019

Sîntem cu toții îndureraţi de trecerea în neființă a poetului Emil Brumaru, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani. Pentru Editura Polirom, a fost, încă de la începuturile noastre, un sprijin și un prieten devotat. A crezut în noi așa cum s-a identificat toată viața sa cu literatura. Rămînem fără un prieten drag și fără un mare poet. Ne rămîne opera sa, ce a marcat deja istoria literaturii române. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Emil Brumaru (n. 1939 – m. 2019), unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani. A debutat în 1970 cu Versuri, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Alte volume publicate: Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cîntece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978), Dulapul îndrăgostit (1980), Ruina unui samovar (1983, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), Dintr-o scorbură de morcov (1998), Poeme alese. 1959-1998 (2003), Fluturii din pandişpan (2003), Poezii (carte la borcan, 2003), Opera poetica (3 vol., 2005), Submarinul erotic (2005), Infernala comedie (2005), Cîntece de adolescent (2007), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, 2007), Ne logodim cu un inel de iarbă (2008), Versuri (2010), Povestea boiernaşului de ţară şi a fecioarei… (2012), Intelectuali la cratiţă (volum colectiv, 2012), Rezervaţia de îngeri (2013) şi Sfîşiat de umbra unui înger (2013).

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi la Braşov, Ploieşti şi Târgovişte

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 decembrie 2018

În perioada 14-16 ianuarie 2019, Bogdan Suceavă va susține un nou turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în format digital.

Astfel, autorul își va întîlni cititorii din Braşov, Ploieşti şi Târgovişte, conform programului de evenimente de mai jos.

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranților fericiți

 
BRAŞOV

Lansare de carte & ședință de autografe
Invitați: Adrian Lăcătuș, Ioan Șerbu
Moderează: Augusta Oniță
Citește mai mult
Lansare carte image

Apariţie-eveniment la Editura Polirom: Cartea numerilor, de Florina Ilis

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 decembrie 2018

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou roman semnat de Florina Ilis, una dintre cele mai apreciate scriitoare române contemporane: Cartea numerilor.

Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.

Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.

Nonconformistă față de rigorile epicului tradițional, puterea de seducție a Cărții numerilor stă în varietatea personajelor și a întîmplărilor în care oricine poate identifica profiluri, personalități și experiențe din istoria personală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Rezultatele Concursului Polirom Junior, ediția 2018: un cîștigător și o mențiune specială a juriului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 decembrie 2018

Editura Polirom anunță rezultatele Concursului de manuscrise de literatură pentru copii, ediția 2018, concurs lansat în data de 13 iulie a.c. Juriul a fost format din scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu, Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă de la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, precum și din membrii redacției Polirom Junior.

Astfel, cîștigătorul primei ediții a Concursului de manuscrise de literatură pentru copii Polirom Junior este Călin Torsan – romanul Vrăjitorul dințos.

Juriul a decis însă să acorde și o mențiune specială la această primă ediție, mențiune care merge către Diana Geacăr – romanul Ce văd dragonii.

Ambele romane vor fi publicate în primăvară anului 2019, în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Concursul de debut al Editurii Polirom – 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 decembrie 2018

Editura Polirom organizează Concursul anual de debut, ediţia 2019, la secţiunile Poezie şi Proză.

Manuscrisele participante la concurs (fără CV) vor fi ataşate unui e-mail, creat cu acest prilej, şi trimise la adresele: madalina.ghiu@polirom.ro. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărţii. Exemplu: orazero@yahoo.com/gmail.com etc.

Mailul şi manuscrisul ataşat nu vor conţine numele concurentului – cazul contrar duce la descalificare.

Dacă nu se va folosi e-mailul, manuscrisele vor fi trimise prin poştă sau depuse direct la sediul editurii – Bucureşti, Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, sc. 1, et. 1, sector 4, 040031, O.P. 53 – în perioada 15 decembrie 2018-15 februarie 2019. Plicul va avea menţiunea „Pentru Concursul de debut al Editurii Polirom”. Pe plic, nu va figura numele expeditorului, ci un motto. În interior, se va introduce un al doilea plic sigilat – cu acelaşi motto –, care va conține numele şi CV-ul autorului (date de contact).

Citește mai mult
Lansare carte image

Fontana di Trevi, de Gabriela Adameșteanu, laureat al Premiilor Sofia Nădejde, ediția I

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 decembrie 2018

Romanul Fontana di Trevi, apărut de curînd în „Seria de autor Gabriela Adameșteanu” a Editurii Polirom, este laureat al Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția 2018, la secțiunea Proză. La această primă ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, un proiect Art No more (susținut de Fundația9), au fost acordate patru premii, la secțiunile: proză, poezie, debut proză și debut poezie. Mai mult, în cadrul galei din data de 10 decembrie 2018, a fost decernat și un Premiu Special pentru Inovație și Merite Deosebite aduse Literaturii. Juriul ediției din acest an a fost format din: Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Cezar Amariei la Sibiu: lansarea romanului Zilele noastre mărunte

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 decembrie 2018

Marţi, 18 decembrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr 16), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut de curînd în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Radu Vancu
Ştefan Baghiu

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Sexagenara şi tînărul, de Nora Iuga, în limba poloneză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 decembrie 2018

Romanul Sexagenara şi tînărul, tradus în limba poloneză de Kazimierz Jurczak (poet şi critic literar, deopotrivă), a fost publicat de curînd la Editura Universitas din Cracovia, în seria „România astăzi”. Titlul în limba poloneză al romanului este Dama z młodzieńcem (Doamna şi tînărul).

La Editura Polirom, Sexagenara şi tînărul a apărut în două colecţii, „Fiction LTD” şi „Top 10+” (2004, respectiv 2012), şi a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Pînă acum, romanul a mai fost tradus în limbile bulgară, slovenă, germană, spaniolă, italiană şi franceză.

Aşezată în faţa unui bărbat mult mai tînăr decît ea, Anna îşi istoriseşte viaţa, amestecînd amintirile despre ţinutul natal, despre soţul ei Nino sau despre Terry, prietena care îi este mereu alături în diferite împrejurări, cu detalii amuzante privitoare la lumea literară a anilor ’70, dar şi cu personaje şi întîmplări de mai tîrziu. Rezultatul este o poveste densă, în mare măsură autobiografică.

„Am observat că hîrtia pe care scrii este cea mai perfectă ladă de gunoi, tot ce se adună în exces acolo în creier şi începe să doară trebuie desertat, şi iubirile dau primele semnalul, eu sînt un balon, un mic dirijabil, cînd sacii de nisip mă ţin pe loc, îi arunc pe rînd şi mă înalţ.” (Nora Iuga)

Citește mai mult
Lansare carte image

Volumul Frumoasa necunoscută, de Carmen Mușat, a obținut Premiul „Tudor Vianu”, oferit de MNLR

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 decembrie 2018

Frumoasa necunoscută. Literatura şi paradoxurile teoriei de Carmen Mușat, apărut în colecția „Collegium. Litere” a Editurii Polirom, se numără printre volumele cîștigătoare ale Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române din București (MNLR), ediția 2018.

 Astfel, volumul semnat de criticul şi teoreticianul literar Carmen Mușat a obținut Premiul „Tudor Vianu” pentru teoria literaturii şi a culturii.  Premiul i-a fost decernat autoarei miercuri, 5 decembrie 2018, la sediul MNLR.

 Juriul ediției din acest an: Mircea Martin (preşedinte), Caius Dobrescu, Silviu Angelescu, Ioan Cristescu şi Lucian Chişu. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Saloanelor „Liviu Rebreanu” 2018: Moștenitorii Securității, de Marius Oprea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Volumul Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită), este cîștigătorul Premiului Saloanelor „Liviu Rebreanu” 2018, acordat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, la cea de-a XXXVI-a ediție a Festivalului Național de Proză „Liviu Rebreanu”, desfășurat în zilele de 24-25 noiembrie 2018 la Bistrița, Prislop și Maieru.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Iași: Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Vineri, 14 decembrie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, corp A, parter), va avea loc lansarea volumului Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi, apărut de curînd în colecția „Hexagon” a Editurii Polirom.

Invitați:
prof. univ. dr. Nicu Gavriluță
Ionela Mihai, moderator
Neculai Amălinei, traducător, în numele lui Musashi Sensei

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Lavinia Bălulescu la Bucureşti: lansarea volumului Terasa Fericirii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Marţi, 11 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (str. Calea Victoriei nr 45), va avea loc lansarea volumului Terasa Fericirii, apărut de curînd în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autoare:
Bianca Burţa-Cernat
Simona Sora
Horia Ghibuţiu

Scrise în perioada 2013-2018 şi publicate în Weekend Adevărul, textele Laviniei Bălulescu din prima parte a cărţii sînt crîmpeie de viaţă în care se poate regăsi oricine dintre noi. Reunite, formează un jurnal personal, cu amintiri mai vechi sau mai noi pe care autoarea a decis să ni le împărtăşească. În centru se află chiar Terasa Fericirii, locul de întîlnire al oamenilor simpli din cartier, unde, mereu cu un pahar în mînă, se dezbat cele mai presante probleme ale zilei, de la politică la evenimente sportive. Nu lipsesc nici poveşti din copilărie şi experienţe ale Laviniei în calitate de călătoare profesionistă cu tramvaiul 36, cu taxiurile bucureştene sau cu trenurile CFR. În a doua parte sînt surprinse momente şi dialoguri fulgerătoare de pe terasă, din mijloacele de transport sau de pe stradă, multe aflate la limita dintre tragedie şi umor spumos involuntar. Terasa Fericirii, o carte a devenirii, spune povestea unei fete din Drobeta-Turnu Severin care a reuşit să înţeleagă Bucureştiul şi să-şi creeze o relaţie de acceptare reciprocă cu el.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruşti, invitata Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 decembrie 2018

Sîmbătă, 8 decembrie, la ora 10:30, Doina Ruşti va fi invitata unui eveniment informal, un dialog mai puţin convenţional cu prof. univ. dr. Noémi Bomhér şi criticul literar Doris Mironescu, la Catedra Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.

Doina Ruști, fostă studentă a acestei facultăți, va rememora, alături de fosta sa profesoară, Noémi Bomhér, întîmplări din perioada studenţiei, perioadă care se regăseşte şi în eposul Fantomei din moară, roman în registru fantastic, apărut în colecţiile „Ego. Proză” şi „Top 10+” ale Editurii Polirom, despre care s-a spus că „etalează o gamă largă de aptitudini literare, care dau măsura rezistenței în istoria românească a secolului XX ” (Neue Zürcher Zeitung).

Intrarea liberă.

Citește mai mult
Lansare carte image

Volumul de povestiri Gara de Est, de Gabriela Adameșteanu, tradus în limba franceză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 decembrie 2018

Volumul de povestiri Gara de Est, de Gabriela Adameșteanu, a apărut în limba franceză, la Editura Non Lieu, în traducerea lui Nicolas Cavaillès. Volumul a fost publicat în anul 2008, în prestigioasa colecție „Opere” a Editurii Polirom, iar în 2012, a fost reeditat în Seria de autor Gabriela Adameșteanu, cu titlul Vară-primăvară.

La aceeași editură, va apărea la începutul anului 2019 și volumul memorialistic Anii romantici (Polirom, 2014), de asemenea în traducerea lui Nicolas Cavaillès.

Din opera Gabrielei Adameșteanu, în limba franceză au mai apărut romanele Dimineață pierduță / Une matinée perdue (2005, ediție folio 2013), tradus de Alain Paruit, Drumul egal al fiecărei zile / Vienne le jour (2009), tradus de Marily Le Nir, Provizorat/ Situation provisoire (2013), traducere de Nicolas Cavaillès, toate publicate la Gallimard.

Citește mai mult
Lansare carte image

Clara Usón în dialog cu Mircea Cărtărescu la Institutul Cervantes din Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 decembrie 2018

Joi, 13 decembrie, ora 18:30, la Institutul Cervantes din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere cu tema: „Valorile universale ale literaturii” pornind de la volumul Fiica Estului, de Clara Usón (traducere din limba spaniolă şi note de Mariana Sipoş), apărut în 2017 în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual” a Editurii Polirom.

Evenimentul, organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti şi găzduit de Institutul Cervantes, are ca scop promovarea limbii şi culturii spaniole, şi va dispune de traducere simultană.

Dialogul va fi moderat de Mariana Sipoş, diplomat, scriitor şi traducător.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Dósa citește din Ierbar la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 decembrie 2018

Luni, 10 decembrie, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bdul Eroilor nr. 15) din Cluj, Andrei Dósa va citi fragmente din primul său roman, Ierbar, apărut de curînd la Editura Polirom în colecția „Ego. Proză”, disponibil și în ediție digitală.

Vor vorbi, alături de autor: Ana-Maria Deliu, Alex Ciorogar

Va modera: Valentin Derevlean

Oscilînd între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei. O vizită de lucru la o fermă de flori din Hawaii, o experienţă virtuală aproape mistică, lumea necunoscută a bătrînilor de la un azil sau o şedinţă de storytelling alimentată de stimulenţi mentali chimici sunt doar cîteva dintre punctele de intersecţie ale personajelor. Efervescentă, surprinzătoare, halucinantă, Ierbar spune povestea căutării trăirilor intense şi, odată acestea găsite, a nevoii de a le împărtăşi cu cineva.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Mihai Buzea la Bucureşti: lansarea romanului Jimmy

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 noiembrie 2018

Vineri, 7 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Blvd. Regina Elisabeta nr 38, Bucureşti), va avea loc lansarea romanului Jimmy, de Mihai Buzea, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Tudor Ganea
Andrei Manolescu

Povestea lui Mihai începe în 1986, în ziua fatidică în care face cunoştinţă cu Bristena, colegă de liceu, fiica unui securist, frumoasă, inteligentă, dar şi alintată, orgolioasă şi de o cruzime inimaginabilă uneori. Inevitabil, este fermecat pe loc şi intră fără să stea pe gînduri în rîndul admiratorilor care ar face orice pentru ea. Astfel începe o aventură de peste trei decenii, cu suişuri şi coborîşuri. Mihai participă la Revoluţie, se apucă de bişniţă în anii ’90, cu deplasări pline de peripeţii în Turcia, apoi trece la nivelul următor, încercînd piaţa din Polonia. În tot acest timp, nu doar Bristena, ci întreaga ei familie profită de naivitatea lui, însă nimic nu îl poate opri să o urmeze peste tot, fie că e vorba de Budapesta, unde devine colector de deşeuri şi în timpul liber îi scrie lucrarea de masterat, sau munţii României, unde îi serveşte drept ghid, ori Paris, unde, cînd nu lucrează ca salahor, încearcă să o protejeze de iubitul ei. Purtîndu-ne prin ţară şi prin Europa, scris cu umorul negru caracteristic lui Mihai Buzea, Jimmy este romanul unei iubiri toxice, a cărei împlinire pare să fie mereu după colţ, dar nu e niciodată cu adevărat palpabilă.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dublă lansare de carte: Ştefan Afloroaei şi Nicu Gavriluţă la Librăria „Orest Tafrali” Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 noiembrie 2018

Joi, 6 decembrie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iaşi (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” , corp A, parter), va avea loc lansarea volumelor Fabula existenţială, de Ştefan Afloroaei, colecţia „Plural. M”, şi Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului şi transumanismul, de Nicu Gavriluţă, apărute de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autori:
Dumitru Stan
George Bondor

Va modera:
Simona Modreanu

Sesiune de autografe & exemplare cadou pentru studenţi

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități în Iași, Oradea, București și Constanța

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 noiembrie 2018
Marți, 4 decembrie, ora 11.00, Biblioteca Academiei Române, Filiala Iași

În perioada 4-14 decembrie 2018, Laurenţiu Şoitu, Steliana Toma, Ioan Neacșu și Liliana Romaniuc vor susține un turneu de promovare dedicat volumului, Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități, în curs de apariție la Editura Polirom.

Astfel, coordonatorii volumului se vor întîlni cu publicul interesat din Iași, Oradea, București și Constanța, conform programului de evenimente de mai jos:

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Lavinia Bălulescu la Timişoara: lansarea volumului Terasa Fericirii

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18.00, la Librăria „La Două Bufniţe” din Timişoara (str. Piața Unirii nr 11), va avea loc lansarea volumului Terasa Fericrii, apărut de curînd în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Lavinia Bălulescu va lansa şi volumul Zmeii sunt de treabă, apărut de curînd la Editura Paralela 45, scris în colaborare cu tatăl său, Constantin Bălulescu.

Invitaţi, alături de autoare:
Daniela Raţiu
Daniel Vighi
Viorel Marineasa
Constantin Bălulescu

Citește mai mult
Lansare carte image

Serile imaginare: Despre numele divine. Teologia mistică şi Despre considerare la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Marţi, 27 noiembrie, ora 18:30, la Librăria „Cărtureşti Mercy” din Timişoara (str. Florimund Mercy nr.7), va avea loc dezbaterea publică „Serile imaginare” pornind de la volumele Despre numele divine. Teologia mistică (ediţie bilingvă), de Dionisie Areopagitul (traducere din limba greacă, introducere, note, glosar de termeni și bibliografie de Marilena Vlad), şi Despre considerare (ediţie bilingvă), de Bernard din Clairvaux (traducere din limba latină de Florina Ion), apărute de curînd în colecţia „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom.

Vor vorbi despre cele două volume:
Alexander Baumgarten
Claudiu Mesaroş

Citește mai mult
Lansare carte image

Tudor Șerban și Robert Șerban despre volumul Tata, eu glumesc serios! la Caransebeș

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Sîmbătă, 8 decembrie, ora 16.00, la sediul Societății Femeilor Ortodoxe din municipiul Caransebeș (str. C.D. Loga nr. 8), Tudor Șerban și Robert Șerban își așteaptă cititorii la clubul de lectură „Fărîmituri de lectură cu ceai”. Participanții vor avea prilejul să afle mai multe despre volumul Tata, eu glumesc serios!, apărut de curînd la Editura Polirom și să ia autografe de la coautori.

„Un singur cuvînt îţi vine să spui la capătul acestui volum care, pe de-o parte, semnalează un debut şi, pe de alta, confirmă o vocaţie: ADORABIL! Debutul e al unui copil de 7 ani care îşi lasă trecut numele pe copertă, Tudor Şerban, iar cel care se dovedeşte încă o dată nu doar un excelent poet, ci şi un adevărat om de presă atunci cînd înregistrează atent şi sensibil puzderia de vorbe din jurul lui e Robert Şerban. Aşadar, în tandem, un fiu şi un tată. Amîndoi îşi pun întrebări, amîndoi îşi dau răspunsuri, iar din jocul lor plin de tandreţe, farmec şi umor se naşte nu doar o lecţie discretă pentru toţi părinţii obosiţi, ci şi una de neaşteptată poezie.” (Adriana Babeţi)

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Dan Lungu la București și Iași: lansarea romanului Pâlpâiri

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 noiembrie 2018

Joi, 29 noiembrie, ora 19.00, în Mansarda Librăriei Cărturești Verona din București (Str. Arthur Pictor Verona 13-15), va avea loc lansarea romanului Pâlpâiri, de Dan Lungu, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Vor vorbi, alături de autor:
Luminița Corneanu
Cosmin Ciotloș

Fragmente din roman în lectura actorului Victor Rebengiuc

Va modera: Mirela Nagâț

Citește mai mult
Lansare carte image

Liliana Corobca despre Capătul drumului și Caiet de cenzor la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Miercuri, 28 noiembrie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iași, va avea loc lansarea romanelor Capătul drumului și Caiet de cenzor, de Liliana Corobca, ambele apărute la Editura Polirom, în colecțiile „Fiction LTD”, respectiv „Ego. Proză”.

Vor vorbi, alături de autoare:
Șerban Axinte
Doris Mironescu

Citește mai mult
Lansare carte image

Jón Kalman Stefánsson la Café Verona București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 noiembrie 2018

Marţi, 4 decembrie, la ora 18.00, îl puteţi întîlni pe unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori europeni ai momentului la Café Verona București (Cărtureşti, subsol), unde va avea un dialog cu Adela Greceanu şi Matei Martin. Dialogul va fi transmis live de către Radio România Cultural (emisiunea „Timpul prezent”), aşa că vă rugăm să nu întîrziaţi. Evenimentul începe la 18.00 fix. Fanii sînt invitaţi să-i adreseze întrebări şi să ia autografe.

Jón Kalman Stefánsson este autorul Trilogiei Fiordurilor, în care au apărut romanele Între cer şi pămînt, Tristeţea îngerilor şi Inima omului, în traducerea din franceză a Magdei Răduţă, colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu).

Autorul se afla duminică, 2 decembrie, la ora 17.00, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, cu prilejul aniversării a doi ani de existență a librăriei.

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la Aiud

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie 2018, începînd cu ora 13.00, în Sala „I.C. Brătianu” a Primăriei Municipiului Aiud, va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită).

Lansarea cărții are loc în cadrul Zilelor culturale „Liviu Rebreanu”, ediția a XXVIII-a, eveniment organizat de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Astra – Despărțămîntul „Ovidiu Hulea” Aiud și Primăria Municipiului Aiud.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Cartea anului 2017 pentru proză: Orașul închis, de Viorica Răduță

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Volumul Orașul închis, de Viorica Răduță, apărut în 2017 la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”, este cîștigătorul Premiului Cartea anului 2017, acordat de Filiala București Proză a Uniunii Scriitorilor din România.

Viorica Răduţă ne aduce în faţă romanul unui oraş – Rîmnicu Sărat – în care a existat o celebră închisoare comunistă. Cartea debutează cu procesul unui torţionar, Comandantul Vişinoiu, imaginat de Mihăiţă – un bătrîn sărac cu duhul, a cărui adolescenţă s-a petrecut în teribila închisoare. Diagnosticat cu sindrom confuziv de detenţie, personajul retrăieşte fiecare fragment de real ca pe un moment petrecut între zidurile celulei. Istoria se reface din dialogurile lui Mihăiţă cu sine sau cu spiritul deţinutului politic Ion Mihalache, mort în 1963 în acest penitenciar. Cealaltă voce a romanului, Ilinca, este mesagerul istoriei perioadei ceauşiste, cînd, în febra sistematizării, oraşul interbelic se transformă şi îşi pierde culoarea. Prin tehnica fotografierii, laitmotiv al cărţii, se refac detalii ale oraşului – muzeu în aer liber, în care binele şi răul convieţuiesc într-o vinovăţie resimţită tacit de victime, nu de torţionari.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Flavius Ardelean la Brașov: lansarea romanului Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Miercuri, 28 noiembrie, începînd cu ora 18.00, la Librăria Humanitas din Braşov (Piața Sfatului 16), Flavius Ardelean, invitatul CenaKLUbului Tiuk (nr. 112), va citi fragmente din noul său roman, Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, apărut de curînd în colecţia „Junior” a Editurii Polirom.

Invitați speciali: Ecaterina Boricean, ilustratoarea cărții și scriitoarea Anca Zaharia
Moderator: Mihail Vakulovski

Intrare liberă

Vîrsta recomandată 10+

Ilustraţii de Ecaterina G.

Monştri, aventuri, mistere – Bezna este o poveste despre prietenie şi curaj, despre răul deghizat în bine şi despre binele cu chip de rău; o carte despre puterea cuvintelor şi despre magia basmelor.

Cînd Bezna pune stăpînire pe întreg ţinutul, copiii sunt salvaţi şi aduşi la conacul lui Arnim von Veltheim, singurul loc neatins de ceaţa vîscoasă şi periculoasă. Căci copiii nu sînt nişte copii obişnuiţi, ci Povestitori cu har, adunaţi la un loc pentru a alunga Bezna din lume. Seară de seară, ei se adună la îndemnul lui Arnim şi dau naştere Luminii, citind în imensa Bibliotecă din cărţi culese din toate colţurile lumii. Însă cînd Ardei şi căţelul său credincios, Iute, ajung la conac, descoperă că nimic nu e ceea ce pare şi că harul lor de povestitori e un cuţit cu două tăişuri.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cristian Preda despre Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie 2018, ora 19.00, la Casa Paleologu (str. Armenească 34), va avea loc lansarea volumului Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice, de Cristian Preda, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Theodor Paleologu
Cătălin Avramescu

Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și, mai apoi, deputat european, Cristian Preda a ajuns, pentru întîlniri oficiale sau ca membru al unor echipe de observatori electorali, în țări dintre cele mai exotice. În prima parte a volumului, el relatează experiențele sale din state aflate în plin proces de democratizare, precum Bhutan, Kîrgîzstan, Madagascar, Nepal, Gabon, Coasta de Fildeș, Bolivia, Mauritania sau Guatemala. Autorul descrie procese electorale și aspecte ale vieții politice prea puțin cunoscute europenilor, schițînd portretele unor politicieni specializați în lovituri de stat, schimbări de constituții sau manevre care au aruncat țări întregi în haos. A doua parte reunește două extrase din jurnalul lui Cristian Preda, din 2007 și 2012, cînd au avut loc cele două suspendări ale lui Traian Băsescu, o perioadă de mari frămîntări și incertitudini politice. Împreună, cele două secțiuni ale cărții ne arată – cu exemple concrete – cît de greu se construiește o democrație și, odată obținută, cît de ușor poate fi pusă în pericol.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Cezar Amariei la Galaţi: lansarea romanului Zilele noastre mărunte

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Joi, 22 noiembrie, ora 18:30, la Librăria Humanitas din Galaţi (Str. Domenească nr 45), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut de curînd în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Viorel Ilişoi
Membrii Cenaclului „Noduri şi semne”

Va modera: Marius Grama

Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018: Ungaria lui Orbán, de Paul Lendvai

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2018

Volumul Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, apărut în limba română la Editura Polirom (2017, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu), este cîștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018 /(The European Book Prize/ essay)/ Eseul european al anului 2017.

Inaugurat în anul 2007 la Paris (Le Prix du Livre Européen) de către Asociația Esprit d'Europe (înființată de France Rouqe, Luce Perrot și François-Xavier Priollaud), the European Book Prize – care se acordă titlurilor apărute în categoriile„eseu” și „romane & povestiri” – își propune să promoveze valorile europene și să contribuie la o mai bună înțelegere a Uniunii Europene ca entitate culturală.

Volumele nominalizate la acest premiu trebuie să fi apărut în unul din cele 28 de state membre UE, ca ediție originală sau traducere. Printre cîștigătorii edițiilor anterioare, la categoria eseu, se numără: Raffaele Simone (2017), Erri De Luca (2016), Robert Menasse (2015), Tony Judt (2008).

Ceilalți laureați ai ediției cu numărul 12 a European Book Prize sînt Géraldine Schwarz (pentru romanul Les Amnésiques/ Romanul european al anului 2017) și Paul Philippe Sands (Premiul special al juriului pentru volumul Retour à Lemberg, considerat „Cartea europeană a ultimelor luni”).

Ceremonia de decernare a premiului în valoare de 10.000 de euro va avea loc în data de 5 decembrie 2018, la Parlamentul European, Bruxelles, cu participarea lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.
Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruști reprezintă România la Festivalul de Literatură din Guangzhou și Shenzhen

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 noiembrie 2018

În perioada 18-26 noiembrie, Uniunea Europeană organizează cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Guangzhou și Shenzhen, China, la care vor participa opt țări europene. Printre ţările participante la festival se numără şi România, care va fi reprezentată de Doina Ruști, cu unul dintre romanele sale recente, Mâța Vinerii (The Book of Perilous Dishes).

Festivalul este patronat de The Bookworm, un cunoscut club de carte și lanț de librării din Beijing, și de mcGroup Berlin, fiind sponsorizat de Uniunea Europeană. Evenimentele se desfășoară în sudul Chinei (Guangzhou și Shenzhen) și au în centru întîlniri cu publicul chinez, cu editori și cu scriitori din China.

Mai multe detalii despre festival, aici

„Într-o scrisoare veche, am citit că un cancelar al consulatului francez din București ar fi fost vîndut la galere. Încercînd să-i dau de urmă, am constatat că bărbatul a dispărut inexplicabil din București într-o zi luminoasă de toamnă. Iar această dispariție se leagă de povestea unui bucătar fabulos.   De aici începe romanul meu, Mâța Vinerii.” (Doina Ruști)

Mâța Vinerii a apărut la Editura Polirom în două colecţii: „Fiction LTD”, 2017 şi „Top10+”, 2018.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferință și lansare de carte la Cluj: Daniel Dăianu, Băncile centrale, criza și postcriza

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 noiembrie 2018

Vineri, 9 noiembrie, la ora 9.00, în Amfiteatrul Facultății de Business a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel Dăianu va susține o conferință pornind de la volumul Băncile centrale, criza şi postcriza. România şi Uniunea Europeană încotro?, apărut de curînd la Editura Polirom, disponibil și în ediție digitală.

Va modera: conf. dr. Ioan Alin Nistor, decanul Facultății de Business

În aceeași zi, începînd cu ora 11.00, în sala 118 a Facultății de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor, din cadrul aceleiași universități, autorul va susține o altă conferință, pe marginea aceluiași volum, conferință care va fi urmată și de lansarea cărții.

Evenimentul va avea loc în cadrul Cluj Economics and Business Seminar Series.

Despre carte și autor vor vorbi:
Conf. univ. dr. Valentin Naumescu
Conf. univ. dr. Răzvan Mustață

Organizator CEBSS: Conf. univ. dr. Cristian Marius Litan

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la Alba Iulia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 noiembrie 2018

Joi, 15 noiembrie 2018, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită). Evenimentul va avea loc în Sala Senatului, începînd cu ora 11.00, iar despre volum, alături de autor, va vorbi conf. univ. dr. Valer Moga. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze şi chiar să-i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într-o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.
Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Firesc de Petru Cimpoeşu, adaptat cinematografic

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 noiembrie 2018
Cartea

Vineri, 23 noiembrie 2018, va intra în cinematografele din România filmul „Un om la locul lui”/„A Decent Man”, o adaptare a romanului Firesc de Petru Cimpoeşu, publicat în 2010 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Un om la locul lui”/„A Decent Man, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni, a participat în 2017 la a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film din San Sebastian, Spania. Scenariul și regia sînt semnate de Hadrian Marcu. Imaginea îi aparține lui Adrian Silișteanu. Montaj - Alexandru Radu, sunet - Sebastian Zsemlye, scenografie - Bogdan Ionescu, costume - Alexandra Alma Ungureanu, casting - Florentina Bratfanof, producător executiv - Titi Rădoaie, coproducător - Adela Vrînceanu Celebidachi, producători - Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Do Not Cross, de Dora Pavel, tradus în limba spaniolă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

Romanul Do Not Cross de Dora Pavel, tradus în limba spaniolă de Doina Făgădaru – cu titlul No pasar (Do Not Cross) –, a fost publicat de curînd la Editura Dos Bigotes din Madrid, Spania.

Apărut în 2013 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, Do Not Cross a fost nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, ediția 2014, şi a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, pentru anul 2013.

De aceeași autoare, în limba spaniolă a mai apărut romanul Agata murind (2003; ediţia a II-a, Polirom, 2004; ediţia a III-a revăzută, în colecţia „Top 10+”, Polirom, 2014), la Editura Crealite din Madrid.

O pădure în proximitatea unui orăşel de munte. În pădure, un răpitor şi un ostatic. Răpitorul, un psihopat înarmat, evadat din sanatoriu. Ostaticul, un tînăr gay, recepţioner pentru moment la un hotel obscur. Să ne aşteptăm la un caz clasic de sindrom Stockholm? O situaţie-limită, care îi oferă junelui protagonist răgazul unor rememorări şi al unor deliberări interioare. O fugă din prezent care, în loc să-i tempereze, îi reaprinde dorinţa trupească pentru bărbatul căruia îi poartă de cîţiva ani o iubire obsesivă, răvăşitoare. Scris la persoana întîi, sub forma unei confesiuni brutale, atît de proprie autoarei, Do Not Cross este un roman psy tulburător, vorbind dezinvolt despre sexualitate şi alegerile misterioase ale trupului, despre dreptul de a fi diferit, într-o lume care îţi „survolează“ intimitatea clipă de clipă, o lume viciată în egală măsură de prohibiţii morale şi de setea de senzaţional.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Şapte zile, plus una. Mircea Mihăieş în dialog cu Ilie Stepan” la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

Miercuri, 14 noiembrie, ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, Timișoara), va avea loc lansarea volumului Şapte zile, plus una. Mircea Mihăieş în dialog cu Ilie Stepan în curs de apariţie în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

Vor vorbi:
Mircea Mihăieş
Ilie Stepan
Marian Odangiu

Volumul a apărut cu sprijinul SAI Erste Asset Management S.A.

„Se poate trăi fără compromis, fără să te înjoseşti? Se poate, aşa cum s-a putut şi în comunism. Nu toţi au făcut compromisuri. Unii au făcut compromisuri şi au dus-o mai bine. Au avut avantaje. Se fac şi azi compromisuri jenante, dizgraţioase. Cum se poate face artă fără compromis? Simplu: făcînd arta în care crezi. Şi strîngînd din dinţi pentru că nu ai banii pe care-i are X sau Y. Sigur că aş fi tentat să-i spun unui tînăr artist de azi să meargă înainte şi să rupă norii. Dacă se poate, asta trebuie să facă. Dar fără niciun compromis. I-aş sfătui pe tineri să aibă verticalitate şi să încerce să discute, dimineaţa, cu ei înşişi. În intimitatea dimineţii. Dacă atunci cînd te uiţi în oglindă poţi să te priveşti înseamnă că e bine. Trebuie să ştii să renunţi şi să urmezi drumul pe care ţi-l propui. Drumul cel mai sănătos este cel în care faci ceea ce ştii, atît cît ştii să faci. Acesta ar fi idealul. Urmează-ţi drumul.” (Ilie Stepan)

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi la București, Cluj, Iași și Paris

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

În perioada 11-17 noiembrie 2018, Bogdan Suceavă va susține un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în format digital.

Astfel, autorul își va întîlni cititorii din București, Cluj, Iași și Paris, conform programului de evenimente de mai jos.

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranților fericiți
 

BUCUREȘTI

  • Duminică, 11 noiembrie, ora 17.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38)

Invitați: Ioana Rădulescu, Bianca Rusu, Mădălina Șerban (eleve ale Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din București), Florin Iaru

  • Sîmbătă, 17 noiembrie, ora 16.00, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2018

Lansare de carte & ședință de autografe
Va vorbi, alături de autor: Paul Cernat
Va modera: Adrian Botez

Citește mai mult
Lansare carte image

Vasile Ernu este invitatul Societăţii Memorial din Rusia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 noiembrie 2018

În perioada 2-9 noiembrie 2018, Vasile Ernu va susţine o serie de prelegeri la Moscova și Krasnoiarsk, la invitația Societății Internaţionale Memorial, una dintre cele mai vechi şi mai importante organizaţii din Rusia care luptă pentru drepturile omului.
Conferințele vor fi susținute în cadrul programului „Dincolo de bariere – Europa fără bariere”, program susţinut de Reprezentanţa Diplomatică a Uniunii Europene din Rusia şi Goethe Institut.
Prelegerea susținută în orașul siberian Krasnoiarsk va avea loc în cadrul Krasnoyarsk Book Culture Fair și va fi urmată de prezentarea unor fragmente în limba rusă din volumul Sectanţii, carte în curs de apariţie la prestigioasa editură AdMarginem.

Temele prelegerilor şi discuţiilor vor fi: memorie, grupuri marginale, forme de luptă şi rezistenţă ale grupurilor marginale în sistemele autoritare.

În cadrul programului „Dincolo de bariere” au mai fost invitaţi: Adam Michnik (Polonia, Gazeta Wyborcza), Magyar Bálint (sociolog şi politolog din Ungaria), Vesna Teršelič (activistă croată, directoarea centrului „Documenta”), Nikola Marković (politilog din Croaţia).

Citește mai mult
/25