Știri și lansări

/25
Lansare carte image

Atelier de lectură, dezbatere & joacă Polirom Junior la Brașov: Jurnalul Lottei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 septembrie 2019
  • Jurnalul Lottei s-a vîndut în peste 3.000.000 de exemplare în Germania şi a fost tradus în peste 20 de limbi.
  • „Lotta intrat deja în galeria unor personaje neastîmpărate legendare, alături de Tom Sawyer și Pippi Șosețica.” (Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Junior”)

Luni, 30 septembrie, la ora 10.00, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov (Strada Mureșenilor 14), va avea loc un atelier de lectură, dezbatere & joacă cu elevii Școlii Gimnaziale nr. 6 „Iacob Mureșianu”, clasa a II-a B – Clasa Poveștilor, dedicat volumului Jurnalul Lottei. O droaie de iepurași, de Alice Pantermüller și Daniela Kohl, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, traducere din limba germană de Raluca Trușcanu.

Moderează: înv. Maria Zuba

Citește mai mult
Lansare carte image

Mirel Bănică la Tîrgul de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 septembrie 2019

În perioada 2-6 octombrie 2019, la Atrium Palas Mall Iași, se va desfăşura a cincea ediţie a Tîrgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, organizat de Sedcom Libris Iaşi. Editura Polirom va fi prezentă cu peste 700 de titluri, toate aflate la reducere (20%).

Vineri, 4 octombrie, la ora 16.00, Mirel Bănică va susține conferința „De ce iubim antropologia? Antropologia culturală și poveștile ei minunate”, urmată de lansarea volumului Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor, apărut de curînd în colecția „Plural M” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Nicu Gavriluță
Adrian Șerban

Lansarea va fi urmată de o ședință de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Polirom Junior la Ziua Europeană a Limbilor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 septembrie 2019

Joi, 26 septembrie, ora 18.45, la Institutul Cervantes din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în cadrul Zilei Europene a Limbilor (Día Europeo de Las Lenguas), va avea loc o discuţie despre literatura hispanică pentru copii şi adolescenţi, pornind de la volumele Uşa cu trei încuietori (Roman pentru înţelegerea ştiinţei din secolul XXI), de Sonia Fernandez-Vidal şi Domnişoara Bubble (cu ilustraţii de Andrés Meixide), de Ledicia Costas, apărute recent la Editura Polirom, în colecţia „Junior”.

La discuţie vor participa traducătoarele celor două volume, Silvia-Alexandra Ştefan şi Oana-Dana Balaş, şi Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Junior”.

Programul complet de evenimente din cadrul Zilei Europene a Limbilor, pe https://bucarest.cervantes.es/ro.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Anca Haţiegan la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 septembrie 2019

Duminică, 29 septembrie, ora 18.30, la Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași (Strada Grigore Ureche nr. 5), va avea loc lansarea volumului Dimineaţa actriţelor, de Anca Haţiegan, recent apărut la Editura Polirom.

Lansarea va avea loc sub egida Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), ediţia a XII-a, care se va desfăşura în perioada 3-10 octombrie.

De asemenea, autoarea îşi va întîlni cititorii în alte cîteva oraşe din ţară începînd cu luna octombrie. Mai multe detalii, în curînd.

Citește mai mult
Lansare carte image

Un nou roman de Simona Antonescu la Editura Polirom: Ultima cruciadă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 septembrie 2019

Ascultă.

Sunetul săbiilor lovite cu putere arată că în depărtare, dincolo de apa Dunării, sub zidurile vechii cetăți a Belgradului, lupta a început. Apropie-te în taină, scoate-ți spada din teacă și alătură-te cruciaților. Mirosul de sânge și smirnă curată al victoriei, aromele tari de ierburi amare din șanțurile de apărare ce împrejmuiesc cetatea îți vorbesc despre tine.

Odată ai fost cu noi, acolo. Frânturi din Poveste sunt risipite în fiecare dintre noi. Povestea nu este întreagă fără tine.

Amintește-ți. Cunoșteai legile neclintite ale breslelor vechii cetăți a Sibiului și vânai cu șoimi învățați pe domeniul întins al Hunedoarei. Citeai Alexiada alături de ultima prințesă bizantină și ieșeai seară de seară din cetatea Alba Iulia, pe urmele unuia dintre călăii săi.

Ridicai piatră cu piatră, pe locul vechiului castru roman, castelul domeniului Hunedoara, în vreme ce copitele hergheliilor de unicorni încă mai răsunau în nopțile cu lună prin pădurile domeniului, iar aripa aspră a unui grifon tămâia tăriile cu mirosul ei de cenușă.

Ia-ți bucuria din lucruri mici, pentru că este singura menită convoiului de cruciați din care faci parte, și fugi! Viața îți este primejduită la tot pasul.

Ascultă. Povestea a început. Amintește-ți că ai fost cu noi.

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou roman semnat de Simona Antonescu: Ultima cruciadă, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD”, disponibil şi pe www.polirom.ro.

Lansarea oficială a romanului va avea loc pe 8 octombrie, ora 19.00, la Cartureşti Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15).

De asemenea, în luna octombrie, Ultima cruciadă va mai fi lansat în alte cîteva oraşe din ţară. Mai multe detalii, în curînd.

Simona Antonescu s-a născut la Galați în anul 1969 și a copilărit în localitatea Șintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” (actualul Colegiu Național „Nichita Stănescu”) din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în anul 2015 cu Fotograful Curții Regale, roman cîștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească/Polirom și al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a fost finalist al Festival du Premier Roman de Chambéry și a fost reeditat în 2016 în colecția Top 10+ a Editurii Polirom. Mai multe detalii, aici.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca, laureat al Zilelor Prozei, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 septembrie 2019

Romanul Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, este laureat al Zilelor Prozei, eveniment organizat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și Reprezentanţa Bistriţa-Năsăud a Filialei Cluj a U.S.R., în perioada 19-21 septembrie 2019.

Ediția din acest an a avut ca temă Proza în traduceri și s-a desfășurat în Cluj-Napoca – Maieru – Chiuza. Premiile au fost decernate sîmbătă, 21 septembrie, la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, președintele juriului fiind Irina Petraș.

Citește mai mult
Lansare carte image

Alexandru Papadopol citește din Homeric, un nou roman semnat de Doina Ruști

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 septembrie 2019

O oră de lectură, în timp ce răsfoim cărțile

Librăria Cărturești Carusel (str. Lipscani 55, București)

Joi, 26 septembrie 2019, ora 19.00

Îți propunem o plimbare printre rafturi, alături de cuvinte înaripate, dansînd pe muzica frazelor. De cîte ori n-ai vrut să intri într-o librărie și să ascuți un fragment de roman, fără apăsările timpului, fără discursuri?

Să vii cînd vrei, să pleci tot așa!

Lectura va avea loc la parterul librăriei.

Citește mai mult
Lansare carte image

Diana Geacăr la Muzeul Național al Literaturii Române, București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 septembrie 2019

Sîmbătă, 28 septembrie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8) copiii sunt așteptați la o întîlnire cu Diana Geacăr, autoarea romanului Ce văd dragonii, recent apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Vîrsta recomandată 9+

Va modera Vasile Ernu
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citește mai mult
Lansare carte image

Maria Dueñas în dialog cu Carmen Muşat la Institutul Cervantes

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 septembrie 2019

Miercuri, 2 octombrie, ora 18.00, la Institutul Cervantes din Bucureşti (Bulevardul Regina Elisabeta 38), Maria Dueñas, una din figurile marcante ale literaturii spaniole contemporane, va intra în dialog cu criticul literar Carmen Muşat. Tema dialogului, Pedagogia romanului, va porni de la cărțile sale apărute în limba română la Editura Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Duminica poveștilor la Bufnițe

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 septembrie 2019

Duminică, 22 septembrie 2019, de la ora 12.00, la librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin) are loc evenimentul săptămânal Duminica poveștilor la Bufnițe. Invitații ediției sunt Eva Labadi și trupa Pitishow, care vor citi copiilor din Jurnalul Lottei: O droaie de iepuraşi, de Alice Pantermüller & Daniela Kohl, apărut în colecţia „Junior” a editurii Polirom, cu traducere din limba germană de Raluca Trușcanu. Evenimentul marchează cartea lunii septembrie la Bufnițe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Turneu de promovare: Panorama comunismului în Moldova sovietică, Liliana Corobca (editor)

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 septembrie 2019

În perioada 2-30 octombrie 2019, volumul Panorama comunismului în Moldova sovietică, Liliana Corobca (editor), recent apărut la Editura Polirom, va fi lansat în București, Cluj-Napoca, Iași și Galați. Mai jos, programul complet de evenimente.

Liliana Corobca este scriitoare și expert în domeniul exilului românesc și cercetător la IICCMER, din 2014. De asemenea, a editat volume despre cenzura comunistă, exilul literar și bucovinenii deportați în Siberia.

Apariția volumului Panorama comunismului în Moldova sovietică a fost susținută de Radu Preda, președinte executiv IICCMER, care a semnat și prefața acestuia.

Citește mai mult
Lansare carte image

Atelier de lectură, dezbatere & joacă Polirom Junior la Iași: Jurnalul Lottei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 septembrie 2019
  • Jurnalul Lottei s-a vîndut în peste 3.000.000 de exemplare în Germania şi a fost tradus în peste 20 de limbi.
  • „Lotta intrat deja în galeria unor personaje neastîmpărate legendare, alături de Tom Sawyer și Pippi Șosețica.” (Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Junior”)

Joi, 26 septembrie, la ora 17.30, în Sala „B. P.Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, va avea loc un atelier de lectură, dezbatere & joacă cu elevii Colegiului Richard Wurmbrand din Iași, clasele a V-a A și B, dedicat volumului Jurnalul Lottei. O droaie de iepurași, de Alice Pantermüller și Daniela Kohl, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, traducere din limba germană de Raluca Trușcanu.

Moderează: prof. Elena-Laura Radu și prof. Brândușa Chelariu

Jurnalul Lottei: O droaie de iepuraşi, de Alice Pantermüller & Daniela Kohl, titlul în limba germană Mein Lotta-Leben - Alles voller Kaninchen (vîrsta recomandată 6+), este primul volum din seria celor 14 apărute la editura germană Arena, Würzburg, 2013.

Jurnalul Lottei (Mein Lotta-Leben) s-a vîndut în peste 3.000.000 de exemplare în Germania şi a fost tradus în peste 20 de limbi. În România, anul acesta, vor apărea următoarele două titluri din serie: Am făcut-o de oaie (Wie belämmert ist das denn?) şi E ceva necurat la mijloc (Hier steckt der Wurm drin!).

Citește mai mult
Lansare carte image

Turneu de lecturi publice: Cezar Paul-Bădescu, Frica de umbra mea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 septembrie 2019

În perioada 30 septembrie-24 octombrie 2019, Cezar Paul-Bădescu își va întîlni cititorii din București, Cluj, Timișoara, Sibiu și Brașov, cu prilejul lansării romanului Frica de umbra mea, apărut de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil și în format digital. Mai jos, programul complet de evenimente.

Cezar Paul-Bădescu este autorul romanului Luminița, mon amour, adaptat cinematografic în filmul Ana, mon amour, regizat de Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, în 2017.

Deopotrivă sursă de mari temeri și fascinație, moartea ocupă un rol central în noul roman al lui Cezar Paul-Bădescu. Personajul-narator cochetează cu ideea sinuciderii în adolescență, după ce i-a citit pe existențialiștii francezi sau pe Cioran, apoi trece prin experiențele directe ale dispariției celor dragi (la început bunici, apoi prieteni), la maturitate are de-a face cu un mediu care se folosește de moarte, mass-media, sau ajunge să se intersecteze cu oameni care au adus moarte (un soldat american care a luptat în Irak sau canibalul german Armin Meiwes). Toate aceste experiențe sînt piese de puzzle care îi modelează treptat viața și îl ajută să se maturizeze, să privească diferit moartea celorlalți și perspectiva propriei morți, să se înțeleagă și să se împace cu sine.

Citește mai mult
Lansare carte image

Un nou roman de Doina Ruşti la Editura Polirom: Homeric

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 septembrie 2019

O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întîmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii.

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou roman semnat de Doina Ruşti: Homeric, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD”, disponibil şi pe www.polirom.ro.

Homeric adoptă registrul fantastic și o structură de avangardă, fiind, într-un anumit fel, o sinteză a prozei scrise de Doina Ruști.

Apariția romanului este marcată de o lectură și de întîlnirea cu prozatoarea, joi, 26 septembrie, ora 19.00, la Cărtureşti Carusel (Strada Lipscani 55, București).

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Alina Nelega la Bookfest Tîrgu Mureş, ediţia a VI-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 septembrie 2019

Duminică, 22 septembrie, ora 13.00, la Teatrul Naţional din Tîrgu Mureş (Piaţa Teatrului 1), în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest, va avea loc lansarea volumului ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”.

Invitaţi, alături de autoare:
Mária Albert
Daniel Oltean
Moderator: Andrei Vornicu

La Bookfest Tîrgu Mureş 2019, Editura Polirom va fi prezentă cu peste 300 de titluri, cu reducere de 25 %.

Mai multe detalii, pe https://bookfest.ro/.

Citește mai mult
Lansare carte image

Titluri noi semnate de Gianfranco Ravasi şi Jacques Attali, în colecţia „Plural” a Editurii Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 septembrie 2019

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a două titluri din prestigioasa colecţie „Plural”: Biblia după Borges, de Gianfranco Ravasi, traducere din limba italiană de Miruna şi Bogdan Tătaru-Cazaban şi Cum să ne apărăm de crizele următoare, de Jacques Attali, traducere şi note de Magda Jeanrenaud.

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Fata din casa vagon, de Ana Maria Sandu, adaptat pentru scenă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 septembrie 2019

Duminică, 8 septembrie și marți, 17 septembrie, ora 19.15, la Teatrul de Artă București (Str. Sfîntul Ștefan 21), va avea loc premiera spectacolului Fata din casa vagon, dramatizare după romanul omonim al scriitoarei Ana Maria Sandu.
Spectacolul semnat de Lorena Zăbrăuțanu și Eliza Păuna, care sînt și protagonistele acestuia, va deschide noua stagiune a Teatrului de Artă București. Scenografia este realizată de Maria Nicola, iar grafica îi aparține lui Romulus Boicu.
Fata din casa vagon spune povestea unei vieți de familie din România anilor ’70 – ’80. Întîmplări din traiul sub regimul totalitar sînt redate cu duioșie, candoare și umor. Mai multe detalii despre spectacol, aici: http://teatruldearta.ro/programari/fata-din-casa-vagon/
Romanul Fata din casa vagon a apărut la Editura Polirom, în colecția Ego. Proză (2006). „Reușita Fetei din casa vagon constă în poezia de mare forță a evocărilor, amintirilor și fantasmelor tuturor personajelor, care nu sînt decît avatarele uneia și aceleiași voci eminamente feminine. Tot ce pot spera de-acum încolo e ca acest roman crud, ciudat și atît de original să o impuna, în fine, pe Ana Maria Sandu ca pe o scriitoare de primă mînă.” (Mircea Cărtărescu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Aslı Erdoğan, premiată de Fundaţia Bibliotecii „Václav Havel” din New York

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 septembrie 2019
  • Aslı Erdoğan este autoarea volumului Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține (Polirom, 2018), volum ce cuprinde articolele sale din publicaţia pro-kurdă Özgür Gündem, în care aceasta denunţă pericolul suprimării libertăţii de exprimare şi pentru care, după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia (iulie 2016), a fost arestată şi ţinută timp de patru luni în inchisoare

Autoarea şi activista turcă Aslı Erdoğan a cîştigat de curînd Disturbing the Peace Award to a Courageous Writer at Risk, premiu oferit de Fundaţia Bibliotecii „Václav Havel” din New York.

Premiul le este oferit anual scriitorilor care au împărtăşit convingerile lui Václav Havel privind drepturile omului şi care au suferit nedreptăţi pentru ideile lor.

Citește mai mult
Lansare carte image

Gabriela Adameşteanu, invitată la Die guten Tage – Literatur und Musik aus dem Südosten Europas, Berlin

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 septembrie 2019

Vineri, 6 septembrie, ora 19.00, la Literarisches Colloquium Berlin (Am Sandwerder 514109), Gabriela Adameşteanu va participa la o serie de lecturi publice şi dezbateri, în cadrul Die guten Tage – Literatur und Musik aus dem Südosten Europas (Zilele bune - Literatura şi muzica din sud-estul Europei).

Participarea sa este prilejuită de apariţia romanului Dimineaţă pierdută, tradus în limba germană de Eva Ruth Wemme (cu titlul Verlorener Morgen) şi publicat de editura germană Aufbau, în colecţia de cărţi clasic-moderne „Die Andere Bibliothek” (fondată de scriitorul Hans Magnus Enzensberger), colecţie în care, acum cîteva decenii, a apărut Cimitirul Bunavestire de Tudor Arghezi. Traducerea Evei Ruth Wemme a fost premiată la Tîrgul de Carte de la Leipzig (ediţia 2019).

Alături de Gabriela Adameşteanu, vor mai susţine lecturi publice: Marko Dinić (Die guten Tage, Zsolnay, Viena 2019, Austria/Serbia), Georgi Gospodinov (Minuten und 19 Sekunden, Droschl, Graz, 2016 Bulgaria) şi Slobodan Šnajder (Die Reparatur der Welt, Zsolnay, Viena, 2019 Croaţia).

Moderatori: Thorsten Dönges, Jörg Plath, Ivana Sajko, Hana Stojić

Mai multe detalii despre eveniment, pe www.lcb.de şi pe Facebook.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom lansează Concursul de manuscrise de literatură pentru copii, ediția 2019

Postat de: PROMO
Postat pe data de: 3 septembrie 2019

Dacă scrieți literatură pentru copii (roman și povestiri, vîrsta recomandată: 8+ ), trimiteți manuscrisul dvs. pe adresa junior@polirom.ro, însoțit de o notă bio-bibliografică, pînă la data de 15 decembrie 2019 și puteți intra în portofoliul colecției „Junior” a Editurii Polirom, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.
Manuscrisele se trimit exclusiv în format electronic - minimum 200.000 de semne, cu diacritice. Concursul se adresează atît autorilor publicați, cît și debutanților. Juriul va fi format din scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu, Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă de la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, precum și din membrii redacției Polirom Junior.
Editura Polirom va anunța manuscrisele cîștigătoare pînă la data de 1 martie 2020, iar premiul va consta în publicarea și lansarea lor la Salonul Internațional de Carte „Bookfest”, ediția 2020.

Cîștigătorul primei ediții a concursului (2018) a fost Călin Torsan pentru romanul Vrăjitorul dințos, iar Diana Geacăr a obținut o mențiune specială a juriului – pentru romanul Ce văd dragonii.

Așteptăm manuscrisele dvs.

Mult succes,

Echipa Polirom Junior

Citește mai mult
Lansare carte image

Liliana Corobca, invitată la Tîrgul de carte de la Göteborg, Suedia, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 septembrie 2019

În perioada 26-29 septembrie 2019, va avea loc Tîrgul de Carte de la Göteborg, Suedia, cel mai important festival literar din Scandinavia. Ediţia din acest an are ca teme principale Coreea de Sud, egalitatea de gen și alfabetizarea media și informatică, ce vor fi reflectate în cadrul unor evenimente culturale, literare și vizuale.
Liliana Corobca se numără printre invitații acestei ediții. Scriitoarea va participa joi, 26 septembrie, începînd cu ora 16.00, la un seminar cu titlul On dealing with the past, alături de Edurne Portela (Spania) și Ana Luísa Amaral (Portugalia). Evenimentul va fi moderat de Jesper Bengtsson, președintele PEN Suedia. Liliana Corobca va vorbi despre fenomenul cenzurii în perioada comunistă, pornind de la romanul Caiet de cenzor, apărut la Editura Polirom, în Colecția Ego.Proză, în 2017.

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanele Stalin, cu sapa-nainte și Măcelaria Kennedy, de Radu Ţuculescu, traduse în Ungaria și Germania

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 septembrie 2019

Romanul Stalin, cu sapa-nainte (Cartea Românească, 2009), de Radu Ţuculescu, a apărut la Editura Typotex (Ungaria), în traducerea lui Szőcs Imre, cu titlul Sztálin, ásóval előre!, şi va fi lansat la Salonul Dunafeszt, pe 6 septembrie, ora 16.30, la Cafeneaua Három Holló din Budapesta, eveniment organizat de ICR Budapesta și Fundația Lettre Ungaria.
De asemenea, la Editura Mitteldeutscher Verlag din Germania, a apărut romanul Măcelaria Kennedy (Polirom, 2017), în traducerea lui Peter Groth, cu titlul Metzgerei Kennedy. Lansarea romanului va avea loc la Biblioteca orășenească din Basel, Elveția, pe 26 septembrie, eveniment urmat de un turneu de lecturi publice în Germania.
Stalin, cu sapa-nainte a mai fost tradus în limba italiană, la Aracne editrice, în traducerea lui Danilo De Salazar, cu titlul Stalin, con la zappa in spalla, şi în germană, la Mitteldeutscher Verlag, în traducerea lui Peter Groth.
În spațiul german romanul s-a bucurat de un real succes de public și critică. Iată doar cîteva fragmente din cronici:
„Dacă literatura română contemporană e așa de atractivă precum acest roman, ea merită toată atenția noastră. ”(Michael Hametner, Neues Deutschland)
„Un roman încîntător care ne descrie două epoci într-un stil original, plin de muzicalitate. Literatură universală în cel mai bun sens al cuvîntului.” (Erwin Messmer, Orte).
„Un roman în stilul Pulp Fiction al pop-culturii americane, în care se îmbină tulburător poezia cu dura realitate.” (Markus Bauer, Neues Zurcher Zeitung)
„O fascinantă carte care descrie comunismul văzut de ochii unui copil, dar și dezamăgirile unei proaspete democrații.” (Albrecht Franke, Ossietzky)

Citește mai mult
Lansare carte image

Un roman fascinant, în care iubirea şi durerea se contopesc în chip adesea fatal Orașul în mantie purpurie, de Aslı Erdoğan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 august 2019
  • Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, ediţia 2016: „Aslı Erdoğan este o scriitoare de o percepţie şi o sensibilitate rare, care ne-a dat textul literar perfect”.
  • Oraşul în mantie purpurie, cartea care i-a adus celebritatea scriitoarei turce Aslı Erdoğan, a apărut în 1998 şi a fost tradusă în numeroase limbi, printre care franceză, norvegiană, germană, bosniacă, arabă, bulgară, suedeză şi engleză.
  • Aslı Erdoğan este autoarea volumului Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține (Polirom, 2018), volum ce cuprinde articolele sale din publicaţia pro-kurdă Özgür Gündem, în care aceasta denunţă pericolul suprimării libertăţii de exprimare şi pentru care, după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia (iulie 2016), a fost arestată şi ţinută timp de patru luni în inchisoare.
Citește mai mult
Lansare carte image

Nou la Editura Polirom: Colosul. Ascensiunea și decăderea imperiului american, de Niall Ferguson

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 august 2019

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou volum semnat de Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi istorici britanici: Colosul. Ascensiunea și decăderea imperiului american.

Colosul. Ascensiunea și decăderea imperiului american a apărut de curînd în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, traducere de Paul Aneci.

Niall Ferguson este autorul volumelor Piața și turnul. Reţele, ierarhii şi lupta pentru putere (Polirom, 2018), Imperiul. Cum a creat Marea Britanie lumea modernă (Polirom, 2018), Civilizaţia. Vestul şi Restul (ediţia 2017), Ascensiunea banilor. O istorie financiară a lumii (Polirom, 2016), Marele Declin: Cum decad instituțiile și mor economiile (Polirom, 2014).

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Sighișoara: Dincolo și dincoace de tunel.1945, de Mariana Gorczyca

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 august 2019

Vineri, 23 august, ora 17:30, în Sala Barocă a Primăriei Sighișoara (str. Muzeului, nr.7) va avea loc lansarea romanului Dincolo și dincoace de tunel.1945, de Mariana Gorczyca, recent apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați:
Beatrice Ungar, redactor-șef Hermannstädter Zeitung
Bruno Fröhlich
Nicolae Teșculă, directorul Muzeului de Istorie Sighișoara

Va modera:
Ionela Mihai, Editura Polirom

Evenimentul va avea loc în cadrul Salonului literar al ProEtnica – Festival Intercultural Sighișoara, ediția a XVII-a, 21-25 august 2019, organizat de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret.
Mai multe detalii despre festival, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Marius Turda la Şcoala de vară de la Telciu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 august 2019

Duminică, 11 august, începînd cu ora 10.30, în cadrul Şcolii de vară de la Telciu, Bistriţa-Năsăud, va avea loc lansarea volumului Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump, de Marius Turda & Maria Sophia Quine, recent publicat în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, traducere de Marius-Adrian Hazaparu.

Vor vorbi, alături de autor:
Raluca Bejan
Cosmin Codrea-Koszor
Va modera: Manuela Boatcă

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
Citește mai mult
Lansare carte image

Un nou proiect editorial Polirom: colecţia „Biografii romanţate”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 august 2019

Viețile personalităților culturale de ieri, povestite de scriitorii de azi

Editura Polirom va lansa în luna septembrie a acestui an colecția „Biografii romanțate”, un proiect editorial ce se adresează tuturor celor interesați de viețile marilor personalități culturale române.

Sculptori, pictori, compozitori, cântăreți, dramaturgi, poeți, prozatori ș.a. sînt protagoniștii acestor romane biografice, povestea fiecăruia dintre ei fiind spusă, în mod inedit, de reprezentanți ai noii generații literare.

Colecția „Biografii romanțate” debutează cu volumele Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare, de Moni Stănilă, Caragiale. Scrisoarea pierdută, de Bogdan-Alexandru Stănescu, și Enescu. Caiete de repetiții, de Dan Coman. De asemenea, sînt în pregătire biografia romanțată a Mariei Tănase, scrisă de Simona Antonescu, și biografia romanțată a lui Eugen Ionescu, scrisă de Liliana Corobca.

Citește mai mult
Lansare carte image

Apariţie-eveniment la Editura Polirom: Jurnalul Lottei: O droaie de iepuraşi, Alice Pantermüller & Daniela Kohl

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 iulie 2019

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui volum pe care copiii îl vor îndrăgi: Jurnalul Lottei: O droaie de iepuraşi, de Alice Pantermüller & Daniela Kohl, colecţia „Junior”, traducere din limba germană de Raluca Trușcanu.

„Lotta e genul de personaj care prinde viață și care-și surprinde părinții (scriitoarea Alice Pantemuller și ilustratoarea Daniela Kohl) așa cum doar copiii știu s-o facă. A intrat deja în galeria unor personaje neastîmpărate legendare, alături de Tom Sawyer și Pippi Șosețica.” (Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Junior”)

 Jurnalul Lottei: O droaie de iepuraşi, de Alice Pantermüller & Daniela Kohl, titlul în limba germană Mein Lotta-Leben - Alles voller Kaninchen (vîrsta recomandată 6+), este primul volum din seria celor 14 apărute la editura germană Arena, Würzburg, 2013.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cel mai nou volum al seriei de autor N. Steinhardt se lansează la Baia Mare

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 iulie 2019

Luni, 29 iulie, ora 11.30, la Catedrala Episcopală „Sfînta Treime” din Baia Mare va avea loc lansarea celui mai nou volum al seriei de autor N. Steinhardt, Varia (I), apărut recent la Editura Polirom, ediţie îngrijită, studiu introductiv, note şi indici de Florian Roatiş, repere bibliografice de Virgil Bulat.

Invitați:
P.S. Episcop IUSTIN
Florian Roatiș
Adrian Botez

Va modera: Arhim. Macarie Motogna

Eveniment organizat de Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia și Editura Polirom.

Opera integrală N. Steinhardt apare din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în coeditare cu Mănăstirea „Sfînta Ana” Rohia.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian Cioroianu la Braşov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 iulie 2019

Miercuri, 24 iulie, ora 18.00, la Librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov (Strada Mureșenilor 14) va avea loc lansarea volumului Un centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învăţat şi ce nu au învăţat românii din ultimul secol de istorie, coordonat de Adrian Cioroianu, recent apărut la Editura Polirom.

Vor vorbi:
Adrian Cioroianu
Nicolae Pepene
Mihai Vacariu
Va modera: Laurențiu-Ciprian Tudor

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lectură multilingvă la Bruxelles: Dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 iulie 2019

Vineri, 5 iulie 2019, ora 13.00, la Biblioteca Lingvistică din Bruxelles, va avea loc o lectură multilingvă din romanul Dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu, cu participarea autoarei.

Organizatori:
Consiliul Uniunii Europene
Unitatea de limbă română a translatorilor
Biblioteca Lingvistică și Clubul de Muzică

Gabriela Adameșteanu este una dintre cele mai importante scriitoare române contemporane și una dintre cele mai îndrăgite autoare din portofoliul Editurii Polirom. Apărut în 2004, romanul Dimineață pierdută a cunoscut nouă ediții în România – ultimele cinci la Editura Polirom – și a fost tradus în 13 limbi, cea mai recentă fiind traducerea în limba germană a Evei Ruth Wemme, premiată la Tîrgul de Carte de la Leipzig (ediția 2019).

Dimineață pierdută a fost dramatizat și pus în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Bulandra (decembrie 1986 - februarie 1990), cu o distribuție de aur.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cristian Teodorescu, întîlnire cu cititorii la Râmnicu Valcea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 iulie 2019

Joi, 11 iulie, ora 18.00, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” (Sala de conferințe), Râmnicu Valcea, Cristian Teodorescu își va întîlni cititorii, în cadrul unui eveniment dedicat volumului București, marea speranță, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Va vorbi despre carte, alături de autor: Mihaela Rădulescu, președintele Societății Culturale „Anton Pann”
Amfitrionul întîlnirii: Remus Grigorescu, managerul bibliotecii

Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Sibiu: Opera poetică (II), de Paul Celan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 iulie 2019

Vineri, 12 iulie, ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16) va avea loc lansarea volumului Opera poetică (II), de Paul Celan, recent apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba germană de George State, postfaţă de Andrei Corbea.

Vor vorbi: Andrei Corbea, George State, Radu Vancu

Va modera: Andrei Terian

Evenimentul va avea loc în cadrul Colocviului Anual al Asociației de Literatură Generală și Comparată din România, ediția a XVI-a, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, 10-13 iulie 2019.

Citește mai mult
Lansare carte image

Chihlimbar, de Cătălin Pavel, laureat al Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, 2017-2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 iulie 2019

Romanul Chihlimbar, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom (2017), este laureat al Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2019, la secțiunea Proză.

Premiile au fost decernate sîmbătă, 29 iunie, la sediul Muzeului de Artă din Constanța, juriul fiind format din: Angelo Mitchievici, președinte și alți membri: prof. univ. Nicolae Rotund, Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei Ex Ponto, prof. univ. dr. Sergiu Miculescu și poetul Costel Bunoaică. Mai multe detalii despre laureații celorlalte secțiuni, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cartea verii la librăria „La Două Bufnițe”: O Odisee, de Daniel Mendelsohn

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 iulie 2019

Miercuri, 3 iulie 2019, de la ora 18.00, Librăria „La Două Bufnițe” din Timișoara (Piața Unirii nr. 11) vă invită la lansarea campaniei Cartea verii la Bufnițe. Despre O odisee, de Daniel Mendelsohn, volum publicat recent în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză și note de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Va vorbi: Adriana Babeți, prozatoare, eseistă, critic literar, profesor de literatură comparată și una dintre cele mai îndrăgite scriitoare contemporane. Discuția va fi moderată de Snejana Ung, librar în echipa Bufnițelor, doctorand în filologie și critic literar.

Citește mai mult
Lansare carte image

Women’s Prize for Fiction, 2019: O căsnicie americană, Tayari Jones

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 iunie 2019

O tumultuoasă poveste despre iubire şi nedreptate în Sudul american • O căsnicie americană, de Tayari Jones, a fost selectat în 2018 de Oprah Winfrey pentru cunoscutul ei club de lectură.

Romanul O căsnicie americană/An American Marriage, de Tayari Jones, este laureatul celui mai prestigios premiu britanic pentru literatura scrisă de femei, Women’s Prize for Fiction, ediția 2019.

Fondat în 1996, Women’s Prize for Fiction își propune să celebreze originalitatea, accesibilitatea și excelența în literatura scrisă de femei și să conecteze scriitorii cu cititorii din lumea întreagă.

Ediția în limba română a romanului O căsnicie americană a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea Iuliei Anania.

Pe lista scurtă a Women’s Prize for Fiction, 2019, s-au mai aflat: Pat Barker, Madeline Miller, Diana Evans, Oyinkan Braithwaite și Anna Burns.

Citește mai mult
Lansare carte image

Călin Torsan la Muzeul Național al Literaturii Române, București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 iunie 2019

Sîmbătă, 6 iulie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8) copiii sunt așteptați la o întîlnire cu Călin Torsan, autorul volumului Vrăjitorul dințos, recent apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom

Va modera Vasile Ernu
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citește mai mult
Lansare carte image

Made in Bistrița – lectură publică și sesiune de autografe

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 iunie 2019

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, la Made in Bistrița – întîlnire cu scriitorii bistrițeni Ioana Nicolaie, Dan Coman și Marin Mălaicu-Hondrari. Cei trei scriitori vor citi din romanele: „Cartea Reghinei” (Humanitas, 2019), „aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată” (Polirom, 2019), „Apropierea” (Polirom, 2019).

Moderează: Cătălina Roșu

Citește mai mult
Lansare carte image

România, invitată de onoare la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „Authors’ Reading Month”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 iunie 2019

În perioada 1 iulie – 4 august 2019, va avea loc unul dintre cele mai mari Festivaluri Internaţionale Itinerante de Literatură din Europa Centrală: „Authors’ Reading Month” (Luna Lecturilor de Autor), ediţia a XX-a.

Festivalul Internaţional de Literatură „Authors’ Reading Month” a fost organizat pentru prima dată în anul 2000, în Cehia, şi reprezintă o serie de evenimente literare care au loc zilnic în Brno (Republica Cehă), Ostrava (Republica Cehă), Košice (Slovacia), Wroclaw (Polonia) şi Lviv (Ucraina).

Festivalul îşi propune, în primul rînd, să facă cunoscută publicului literatura autohtonă a ţării gazdă, în al doilea rînd, să aleagă o ţară invitată de onoare, anul acesta România fiind ţara căreia i-a revenit acest rol.

Astfel, în perioada 1-31 iulie, 32 autori români, 16 autori cehi, cinci autori ucraineni, cinci autori slovaci şi cinci autori polonezi vor susţine zilnic lecturi publice din cele mai recente volume publicate şi nu numai.

Dintre autorii publicaţi de Editura Polirom, vor participa la această ediţie: Lavinia Branişte, Adrian Cioroianu, Dan Coman, Andrei Dósa, Filip Florian, Doina Jela, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Marin Mălaicu-Hondrari, Alina Nelega, Simona Popescu, Adrian Schiop, Lucian Dan Teodorovici şi Varujan Vosganian.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte & discuție: Cine se teme de moarte, de Nnedi Okorafor, la Cluj-Napoca

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 iunie 2019

Vineri, 28 iunie, ora 18:30, la Librăria Bookstory (Bd. Eroilor nr. 6-8, Cluj-Napoca), va avea loc un eveniment dedicat romanului Cine se teme de moarte, de Nnedi Okorafor, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, seria Actual, traducere din limba engleză de Ona Frantz.

Vor vorbi:
Simona Jișa, Centrul de Studii Africane, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Raluca Perneș, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca

Roman în curs de ecranizare, cîştigător a numeroase premii internaționale, printre care World Fantasy Award la categoria Cel mai bun roman (2011), RT Reviewer’s Choice Best Book Award (2010), şi finalist al Locus Award pentru Cel mai bun roman fantasy (2010) şi Black Excellence Award (2010). Cine se teme de moarte a fost aleasă şi cea mai bună carte a anului 2010 de Publishers Weekly, Library School Journal şi Amazon.com.

Citește mai mult
Lansare carte image

Florina Ilis, cîştigătoarea Marelui Premiu FestLit Cluj 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 iunie 2019

În perioada 9-11 iunie, a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură „FestLit 2019” de la Cluj-Napoca.

Marele Premiu al acestei ediţii i-a fost acordat scriitoarei Florina Ilis, pentru volumul Cartea numerilor, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecţia „Fiction LTD”.

Lista completă a laureaţilor, aici.

Laureaţii Marelui Premiu la ediţiile precedente: Gabriel Chifu (2014), Corin Braga (2015), Ana Blandiana (2016), Niculae Gheran (2017), Lăcrămioara Berechet şi Liviu Ioan Stoiciu, ex aequo (2018). Laureatul Premiului special al primei ediţii: Ştefan Borbély.

Din juriu, au făcut parte: Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Irina Petraş, Răzvan Voncu şi Mihai Zamfir.

Organizator: Uniunea Scriitorilor din România

Mai multe detalii despre festival, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Gabriela Adameșteanu, Radu F. Alexandru, Vintilă Mihăilescu și Ioan T. Morar, printre laureații Premiilor USR, 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 iunie 2019

Gabriela Adameșteanu, Radu F. Alexandru, Vintilă Mihăilescu și Ioan T. Morar se numără printre laureații Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2019. Gala de decernare a premiilor pe anul 2018 a avut loc ieri, 17 iunie 2019, la Teatrul Național din București.

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018 a fost alcătuit din: Dan Cristea (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu şi Răzvan Voncu (membri).

Premiul „Cartea de proză a anului 2018” i-a revenit Gabrielei Adameşteanu, pentru romanul Fontana di Trevi.

Premiul „Cartea de teatru a anului 2018” i-a fost decernat lui Radu F. Alexandru pentru volumul „Ultima dorinţă. Comédii.

Premiul special le-a fost acordat lui Vintilă Mihăilescu pentru volumul Etnogeneză şi ţuică, precum şi lui Ioan T. Morar, pentru volumul Şapte ani în Provence.

Lista completă a Premiilor USR, ediția 2019, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila la Piatra Neamţ

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 iunie 2019

Vineri, 21 iunie, ora 18.00, la Muzeul de Artă (Piața Curtea Domnească 1, Piatra Neamț), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis, de Adrian G. Romila, recent publicat în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Adrian Jicu
Adrian Alui Gheorghe

Organizatori:
Editura Polirom
Complexul Muzeal Judeţean Neamţ
Fundaţia Cultural-Ştiinţifică „Constantin Matasă”

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: 8, de Tudor Ganea, la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 iunie 2019

Luni, 24 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului 8, de Tudor Ganea, recent publicat la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”.

Invitaţi, alături de autor:
Adina Diniţoiu
Radu Paraschivescu
Va modera: Nona Rapotan

Lansarea va fi urmată de o şedinţă de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor, de Mirel Bănică, la Cluj-Napoca

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 iunie 2019

Joi, 27 iunie, ora 18:00, la Book Corner Librarium (Bd. Eroilor 15, Cluj-Napoca), va avea loc lansarea volumului Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religia romilor, de Mirel Bănică, recent apărut în colecţia „PLURAL M” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Ruxandra Hurezean
Cătălin Bobb

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Teodor Baconschi şi Laurenţiu-Ciprian Tudor la Braşov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 iunie 2019

Sîmbătă, 8 iunie, ora 17.00, la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Sala festivă (Şirul Mitropolit Andrei Şaguna nr.1, Braşov), va avea loc lansarea volumului 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor, de Teodor Baconschi şi Laurenţiu-Ciprian Tudor, recent apărut la Editura Polirom.

Invitaţi, alături de autori:
Adrian Lesenciuc
Cezar Boghici
Cvintetul „Anatoly” al Operei Braşov
Va modera: Laurenţiu-Ciprian Tudor

Lansarea va fi urmată de o şedinţă de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Spărgătorul-de-Nuci și Regele Șoarecilor, de E.T.A. Hoffmann la Şotron. Festivalul copilăriei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 iunie 2019

Sîmbătă, 8 iunie, ora 13.00, în Grădina Muzeului „Mihail Sadoveanu” (Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 12, Iași), Clubul de Lectură „Să citim împreună” vă invită la un atelier de lectură și dezbatere, pornind de la povestea Spărgătorul-de-Nuci și Regele Șoarecilor, de E.T.A. Hoffmann, apărută de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Participanţi: Prof. Carmen-Mirela Buburuzanu şi elevii Şcolii Generale „B.P. Haşdeu” din Iaşi
Moderatoare: Conf. univ. dr. Emanuela Ilie, iniţiatoarea şi coordonatoarea clubului

Partenerii Clubului de Lectură „Să citim împreună”:
Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” din Iaşi
Facultatea de Litere a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi
Inspectoratul Şcolar Judeţean, Iaşi

Evenimentul se defășoară în cadrul Şotron. Festivalul copilăriei, ediția a VI-a, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în perioada 7-9 iunie 2019, în grădina Muzeului „Mihail Sadoveanu”. Participarea este gratuită. Mai multe detalii deste festival, aici:

http://sotroniasi.ro/
https://www.facebook.com/sotron.festival/

Citește mai mult
Lansare carte image

Autori Polirom la Festivalul Internaţional al Cărţii „Axis Libri” de la Galaţi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 iunie 2019

În perioada 5-9 iunie, va avea loc a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Cărţii „Axis Libri” de la Galaţi, înscrisă în seria evenimentelor dedicate Anului Cărţii.

Dedicat tuturor vîrstelor şi etniilor, festivalul va avea loc în Centrul Vechi, pe Aleea Domnească (Zona P-urilor spre Elice – azi denumită „Piaţa Axis Libri”) unde va fi realizat un complex expozițional cu aproximativ 40 de standuri mobile outdoor,unde se vor expune ultimele apariții editoriale de la edituri românești și străine.

Autorii Polirom prezenţi anul acesta la festival vor fi: Cezar Amariei, Valeriu Gherghel şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

Citește mai mult
Lansare carte image

Timelapse de la Gaudeamus 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 noiembrie 2019
Citește mai mult
Lansare carte image

Apariţie-eveniment la Editura Polirom: Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump, de Marius Turda şi Maria Sophia Quine

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 31 mai 2019

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou volum semnat de Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University, şi Maria Sophia Quine, senior fellow la Centrul de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, Marea Britanie: Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump.

Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump a apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, traducere de Marius-Adrian Hazaparu.

Marius Turda este autorul volumului Eugenism și modernitate. Națiune, rasă și biopolitică în Europa (1870-1950), apărut în 2014 în aceeaşi colecţie a Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Bookfest 2019. Titluri noi, evenimente și reduceri

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 mai 2019

În perioada 29 mai-2 iunie 2019, Editura Polirom va participa la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2019, ediția a XIV-a, cu cca 1000 de titluri, aflate la reduceri cuprinse între 10-30%. Noutăți în colecțiile noastre de ficțiune și nonficțiune – literatură română, dar și traduceri din literatura universală, eseistică, istorie, carte pentru copii, științe sociale, jurnale de călătorie etc. – , întîlniri cu scriitorii voștri preferați, toate la standul Polirom din pavilionul B2, Romexpo. 

Evenimentele dedicate celor mai recente apariții Polirom – în colecții precum „Seria de autor Aurora Liiceanu”, „Plural”, „Fiction Ltd.”, „Ego. Proză”, „Biblioteca Polirom”, „Junior”, „Opus. Științe politice” – vor prilejui la această nouă ediție Bookfest întîlniri cu: Teodor Baconschi • Diana Bădica • Mirel Bănică • Andrei Crăciun • Vlad Drăgoi • Roxana Dumitrache • Carmen Firan • Cristian Fulaș • Tudor Ganea • Diana Geacăr • Valeriu Gherghel • Mariana Gorczyca • Aurora LiiceanuVintilă Mihăilescu • Alina Nelega • Marius Oprea • Dan Pavel • Cristian Tudor Popescu • Ioana Scoruș • Bogdan SuceavăCristian Teodorescu • Călin Torsan • Laurențiu-Ciprian Tudor • Ion Vianu.

Programul complet de evenimente, aici. Cu excepția celor pentru care se precizează alt loc, toate evenimentele se vor desfășura la standul editurii.

Citește mai mult
Lansare carte image

Moshe Idel, unul dintre cei mai mari specialiști în iudaism ai lumii, vine la Suceava

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 mai 2019

Joi, 30 mai, ora 11.00, sucevenii îl pot întîlni pe Moshe Idel, unul din cei mai mari specialiști în iudaism ai lumii, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și în cultura română, la Muzeul Bucovinei (Strada Ștefan cel Mare 33).

Cu ocazia celei de-a doua ediţii a festivalului „Ziua limbii şi teatrului idiş în România”, 29-30 mai 2019, Moshe Idel va susţine conferinţa „Idiş - O lungime de undă specială. Idişul între română şi ebraică”, conferinţă urmată de lansarea volumului Experiența mistică la Abraham Abulafia, recent apărut în colecţia „Plural” a Editurii Polirom.

Invitat, alături de autor: Constantin-Emil Ursu

Organizatorii festivalului: Primăria Suceava, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Joint Distribution Committee (JDC), alături de comunităţile evreilor din Suceava, Iaşi, Bucureşti, Oradea, Instituţia Prefectului judeţului Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Fundaţia Caritatea.

Citește mai mult
Lansare carte image

4200 de participanți la întîlnirea cu Yuval Noah Harari la Brand Minds 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 mai 2019

În data de 10 mai 2019, istoricul israelian Yuval Noah Harari, cel mai bine vîndut autor Polirom (nonfiction), a susținut conferința „Sfîrșitul lui Homo sapiens. Cînd încetează omul să mai fie uman?” la Sala Palatului din București, în cadrul Brand Minds 2019 (full house: 4.200 de participanți).

Doctor în istorie la University of Oxford şi profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim, Yuval Noah Harari este autorul bestsellerurilor internaționale Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Homo deus. Scurtă istorie a viitorului și 21 de lecții pentru secolul XXI, toate apărute în traducere la Editura Polirom, în colecția „Historia”, și aflate în topul celor mai vîndute titluri ale editurii, încă de la apariția lor în limba română – circa 200.000 de exemplare vîndute pînă în prezent.

Citește mai mult
Lansare carte image

Apropierea, bestseller-ul scriitorului Marin-Mălaicu Hondrari, ecranizat

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 mai 2019

Vineri, 31 mai, ora 20.45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, va avea loc Gala de deschidere TIFF 2019, cu proiecția filmului Parking, inspirat de bestseller-ul scriitorului Marin-Mălaicu Hondrari, Apropierea, apărut la Editura Polirom, în colecția Top 10+ (2014) și în 2019, într-o ediție limitată.

Regizat de Tudor Giurgiu, Parking este prima producție românească filmată aproape integral într-o altă țară (Spania). Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Frances, dar și actori români: Mihai Smarandache, în rol principal, Carmen Florescu, Cristi Iacob, Ioan Coman, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: În apele facerii, de Carmen Firan, la Braşov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 mai 2019

Sîmbătă, 25 mai, ora 12.00, la Librăria „Ştefan Octavian Iosif” din Braşov (Strada Mureşenilor 14), va avea loc lansarea romanului În apele facerii, de Carmen Firan, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va vorbi, alături de autoare:
Adrian Lesenciuc

Lansarea va fi urmată de o şedinţă de autografe

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: Mica mea inimă de om singuratic, de Vlad Drăgoi, la Sibiu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 mai 2019

Marţi, 21 mai, ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Strada Nicolae Bălcescu 16), va avea loc lansarea volumului Mica mea inimă de om singuratic, de Vlad Drăgoi, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Radu Vancu
Bogdan Federeac

Lansarea va fi urmată de o şedinţă de autografe.

„Într-o noapte ploioasă de mai, Vlad provoacă un accident cumplit la locul de muncă. Nedescoperit încă, plănuiește ca pînă dimineață să-și facă pierdută urma. Mi-a venit nefiresc de ușor să încep povestea pornind de la cele două puncte de mai sus, exact cît trebuie de minime, precise și parcă un pic extreme, de action film mai ieftinel, deloc rău, totuși, la care ai vrea și n-ai vrea să intri (pînă la urmă intri) pe la 11-12, înainte să începi schimbul doi la o librărie de mall. M-am blocat puțin pe la jumătate, cînd mi-am dat seama că thrillerul ăsta cînd nebun, cînd domol, cînd trist, cînd plin de explozivă sărbătoare are șanse mari să devină cel mai pe bune lucru scris pînă acum de mine, despre mine, adică subiectul pe care – îmi place mereu să mă alint – încă îl țin cel mai bine în frîu. Și firește că am avut dreptate: pînă la final mi-au dat serios lacrimile. Și nu s-au oprit multă vreme.” (Vlad Drăgoi)

Citește mai mult
Lansare carte image

Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu şi Kinderland la Festivalul-concurs de book-trailere Boovie 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 mai 2019

În perioada 17-19 mai, la Focşani, va avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului-concurs de book-trailere Boovie 2019.

Anul acesta vor participa peste 1000 de elevi și profesori din 25 de județe din întreaga țară și din Republica Moldova.

Evenimentul principal va consta în proiecția și jurizarea celor 92 de trailere trimise de echipele aflate în concurs la cele trei secțiuni: Boovie liceu, Boovie Junior pentru gimnaziu (clasele a VII-a și a VIII-a) și secțiunea Boovie+, a cărei temă este „Principiul inerției”.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Gabriela Adameşteanu la Cluj-Napoca

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 mai 2019

În perioada 23-24 mai, Gabriela Adameşteanu va fi prezentă la Cluj-Napoca pentru promovarea celui mai recent roman al său, Fontana di Trevi.

Fontana di Trevi a apărut în 2018 la Editura Polirom, în Seria de autor „Gabriela Adameşteanu”, şi a fost distins cu Premiul revistei „Observator cultural” pentru proză, ediția 2019, Premiul Radio România Cultural pentru proză, ediţia a XIX-a, Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, ediţia I, şi nominalizat la Premiul Cartea anului 2018, oferit de România literară, ediţia a XVII-a.

Joi, 23 mai
ora 16.00: Atelier de lectură şi dezbatere cu studenții Facultății de Litere, Sala „Lenau” a Universităţii „Babeş-Bolyai” (Str. Horea nr. 31)
Vor vorbi, alături de autoare: Mihaela Ursa, Alex Goldiș, Mihnea Bâlici

Vineri, 24 mai
ora 19.00: Lectură publică şi şedinţă de autografe la Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor 15)

Vor vorbi, alături de autoare: Irina Petraș, Ovidiu Pecican, Victor Cubleșan

„Fontana di Trevi reconfirmă că Gabriela Adameşteanu este unul dintre marii scriitori ai României de azi. Romanul o are în prim-plan pe Letiţia Branea (cea mai longevivă eroină a acestui univers artistic şi protagonista, astfel, a unei trilogii), aflată, acum, în imediata actualitate şi sosită la Bucureşti din Occidentul în care trăieşte (cu alte cuvinte, avînd statut de migrantă). La fel ca mai toate cărţile anterioare ale scriitoarei (faţă de care, însă, are evidentă autonomie, putînd fi citită atît ca piesă de sine stătătoare, cît şi ca o sinteză subtilă şi durabilă), şi aceasta lucrează cu tema feminităţii, iar, prin intermediul ei, angajează un torent de istorie românească recentă. Accentul se mută aici de pe neiubirea istovitoare resimţită de femeie (care, în lipsa sentimentului, se consideră abandonată, menită unei vieţi pustii) la neiubirea şi părăsirea de patrie, de la – în termenii Letiţiei – mal aimée la mal du pays. Cu un trecut atît de greu şi de neclar, cu un prezent atît de confuz şi de convulsiv, mai are România un viitor? Iată întrebarea teribilă pe care, prin mijlocirea unor biografii narative impecabil conduse, romanul de faţă o avansează.” (Sanda Cordoş)

Citește mai mult
Lansare carte image

Atelier Junior la Iași: Ferma animalelor și ...Să ucizi o pasăre cîntătoare, în ediție grafică

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 mai 2019

Miercuri, 22 mai, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iași (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, corp A), va avea loc un atelier de lectură și dezbatere, pornind de la versiunile grafice a două dintre cele mai importante romane ale secolului XX – Ferma animalelor, de George Orwell, și ...Să ucizi o pasăre cîntătoare, de Harper Lee –, apărute de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Invitați: elevii clasei a V-a, Liceul teoretic „Al. I. Cuza”, Iași

Moderează: prof. Laura Elena Radu

Citește mai mult
Lansare carte image

Nuvela Arderea hambarelor, de Haruki Murakami, ecranizată

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 mai 2019

Vineri, 17 mai 2019, va intra în cinematografele din România filmul În flăcări/Burning, o adaptare a nuvelei Arderea hambarelor, de Haruki Murakami, apărută la Editura Polirom, în volumul Elefantul a dispărut, „Top 10+” (2015) și „Biblioteca Polirom” (2005).

În flăcări/Burning, în regia lui Lee Chang-Dong și din distribuția căruia fac parte Yoo Ah-in, Jeon Jong-seo și Steven Yeun, a primit Premiul juriului FIPRESCI pentru „Cel mai bun film” și Premiul Vulcan, pentru scenografie, devenind cel mai bine cotat film de către criticii Screendaily, din istoria Festivalului de la Cannes. Distribuit de Voodoo Films, În flăcări/Burning va putea fi văzut în cinematografele din București, Botoșani, Bistrița, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, Pitești, Piatra Neamț, Tîrgu-Mureș, Tîrgu-Jiu, Slobozia, Bîrlad, Sfîntu Gheorghe și Arad.

În flăcări este un thriller psihologic cu accente romantice în care un scriitor aspirant și un bărbat bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete. În timpul unei livrări, Jongsu, un curier, interpretat de actorul Yoo Ah-in, dă din întîmplare peste Haemi (Jeon Jong-seo), care locuia pe vremuri în cartierul lui. Haemi îl roagă să aibă grijă de pisica ei cît timp va călători în Africa. La întoarcere, i-l prezintă pe Ben (Steven Yeun), un tip misterios pe care l-a întîlnit în vacanță. Într-o zi, Ben îi povestește lui Jongsu despre hobby-ul său cît se poate de neobișnuit. Mai multe detalii despre film, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Evenimente Polirom la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 mai 2019

29 mai-2 iunie 2019
Pavilionul B2, Complexul Romexpo București
*Cu excepția celor pentru care se precizează alt loc, toate evenimentele se vor desfășura la standul editurii.

Joi, 30 mai
ora 18.00: Marius Oprea, Studiu de fezabilitate pentru mîntuire. 101 povestiri despre România
Va modera: Ovidiu Șimonca

ora 18.30: Ego. Proză: Tudor Ganea, 8
Vor vorbi alături de autor: Luminița Corneanu, Marius Oprea
Va modera: Adrian Botez

Vineri, 31 mai

ora 16.30: Ego. Proză: Ioana Scoruș, Freud Museum
Vor vorbi alături de autoare: Simona Preda, Christian Crăciun, Jan Cornelius
Va modera: Nona Rapotan

 ora 17.00: Biblioteca Ioan Petru Culianu: Jocurile minții. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologieEdiția a II-a
Va vorbi: Sorin Antohi
Va modera: Adrian Șerban

ora 17.30: Ego. Proză: Alina Nelega, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat
Va vorbi alături de autoare: Carmen Mușat
Va modera: Nona Rapotan

ora 18.00: Ego. Proză: Andrei Crăciun, Şi fericirea era obligatorie
Va vorbi alături de autor: Lia Bugnar
Va modera: George Onofrei

ora 18.30: Ego. Proză: Carmen Firan, În apele facerii
Va vorbi alături de autoare: Elena Ștefoi
Va modera: Adrian Botez

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Tîrgul de Carte Librex,ediţia a 27-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 mai 2019

În perioada 15-19 mai 2019, Editura Polirom participă la cea de-a 27-a ediţie a Tîrgului de Carte Librex, cu peste 700 de titluri, toate aflate la reducere (25%).

Programul nostru complet de evenimente din cadrul târgului, mai jos.

Joi, 16 mai
• ora 13.00

Teodor Baconschi, 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor
Lansare de carte & Ședință de autografe
Prezintă, alături de autori: Simona Modreanu, Nicu Gavriluţă

Această carte cuprinde un inedit dialog zilnic, anume desfăşurat pe durata Anului Centenar 2018. Cronică implicită a unui rar moment de istorie, volumul atacă simultan temele permanente (legate de identitate, devenire, religie, cultură şi valori), prilejuind comentarii neconvenţionale, la confluenţa dintre inteligenţa tradiţiei şi intuiţia viitorului. Cititorul ei va descoperi deopotrivă frenezia detectivă a celui care întreabă şi portretul secret al celui care răspunde: doi scriitori români ai veacului nostru complicat, care continuă să crediteze fecunditatea gîndirii libere, virtutea exprimării limpezi şi darul comuniunii spirituale.

Teodor Baconschi (n. 1963, Bucureşti) este doctor în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (1995). În 1997 a intrat in diplomaţie, reprezentînd succesiv România la Vatican, Lisabona şi Paris, iar între 2009 şi 2012 a fost ministru de Externe al României. Mai multe detalii despre autor, aici.

Vineri, 17 mai
• ora 17.00

Traducerea literară între artă şi meşteşug
Olga, Bernhard Schlink
Lansare de carte & Ședință de autografe
Vor vorbi: Mariana Cristina Bărbulescu, Alexander Rubel
Va modera: Mihaela Răileanu

Traducere din limba germană şi note de Mariana Bărbulescu
Bernhard Schlink este autorul bestsellerului Cititorul

Cel mai recent roman al lui Bernhard Schlink reconstituie viaţa unei femei de o dîrzenie şi o vitalitate remarcabile, ce-şi trăieşte iubirea imposibilă pe parcursul unui interval istoric cuprins între finele secolului al XIX-lea şi anii 1970 în Germania. Olga este o poveste despre iubire şi singurătate, despre forţă şi neputinţă, despre certitudine şi rătăcire, despre tensiunea care se naşte între istoria personală şi istoria comună a unei naţiuni ce traversează două războaie mondiale devastatoare. Imaginea personajului central se întregeşte şi capătă treptat profunzime prin împletirea celor trei părţi ale cărţii, cu trei perspective narative distincte, urmărind evoluţia Olgăi Rinke şi neaşteptatul deznodămînt al poveştii ei.

Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut în 1944 la Bielefeld. A studiat ştiinţele juridice şi din 1992 a fost profesor la Universitatea Humboldt din Berlin. Din 2006 a hotărît să se dedice în întregime scrisului. Mai multe detalii despre autor, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila la Sibiu şi Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 mai 2019

Vineri, 17 mai 2019, ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Strada Nicolae Bălcescu 16), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis, de Adrian G. Romila, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va vorbi, alături de autor: Radu Vancu

De asemenea, sîmbătă, 18 mai, ora 18.00, Adrian G. Romila va fi invitat să vorbească despre roman la Librăria Book Corner Librarium din Cluj-Napoca (Bd. Eroilor nr. 15).

Vor vorbi, alături de autor: Ion Pop, Claudiu Turcuş

Lansările vor fi urmate de o sesiune de autografe.

În toamna anului 1917, meșterul tîmplar Cristian David sosește în Prisăcani, un sătuc din Munții Neamțului aflat la granița cu Austro-Ungaria, chemat pentru a restaura lemnăria bisericii. Deși România e devastată de război, demonii marelui conflict mondial par să fi ocolit căsuțele din bîrne colorate, care-și gustă tihna, aproape absente de pe vreo hartă oficială. Dar suferințele și iminența morții vor răscoli pe neașteptate și micul paradis montan, iar enigmaticul străin, Cristian David, va juca un rol important în mijlocul întîmplărilor dramatice prin care va trece locul unde a fost tocmit să readucă frumusețea. Satul atins violent de reverberațiile Primului Război Mondial și – prin ricoșeu – ale proaspetei revoluții bolșevice reproduce, în mic, încercările teribile prin care trece Europa la început de secol XX. Prins în rama altor două evenimente tragice, unul real, celălalt imaginar, romanul ascunde un labirint narativ în care timpurile și oamenii se intersectează surprinzător și reproiectează analogic istoria. Apocalipsis e o Evanghelie eretică alcătuită din vagi surse orale – o uriașă parabolă despre rău, despre sacrificiul inevitabil și despre jocurile stranii ale omnipotenței divine. Catastrofele fac parte din ființa lumii și se succedă în varii forme, îngăduite de sus, de Marele Ochi, care își folosește astfel tainica-i pedagogie. Cu ea se vor confrunta și locuitorii pașnici ai Prisăcaniului, plătind, ca de fiecare dată, prețul cuvenit.

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan Suceavă în România. Program de evenimente

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2019

În perioada 18 mai-1 iunie 2019, Bogdan Suceavă va susține un nou turneu de promovare dedicat celor mai recente romane ale sale, Avalon. Secretele emigranților fericiți (Polirom, 2018) și Vincent nemuritorul (ediția a II-a, Polirom, 2019), ambele apărute în colecția „Fiction Ltd.” și în format digital.
Astfel, autorul își va întîlni cititorii din Iași, București, Timișoara și Brașov, conform programului de evenimente de mai jos.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Oişteanu la Salonul Internaţional de Carte de la Torino

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2019

Antropologul Andrei Oişteanu, bine-cunoscutul istoric al religiilor şi al mentalităţilor, se numără printre invitaţii ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte de la Torino (9-13 mai 2019).

În cadrul tîrgului, se va lansa volumul Imaginea evreului în cultura română (L’immagine dell’ebreo. Stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro–orientale), apărut la Editura Polirom, în Seria de autor „Andrei Oişteanu”, şi tradus in limba italiană de Francesco Testa şi Horia Cicortaş, la prestigioasa editură Salomone Belforte, fondată la Livorno in 1805.

Lansarea de carte va avea loc duminică, 12 mai, de la ora 16.30, în Sala Romania, Arena Oval Lingotto Fiere, Torino.

Invitaţi: Riccardo Calimani, Horia Corneliu Cicortaş, Guido Guastalla, Francesco Testa

Pe parcursul celor 5 zile de festival, din partea României, vor mai participa: Mircea Cărtărescu, Angelo Mitchievici, Ion Pop, Gabriela Gheorghişor, Olga Irimciuc, Dan Octavian Cepraga, Adrian Popescu, Violeta Popescu, Gellu Dorian, Nicolae Oprea.

Parteneri culturali: Bologna Children’s Book Fair – Bologna Fiere, Dipartimento educazione Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, Encuentro, Eurimages, FCTP - Film Commission Torino Piemonte, Fondazione Merz, Fondazione per la Scuola Compagnia di San Paolo, Frankfurter Buchmesse, Goethe-Institut Turin, Institut français, Instituto Cervantes, Lucca Comics & Games, pordenonelegge, TorinoFilmLab,TorinoReteLibri.

Mai multe detalii despre festival, aici: https://www.salonelibro.it/salone.html .

Citește mai mult
Lansare carte image

Tudor Ganea și Bogdan-Alexandru Stănescu, nominalizați la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Joi, 2 mai, organizatorii EUPL au anunţat pe site-ul oficial al competiției lista nominalizaţilor la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pentru anul 2019. Printre nominalizații de pe lista scurtă din acest an se numără scriitorii Tudor Ganea și Bogdan-Alexandru Stănescu, autorii romanelor: Porci (Polirom, 2018), respectiv Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017).

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sînt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL). Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sînt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante.

Trei scriitori români au fost recompensați pînă în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vîrstele jocului. Strada Cetăţii (Polirom), Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri (Humanitas) și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic (Polirom).

În 2019, din partea României s-au mai calificat în concurs următorii scriitori: Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, Bucureşti (Humanitas), Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucureşti (Humanitas), Tatiana Țibuleac, Grădina de sticlă, Chișinău (Cartier).

Din partea României juriul care a selectat lista scurtă a candidaţilor este format din: Liviu Papadima, Răzvan Voncu, Oana Doboşi-Potcoavă, Angelo Mitchievici şi Daniel Cristea-Enache, iar juriul care a selectat cîştigătorul este format din scriitorii: Ioana Pârvulescu, Răzvan Rădulescu şi Claudiu M. Florian. Cîștigătorul va fi anunțat în perioada următoare.

Anul acesta, țările participante pentru premiu sînt: Austria, Finlanda, Franţa, Georgia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie. Mai multe detalii privind Premiul Uniunii Europene pentru Literatură sunt disponibile pe pagina de internet a EUPL.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Sibiu: Opera poetică (II), de Paul Celan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Vineri, 24 mai, ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16) va avea loc lansarea volumului Opera poetică (II), de Paul Celan, recent apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba germană de George State, postfaţă de Andrei Corbea.

Vor vorbi: Andrei Corbea, George State
Va modera: Radu Vancu

Volumul va mai fi lansat la București, Cluj-Napoca și Iasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Zilele noastre mărunte, Cezar Amariei, la Piatra Neamţ şi Bacău

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Marţi, 7 mai, ora 17.00, la Galeriile de Artă „Lascăr Viorel” din Piatra Neamţ (Piaţa Ştefan cel Mare 15), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”.

Invitaţi: Adrian Alui Gheorghe, Adrian G. Romila

De asemenea, miercuri, 8 mai, ora 17.00, Cezar Amariei va fi invitat să vorbească despre roman la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” din Bacău (Aleea Parcului 9).

Invitaţi: Elena Ciobanu, Adrian Jicu

Lansările vor fi urmate de o sesiune de autografe.

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Părinți, Diana Bădica, la Timișoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 mai 2019

Luni, 20 mai, ora 18.30, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11), va avea loc lansarea romanului Părinți, de Diana Bădica, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați: Daniela Rațiu, Tudor Crețu

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: După plâns, de Cristian Fulaș, la Sibiu, Brașov, București și Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2019

În perioada 16-23 mai 2019, Cristian Fulaș va susține un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, După plâns, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în format digital.
Astfel, autorul își va întîlni cititorii din Sibiu, Brașov, București şi Iași, conform programului de evenimente de mai jos.

Citește mai mult
Lansare carte image

Aurora Liiceanu în dialog cu Ovidiu Șimonca, pornind de la volumul Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Duminică, 12 mai, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38), Aurora Liiceanu va intra în dialog cu Ovidiu Șimonca, pornind de la volumul Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov, apărut de curînd la Editura Polirom.

Dialogul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Dósa la Festivalul European al Romanului de Debut de la Budapesta

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 aprilie 2019

În perioada 25-28 aprilie 2019, Andrei Dósa va participa la Festivalul European al Romanului de Debut, din cadrul Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta. Festivalul European al Romanului de Debut, aflat la cea de-a 19-a ediție, lansează tineri scriitori din țările membre ale Uniunii Europene, iar în acest an participă reprezentanți din 23 de țări. Mai multe detalii despre festival, aici.

Autorul va participa la mai multe evenimente dedicate atît romanului Ierbar, cît și volumelor sale de poezie:

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Brașov: După plâns, de Cristian Fulaș

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2019

Vineri, 17 mai, ora 18:00, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16), Cristian Fulaș va fi invitatul CenaKLUbului Tiuk (124). Autorul va intra în dialog cu cititorii pornind de la cel mai recent roman al său: După plâns, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în format digital.

Invitat special: Cătălin Stanciu
Moderator: Mihail Vakulovski

Romanul va mai fi lansat la Sibiu, București și Iasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Timișoara: Opera poetică (II), de Paul Celan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2019

Vineri, 10 mai, ora 18.00, la Librăria „La două Bufnițe” (Piața Unirii 11, Timișoara) va avea loc lansarea volumului Opera poetică (II), de Paul Celan, recent apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba germană de George State, postfaţă de Andrei Corbea.

Vor vorbi: Laura Cheie și George State
Va modera: Snejana Ung

Eveniment organizat în parteneriat cu Colectivul de Limba și Literatura Germană, Universitatea de Vest din Timișoara

Volumul va mai fi lansat la Sibiu, București, Cluj-Napoca și Iasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Crăciun la Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2019

Vineri, 10 mai, ora 18:00, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16), Andrei Crăciun va fi invitatul CenaKLUbului Tiuk (122). Autorul va intra în dialog cu cititorii pornind de la cele mai recente romane ale sale: Și fericirea era obligatorie, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” (Polirom, 2019) și La Paris, nimic din toate astea nu contează (Herg Benet, 2018).

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
/25