Știri și lansări

/25
Lansare carte image

Nuvela Arderea hambarelor, de Haruki Murakami, ecranizată

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 mai 2019

Vineri, 17 mai 2019, va intra în cinematografele din România filmul În flăcări/Burning, o adaptare a nuvelei Arderea hambarelor, de Haruki Murakami, apărută la Editura Polirom, în volumul Elefantul a dispărut, „Top 10+” (2015) și „Biblioteca Polirom” (2005).

În flăcări/Burning, în regia lui Lee Chang-Dong și din distribuția căruia fac parte Yoo Ah-in, Jeon Jong-seo și Steven Yeun, a primit Premiul juriului FIPRESCI pentru „Cel mai bun film” și Premiul Vulcan, pentru scenografie, devenind cel mai bine cotat film de către criticii Screendaily, din istoria Festivalului de la Cannes. Distribuit de Voodoo Films, În flăcări/Burning va putea fi văzut în cinematografele din București, Botoșani, Bistrița, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Brașov, Pitești, Piatra Neamț, Tîrgu-Mureș, Tîrgu-Jiu, Slobozia, Bîrlad, Sfîntu Gheorghe și Arad.

În flăcări este un thriller psihologic cu accente romantice în care un scriitor aspirant și un bărbat bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete. În timpul unei livrări, Jongsu, un curier, interpretat de actorul Yoo Ah-in, dă din întîmplare peste Haemi (Jeon Jong-seo), care locuia pe vremuri în cartierul lui. Haemi îl roagă să aibă grijă de pisica ei cît timp va călători în Africa. La întoarcere, i-l prezintă pe Ben (Steven Yeun), un tip misterios pe care l-a întîlnit în vacanță. Într-o zi, Ben îi povestește lui Jongsu despre hobby-ul său cît se poate de neobișnuit. Mai multe detalii despre film, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Evenimente Polirom la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 mai 2019

29 mai-2 iunie 2019
Pavilionul B2, Complexul Romexpo București
*Cu excepția celor pentru care se precizează alt loc, toate evenimentele se vor desfășura la standul editurii.

Joi, 30 mai
ora 18.00: Marius Oprea, Studiu de fezabilitate pentru mîntuire. 101 povestiri despre România
Va modera: Ovidiu Șimonca

ora 18.30: Ego. Proză: Tudor Ganea, 8
Vor vorbi alături de autor: Luminița Corneanu, Marius Oprea
Va modera: Adrian Botez

Vineri, 31 mai

ora 16.30: Ego. Proză: Ioana Scoruș, Freud Museum
Vor vorbi alături de autoare: Simona Preda, Christian Crăciun, Jan Cornelius
Va modera: Nona Rapotan

 ora 17.00: Biblioteca Ioan Petru Culianu: Jocurile minții. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologieEdiția a II-a
Va vorbi: Sorin Antohi
Va modera: Adrian Șerban

ora 17.30: Ego. Proză: Alina Nelega, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat
Va vorbi alături de autoare: Carmen Mușat
Va modera: Nona Rapotan

ora 18.00: Ego. Proză: Andrei Crăciun, Şi fericirea era obligatorie
Va vorbi alături de autor: Lia Bugnar
Va modera: George Onofrei

ora 18.30: Ego. Proză: Carmen Firan, În apele facerii
Va vorbi alături de autoare: Elena Ștefoi
Va modera: Adrian Botez

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Tîrgul de Carte Librex,ediţia a 27-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 mai 2019

În perioada 15-19 mai 2019, Editura Polirom participă la cea de-a 27-a ediţie a Tîrgului de Carte Librex, cu peste 700 de titluri, toate aflate la reducere (25%).

Programul nostru complet de evenimente din cadrul târgului, mai jos.

Joi, 16 mai
• ora 13.00

Teodor Baconschi, 365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor
Lansare de carte & Ședință de autografe
Prezintă, alături de autori: Simona Modreanu, Nicu Gavriluţă

Această carte cuprinde un inedit dialog zilnic, anume desfăşurat pe durata Anului Centenar 2018. Cronică implicită a unui rar moment de istorie, volumul atacă simultan temele permanente (legate de identitate, devenire, religie, cultură şi valori), prilejuind comentarii neconvenţionale, la confluenţa dintre inteligenţa tradiţiei şi intuiţia viitorului. Cititorul ei va descoperi deopotrivă frenezia detectivă a celui care întreabă şi portretul secret al celui care răspunde: doi scriitori români ai veacului nostru complicat, care continuă să crediteze fecunditatea gîndirii libere, virtutea exprimării limpezi şi darul comuniunii spirituale.

Teodor Baconschi (n. 1963, Bucureşti) este doctor în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (1995). În 1997 a intrat in diplomaţie, reprezentînd succesiv România la Vatican, Lisabona şi Paris, iar între 2009 şi 2012 a fost ministru de Externe al României. Mai multe detalii despre autor, aici.

Vineri, 17 mai
• ora 17.00

Traducerea literară între artă şi meşteşug
Olga, Bernhard Schlink
Lansare de carte & Ședință de autografe
Vor vorbi: Mariana Cristina Bărbulescu, Alexander Rubel
Va modera: Mihaela Răileanu

Traducere din limba germană şi note de Mariana Bărbulescu
Bernhard Schlink este autorul bestsellerului Cititorul

Cel mai recent roman al lui Bernhard Schlink reconstituie viaţa unei femei de o dîrzenie şi o vitalitate remarcabile, ce-şi trăieşte iubirea imposibilă pe parcursul unui interval istoric cuprins între finele secolului al XIX-lea şi anii 1970 în Germania. Olga este o poveste despre iubire şi singurătate, despre forţă şi neputinţă, despre certitudine şi rătăcire, despre tensiunea care se naşte între istoria personală şi istoria comună a unei naţiuni ce traversează două războaie mondiale devastatoare. Imaginea personajului central se întregeşte şi capătă treptat profunzime prin împletirea celor trei părţi ale cărţii, cu trei perspective narative distincte, urmărind evoluţia Olgăi Rinke şi neaşteptatul deznodămînt al poveştii ei.

Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut în 1944 la Bielefeld. A studiat ştiinţele juridice şi din 1992 a fost profesor la Universitatea Humboldt din Berlin. Din 2006 a hotărît să se dedice în întregime scrisului. Mai multe detalii despre autor, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila la Sibiu şi Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 mai 2019

Vineri, 17 mai 2019, ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Strada Nicolae Bălcescu 16), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis, de Adrian G. Romila, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va vorbi, alături de autor: Radu Vancu

De asemenea, sîmbătă, 18 mai, ora 18.00, Adrian G. Romila va fi invitat să vorbească despre roman la Librăria Book Corner Librarium din Cluj-Napoca (Bd. Eroilor nr. 15).

Vor vorbi, alături de autor: Ion Pop, Claudiu Turcuş

Lansările vor fi urmate de o sesiune de autografe.

În toamna anului 1917, meșterul tîmplar Cristian David sosește în Prisăcani, un sătuc din Munții Neamțului aflat la granița cu Austro-Ungaria, chemat pentru a restaura lemnăria bisericii. Deși România e devastată de război, demonii marelui conflict mondial par să fi ocolit căsuțele din bîrne colorate, care-și gustă tihna, aproape absente de pe vreo hartă oficială. Dar suferințele și iminența morții vor răscoli pe neașteptate și micul paradis montan, iar enigmaticul străin, Cristian David, va juca un rol important în mijlocul întîmplărilor dramatice prin care va trece locul unde a fost tocmit să readucă frumusețea. Satul atins violent de reverberațiile Primului Război Mondial și – prin ricoșeu – ale proaspetei revoluții bolșevice reproduce, în mic, încercările teribile prin care trece Europa la început de secol XX. Prins în rama altor două evenimente tragice, unul real, celălalt imaginar, romanul ascunde un labirint narativ în care timpurile și oamenii se intersectează surprinzător și reproiectează analogic istoria. Apocalipsis e o Evanghelie eretică alcătuită din vagi surse orale – o uriașă parabolă despre rău, despre sacrificiul inevitabil și despre jocurile stranii ale omnipotenței divine. Catastrofele fac parte din ființa lumii și se succedă în varii forme, îngăduite de sus, de Marele Ochi, care își folosește astfel tainica-i pedagogie. Cu ea se vor confrunta și locuitorii pașnici ai Prisăcaniului, plătind, ca de fiecare dată, prețul cuvenit.

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan Suceavă în România. Program de evenimente

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2019

În perioada 18 mai-1 iunie 2019, Bogdan Suceavă va susține un nou turneu de promovare dedicat celor mai recente romane ale sale, Avalon. Secretele emigranților fericiți (Polirom, 2018) și Vincent nemuritorul (ediția a II-a, Polirom, 2019), ambele apărute în colecția „Fiction Ltd.” și în format digital.
Astfel, autorul își va întîlni cititorii din Iași, București, Timișoara și Brașov, conform programului de evenimente de mai jos.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Oişteanu la Salonul Internaţional de Carte de la Torino

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2019

Antropologul Andrei Oişteanu, bine-cunoscutul istoric al religiilor şi al mentalităţilor, se numără printre invitaţii ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte de la Torino (9-13 mai 2019).

În cadrul tîrgului, se va lansa volumul Imaginea evreului în cultura română (L’immagine dell’ebreo. Stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro–orientale), apărut la Editura Polirom, în Seria de autor „Andrei Oişteanu”, şi tradus in limba italiană de Francesco Testa şi Horia Cicortaş, la prestigioasa editură Salomone Belforte, fondată la Livorno in 1805.

Lansarea de carte va avea loc duminică, 12 mai, de la ora 16.30, în Sala Romania, Arena Oval Lingotto Fiere, Torino.

Invitaţi: Riccardo Calimani, Horia Corneliu Cicortaş, Guido Guastalla, Francesco Testa

Pe parcursul celor 5 zile de festival, din partea României, vor mai participa: Mircea Cărtărescu, Angelo Mitchievici, Ion Pop, Gabriela Gheorghişor, Olga Irimciuc, Dan Octavian Cepraga, Adrian Popescu, Violeta Popescu, Gellu Dorian, Nicolae Oprea.

Parteneri culturali: Bologna Children’s Book Fair – Bologna Fiere, Dipartimento educazione Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, Encuentro, Eurimages, FCTP - Film Commission Torino Piemonte, Fondazione Merz, Fondazione per la Scuola Compagnia di San Paolo, Frankfurter Buchmesse, Goethe-Institut Turin, Institut français, Instituto Cervantes, Lucca Comics & Games, pordenonelegge, TorinoFilmLab,TorinoReteLibri.

Mai multe detalii despre festival, aici: https://www.salonelibro.it/salone.html .

Citește mai mult
Lansare carte image

Tudor Ganea și Bogdan-Alexandru Stănescu, nominalizați la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Joi, 2 mai, organizatorii EUPL au anunţat pe site-ul oficial al competiției lista nominalizaţilor la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pentru anul 2019. Printre nominalizații de pe lista scurtă din acest an se numără scriitorii Tudor Ganea și Bogdan-Alexandru Stănescu, autorii romanelor: Porci (Polirom, 2018), respectiv Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017).

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sînt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL). Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sînt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante.

Trei scriitori români au fost recompensați pînă în prezent cu acest premiu: Claudiu Mihail Florian (2016) pentru Vîrstele jocului. Strada Cetăţii (Polirom), Ioana Pârvulescu (2013) pentru Viaţa începe vineri (Humanitas) și Răzvan Rădulescu (2010) pentru Teodosie cel Mic (Polirom).

În 2019, din partea României s-au mai calificat în concurs următorii scriitori: Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, Bucureşti (Humanitas), Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucureşti (Humanitas), Tatiana Țibuleac, Grădina de sticlă, Chișinău (Cartier).

Din partea României juriul care a selectat lista scurtă a candidaţilor este format din: Liviu Papadima, Răzvan Voncu, Oana Doboşi-Potcoavă, Angelo Mitchievici şi Daniel Cristea-Enache, iar juriul care a selectat cîştigătorul este format din scriitorii: Ioana Pârvulescu, Răzvan Rădulescu şi Claudiu M. Florian. Cîștigătorul va fi anunțat în perioada următoare.

Anul acesta, țările participante pentru premiu sînt: Austria, Finlanda, Franţa, Georgia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie. Mai multe detalii privind Premiul Uniunii Europene pentru Literatură sunt disponibile pe pagina de internet a EUPL.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Sibiu: Opera poetică (II), de Paul Celan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Vineri, 24 mai, ora 18.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16) va avea loc lansarea volumului Opera poetică (II), de Paul Celan, recent apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba germană de George State, postfaţă de Andrei Corbea.

Vor vorbi: Andrei Corbea, George State
Va modera: Radu Vancu

Volumul va mai fi lansat la București, Cluj-Napoca și Iasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Zilele noastre mărunte, Cezar Amariei, la Piatra Neamţ şi Bacău

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Marţi, 7 mai, ora 17.00, la Galeriile de Artă „Lascăr Viorel” din Piatra Neamţ (Piaţa Ştefan cel Mare 15), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”.

Invitaţi: Adrian Alui Gheorghe, Adrian G. Romila

De asemenea, miercuri, 8 mai, ora 17.00, Cezar Amariei va fi invitat să vorbească despre roman la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza” din Bacău (Aleea Parcului 9).

Invitaţi: Elena Ciobanu, Adrian Jicu

Lansările vor fi urmate de o sesiune de autografe.

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Părinți, Diana Bădica, la Timișoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 mai 2019

Luni, 20 mai, ora 18.30, la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11), va avea loc lansarea romanului Părinți, de Diana Bădica, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați: Daniela Rațiu, Tudor Crețu

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: După plâns, de Cristian Fulaș, la Sibiu, Brașov, București și Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2019

În perioada 16-23 mai 2019, Cristian Fulaș va susține un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, După plâns, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în format digital.
Astfel, autorul își va întîlni cititorii din Sibiu, Brașov, București şi Iași, conform programului de evenimente de mai jos.

Citește mai mult
Lansare carte image

Aurora Liiceanu în dialog cu Ovidiu Șimonca, pornind de la volumul Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 mai 2019

Duminică, 12 mai, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38), Aurora Liiceanu va intra în dialog cu Ovidiu Șimonca, pornind de la volumul Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov, apărut de curînd la Editura Polirom.

Dialogul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Dósa la Festivalul European al Romanului de Debut de la Budapesta

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 aprilie 2019

În perioada 25-28 aprilie 2019, Andrei Dósa va participa la Festivalul European al Romanului de Debut, din cadrul Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta. Festivalul European al Romanului de Debut, aflat la cea de-a 19-a ediție, lansează tineri scriitori din țările membre ale Uniunii Europene, iar în acest an participă reprezentanți din 23 de țări. Mai multe detalii despre festival, aici.

Autorul va participa la mai multe evenimente dedicate atît romanului Ierbar, cît și volumelor sale de poezie:

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Brașov: După plâns, de Cristian Fulaș

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2019

Vineri, 17 mai, ora 18:00, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16), Cristian Fulaș va fi invitatul CenaKLUbului Tiuk (124). Autorul va intra în dialog cu cititorii pornind de la cel mai recent roman al său: După plâns, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în format digital.

Invitat special: Cătălin Stanciu
Moderator: Mihail Vakulovski

Romanul va mai fi lansat la Sibiu, București și Iasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Timișoara: Opera poetică (II), de Paul Celan

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2019

Vineri, 10 mai, ora 18.00, la Librăria „La două Bufnițe” (Piața Unirii 11, Timișoara) va avea loc lansarea volumului Opera poetică (II), de Paul Celan, recent apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba germană de George State, postfaţă de Andrei Corbea.

Vor vorbi: Laura Cheie și George State
Va modera: Snejana Ung

Eveniment organizat în parteneriat cu Colectivul de Limba și Literatura Germană, Universitatea de Vest din Timișoara

Volumul va mai fi lansat la Sibiu, București, Cluj-Napoca și Iasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Crăciun la Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2019

Vineri, 10 mai, ora 18:00, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16), Andrei Crăciun va fi invitatul CenaKLUbului Tiuk (122). Autorul va intra în dialog cu cititorii pornind de la cele mai recente romane ale sale: Și fericirea era obligatorie, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” (Polirom, 2019) și La Paris, nimic din toate astea nu contează (Herg Benet, 2018).

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: 365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor, de Teodor Baconschi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 aprilie 2019

 

Marți, 7 mai, ora 19.00, la Librăria Cărturești Verona (demisol, Str. Pictor Arthur Verona 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului 365 de lămuriri în compania lui Laurențiu-Ciprian Tudor, de Teodor Baconschi, recent apărut la Editura Polirom.

Vor vorbi:
Teodor Baconschi
Theodor Paleologu
Laurențiu-Ciprian Tudor

Va modera:
George Onofrei

Lansarea va fi urmată de o ședință de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Sfârșitul sfârșitului lumii, de Jonathan Franzen: profilul unui pesimist care speră totuși că lumea mai poate fi salvată

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 aprilie 2019

Considerat de cunoscuta revistă The New Yorker ca unul din cei Douăzeci de scriitori ai secolului 21 („Twenty Writers for the 21st Century”), Jonathan Franzen este autorul celebrelor romane Corecţii (National Book Award), Libertate, Puritate, toate apărute în traducere la Polirom. Sfârșitul sfârșitului lumii este primul său volum de eseistică apărut în limba română, în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză de Daniela Rogobete.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cine se teme de moarte, de Nnedi Okorafor: romanul unui copil al deșertului, al brutalității și al vrăjitoriei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 aprilie 2019

Roman în curs de ecranizare, cîştigător a numeroase premii internaționale, printre care World Fantasy Award la categoria Cel mai bun roman (2011), RT Reviewer’s Choice Best Book Award (2010), şi finalist al Locus Award pentru Cel mai bun roman fantasy (2010) şi Black Excellence Award (2010). Cine se teme de moarte a fost aleasă şi cea mai bună carte a anului 2010 de Publishers Weekly, Library School Journal şi Amazon.com.

Cine se teme de moarte a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, seria Actual, traducere din limba engleză de Ona Frantz, și în ediție digitală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Restul e tăcere, de Augusto Monterroso, în Biblioteca Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 aprilie 2019

Augusto Monterroso, unul dintre reprezentanții de marcă ai boomului literar sud-american, intră în portofoliul Editurii Polirom. Cunoscut pentru stilul său ironic și plin de umor, a obținut mai multe premii literare, printre care: Prince of Asturias Award in Literature (2000), Miguel Ángel Asturias National Prize in Literature (1997), and Juan Rulfo Award (1996).

Restul e tăcere – singurul roman al autorului născut în Honduras, oponent al regimului dictatorial al lui Jorge Ubico din Guatemala, de unde este apoi exilat în Mexic – a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, seria Esențial, traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu-Hondrari, și în ediție digitală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Nou la Editura Polirom: Lenin, inventatorul totalitarismului, Stéphane Courtois

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 aprilie 2019

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a unui nou volum semnat de Stéphane Courtois, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în problemele totalitarismului, comunismului francez şi internaţional: Lenin, inventatorul totalitarismului, traducere de Ana Ciucan Ţuţuianu.

Volumul a fost distins cu Grand Prix de la Biographie Politique 2018 şi Grand Prix du Livre d’Histoire 2018.

Contrar tendinţei multă vreme predominante de a-l reabilita pe Lenin pentru a-l covîrşi cu acuzaţii pe Stalin, Courtois arată că Vladimir Ilici Ulianov a dorit, a conceput şi apoi a instaurat o dictatură ideologică nemiloasă, inventînd conceptele şi instrumentele totalitarismului de tip comunist. Lenin se distinge de ceilalţi adversari interni ai ţarismului, opunîndu-se nu doar liberalilor şi democraţilor, ci şi tuturor curentelor socialiste, pe care le critică fără cruţare în scrierile şi discursurile sale. Ajutat de o forţă de convingere neobişnuită, el alege să se sprijine pe o minoritate de revoluţionari de profesie, şi nu pe mase. Va reuşi astfel să pregătească în umbră preluarea puterii în Rusia prin lovitura de stat din octombrie 1917, putere pe care o va extinde ulterior printr-o recurgere sistematică la violenţă îmbinată cu un oportunism politic rar întîlnit.

Lenin, inventatorul totalitarismului a apărut de curînd la Editura Polirom, în colecţia „Historia”.

Citește mai mult
Lansare carte image

Părinți, Diana Bădica, la Sibiu și Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 aprilie 2019

Joi, 18 aprilie, ora 19.00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Str. Nicolae Bălcescu 16), va avea loc lansarea romanului Părinți, de Diana Bădica, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați: Radu Vancu, Ștefan Baghiu

De asemenea, vineri, 19 aprilie, ora 18:00, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16), Diana Bădica va fi invitata CenaKLUbului Tiuk (121).

Invitați: Mihai Ignat, Mihail Vakulovski

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Eveniment Polirom Junior la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 aprilie 2019

Joi, 18 aprilie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iași (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, corp A), membrii clubului de lectură Alecart vor intra în dialog cu mai tinerii lor colegi din Alecart Junior pornind de la două dintre cele mai importante romane ale secolului XX – Ferma animalelor, de George Orwell, și ...Să ucizi o pasăre cîntătoare, de Harper Lee – și versiunile grafice ale acestora, apărute de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Coordonatori: Raisa Manolescu, Elena Ghilan, Iustina Cârstoiu, Viviana Gheorghian, Emil Munteanu
Un eveniment: Polirom, Polirom Junior, Alecart
Parteneri: EuroEd, Colegiul Național din Iași, Librăria „Orest Tafrali” din Iași

Citește mai mult
Lansare carte image

Iulian Bocai, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 aprilie 2019

Iulian Bocai se numără printre laureații ediției cu nr. 32 a prestigiosului Festival al Primului Roman de la Chambéry, Franța, pentru Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, volum cîștigător al Concursului de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2018. De curînd, romanul Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu a obținut și Premiul revistei „Observator cultural” pentru Debut, ediția 2019.

Autorul va participa la Chambéry, în perioada 22-26 mai 2019, la mai multe ateliere de traducere și mese rotunde dedicate cărții sale.

Citește mai mult
Lansare carte image

Autori Polirom laureați ai premiilor revistei „Observator cultural”, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 aprilie 2019

Marți, 9 aprilie, la Teatrul Odeon din București, a avut loc cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor revistei „Observator cultural”. La ediția din acest an au fost acordate premii pentru şase categorii: Memorialistică, Eseu/Publicistică, Critică/Istorie/Teorie literară, Poezie, Debut, Proză. Trei dintre laureați sînt autori ai Editurii Polirom: Gabriela Adameșteanu, la categoria Proză, pentru volumul Fontana di Trevi, Ștefan Afloroaei, la categoria Eseu/Publicistică, pentru volumul Fabula existențială, iar premiul pentru Debut i-a revenit lui Iulian Bocai, pentru volumul Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu.

Citește mai mult
Lansare carte image

Martin Puchner la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 aprilie 2019

Sîmbătă, 20 aprilie, ora 17.00, îl puteţi întîlni pe Martin Puchner (Byron and Anita Wien Professor la Universitatea Harvard) la Cărtureşti Verona Demisol, unde va lansa volumul Lumea scrisă. Povești care au schimbat oamenii, istoria și civilizațiatraducere de Anacaona Mîndrilă-Sonetto, recent publicat de Editura Polirom, în colecţia „Historia”.

Invitaţi, alături de autor: Cătălin Partenie (conf. univ. dr., SNSPA)
James Christian Brown (lector Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti)

Autorul se va afla luni, 22 aprilie, la ora 13.00, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Sala 804, etajul VIII (Blvd Expoziţiei 30A; Bucureşti), unde va susţine conferinţa „Lessons from History: What Previous Writing Revolutions Can Tell Us About the Internet?”, urmată de un dialog cu Cătălin Partenie şi Alfred Bulai.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 aprilie 2019

Vineri, 19 aprilie 2019, ora 18:30, la Librăria „La Două Bufniţe” (Piaţa Unirii 11, Timişoara), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis de Adrian G. Romila, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor:
Robert Şerban
Alexandru Potcoavă

În toamna anului 1917, meșterul tîmplar Cristian David sosește în Prisăcani, un sătuc din Munții Neamțului aflat la granița cu Austro-Ungaria, chemat pentru a restaura lemnăria bisericii. Deși România e devastată de război, demonii marelui conflict mondial par să fi ocolit căsuțele din bîrne colorate, care-și gustă tihna, aproape absente de pe vreo hartă oficială. Dar suferințele și iminența morții vor răscoli pe neașteptate și micul paradis montan, iar enigmaticul străin, Cristian David, va juca un rol important în mijlocul întîmplărilor dramatice prin care va trece locul unde a fost tocmit să readucă frumusețea. Satul atins violent de reverberațiile Primului Război Mondial și – prin ricoșeu – ale proaspetei revoluții bolșevice reproduce, în mic, încercările teribile prin care trece Europa la început de secol XX. Prins în rama altor două evenimente tragice, unul real, celălalt imaginar, romanul ascunde un labirint narativ în care timpurile și oamenii se intersectează surprinzător și reproiectează analogic istoria. Apocalipsis e o Evanghelie eretică alcătuită din vagi surse orale – o uriașă parabolă despre rău, despre sacrificiul inevitabil și despre jocurile stranii ale omnipotenței divine. Catastrofele fac parte din ființa lumii și se succedă în varii forme, îngăduite de sus, de Marele Ochi, care își folosește astfel tainica-i pedagogie. Cu ea se vor confrunta și locuitorii pașnici ai Prisăcaniului, plătind, ca de fiecare dată, prețul cuvenit.

Citește mai mult
Lansare carte image

Romane grafice în colecția „Junior” a Editurii Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 aprilie 2019

Premieră în colecția „Junior” a Editurii Polirom: două dintre cele mai importante romane ale secolului XX, adaptate grafic

Două dintre cele mai importante romane ale secolului XX, fabula politică Ferma animalelor de George Orwel și ...Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee – laureatul prestigiosului premiu Pulitzer în anul 1961 –, au apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom, adaptate grafic.

Ferma animalelor, de George Orwell, traducere din limba engleză de Ona Frantz, într-o ediție adaptată și ilustrată de Odyr.

Cînd animalele de la fermă îşi alungă stăpînul beţiv, toate sînt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceşte peste program, astfel productivitatea creşte şi, pentru moment, gurile sînt sătule. Regulile de aur ale colectivităţii vor fi înscrise cu litere uriaşe pe un hambar: toate animalele sînt egale, nici un animal să nu bea alcool, să nu poarte haine, să nu doarmă în pat, să nu-şi ucidă semenii. Dar nu trece mult pînă cînd porcii preiau conducerea fermei şi se bucură de privilegiile puterii. Punctul culminant, o subtilă ironie la adresa regimului comunist, poate fi înţeles fie şi numai din ultima regulă care mai rămîne înscrisă pe hambar: „Toate animalele sînt egale, dar unele animale sînt mai egale decît altele”.

De același autor, la Polirom: Zile birmaneze, Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra, O fată de preot, Aspidistra să trăiască!, O gură de aer, Drumul spre Wigan Pier, Omagiu Cataloniei, O mie nouă sute optzeci şi patru.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Dan Pavel la Cărtureşti Verona

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 aprilie 2019

Luni, 8 aprilie, ora 18:30, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Războaiele neterminate din era Facebook, de Dan Pavel, recent apărut în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Ana Blandiana
Stelian Tănase
Va modera: George Onofrei

După prăbușirea regimurilor comuniste de tip sovietic, lumea a fost dramatic influențată de SUA, noua supraputere, iar sistemul internațional a intrat în epoca unipolarității. Vechii jucători, regrupați, duc o altfel de politică expansionistă, cu arme noi, conectate la o eră digitală ofertantă. Volumul analizează tocmai acele procese, clivaje și conflicte care au dus la războaie culturale, civile, religioase sau armate. Războaiele prezentului sînt nonideologice sau de tip fundamentalist, economic, (pseudo)izolaționist și nu se vor mai încheia cu împărțiri teritoriale sau tratate de pace. Miza viitorului nu va mai fi legată de cea mai puternică economie sau de cel mai mare buget militar, ci de cine va reuși să-și impună pe plan internațional regulile și valorile, de principiul autodeterminării statelor, întemeiat pe liberul schimb, pe democrație și pe controlul armamentului. Bazîndu-se pe lecțiile trecutului, temele discutate aici sînt necesare unei bune înțelegeri a lumii actuale, oferind totodată o pregătire pentru șocurile și surprizele viitorului.

Citește mai mult
Lansare carte image

Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie, de Jonathan Coe, o satiră a felului în care trăim astăzi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 martie 2019
  • Jonathan Coe s-a impus ca o nouă voce a literaturii britanice contemporane, caracterizată prin umor specific şi o accentuată tonalitate sarcastică. Capodopera sa, Casa somnului (1997; Polirom, 2001, 2015), primește Writers’ Guild of Great Britain Award şi Prix Médicis Étranger.
  • Romanul Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie, de Jonathan Coe, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu, și este disponibil și în ediție digitală.
  • „Citiţi Numărul 11 ca să vedeţi ce ţară bizară a ajuns Marea Britanie. O carte cu adevărat magistrală.” (The Times)

Romanul Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie urmăreşte maturizarea a două prietene, Alison şi Rachel, din primii ani ai secolului XXI pînă în zilele noastre. Naraţiunea se extinde treptat, incluzînd personaje al căror destin e legat de cel al fetelor: mama lui Alison, o fostă cîntăreaţă care ajunge să concureze într-o emisiune de televiziune pentru vedete; o profesoară de la Oxford, care devine mentorul lui Alison şi al cărei soţ are o obsesie morbidă pentru un film german văzut în copilărie; un tînăr poliţist care investighează morţile aparent fără legătură ale unor actori de stand-up comedy.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cîntecul stepei, cîntecul munţilor, de Cinghiz Aitmatov, de la inspiraţia basmelor la frînturi de realism

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 martie 2019

Cinghiz Aitmatov este unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă rusă postbelici, cărțile sale fiind traduse în peste douăzeci de limbi.

Cîntecul stepei, cîntecul munţilor reunește patru dintre cele mai importante nuvele ale lui Aitmatov, prima dintre acestea fiind Geamilia, despre care Louis Aragon, cel ce a tradus-o în limba franceză, spunea că este cea mai frumoasă poveste de iubire din lume.

Cîntecul stepei, cîntecul munţilor a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducere din limba rusă de Nicolae Iliescu, și este disponibil și în ediție digitală.

Cunoscut prin poveştile ce amestecă tradiţia cu viziunea futuristă din O zi mai lungă decît veacul, una dintre capodoperele literaturii universale, Cinghiz Aitmatov revine în Cîntecul stepei, cîntecul munţilor la inspiraţia basmelor sau la frînturi de realism.

Citește mai mult
Lansare carte image

Evenimente Polirom la Bookfest Timișoara, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 martie 2019

În perioada 4-7 aprilie 2019, Editura Polirom participă la cea de-a VIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Timișoara, cu peste 600 de titluri, toate aflate la reducere (25%). Cristian Tudor Popescu, Dan Pavel și Sebastian Lăzăroiu își vor lansa cele mai recente volume intrate în portofoliul Polirom, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT).

Programul de evenimente al Editurii Polirom la Bookfest Timișoara, 2019, mai jos.

Citește mai mult
Lansare carte image

Moshe Idel, unul dintre cei mai mari specialiști în iudaism ai lumii, vine la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 aprilie 2019

În perioada 5-7 aprilie 2019, ieșenii îl pot întîlni pe Moshe Idel, unul din cei mai mari specialiști în iudaism ai lumii, un avizat expert în cercetarea comparată a religiilor și în cultura română. Mai jos, programul de evenimente la care participă Moshe Idel. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Vineri, 5 aprilie, 17:00-19:00, Sala Senatului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
(Bulevardul Carol I nr. 11)
Deschiderea colocviului Terra Iudaica (Moshe Idel: „O lumină ce se stinge”, 17:15-17:45)

Sîmbătă, 6 aprilie, 10:30-12:30, Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (Corpul A al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Bulevardul Carol I, nr. 11 A)
• Seminar cu Moshe Idel: Alchimie și Cabala
Va modera: Sorin Antohi

• Lansare de carte: Experiența mistică în opera lui Abraham Abulafia, de Moshe Idel, apărută de curînd în colecţia „Plural. M”, a Editurii Polirom, traducere din engleză de Maria-Magdalena Anghelescu.
Invitat, alături de autor: Nicu Gavriluţă
Va modera: Sorin Antohi

Citește mai mult
Lansare carte image

Dezorientală, de Négar Djavadi, un roman tulburător despre maternitate, sexualitate și suferinţa exilului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 martie 2019

Dezorientala lui Négar Djavadi este un debut amuzant şi tulburător, care-i ţine pe cititori cu sufletul la gură.” (Télérama)

„Pasionant şi profund, romanul Dezorientală evocă exilul, identitatea şi ereditatea.” (Culturebox)

„Maternitate, sexualitate, suferinţa exilului. Un roman de o bogăţie tematică impresionantă.” (L’Express)

Dezorientală, de Negar Djavadi, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Ada Tanasă, disponibil şi în format digital. Romanul a fost distins, la un an după apariţie, cu Premiul Emmanuel Robles, Premiul Premiere şi Premiul Porte Dorée.

Citește mai mult
Lansare carte image

O frescă a Epocii de Aur a Olandei: Albastrul din miez de noapte, de Simone van der Vlugt

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 martie 2019
• Simone van der Vlugt este una dintre cele mai îndrăgite scriitoare neerlandeze contemporane, cărțile sale fiind traduse în nenumărate limbi • Fenomen editorial comparat cu romanul Fata cu cercel de perlă, de Tracy Chevalier, Albastrul din miez de noapte este prima traducere în limba română din opera autoarei neerlandeze.

• Romanul Albastrul din miez de noapte, de Simone van der Vlugt, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Gheorghe Nicolaescu, și este disponibil și în ediție digitală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferinţă susţinută de Andrei Oişteanu la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 martie 2019

Duminică, 7 aprilie, ora 11,00, în Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, va avea loc conferinţa „Evreii din Romănia în context european: asemănări şi deosebiri”, susţinută de Andrei Oişteanu, bine-cunoscutul istoric al religiilor şi mentalităţilor. Conferinţa va fi moderată de actorul Ion Caramitru, directorul TNB. fiind urmată de o sesiune de autografe. Apărute la Editura Polirom, în Seria de autor „Andrei Oişteanu”, volumele vor putea fi achiziţionate la eveniment.

„Istoria evreilor din România – susţine autorul – este mai puţin cunoscută în lume. Alte comunităţi evreieşti din Europa centrală şi răsăriteană (Rusia, Polonia şi chiar Ungaria) au fost mai vocale şi mai vizibile. Încerc să dau culoare acestei pete, dacă nu chiar albe, măcar gri. Mai ales că a fost o comunitate numeroasă şi importantă. În 1939, evreii din România Mare numărau circa 800.000 de suflete, fiind a treia comunitate din Europa şi a patra din lume, după Polonia, Uniunea Sovietică şi SUA. O comunitate cvasi-eterogenă, dar totuşi unitară, cu un aport deosebit la istoria economică, socială şi culturală a României. Cam o treime dintre ei au pierit în Holocaust, ceilalţi au fugit din calea comunismului. Evenimentul fundamental care a marcat diferenţa dintre evreii din România şi cei din Europa a fost neacordarea cetăţeniei evreilor-români odată cu adoptarea Constituţiei «liberale» din 1866. România a ratat sincronizarea cu Europa, un fapt cu consecinţe socio-politico-culturale majore: apariţia antisemitismului economic (pe lîngă cel rasial şi religios); întărirea instituţiilor comunitare proprii; apariţia avant la lettre a mişcării sioniste în spaţiul românesc etc. Evreii din România sunt altfel pentru că (şi în măsura în care) România este altfel.”

Citește mai mult
Lansare carte image

Sebastian Lăzăroiu despre Zilele lui MM la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 martie 2019

Miercuri, 3 aprilie, ora 18:30, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol (Str. Pictor Arthur Verona 13-15, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Zilele lui MM de Sebastian Lăzăroiu, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Oana Moraru
Tudorel Urian
Va modera: George Onofrei

Jane, soția lui Marlon Mont, un fost corector de scenarii de film, a fost diagnosticată cu Alzheimer la doar 45 de ani. Din acest moment, Marlon renunță la slujbă și se dedică aproape în totalitate îngrijirii ei, neștiind ce imensă provocare îl așteaptă. Primește sprijin financiar de la sora acesteia, Miriam, o femeie bogată și mereu suspicioasă, iar Rachel, asistentă, îl ajută în chestiunile mai delicate, dar și la supravegherea bolnavei. Ca să-și mai răscumpere din păcate (și sînt destule, unele mai grave decît altele), Marlon se deghizează și cerșește (la început o dată, apoi de două ori pe săptămînă), iar banii pe care-i strînge îi trimite unei asociații pentru copii orfani. În același timp, vrînd să-și facă viața un pic mai suportabilă, are și o amantă, o femeie mult mai tînără decît el, căsătorită la rîndul ei, cu care se vede în fiecare miercuri. Urmărind toate fețele vieții protagonistului, Zilele lui MM reprezintă o cronică detaliată a deteriorării lui Jane și a modului în care cei doi soți încearcă să facă față situației, fiecare în felul lui.

Citește mai mult
Lansare carte image

Alin Gavreliuc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 martie 2019

Miercuri, 3 aprilie, ora 16.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (Corp A, Bd. Carol I, nr. 11), se va desfășura conferința pe tema „Despre cum știm să fim împreună în România de azi”, însoțită de lansarea volumului Psihologia socială și dinamica personalității, de Alin Gavreliuc, apărut de curînd în colecția „Collegium. Psihologie” a Editurii Polirom, prefațat de Septimiu Chelcea şi Adrian Opre.

Vor vorbi, alături de autor:
Nicu Gavriluță
Ștefan Boncu

Citește mai mult
Lansare carte image

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a trecut în nefiinţă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 martie 2019

Editura Polirom regretă dispariţia criticului şi istoricului de film Tudor Caranfil, una dintre cele mai importante personalităţi din cinematografia românească.

Tudor Caranfil s-a născut în 1931 la Galaţi. A fost critic cinematografic şi istoric de film. Absolvent cu Diplomă de Merit al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti, s-a specializat ulterior în filmologie. Din 1959 a fost criticul cinematografic al cotidianului Informaţia Bucureştiului, unde, între 1960 si 1970, a redactat, săptămînal, pagina de cinema intitulată „Carnet de cinefil”. În 1962 a fondat primul cinematograf de arhivă din Bucureşti, „Seara prietenilor filmului”, pe baza căruia a fost creată, doi ani mai tîrziu, Cinemateca Română. Din 1970 a activat cu precădere în televiziune, unde a realizat, între 1972 şi 1977, un popular magazin saptamînal de cultură cinematografică intitulat „Vîrstele peliculei”, emisiune reanimată din 1990 pînă în 1997. Alte cicluri de emisiuni TV iniţiate: „Istoria unei capodopere”, „Povestea unui gag”, „Dicţionar cinematografic”, „Amfiteatrul artelor”, „Traveling peste timp”, „Telefilmoteca de Aur” ş.a.m.d. Mai multe date despre autor, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul pentru traducere al Tîrgului de Carte de la Leipzig: Eva Ruth Wemme pentru Dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 martie 2019

Joi, 21 martie 2019, în cadrul Tîrgului de Carte de la Leipzig, Evei Ruth Wemme i s-a decernat premiul pentru traducere al tîrgului, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din întreaga lume.

Volumul pentru traducerea căruia Eva Ruth Wemme a fost premiată este romanul Dimineață pierdută, de Gabriela Adameșteanu, una dintre cele mai importante scriitoare române contemporane și una dintre cele mai îndrăgite autoare din portofoliul Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Fontana di Trevi, de Gabriela Adameșteanu, laureat al Premiilor Radio România Cultural

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 martie 2019

Romanul Fontana di Trevi, apărut de curînd în „Seria de autor Gabriela Adameșteanu” a Editurii Polirom, este laureat al Premiilor Radio România Cultural, ediția 2019, la secțiunea Proză. La această a XIX-a ediție a Galei Radio România Cultural au fost acordate opt premii, la secțiunile: proză, poezie, teatru, film, arte vizuale, știință, muzică și educație. Mai mult, în cadrul galei din data de 18 martie 2019, au fost decernate și patru premii speciale. Juriul ediției din acest an a fost format din: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Mihaela Michailov – critic și dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruşti, invitată la Beijing

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 martie 2019

În perioada 24 martie – 25 aprilie 2019, Academia de Literatură „Lu Xun” din Beijing organizează o nouă ediție a International Writing Program, în cadrul căreia vor avea loc o serie de dezbateri literare şi de lecturi publice, în limbile engleză şi chineză, la care vor lua parte scriitori din toată lumea. Printre invitați se află și Doina Ruști, cu unul dintre romanele sale recente, Mâța Vinerii (The Book of Perilous Dishes). Autoarea va mai fi prezentă, în aceeaşi perioadă, în Sichuan, China.

Academia de Literatură „Lu Xun” din Beijing, denumită astfel după fondatorul literaturii chineze, Lu Xun, este cea mai importantă instituție chineză, dedicată schimburilor culturale internaționale şi dublată de un institut de cercetare. Totodată este şi forul cel mai înalt al scriitorilor chinezi. În cadrul acestei instituţii, se organizează workshopuri, dezbateri literare, excursii de interes cultural etc.

Mâța Vinerii a apărut la Editura Polirom în două colecţii „Fiction LTD”, 2017 şi „Top10+”, 2018. 

Citește mai mult
Lansare carte image

Rezultatele Concursului de Debut al Editurii Polirom 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 martie 2019

La Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2019, au participat 310 manuscrise la următoarele secţiuni: PROZĂ – 127 de manuscrise, POEZIE – 183 de manuscrise.

Premiul de Debut la secţiunea POEZIE nu s-a acordat.

Premiul de Debut la secţiunea PROZĂ a revenit volumului de proză scurtă Papa Nicolau și alte povestiri foarte, foarte scurte de Roxana Dumitrache.

ROXANA DUMITRACHE s-a născut la Bucureşti pe 15 aprilie 1987. A absolvit London School of Economics and Political Science și Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA. A coordonat cercetări de teren dedicate dimensiunii de gen în clivajele religioase și modului în care segregarea socială se reflectă în arhitectură urbană din Albania și Kosovo. În cadrul Comisiei Europene a coordonat activitatea de cercetare pentru două dintre viitoarele politici și directive pentru statele membre, punînd accentul pe egalitatea de șanse și nediscriminare. Scrie constant pe teme legate de egalitatea de gen, discriminare, educație și segregarea de gen, violență împotriva femeilor.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila la Chişinău

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 martie 2019

Sîmbătă, 23 martie, ora 14.00, la Librăria „BookStore” (Zity Mall, str. Calea Ieşilor 8, Chişinău, Moldova), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis de Adrian G. Romila, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Maria Pilchin, critic literar
Ludmila Shimanschi, critic literar
Va modera: Aliona Grati, critic literar

În toamna anului 1917, meșterul tîmplar Cristian David sosește în Prisăcani, un sătuc din Munții Neamțului aflat la granița cu Austro-Ungaria, chemat pentru a restaura lemnăria bisericii. Deși România e devastată de război, demonii marelui conflict mondial par să fi ocolit căsuțele din bîrne colorate, care-și gustă tihna, aproape absente de pe vreo hartă oficială. Dar suferințele și iminența morții vor răscoli pe neașteptate și micul paradis montan, iar enigmaticul străin, Cristian David, va juca un rol important în mijlocul întîmplărilor dramatice prin care va trece locul unde a fost tocmit să readucă frumusețea. Satul atins violent de reverberațiile Primului Război Mondial și – prin ricoșeu – ale proaspetei revoluții bolșevice reproduce, în mic, încercările teribile prin care trece Europa la început de secol XX. Prins în rama altor două evenimente tragice, unul real, celălalt imaginar, romanul ascunde un labirint narativ în care timpurile și oamenii se intersectează surprinzător și reproiectează analogic istoria. Apocalipsis e o Evanghelie eretică alcătuită din vagi surse orale – o uriașă parabolă despre rău, despre sacrificiul inevitabil și despre jocurile stranii ale omnipotenței divine. Catastrofele fac parte din ființa lumii și se succedă în varii forme, îngăduite de sus, de Marele Ochi, care își folosește astfel tainica-i pedagogie. Cu ea se vor confrunta și locuitorii pașnici ai Prisăcaniului, plătind, ca de fiecare dată, prețul cuvenit.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Tîrgul de Carte și Muzică Libris Brașov, ediția a XVI-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 martie 2019

În perioada 21-24 martie 2019, Editura Polirom participă la cea de-a XVI-a ediție a Tîrgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov, cu peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (30%).

Programul nostru complet de evenimente din cadrul târgului, mai jos.

Vineri, 22 martie

  • ora 16.30

Florina Ilis, Cartea numerilor
Lansare de carte & Ședință de autografe
Prezintă, alături de autoare: Adrian Lesenciuc, Laurențiu-Ciprian Tudor
Moderează: Augusta Oniță

Cartea numerilor, de Florina Ilis, un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare şi răzvrătire, despre pocăinţă şi binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiţionîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX şi să sintetizeze o etnoistorie perfect verosimilă. Mai multe detalii aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Diana Bădica la Qreator by IQOS

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 martie 2019

Luni, 18 martie, ora 19.00, la Qreator by IQOS, va avea loc lansarea romanului Părinți, de Diana Bădica, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați: Gianina Corondan și Marius Chivu

Intrarea este liberă, însă exclusiv pentru persoanele de peste 18 ani.
Sponsor eveniment: Liliac. The Wine of Transylvania

Citește mai mult
Lansare carte image

Flavius Ardelean și Ecaterina G., la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 martie 2019

Joi, 21 martie, ora 9.00, la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov (Centrul Documentar al colegiului, Șirul Andrei Șaguna, nr. 1), va avea loc un atelier de lectură & dezbatere, la care sînt invitați Flavius Ardelean și Ecaterina G., autorul și ilustratoarea romanului Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Moderează: prof. Ioana Enescu

Vîrsta recomandată 10+
Ilustraţii de Ecaterina G.

Citește mai mult
Lansare carte image

Adrian Papahagi la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 martie 2019

Miercuri, 20 martie, ora 12.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (Sala „B.P Hasdeu”, Păcurari 4, Iaşi), vor avea loc conferinţa şi lansarea volumului Manuscrisele medievale occidentale din România. Census, recent apărut în colecţia „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom. Volum coordonat de Adrian Papahagi şi publicat în colaborare cu Centrul de Istoria Cărții și a Textelor – CODEX, UBB Cluj.

Vor vorbi:
Eugen Munteanu
Florin Crîşmăreanu
Adrian Papahagi
Va modera:
Rodica Pop

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Cezar Amariei la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 martie 2019

Vineri, 22 martie, ora 18.00, la Librăria Humanitas din Cluj (Strada Universității nr.4), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut de curînd în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Ovidiu Pecican
Doru Pop
Va modera: Daniel Klaus Prindii-Apetrii

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Timişoara: Şi fericirea era obligatorie de Andrei Crăciun

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 martie 2019

Marţi, 19 martie, ora 18.30, la Librăria „La Două Bufniţe” (Piața Unirii 11, Timişoara), va avea loc lansarea volumului Şi fericirea era obligatorie de Andrei Crăciun, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor:
Daniela Raţiu
Robert Şerban
Viorel Marineasa

Continuare a poemului-roman Aleea Zorilor, volumul Și fericirea era obligatorie navighează, în stilul deja consacrat al lui Andrei Crăciun, pe marea memoriei. În carte îi întîlnim pe soții Ceaușescu în caleașca Reginei Angliei, cu consecințe neprevăzute, sînt prezenți întunecații ani ’80, apar securiștii și primii îmbogățiți ai tranziției, dar și alte personaje extraordinare, precum țiganul înțelept și orb care are puterea să vadă viitorul sau tînăra dintr-o familie de mafioți din sudul Italiei. Povestitorul este un ziarist care colindă pămîntul în căutarea adevărului din spatele unei vechi balade maghiare ce avea forța să-i aducă pe oameni în pragul suicidului. Călător care umblă prin porturi și pe străzi lăturalnice, el caută neîncetat subiecte de reportaj în locuri aflate la marginile lumii, chinuit fiind de o îngrozitoare melancolie după paradisul pierdut de pe Aleea Zorilor, strada copilăriei. Și fericirea era obligatorie este o carte despre promisiunile începuturilor, despre comunism și postcomunism, ziare și inimi zdrobite, dragoste și moarte.

Citește mai mult
Lansare carte image

Flavius Ardelean la Muzeul Național al Literaturii Române, București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 martie 2019

Sîmbătă, 16 martie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8) copiii sunt așteptați la un atelier cu povești despre monștri, aventuri și mistere, pornind de la ultimul roman al lui Flavius Ardelean, Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Vîrsta recomandată 10+
Va modera Vasile Ernu
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citește mai mult
Lansare carte image

Atelier de scriere creativă cu Dan Lungu la Universitatea Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 martie 2019

Miercuri, 13 martie, ora 18.00, în Sala „James Joyce” a Facultății de Limbi Străine (Universitatea din București, str. Pitar Moș, nr 7-13), Dan Lungu este invitatul unui atelier de scriere creativă derulat în cadrul Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC, coordonat de profesor Lidia Vianu).

Atelierul are loc în cadrul unui curs de creative writing susţinut de Doina Ruşti şi are ca subiect romanul Pâlpâiri, de Dan Lungu, recent apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom. Workshop-ul încearcă să răspundă la întrebările oricărui viitor prozator: cum se naște un personaj literar, care sînt registrele epice, ce se întîmplă cu eroul în finalul unui roman ş.a.m.d.

Un roman amuzant şi surprinzător. O privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan.

Un ins excentric şi misterios, aflat în concediu de recuperare sau explorare a identităţii, ajunge la capătul lumii, pe care nu-l cunoaşte decît din jocurile pe calculator. Mai precis, merge într-un sat, unde caută o metodă şi un obiect de cercetare absolut personale, cu ajutorul cărora să-şi redefinească viaţa. Realitatea complică însă imprevizibil şi sistematic lucrurile, de unde o serie întreagă de aventuri, la sfîrşitul cărora casele din chirpici şi rachiul de colivă ajung să aibă farmecul lor.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Crăciun despre Şi fericirea era obligatorie la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 martie 2019

Sîmbătă, 9 martie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Şi fericirea era obligatorie de Andrei Crăciun, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor:
Corina Şuteu
Iulian Tănase
Va modera: Horia Ghibuţiu

Continuare a poemului-roman Aleea Zorilor, volumul Și fericirea era obligatorie navighează, în stilul deja consacrat al lui Andrei Crăciun, pe marea memoriei. În carte îi întîlnim pe soții Ceaușescu în caleașca Reginei Angliei, cu consecințe neprevăzute, sînt prezenți întunecații ani ’80, apar securiștii și primii îmbogățiți ai tranziției, dar și alte personaje extraordinare, precum țiganul înțelept și orb care are puterea să vadă viitorul sau tînăra dintr-o familie de mafioți din sudul Italiei. Povestitorul este un ziarist care colindă pămîntul în căutarea adevărului din spatele unei vechi balade maghiare ce avea forța să-i aducă pe oameni în pragul suicidului. Călător care umblă prin porturi și pe străzi lăturalnice, el caută neîncetat subiecte de reportaj în locuri aflate la marginile lumii, chinuit fiind de o îngrozitoare melancolie după paradisul pierdut de pe Aleea Zorilor, strada copilăriei. Și fericirea era obligatorie este o carte despre promisiunile începuturilor, despre comunism și postcomunism, ziare și inimi zdrobite, dragoste și moarte.

Citește mai mult
Lansare carte image

Alina Nelega despre ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat la Târgu-Mureş

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 martie 2019

Sâmbătă, 9 martie, ora 17.00, la Teatru G (Cetatea Târgu-Mureş, Bastionul Măcelarilor), va avea loc lansarea volumului ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, de Alina Nelega, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Dana Ardelean
Mària Albert
Andrei Vornicu
Va modera: Oana Cristea Grigorescu

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„După ce, timp de decenii, s-a implicat în viața teatrală din România, impunîndu-se ca una dintre figurile de prim-plan ale domeniului, Alina Nelega revine la literatură cu un roman copleșitor. Contrar titlului (foarte subtil, de altfel), aici se derulează multe întîmplări care, adesea, te țin cu sufletul la gură, fiind menite să pună în evidență biografia accidentată a unei fete și, mai apoi, a unei tinere din Ardeal în întunecații ani ’80, aflată așadar într-o dictatură care invadează, fără scăpare, măruntele vieți și într-o societate patriarhală, în care aspirației feminine i se opune, întîi de toate, familia proprie, care trăiește încă în preistorie. Tocmai de aceea, feminitatea (în ipostaze diverse și sub aspecte variate, de la avînt la mutilare, cu dragostea, maternitatea și sexualitatea incluse) este tema dominantă a cărții. Desigur, mai există cîteva teme la fel de incitante, pe care cititorul le va descoperi în acest roman puternic și necruțător, pe care îl recomand cu căldură și cu încredere.” (Sanda Cordoș)

Citește mai mult
Lansare carte image

Dan Lungu despre romanul Pâlpâiri la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 februarie 2019

Joi, 7 martie, începînd cu ora 17.00, la Casa Cărții (Sala de evenimente „Mihai Eminescu”, et. 2, Bdul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 57, Iași), în cadrul Programului AICI „Autori Iubiți și Cărțile lor la Iași”, Dan Lungu va intra în dialog cu elevii Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, pornind de la noul său roman, Pâlpâiri, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Prezintă: prof. Mariana Jitari

Un ins excentric şi misterios, aflat în concediu de recuperare sau explorare a identităţii, ajunge la capătul lumii, pe care nu-l cunoaşte decît din jocurile pe calculator. Mai precis, merge într-un sat, unde caută o metodă şi un obiect de cercetare absolut personale, cu ajutorul cărora să-şi redefinească viaţa. Realitatea complică însă imprevizibil şi sistematic lucrurile, de unde o serie întreagă de aventuri, la sfîrşitul cărora casele din chirpici şi rachiul de colivă ajung să aibă farmecul lor.

Un roman amuzant şi surprinzător. O privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan.

Citește mai mult
Lansare carte image

Matei Vișniec, întîlnire cu cititorii la Oradea

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Sîmbătă, 2 martie, ora 16.00, la Librăria Humanitas Oradea (Str. Republicii, nr. 11), Matei Vișniec își va întîlni cititorii în cadrul unui eveniment dedicat volumului Ultimele zile ale Occidentului, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Întîlnirea cu cititorii se va încheia cu o sesiune de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Adrian G. Romila şi ALECART la Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Vineri, 1 martie 2019, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” din Iaşi (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, corp A, parter), va avea loc lansarea romanului Apocalipsis de Adrian G. Romila, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va vorbi, alături de autor:
Doris Mironescu
Invitate:
Ioana Tătăruşanu (Colegiul Naţional Iaşi)
Mălina Turtureanu (Colegiul Naţional Iaşi)
Va modera: Nicoleta Munteanu

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte: Despre numele divine. Teologia mistică de Dionisie Areopagitul la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Vineri, 1 martie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Despre numele divine. Teologia mistică (ediţie bilingvă), apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Medievală” a Editurii Polirom, traducere din limba greacă, introducere, note, glosar de termeni și bibliografie de Marilena Vlad.

Invitaţi:
Marilena Vlad
Madeea Axinciuc
Bogdan Tătaru-Cazaban
Va modera
Alexander Baumgarten
Citește mai mult
Lansare carte image

Alina Nelega despre ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 februarie 2019

Joi, 28 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, de Alina Nelega, recent apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Elena Vlădăreanu
Iulia Popovici
Va modera: Carmen Muşat

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

„După ce, timp de decenii, s-a implicat în viața teatrală din România, impunîndu-se ca una dintre figurile de prim-plan ale domeniului, Alina Nelega revine la literatură cu un roman copleșitor. Contrar titlului (foarte subtil, de altfel), aici se derulează multe întîmplări care, adesea, te țin cu sufletul la gură, fiind menite să pună în evidență biografia accidentată a unei fete și, mai apoi, a unei tinere din Ardeal în întunecații ani ’80, aflată așadar într-o dictatură care invadează, fără scăpare, măruntele vieți și într-o societate patriarhală, în care aspirației feminine i se opune, întîi de toate, familia proprie, care trăiește încă în preistorie. Tocmai de aceea, feminitatea (în ipostaze diverse și sub aspecte variate, de la avînt la mutilare, cu dragostea, maternitatea și sexualitatea incluse) este tema dominantă a cărții. Desigur, mai există cîteva teme la fel de incitante, pe care cititorul le va descoperi în acest roman puternic și necruțător, pe care îl recomand cu căldură și cu încredere.” (Sanda Cordoș)

Citește mai mult
Lansare carte image

Update: Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediția 2019

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 februarie 2019

Depunerea de manuscrise pentru Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2019, s-a încheiat în data de 15 februarie 2019. La concurs participă 310 manuscrise, la următoarele secţiuni: PROZĂ – 127 de manuscrise, POEZIE – 183 de manuscrise.

Rezultatul Concursului va fi anunţat în jurul datei de 15 martie. Lucrările declarate cîştigătoare vor fi publicate şi lansate la Tîrgul de carte Bookfest 2019.

Premiul constă în publicarea volumului.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruști, invitată la Universitatea din București, pentru a susține un curs de creative writing

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 februarie 2019

În fiecare seară de miercuri a semestrului al II-lea, începînd cu ora 18.00, în Sala James Joyce din Pitar Moș, Doina Ruști va împărtăși din experiența de scriitoare masteranzilor care se pregătesc să devină traducători de text literar. Ficțiunea epică, spune autoarea Manuscrisului fanariot, se întemeiază pe o poveste bine scrisă, de la flash-ul epic la scenariul de film și la roman.
„Poți să înveți un traseu epic, iar dacă există și talent uneori, pe acest drum aventuros, începe literatura.”

Pe lîngă exerciții de scriere, Doina Ruști intenționează să invite și alți creatori de ficțiune.
Cursul se derulează în cadrul Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC), Universitatea din București, coordonat de Lidia Vianu.

De altfel, în perioada 8-13 aprilie va avea loc un atelier de traducere de text literar, la care sînt invitați scriitori și editori britanici. Unele dintre creațiile masteranzilor vor primi BT-ul, dar și mult doritul atestat de stories creator.

Doina Ruşti, scriitoare de top a literaturii contemporane, unanim apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, multipremiată și tradusă în numeroase limbi, este autoarea a zece romane, dintre care amintim: Fantoma din moară (2008), Manuscrisul fanariot (2015), Lizoanca (2009), Zogru (2006) și Mâța Vinerii (2017).

Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist. Pagină web: http://doinarusti.ro

Citește mai mult
Lansare carte image

Ioana Scoruş despre Freud Museum la Ploieşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 februarie 2019

Vineri, 22 februarie, ora 17.00, la Librăria Humanitas Ploieşti (Piaţa Victoriei nr.3), va avea loc lansarea volumului Freud Museum de Ioana Scoruş, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Va vorbi, alături de autoare:
Simona Antonescu
Va modera: Christian Crăciun

Lansarea va fi urmată de un Q&A și de o sesiune de autografe.

Aflat în pragul vîrstei a treia sau chiar în mijlocul ei, fiecare narator din volumul de povestiri al Ioanei Scoruș face o confesiune, fie autoironic, fie cinic, deseori înflăcărat, dar mereu însoțit de o mult mai tînără femeie, căci nedreptatea îmbătrînirii poate fi amăgită doar alături de o parteneră în floarea vîrstei. Uneori, totul se face țăndări, precum cupa de cleștar a unui împărat al Japoniei, păstrată într-un muzeu londonez și furată pentru a-i oferi iubitei un ceai verde japonez. Alteori, viața continuă chiar și în urma unei tragedii: din disperarea morții soției însărcinate se naște o carte semnată de autor cu un pseudonim feminin. Dar ce te faci cînd pseudonimul prinde viață și afli că femeia respectivă chiar există? Și ce te faci cînd știi totul despre Pound, cînd regizezi un mare spectacol pentru a-ți impresiona iubita, ea însăși scriitoare, dar nu ai reușit să-i înțelegi cartea? Povestire cu povestire, Freud Museum explorează relația de unu la unu, singura capabilă să revitalizeze interesul pentru viață.

Citește mai mult
Lansare carte image

Florina Ilis despre Cartea numerilor la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 februarie 2019

Vineri, 15 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Cartea numerilor de Florina Ilis, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Carmen Muşat
Paul Cernat
Va modera: George Onofrei

Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.

Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.

Citește mai mult
Lansare carte image

Alin Gavreliuc despre volumul Psihologia socială și dinamica personalității la Timișoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 februarie 2019

Joi, 21 februarie 2019, ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, Timișoara (Bd. Vasile Pîrvan, 4A), va avea loc lansarea volumului Psihologia socială și dinamica personalității, apărut de curînd în colecția „Collegium. Psihologie” a Editurii Polirom, prefațat de Septimiu Chelcea şi Adrian Opre.

Vor vorbi, alături de autor:
Coralia Sulea
Irina Macsinga
Adriana Babeți

Eveniment organizat în colaborare cu:
Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, Timișoara
Centrul de Diagnoză Socială
Facultatea de Sociologie și Psihologie, UVT

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Iași: Educația incluzivă. Ghid metodologic, de Alois Gherguț și Luciana Frumos

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 februarie 2019

Vineri, 22 februarie 2019, începînd cu ora 13.30, în Sala de festivități a Colegiului Tehnic „Ion Holban” (Pantelimon Halipa 16, Iași), va avea loc lansarea volumului Educația incluzivă. Ghid metodologic, de Alois Gherguț și Luciana Frumos, apărut de curînd la Editura Polirom.

Lansarea are loc în cadrul „Zilelor învățămîntului special și special integrat ieșean”, ediția a VIII-a, eveniment organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Alături de autori, vor vorbi:
prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, Inspector Școlar General ISJ Iași
prof. dr. Mariana Pop, profesor asociat al UAIC
Ovidiu Damian, președinte al Asociației Naționale de Pedagogie Curativă din România

Citește mai mult
Lansare carte image

Campionatul Poveștilor, cu Flavius Ardelean, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 februarie 2019

Sîmbătă, 9 februarie, ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o nouă ediție a Campionatului Poveștilor, la care este invitat Flavius Ardelean, autorul romanului Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, cu ilustraţii de Ecaterina G., apărut în colecția „Junior” a Editurii Polirom.

Participarea la atelier este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook. Rezervările se fac numai pentru copii, nu și pentru adulții însoțitori.

Vîrsta recomandată 10+
Ilustraţii de Ecaterina G.

Monştri, aventuri, mistere – Bezna este o poveste despre prietenie şi curaj, despre răul deghizat în bine şi despre binele cu chip de rău; o carte despre puterea cuvintelor şi despre magia basmelor.

Cînd Bezna pune stăpînire pe întreg ţinutul, copiii sunt salvaţi şi aduşi la conacul lui Arnim von Veltheim, singurul loc neatins de ceaţa vîscoasă şi periculoasă. Căci copiii nu sînt nişte copii obişnuiţi, ci Povestitori cu har, adunaţi la un loc pentru a alunga Bezna din lume. Seară de seară, ei se adună la îndemnul lui Arnim şi dau naştere Luminii, citind în imensa Bibliotecă din cărţi culese din toate colţurile lumii. Însă cînd Ardei şi căţelul său credincios, Iute, ajung la conac, descoperă că nimic nu e ceea ce pare şi că harul lor de povestitori e un cuţit cu două tăişuri.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dan Lungu despre romanul Pâlpâiri la Clubul de lectură ALECART

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 februarie 2019

Vineri, 15 februarie, începînd cu ora 17.00, la Casa Cărții (Sala de evenimente „Mihai Eminescu”, et. 2, Bdul Ștefan cel Mare și Sfînt nr. 57, Iași), Dan Lungu va intra în dialog cu membrii Clubului de lectură ALECART, pornind de la noul său roman, Pâlpâiri, apărut de curînd la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”.

Prezintă: Amalia Carciuc, Alina Vițel, Dan Ștefan
Moderează: Viviana Gheorghian

Un ins excentric şi misterios, aflat în concediu de recuperare sau explorare a identităţii, ajunge la capătul lumii, pe care nu-l cunoaşte decît din jocurile pe calculator. Mai precis, merge într-un sat, unde caută o metodă şi un obiect de cercetare absolut personale, cu ajutorul cărora să-şi redefinească viaţa. Realitatea complică însă imprevizibil şi sistematic lucrurile, de unde o serie întreagă de aventuri, la sfîrşitul cărora casele din chirpici şi rachiul de colivă ajung să aibă farmecul lor.

Un roman amuzant şi surprinzător. O privire nouă, ludic-epistemologică, asupra satului românesc contemporan.

Citește mai mult
Lansare carte image

Florina Ilis despre Cartea numerilor la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 1 februarie 2019

Marţi, 5 februarie, ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bd. Eroilor nr.15, Cluj-Napoca), va avea loc lansarea volumului Cartea numerilor de Florina Ilis, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:
Adriana Stan
Ion Pop
Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.

Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.

Nonconformistă față de rigorile epicului tradițional, puterea de seducție a Cărții numerilor stă în varietatea personajelor și a întîmplărilor în care oricine poate identifica profiluri, personalități și experiențe din istoria personală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 ianuarie 2019

Joi, 31 ianuarie 2019, ora 17.00, la Librăria „Mihai Eminescu” (Bulevardul Regina Elisabeta 16, București), va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită).

Prezintă, alături de autor: Ovidiu Șimonca. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dezbatere-eveniment: Omul evanghelic. O explorare a comunităţilor protestante româneşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 ianuarie 2019

Luni, 28 ianuarie, ora 16.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, corp A, parter), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Omul evanghelic. O explorare a comunităţilor protestante româneşti, coordonat de Dorin Dobrincu şi Dănuț Mănăstireanu, co-autori Dănuţ Jemna şi Mircea Păduraru, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi:
Ovidiu Buruiană
Dorin Dobrincu
Florea Ioncioaia
Dănuţ Jemna
Dănuţ Mănăstireanu
Eugen Munteanu
Mircea Păduraru
Adrian Şerban

Citește mai mult
Lansare carte image

Lucian Dan Teodorovici își întîlnește cititorii francezi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 ianuarie 2019

Sîmbătă, 19 ianuarie 2019, Lucian Dan Teodorovici își va întîlni cititorii francezi, în cadrul a două evenimente dedicate romanului Matei Brunul, care vor avea loc la Paris, în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Cele două evenimente – constînd în lecturi din volum și dezbateri – vor avea loc la Biblioteca „Germaine Tillion” din Paris, începînd cu ora 14.00, respectiv la Mediateca „Jardin des Arts”, începînd cu ora 17.30, în cadrul programului „Noaptea lecturii”.

Organizate de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Departamentul de Studii Italiene și Românești din cadrul Universității Sorbonne Nouvelle-Paris 3 și cu Secția de Studii Românești a INALCO Paris (Institut National des Langues et Civilisations Orientales), evenimentele fac parte dintr-o serie de lecturi dedicate literaturii române contemporane, cu titlul „Literatură română, lecturi pariziene”. În cadrul aceluiași proiect, în luna decembrie a anului trecut, au mai citit din cărțile lor Florina Ilis și Matei Vișniec, iar în luna februarie a acestui an, printre scriitorii invitați se numără Marta Petreu și Horia Ursu. Detalii, aici.

L’histoire de Bruno Matei, versiunea franceză a romanului semnat de Lucian Dan Teodorovici, a apărut în traducerea lui Laure Hinckel, la editura Gaïa, în anul 2013.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități în Chișinău

Postat de:
Postat pe data de: 21 ianuarie 2019

Joi, 24 ianuarie 2019, ora 12.00, în Sala de festivități a Universității de Stat din Tiraspol (Iablocikin 5, Chișinău), va avea loc lansarea volumului Educația la Centenar. Idei. Instituții. Personalități, coordonat de Laurenţiu Şoitu, Steliana Toma, Ioan Neacșu și Liliana Romaniuc, apărut de curînd la Editura Polirom.

Laurenţiu Şoitu, coordonator și moderator

Vor vorbi:

prof. univ. dr. Eduard Coropceanu, rectorul Universității de Stat din Tiraspol

prof. univ. dr. Botnari Valentina

conf. univ. dr. Valentina Mîslițchi

conf. univ. dr. Galina Chirică, decanul Facultății de Pedagogie

Liliana Romaniuc, coordonatoare

Citește mai mult
Lansare carte image

Cosmin Leucuţa, cîştigătorul premiului Tînărul Prozator al Anului 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 ianuarie 2019

Cosmin Leucuţa este Tînărul Prozator al Anului 2018, premiu acordat în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, pentru romanul Hoodoo, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Înainte să împlinească 18 ani, Sofia află că a rămas însărcinată cu Knopf, un om foarte influent, aflat în plină ascensiune. Sarcina fetei nu are cum să rămînă fără urmări, aşa că Albert este trimis să o ucidă. În scenă intră Paul, un bărbat misterios şi tăcut, care o salvează pe Sofia şi apoi o ia cu el într-o călătorie spre Vest şi spre libertate, încercînd să pună cît mai mulţi kilometri între ei şi necruţătorul Albert. Pe urmele lor porneşte şi Anton, fratele geamăn al fetei, hotărît să-şi recupereze cu orice preţ sora pe care o crede răpită. În paralel, Isabela se luptă cu dragostea ei împărţită în două, cu sentimentele de vinovăţie şi cu alegerea pe care trebuie să o facă în curînd. Dumnezeu îşi face apariţia în carne şi oase. Are buzunarele pline cu secrete, iar agenda lui este cel puţin sinistră. Toţi sînt legaţi prin nenumărate fire invizibile şi, fără să ştie, se îndreaptă cu viteză în aceeaşi direcţie, spre o întîlnire – şi un personaj – care le va schimba vieţile pentru totdeauna.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la București: Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 ianuarie 2019

Miercuri, 30 ianuarie, ora 18.30, în Sala Senatului, Universitatea Româno-Americană, va avea loc lansarea volumului Cartea celor cinci cercuri. Gorin no Sho, de Miyamoto Musashi, apărut de curînd în colecția „Hexagon” a Editurii Polirom.

Vor vorbi:

prof. univ. dr. Mirela Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Cristian Laiber Sensei (Raiden Dojo)

Neculai Amălinei, traducătorul volumului

Va modera: prof. Șerban Georgescu, Centrul de Studii Româno-Japoneze, Universitatea Româno-Americană

Citește mai mult
Lansare carte image

Imaginea evreului în cultura română, de Andrei Oişteanu, tradus în limba italiană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 ianuarie 2019

Volumul Imaginea evreului în cultura română de Andrei Oişteanu, tradus în limba italiană de Francesco Testa şi Horia Cicortaş, a fost publicat de curînd la prestigioasa editură Salomone Belforte, fondată la Livorno în 1805. Titlul în limba italiană al volumului este L´immagine dell'ebreo: Stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell'Europa centro-orientale (Imaginea evreului: Stereotipuri antisemite în cultura română şi în Europa Central-Orientală).

Volumul Imaginea evreului în cultura română a apărut în trei ediţii (2001, 2004 şi Editura Polirom, 2012) şi a fost distins cu Premiul Academiei Române, Marele Premiu al ASPRO, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Premiul Fundaţiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel), Premiul B’nai B’rith Europe (Bruxelles).

Pînă acum, volumul a mai fost tradus în limbile engleză, franceză, germană şi maghiară: Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Other Central-East European Cultures (University of Nebraska Press, 2009; Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române; Premiul B’nai B’rith Europe, Bruxelles); Les Images du Juif: Clichés antisémites dans la culture roumaine (Paris, 2013); Das Bild des Juden in der rumänischen Volkskultur (Konstanz, 2002); Konstruktionen des Judenbildes (Berlin, 2010); A képzeletbeli zsidó a román (és a kelet-közép-európai) kultúrában (2005).

Citește mai mult
/25