Știri și lansări

/25
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la Aiud

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie 2018, începînd cu ora 13.00, în Sala „I.C. Brătianu” a Primăriei Municipiului Aiud, va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită).

Lansarea cărții are loc în cadrul Zilelor culturale „Liviu Rebreanu”, ediția a XXVIII-a, eveniment organizat de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Astra – Despărțămîntul „Ovidiu Hulea” Aiud și Primăria Municipiului Aiud.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Cartea anului 2017 pentru proză: Orașul închis, de Viorica Răduță

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Volumul Orașul închis, de Viorica Răduță, apărut în 2017 la Editura Polirom, în colecția „Fiction LTD”, este cîștigătorul Premiului Cartea anului 2017, acordat de Filiala București Proză a Uniunii Scriitorilor din România.

Viorica Răduţă ne aduce în faţă romanul unui oraş – Rîmnicu Sărat – în care a existat o celebră închisoare comunistă. Cartea debutează cu procesul unui torţionar, Comandantul Vişinoiu, imaginat de Mihăiţă – un bătrîn sărac cu duhul, a cărui adolescenţă s-a petrecut în teribila închisoare. Diagnosticat cu sindrom confuziv de detenţie, personajul retrăieşte fiecare fragment de real ca pe un moment petrecut între zidurile celulei. Istoria se reface din dialogurile lui Mihăiţă cu sine sau cu spiritul deţinutului politic Ion Mihalache, mort în 1963 în acest penitenciar. Cealaltă voce a romanului, Ilinca, este mesagerul istoriei perioadei ceauşiste, cînd, în febra sistematizării, oraşul interbelic se transformă şi îşi pierde culoarea. Prin tehnica fotografierii, laitmotiv al cărţii, se refac detalii ale oraşului – muzeu în aer liber, în care binele şi răul convieţuiesc într-o vinovăţie resimţită tacit de victime, nu de torţionari.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Flavius Ardelean la Brașov: lansarea romanului Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Miercuri, 28 noiembrie, începînd cu ora 18.00, la Librăria Humanitas din Braşov (Piața Sfatului 16), Flavius Ardelean, invitatul CenaKLUbului Tiuk (nr. 112), va citi fragmente din noul său roman, Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, apărut de curînd în colecţia „Junior” a Editurii Polirom.

Invitați speciali: Ecaterina Boricean, ilustratoarea cărții și scriitoarea Anca Zaharia
Moderator: Mihail Vakulovski

Intrare liberă

Vîrsta recomandată 10+

Ilustraţii de Ecaterina G.

Monştri, aventuri, mistere – Bezna este o poveste despre prietenie şi curaj, despre răul deghizat în bine şi despre binele cu chip de rău; o carte despre puterea cuvintelor şi despre magia basmelor.

Cînd Bezna pune stăpînire pe întreg ţinutul, copiii sunt salvaţi şi aduşi la conacul lui Arnim von Veltheim, singurul loc neatins de ceaţa vîscoasă şi periculoasă. Căci copiii nu sînt nişte copii obişnuiţi, ci Povestitori cu har, adunaţi la un loc pentru a alunga Bezna din lume. Seară de seară, ei se adună la îndemnul lui Arnim şi dau naştere Luminii, citind în imensa Bibliotecă din cărţi culese din toate colţurile lumii. Însă cînd Ardei şi căţelul său credincios, Iute, ajung la conac, descoperă că nimic nu e ceea ce pare şi că harul lor de povestitori e un cuţit cu două tăişuri.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cristian Preda despre Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice la Bucureşti

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 noiembrie 2018

Vineri, 23 noiembrie 2018, ora 19.00, la Casa Paleologu (str. Armenească 34), va avea loc lansarea volumului Însemnări din vremuri tulburi şi ţinuturi exotice, de Cristian Preda, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Theodor Paleologu
Cătălin Avramescu

Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

În calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și, mai apoi, deputat european, Cristian Preda a ajuns, pentru întîlniri oficiale sau ca membru al unor echipe de observatori electorali, în țări dintre cele mai exotice. În prima parte a volumului, el relatează experiențele sale din state aflate în plin proces de democratizare, precum Bhutan, Kîrgîzstan, Madagascar, Nepal, Gabon, Coasta de Fildeș, Bolivia, Mauritania sau Guatemala. Autorul descrie procese electorale și aspecte ale vieții politice prea puțin cunoscute europenilor, schițînd portretele unor politicieni specializați în lovituri de stat, schimbări de constituții sau manevre care au aruncat țări întregi în haos. A doua parte reunește două extrase din jurnalul lui Cristian Preda, din 2007 și 2012, cînd au avut loc cele două suspendări ale lui Traian Băsescu, o perioadă de mari frămîntări și incertitudini politice. Împreună, cele două secțiuni ale cărții ne arată – cu exemple concrete – cît de greu se construiește o democrație și, odată obținută, cît de ușor poate fi pusă în pericol.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Cezar Amariei la Galaţi: lansarea romanului Zilele noastre mărunte

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 noiembrie 2018

Joi, 22 noiembrie, ora 18:30, la Librăria Humanitas din Galaţi (Str. Domenească nr 45), va avea loc lansarea romanului Zilele noastre mărunte, de Cezar Amariei, apărut de curînd în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:
Viorel Ilişoi
Membrii Cenaclului „Noduri şi semne”

Va modera: Marius Grama

Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe.

La finele Evului Mediu, în Moldova secolului al XVII-lea, un tînăr dandy, jurnalist londonez, debarcă la Galaţi cu scopul de a pune pe picioare o tipografie pe aceste meleaguri fermecătoare şi îmbelşugate, unde este convins că se va îmbogăţi. Din nefericire, chiar la coborîre, hamalul care îi căra cufărul cu laba teascului de tipărit, corpurile de literă, drugii de plumb şi cositor se prăvăleşte în Dunărea îngheţată. Din acest moment începe o poveste captivantă, care nu va surprinde prin fapte de glorie, ci prin măruntul fapt divers, prin atmosferă şi limbaj, prin obiceiurile, superstiţiile şi peripeţiile personajelor. Refugiindu-se din realitatea cotidiană în istorie şi în fantastic, Cezar Amariei clădeşte o punte spre prezent şi aduce în discuţie probleme rămase nesoluţionate de mai bine de 300 de ani.

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018: Ungaria lui Orbán, de Paul Lendvai

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 noiembrie 2018

Volumul Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, apărut în limba română la Editura Polirom (2017, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu), este cîștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018 /(The European Book Prize/ essay)/ Eseul european al anului 2017.

Inaugurat în anul 2007 la Paris (Le Prix du Livre Européen) de către Asociația Esprit d'Europe (înființată de France Rouqe, Luce Perrot și François-Xavier Priollaud), the European Book Prize – care se acordă titlurilor apărute în categoriile„eseu” și „romane & povestiri” – își propune să promoveze valorile europene și să contribuie la o mai bună înțelegere a Uniunii Europene ca entitate culturală.

Volumele nominalizate la acest premiu trebuie să fi apărut în unul din cele 28 de state membre UE, ca ediție originală sau traducere. Printre cîștigătorii edițiilor anterioare, la categoria eseu, se numără: Raffaele Simone (2017), Erri De Luca (2016), Robert Menasse (2015), Tony Judt (2008).

Ceilalți laureați ai ediției cu numărul 12 a European Book Prize sînt Géraldine Schwarz (pentru romanul Les Amnésiques/ Romanul european al anului 2017) și Paul Philippe Sands (Premiul special al juriului pentru volumul Retour à Lemberg, considerat „Cartea europeană a ultimelor luni”).

Ceremonia de decernare a premiului în valoare de 10.000 de euro va avea loc în data de 5 decembrie 2018, la Parlamentul European, Bruxelles, cu participarea lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.
Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruști reprezintă România la Festivalul de Literatură din Guangzhou și Shenzhen

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 noiembrie 2018

În perioada 18-26 noiembrie, Uniunea Europeană organizează cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Guangzhou și Shenzhen, China, la care vor participa opt țări europene. Printre ţările participante la festival se numără şi România, care va fi reprezentată de Doina Ruști, cu unul dintre romanele sale recente, Mâța Vinerii (The Book of Perilous Dishes).

Festivalul este patronat de The Bookworm, un cunoscut club de carte și lanț de librării din Beijing, și de mcGroup Berlin, fiind sponsorizat de Uniunea Europeană. Evenimentele se desfășoară în sudul Chinei (Guangzhou și Shenzhen) și au în centru întîlniri cu publicul chinez, cu editori și cu scriitori din China.

Mai multe detalii despre festival, aici

„Într-o scrisoare veche, am citit că un cancelar al consulatului francez din București ar fi fost vîndut la galere. Încercînd să-i dau de urmă, am constatat că bărbatul a dispărut inexplicabil din București într-o zi luminoasă de toamnă. Iar această dispariție se leagă de povestea unui bucătar fabulos.   De aici începe romanul meu, Mâța Vinerii.” (Doina Ruști)

Mâța Vinerii a apărut la Editura Polirom în două colecţii: „Fiction LTD”, 2017 şi „Top10+”, 2018.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferință și lansare de carte la Cluj: Daniel Dăianu, Băncile centrale, criza și postcriza

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 noiembrie 2018

Vineri, 9 noiembrie, la ora 9.00, în Amfiteatrul Facultății de Business a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel Dăianu va susține o conferință pornind de la volumul Băncile centrale, criza şi postcriza. România şi Uniunea Europeană încotro?, apărut de curînd la Editura Polirom, disponibil și în ediție digitală.

Va modera: conf. dr. Ioan Alin Nistor, decanul Facultății de Business

În aceeași zi, începînd cu ora 11.00, în sala 118 a Facultății de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor, din cadrul aceleiași universități, autorul va susține o altă conferință, pe marginea aceluiași volum, conferință care va fi urmată și de lansarea cărții.

Evenimentul va avea loc în cadrul Cluj Economics and Business Seminar Series.

Despre carte și autor vor vorbi:
Conf. univ. dr. Valentin Naumescu
Conf. univ. dr. Răzvan Mustață

Organizator CEBSS: Conf. univ. dr. Cristian Marius Litan

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre volumul Moștenitorii Securității la Alba Iulia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 noiembrie 2018

Joi, 15 noiembrie 2018, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va avea loc lansarea volumului Moștenitorii Securității, de Marius Oprea, apărut de curînd la Editura Polirom (ediția a II-a revăzută și adăugită). Evenimentul va avea loc în Sala Senatului, începînd cu ora 11.00, iar despre volum, alături de autor, va vorbi conf. univ. dr. Valer Moga. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe.

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze şi chiar să-i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într-o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.
Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Firesc de Petru Cimpoeşu, adaptat cinematografic

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 6 noiembrie 2018
Cartea

Vineri, 23 noiembrie 2018, va intra în cinematografele din România filmul „Un om la locul lui”/„A Decent Man”, o adaptare a romanului Firesc de Petru Cimpoeşu, publicat în 2010 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Un om la locul lui”/„A Decent Man, din distribuția căruia fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădalina Constantin și Adrian Titieni, a participat în 2017 la a 65-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film din San Sebastian, Spania. Scenariul și regia sînt semnate de Hadrian Marcu. Imaginea îi aparține lui Adrian Silișteanu. Montaj - Alexandru Radu, sunet - Sebastian Zsemlye, scenografie - Bogdan Ionescu, costume - Alexandra Alma Ungureanu, casting - Florentina Bratfanof, producător executiv - Titi Rădoaie, coproducător - Adela Vrînceanu Celebidachi, producători - Anamaria Antoci, Adrian Silișteanu.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Do Not Cross, de Dora Pavel, tradus în limba spaniolă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

Romanul Do Not Cross de Dora Pavel, tradus în limba spaniolă de Doina Făgădaru – cu titlul No pasar (Do Not Cross) –, a fost publicat de curînd la Editura Dos Bigotes din Madrid, Spania.

Apărut în 2013 în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, Do Not Cross a fost nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, ediția 2014, şi a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, pentru anul 2013.

De aceeași autoare, în limba spaniolă a mai apărut romanul Agata murind (2003; ediţia a II-a, Polirom, 2004; ediţia a III-a revăzută, în colecţia „Top 10+”, Polirom, 2014), la Editura Crealite din Madrid.

O pădure în proximitatea unui orăşel de munte. În pădure, un răpitor şi un ostatic. Răpitorul, un psihopat înarmat, evadat din sanatoriu. Ostaticul, un tînăr gay, recepţioner pentru moment la un hotel obscur. Să ne aşteptăm la un caz clasic de sindrom Stockholm? O situaţie-limită, care îi oferă junelui protagonist răgazul unor rememorări şi al unor deliberări interioare. O fugă din prezent care, în loc să-i tempereze, îi reaprinde dorinţa trupească pentru bărbatul căruia îi poartă de cîţiva ani o iubire obsesivă, răvăşitoare. Scris la persoana întîi, sub forma unei confesiuni brutale, atît de proprie autoarei, Do Not Cross este un roman psy tulburător, vorbind dezinvolt despre sexualitate şi alegerile misterioase ale trupului, despre dreptul de a fi diferit, într-o lume care îţi „survolează“ intimitatea clipă de clipă, o lume viciată în egală măsură de prohibiţii morale şi de setea de senzaţional.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Şapte zile, plus una. Mircea Mihăieş în dialog cu Ilie Stepan” la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

Miercuri, 14 noiembrie, ora 18.00, la Librăria La Două Bufnițe (Piața Unirii nr. 11, Timișoara), va avea loc lansarea volumului Şapte zile, plus una. Mircea Mihăieş în dialog cu Ilie Stepan în curs de apariţie în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

Vor vorbi:
Mircea Mihăieş
Ilie Stepan
Marian Odangiu

Volumul a apărut cu sprijinul SAI Erste Asset Management S.A.

„Se poate trăi fără compromis, fără să te înjoseşti? Se poate, aşa cum s-a putut şi în comunism. Nu toţi au făcut compromisuri. Unii au făcut compromisuri şi au dus-o mai bine. Au avut avantaje. Se fac şi azi compromisuri jenante, dizgraţioase. Cum se poate face artă fără compromis? Simplu: făcînd arta în care crezi. Şi strîngînd din dinţi pentru că nu ai banii pe care-i are X sau Y. Sigur că aş fi tentat să-i spun unui tînăr artist de azi să meargă înainte şi să rupă norii. Dacă se poate, asta trebuie să facă. Dar fără niciun compromis. I-aş sfătui pe tineri să aibă verticalitate şi să încerce să discute, dimineaţa, cu ei înşişi. În intimitatea dimineţii. Dacă atunci cînd te uiţi în oglindă poţi să te priveşti înseamnă că e bine. Trebuie să ştii să renunţi şi să urmezi drumul pe care ţi-l propui. Drumul cel mai sănătos este cel în care faci ceea ce ştii, atît cît ştii să faci. Acesta ar fi idealul. Urmează-ţi drumul.” (Ilie Stepan)

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi la București, Cluj, Iași și Paris

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 noiembrie 2018

În perioada 11-17 noiembrie 2018, Bogdan Suceavă va susține un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în format digital.

Astfel, autorul își va întîlni cititorii din București, Cluj, Iași și Paris, conform programului de evenimente de mai jos.

Bogdan Suceavă despre Avalon. Secretele emigranților fericiți
 

BUCUREȘTI

  • Duminică, 11 noiembrie, ora 17.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Elisabeta nr. 38)

Invitați: Ioana Rădulescu, Bianca Rusu, Mădălina Șerban (eleve ale Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din București), Florin Iaru

  • Sîmbătă, 17 noiembrie, ora 16.00, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2018

Lansare de carte & ședință de autografe
Va vorbi, alături de autor: Paul Cernat
Va modera: Adrian Botez

Citește mai mult
Lansare carte image

Vasile Ernu este invitatul Societăţii Memorial din Rusia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 noiembrie 2018

În perioada 2-9 noiembrie 2018, Vasile Ernu va susţine o serie de prelegeri la Moscova și Krasnoiarsk, la invitația Societății Internaţionale Memorial, una dintre cele mai vechi şi mai importante organizaţii din Rusia care luptă pentru drepturile omului.
Conferințele vor fi susținute în cadrul programului „Dincolo de bariere – Europa fără bariere”, program susţinut de Reprezentanţa Diplomatică a Uniunii Europene din Rusia şi Goethe Institut.
Prelegerea susținută în orașul siberian Krasnoiarsk va avea loc în cadrul Krasnoyarsk Book Culture Fair și va fi urmată de prezentarea unor fragmente în limba rusă din volumul Sectanţii, carte în curs de apariţie la prestigioasa editură AdMarginem.

Temele prelegerilor şi discuţiilor vor fi: memorie, grupuri marginale, forme de luptă şi rezistenţă ale grupurilor marginale în sistemele autoritare.

În cadrul programului „Dincolo de bariere” au mai fost invitaţi: Adam Michnik (Polonia, Gazeta Wyborcza), Magyar Bálint (sociolog şi politolog din Ungaria), Vesna Teršelič (activistă croată, directoarea centrului „Documenta”), Nikola Marković (politilog din Croaţia).

Citește mai mult
Lansare carte image

Maşa şi Extraterestrul de Nichita Danilov tradus în limba rusă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 1 noiembrie 2018

Romanul Maşa şi Extraterestrul de Nichita Danilov, tradus în limba rusă de Miroslava Metleavoi (cu titlul Машa и инопланетянин), a fost publicat de curînd la Editura Vest-Consulting din Moscova.

La Editura Polirom, Maşa şi Extraterestrul a apărut în 2005 în prestigioasa colecţie „Fiction LTD”.

Demonicul, raţionalul şi iraţionalul, fantasticul şi derizoriul îşi dau mîna în romanul lui Nichita Danilov, pentru a reconstrui un univers în aparenţă extrem de logic, unde orice adevăr devine posibil. Ca, de altfel, şi reversul său. Extraterestrul, coborît din lumea esenţelor sau a „alcoolurilor pure”, cum spune el, în realitatea brută, bîntuită încă de fantasmele totalitarismului, apare în ochii Maşei ca un fel de umbra a lui Anticrist, dacă nu chiar ca Anticristul însuşi. Babulea Tatina, Ippolit Subotin, ca un fel de duhuri sau zei nebuni ai locului, Gligori, batrîna Bertha, Fevronia şi Nicanor, precum şi cîteva animale fabuloase precum Evlampia, „ghiesa”, Increatul şi cei doisprezece şobolănaşi ai săi îmbrăcaţi în haine de apostoli constituie o parte din galeria personajelor care umplu cu umor, ironie şi absurd acest roman care se citeşte pe nerăsuflate.

Citește mai mult
Lansare carte image

Ioan T. Morar despre Sărbătoarea Corturilor la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 1 noiembrie 2018

Luni, 12 noiembrie, ora 18.00, la Librăria La Două Bufniţe din Timişoara (Piaţa Unirii nr. 11), va avea loc lansarea romanului Sărbătoarea Corturilor, de Ioan T. Morar, apărut într-o nouă ediţie în colecţia „Top 10+” a Editurii Polirom. Romanul a fost distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2016.

Va vorbi, alături de autor:
Mircea Mihăieş

 

În România anilor 1980, membrii unui grup coral specializat în cîntări bisericeşti caută să scape din robia unor confesiuni care nu-i mulţumesc, în încercarea de a descoperi adevărata credinţă. Aparţinînd iniţial cultului baptist, trec la penticostali, apoi la adventişti, iar în cele din urmă se circumcid şi se convertesc la iudaism. Astfel ajung să emigreze în Israel, unde fiecare se descurcă cum poate. Însă Jac, Corneliu şi Beni, cei trei conducători şi ultimii reprezentanţi ai grupului, nu îşi găsesc nici aici liniştea sufletească: Beni ajunge să îmbrăţişeze doctrina mesianică, devenind rabin, în vreme ce Jac şi Corneliu se întorc după 1990 în România, unde pun bazele unui cult iudeo-creştin, „Sărbătoarea Corturilor”, convinşi fiind, după ani de peregrinări, de un singur lucru: „Nu contează dacă rătăcim sau nu. Dumnezeu ne va găsi oriunde Îl căutăm”.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Forţa civică a femeilor” de Andreea Paul (coord.)

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 octombrie 2018

Miercuri, 31 octombrie, ora 17.30, la Librăria „Şt. O. Iosif” din Braşov (str. Mureşenilor nr. 14), va avea loc lansarea volumului Forţa civică a femeilor, de Andreea Paul (coord.).

Vor vorbi, alături de coordonatoarea volumului:

Dana Lupşa

Ditta Depner

Dana Anghelescu

Va modera: Augusta Oniţă

Forţa civică a femeilor a apărut  de curînd în colecţia „Ego-Grafii” a Editurii Polirom.

În această a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare. Volumul își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau aceleași noțiuni de curaj, pasiune, generozitate, iubire, putere.

Citește mai mult
Lansare carte image

Celelalte poveşti de dragoste de Lucian Dan Teodorovici în poloneză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 octombrie 2018

Volumul de proză scurtă Celelalte poveşti de dragoste, tradus în limba poloneză de Radoslawa Janowska-Lascar, a fost publicat de curînd la Editura Amaltea din Wrocław.

Titlul în limba poloneză al volumului este Inne historie miłosne.

La Editura Polirom, Celelalte poveşti de dragoste a apărut în două colecţii prestigioase „Ego.Proză” şi „Top 10+” (2009, respectiv 2013). Pînă acum, romanul a mai fost tradus în limbile italiană, franceză, germană, bulgară şi macedoneană.

Cărţile lui Lucian Dan Teodorovici sînt traduse ori în curs de traducere în S.U.A ., Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Macedonia sau Ucraina.

Unsprezece poveşti în care dragostea e privită din unghiuri surprinzătoare şi, în acelaşi timp, unsprezece secvenţe ale unui roman construit pe o unică poveste, a unei iubiri ce nu-şi găseşte ritmul. Lipsa comunicării, trădarea, gelozia, angoasele şi aşteptările, toate aceste stări, puse sub semnul superficialităţii lumii contemporane, poartă personajele prin întîmplări şi evenimente stranii, care îşi cîştigă miza doar prin raportarea la întreaga lor istorie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Gaudeamus 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 noiembrie 2018
Joi 15 noiembrie

Editura Polirom va participa în perioada 14-18 noiembrie 2018 la cea de-a XXV-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte „Gaudeamus” – Carte de învăţătură cu aproximativ 1500 de titluri, toate aflate la reducere (10-20%).

Evenimentele dedicate celor mai recente apariţii Polirom – în colecţiile „Seria de autor Gabriela Adameşteanu”, „Seria de autor Andrei Oişteanu”, „Fiction LTD”, „Ego.Proză”, „Biblioteca Memoria”, „Biblioteca Polirom”, „Junior”, „Seria de autor Gheorghe Crăciun”, „Ego-grafii” – vor prilejui la această nouă ediţie Gaudeamus întîlniri cu:

Gabriela Adameşteanu, Mihaela Albulescu, Radu F. Alexandru, Adrian Alui Gheorghe, Cezar Amariei, Mircea Anghelescu, Daniel Apostol, Flavius Ardelean, Şerban Axinte, Lavinia Bălulescu, T.O. Bobe, Mihai Buzea, Paul Cernat, Marius Chivu, Adrian Cioroianu, Cosmin Ciotloş, Marius Constantinescu, Andrei Cornea, Dan Cristea, Dan Croitoru, Mircea Daneliuc, Daniel Dăianu, Alexandru Ecovoiu, Ecaterina G., Tudor Ganea, Viorel Ilişoi, Ion Bogdan Lefter, Nicoleta Lefter, Dan Lungu, Ciprian Măceşaru, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici, Andrei Mocearov, Carmen Muşat, Ovidiu Nahoi, Dragoş Neacşu, Andrei Oişteanu, Alexandra Olivotto, Horia-Roman Patapievici, Cristian Pantazi, Radu Părpăuţă, Ovidiu Pecican, Dana Pîrvan, Ion Pop, Simina Popa, Adriana Popescu, Cristian Preda, Cristina Ioana Radu, Magda Răduţă, Simona Sora, Vasile Spiridon, Ioan Stanomir, Ilie Stepan, Bogdan Suceavă, Ovidiu Şimonca, Cristian Teodorescu, Tudorel Urian, Titus Vijeu, Daniela Zeca.

Mai jos, găsiţi programul nostru de evenimente.

*Cu excepţia celor pentru care se precizează alt loc, evenimentele se vor desfăşura la standul Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 octombrie 2018

Marţi, 23 octombrie, ora 17.00, la Librăria „Şt.O.Iosif” din Braşov (Strada Mureșenilor 14), va avea loc lansarea romanului Efectul fluturelui, de Doina Jela.

Efectul fluturelui a apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi este o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns de cunoscut: Echipele Regale studențești, unul dintre epifenomenele Școlii Sociologice de la București, din deceniul patru al secolului trecut. Așa cum, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti şi discipolii săi, incomplet cunoscut rămîne întreg interbelicul românesc.

Vor vorbi, alături de autoare:

Felicia Popa

Adrian Lesenciuc

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruști invitată la Budapesta de Uniunea Scriitorilor Maghiari

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 octombrie 2018

Romanul Mâța Vinerii de Doina Ruști a apărut recent la Editura Orpheusz (Budapesta), în traducerea lui Szenkovics Enikő. Titlul în limba maghiară al romanului este Ártó receptek könyve (Cartea bucatelor rele).

La invitația Uniunii Scriitorilor Maghiari, Doina Ruști se întîlnește cu cititorii săi din Budapesta, în data de 24 octombrie, ora 17.00, la Magyar Napló Könyvesbolt (Budapest, VIII. kerület, Józsefkrt. 70).

Vor vorbi despre roman:

Erős Kinga

Király Farkas

Szenkovics Enikő, traducătoarea romanului

Citește actrița Kubik Anna

Citește mai mult
Lansare carte image

FEM de Magda Cârneci în limba franceză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 octombrie 2018

Romanul FEM, tradus în limba franceză de Florica Ciodaru Courriol, a fost publicat de curînd la Editura Non Lieu din Paris.

La Editura Polirom, FEM a apărut în 2014 în colecţia Top 10+ şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Augustin Frăţilă, Premiile Radio România Cultural şi Premiile revistei Observator cultural.

În străinatate au apărut volumele Psaume (Les Ecrits des forges, 1997); Art et pouvoir en Roumanie 1945-1989 (2007); Trois saisons poétiques (Phi, 2008) şi Chaosmos în olandeză (2004), engleză (2006) și franceză (2013).

Intr-o lungă scrisoare adresată bărbatului care e pe cale să o părăsească, o femeie face o incursiune nonconformistă prin meandrele sale fiziologice şi psihologice, din copilărie pînă la vîrsta adultă. Ea îşi propune să-i povestească fostului iubit, asemenea unei Șeherazade, istorii „care să-l ţină treaz toată noaptea”, presărîndu-le cu micile întîmplări de zi cu zi din viaţa lor împreună şi cu cele mai intime trăiri legate de creşterea ei întru feminitate. Iar toate stările, imaginile fantastice şi viziunile stranii din poveştile ei nu au alt scop decît să-l deschidă pe el către o sensibilitate şi o înţelegere pe care nu le-a avut niciodată.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 octombrie 2018

Vineri, 19 octombrie, ora 10.30, la Hotel Continental Forum din Oradea (Aleea Ştrandului nr.1), va avea loc lansarea romanului Efectul fluturelui, de Doina Jela.

Efectul fluturelui a apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi este o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns de cunoscut: Echipele Regale studențești, unul dintre epifenomenele Școlii Sociologice de la București, din deceniul patru al secolului trecut. Așa cum, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti şi discipolii săi, incomplet cunoscut rămîne întreg interbelicul românesc.

Vor vorbi, alături de autoare:

Florin Ardelean

Maria Hulber

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Fabula existenţială” de Ştefan Afloroaei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, începînd cu ora 10:30, la Universitatea „George Bacovia” din Bacău (Str. Pictor Theodor Aman 96), va avea loc lansarea volumului Fabula existenţială de Ştefan Afloroaei, apărut de curînd în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

Evenimentul se va desfăşura sub egida Simpozionului Naţional de Estetică, ediţia a XXIII-a, organizat de Centrul de Cultură „George Apostu”. Mai multe detalii, aici.

Vor vorbi, alături de autor:

Prof. univ. dr. Petru Bejan

Prof. univ. dr. George Bondor

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Rămas-bun” de Radu Părpăuţă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, de la ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, corp A, parter), va avea loc lansarea volumului Rămas-bun de Radu Părpăuţă, apărut în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi, alături de autor:

Doris Mironescu

Bogdan Creţu

Moderatoare: Mihaela Răileanu

Sesiune de autografe şi exemplare cadou pentru studenţi.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Marius Oprea despre Moștenitorii Securității la Bookfest Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 octombrie 2018

Editura Polirom participă la cea de-a IV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest Brașov – care se va desfășura în perioada 18-21 octombrie 2018, în Aula Universității Transilvania – cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (30%).

Cu acest prilej, istoricul Marius Oprea le va vorbi brașovenilor despre volumul Moștenitorii Securității (Polirom, 2018, ediția a II-a revăzută și adăugită), alături de Caius Dobrescu și Adrian Lăcătuș. Evenimentul va avea loc sîmbătă, 20 octombrie, ora 12.00, în Aula Universității Transilvania din Brașov.

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să‑i bată, să‑i aresteze şi chiar să‑i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să‑i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într‑o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.

„Eroii cărţii nu sînt doar securiştii pe care am avut nefericirea să-i cunosc direct, ci şi activiştii fostului partid comunist, ofiţerii fostului DSS şi informatorii lor, toţi cei care reprezintă atăzi nu numai «securitatea mea», ci «a noastră, a tuturor». Ei, moştenitorii sistemului comunist şi ai poliţiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut întunecat şi ai acestui prezent confuz, sînt personajele acestei cărţi.” (Marius Oprea) 

Citește mai mult
Lansare carte image

Daniel Dăianu despre volumul Băncile centrale, criza și postcriza la Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, la ora 10.00, în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va avea loc lansarea volumului Băncile centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?, de Daniel Dăianu, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:

Prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa

Conf. univ. dr. Alin Andrieș

„Daniel Dăianu ne oferă o nouă carte scrisă într-un stil atrăgător şi eliberat de statistici greoaie. Preocupat de viitorul României şi al Uniunii Europene, de condiţiile aderării la zona euro, el subliniază necesitatea ca România să învingă piedici şi inerţii interne pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice în mod durabil şi pentru o dezvoltare robustă şi competitivă. Autorul reliefează apele învolburate ale Uniunii Economice şi Monetare Europene, nevoia de reforme, dar şi pericolul ca proiectul european să fie prins în capcanele unor dispute şi curente eurosceptice, centrifuge. În opinia lui Daniel Dăianu, băncile centrale, alături de alte instituţii responsabile, pot şi trebuie să joace un rol activ în stingerea cauzelor care nasc asemenea curente şi acţiuni ameninţătoare.” (Academician Aurel Iancu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Cătălin Pavel despre Chihlimbar la Alba Iulia, Cluj și Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 octombrie 2018

Vineri, 12 octombrie, la ora 17.30, la Librăria Humanitas Alba Iulia (Bulevardul 1 Decembrie 1918), Cătălin Pavel va citi fragmente din cel mai recent roman al său, Chihlimbar, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Invitată, alături de autor: Diana Câmpan

Luni, 15 octombrie, la ora 18.00, la Book Corner Librarium Cluj (Bdul Eroilor nr. 15), autorul își va întîlni cititorii clujeni, alături de Ruxandra Cesereanu.

Miercuri, 17 octombrie, începînd cu ora 17.30, Cătălin Pavel este invitatul Clubului de lectură „Alecart”, la Cafeneaua Meru (Casa Conachi, Bdul Carol I nr.3).

Vor vorbi alături de autor: Amalia Carciuc, Alina Vițel

Invitat special: Bogdan Crețu

Va modera: Nicoleta Munteanu

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Gabriela Adameșteanu: lansarea romanului Fontana di Trevi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Luni, 15 octombrie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc lansarea romanului Fontana di Trevi, apărut de curînd în Seria de autor Gabriela Adameșteanu, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale Polirom.

Vor vorbi alături de autoare: Bianca Burța-Cernat, Cezar Paul-Bădescu

Va modera: Mirela Nagâț

„Fontana di Trevi reconfirmă că Gabriela Adameşteanu este unul dintre marii scriitori ai României de azi. Romanul o are în prim-plan pe Letiţia Branea (cea mai longevivă eroină a acestui univers artistic şi protagonista, astfel, a unei trilogii), aflată, acum, în imediata actualitate şi sosită la Bucureşti din Occidentul în care trăieşte (cu alte cuvinte, avînd statut de migrantă). La fel ca mai toate cărţile anterioare ale scriitoarei (faţă de care, însă, are evidentă autonomie, putînd fi citită atît ca piesă de sine stătătoare, cît şi ca o sinteză subtilă şi durabilă), şi aceasta lucrează cu tema feminităţii, iar, prin intermediul ei, angajează un torent de istorie românească recentă. Accentul se mută aici de pe neiubirea istovitoare resimţită de femeie (care, în lipsa sentimentului, se consideră abandonată, menită unei vieţi pustii) la neiubirea şi părăsirea de patrie, de la – în termenii Letiţiei – mal aimée la mal du pays. Cu un trecut atît de greu şi de neclar, cu un prezent atît de confuz şi de convulsiv, mai are România un viitor? Iată întrebarea teribilă pe care, prin mijlocirea unor biografii narative impecabil conduse, romanul de faţă o avansează.” (Sanda Cordoş)

Citește mai mult
Lansare carte image

Întîlnire cu Tudor Ganea la București: lansarea romanului Porci

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Joi, 18 octombrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București (Calea Victoriei 45), Tudor Ganea va citi fragmente din noul său roman, Porci, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autor:

Luminița Corneanu

Mitoș Micleușanu

Moderatoare: Nona Rapotan

Într-o Românie închisă pentru străini, într-un viitor îndepărtat, Marele Vătaf conduce cu mînă de fier. Savanţii au făcut descoperiri epocale sub înţeleapta lui îndrumare şi au reuşit să prelungească viaţa oamenilor cu sute de ani, iar porcii au un rol crucial pentru tinereţea veşnică. Totul se obţine însă cu sudoarea frunţii, iar fiecare român trebuie să muncească pînă la epuizare pentru a trăi în acest paradis. Vătaful are şi opt Căluşari care veghează la bunul mers al lucrurilor, vînează Cuiburile de Iele, în care se plănuieşte răsturnarea ordinii naţionale cu ajutorul nucilor şi al rîşilor, şi stîrpesc răul din faşă. Dar ceva se întîmplă în Gruiu, sat aflat sub autoritatea falnicului Căluşar al Ilfovului, favoritul Vătafului, şi o înaltă trădare se conturează chiar în locul în care inocenţa ar fi trebuit să fie la ea acasa... Jocuri-pasiune pentru adulţi, drone, o nouă religie, porci şi porcari, dictatori şi disidenţi, lupte pe viaţă şi pe moarte – toate acestea sunt mici piese angrenate în monstruoasa maşinărie creată de Tudor Ganea în Porci, o distopie cu accente etno ce debordează de fantastic şi fantezie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Andrei Dósa citește din Ierbar la București și Brașov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 octombrie 2018

Joi, 11 octombrie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45) din București, Andrei Dósa va citi fragmente din primul său roman, Ierbar, apărut de curînd la Editura Polirom, disponibil și în ediție digitală.

Invitați, alături de autor: Svetlana Cârstean, Vasile Leac

Moderatoare: Nona Rapotan

Luni, 15 octombrie, începînd cu ora 18:00, la Librăria Humanitas Brașov (Piața Sfatului 16), Andrei Dósa va fi invitatul CenaKLUbului Tiuk (nr. 108), alături de Ioan Șerbu și Adrian Lăcătuș.


Moderatorul ediției: Mihail Vakulovski

Citește mai mult
Lansare carte image

Daniel Dăianu despre volumul Băncile centrale, criza și postcriza la Academia de Studii Economice din București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Luni, 15 octombrie, la ora 12.00, în Aula Academiei de Studii Economice (ASE) din București, va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Băncile centrale, criza și postcriza. România și Uniunea Europeană încotro?, de Daniel Dăianu, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi alături de autor:
Acad. Aurel Iancu
Prof. dr. Aura Socol
Prof. dr. Cristian Păun
Dr. Andrei Mocearov, profesor asociat la ASE București


Invitat special: prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE București

Moderator: Monica Ghiurco, realizator TV

 

„Daniel Dăianu ne oferă o nouă carte scrisă într-un stil atrăgător şi eliberat de statistici greoaie. Preocupat de viitorul României şi al Uniunii Europene, de condiţiile aderării la zona euro, el subliniază necesitatea ca România să învingă piedici şi inerţii interne pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice în mod durabil şi pentru o dezvoltare robustă şi competitivă. Autorul reliefează apele învolburate ale Uniunii Economice şi Monetare Europene, nevoia de reforme, dar şi pericolul ca proiectul european să fie prins în capcanele unor dispute şi curente eurosceptice, centrifuge. În opinia lui Daniel Dăianu, băncile centrale, alături de alte instituţii responsabile, pot şi trebuie să joace un rol activ în stingerea cauzelor care nasc asemenea curente şi acţiuni ameninţătoare.” (Academician Aurel Iancu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Profesorul Paul Cornea a trecut în neființă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 octombrie 2018

Editura Polirom își exprimă regretul profund pentru trecerea în neființă a distinsului profesor Paul Cornea, unul dintre cei mai rafinați intelectuali români și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai editurii.

Paul Cornea, doctor în ştiinţe filologice, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a fost director general în Ministerul Culturii (1953-1965), ministru secretar de stat în Ministerul Învăţămîntului (ianuarie-iunie 1990), şef de catedră şi decan al Facultăţii de Litere (1990-1996), membru în Comitetul executiv şi vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Literatură Comparată (1991-1997), preşedinte de onoare al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România.

Volume personale: Studii de literatură română modernă (ESPLA, 1962), Anton Pann (ESPLA, 1964), De la Alecsandrescu la Eminescu (ESPLA, 1966), Originile romantismului românesc. Spiritul public, mişcarea ideilor şi literatura (Minerva, 1972; ed. a II-a, Cartea Românească, 2008), Conceptul de istorie literară în cultura românească (Eminescu, 1978), Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii (Eminescu, 1980), Itinerar printre clasici (Eminescu, 1984), Introducere în teoria lecturii (Minerva, 1988; ed. a II-a, Polirom, 1998; traducere în limba italiană, Sansoni, 1993), Aproapele şi departele (Cartea Românească, 1990), Semnele vremii (Eminescu, 1995), Interpretare şi raţionalitate (Polirom, 2006), Delimitări şi ipoteze. Comunicări şi eseuri de teorie literară şi studii culturale (Polirom, 2008), Festschrift: Cercetarea literară azi. Studii dedicate profesorului Paul Cornea (coordonat de Liviu Papadima şi Mircea Vasilescu, Polirom, 2000).

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Focus pe România, Rusia și Polonia la întîlnirile profesioniștilor în drepturi de autor de la Frankfurter Buchmesse

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 octombrie 2018

România este reprezentată de Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom.

Săptămîna aceasta, miercuri, 10 octombrie, debutează ediția 2018 a celui mai important tîrg de carte din lume, Frankfurter Buchmesse (Tîrgul Internațional de Carte de la Frankfurt). Mii de expozanți, sute de evenimente și extrem de multe întîlniri profesionale compun, și în acest an, agenda celor cinci zile ale tîrgului.

Între acestea, unul dintre cele mai așteptate evenimente îl reprezintă conferința dedicată profesioniștilor interesați în drepturile de autor: agenți literari, editori, scouteri literari și manageri de edituri: The Frankfurt Rights Meetings. Proiect cu tradiție, ajuns anul acesta la cea de a 32-a ediție, The Frankfurt Rights Meetings reprezintă cel mai prestigios eveniment dedicat specialiștilor internaționali interesați de drepturile de autor din cadrul Tîrgului de Carte de la Frankfurt. Invitați de primă mărime din întreaga lume oferă informații la zi despre piețele de carte pe care le reprezintă unui public de peste 200 de partipanți. Accesul la eveniment se face prin achitarea unei taxe. Aici, programul evenimentului: https://www.buchmesse.de/en/visit/trade-visitors/conferences/frankfurt-rights-meeting.

Citește mai mult
Lansare carte image

Nadia Murad, autoarea volumului Eu voi fi ultima, laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 octombrie 2018

Nadia Murad a mai primit Václav Havel Human Rights Prize şi Sakharov Prize şi este primul Ambasador ONU al Bunăvoinţei pentru demnitatea supravieţuitorilor traficului de fiinţe umane.

Nadia Murad, autoarea volumului Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic (Polirom, 2018) – scris în colaborare cu jurnalista Jenna Krajeski, cuvînt-înainte de Amal Cooney – , este unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace 2018. Cel de-al doilea laureat este medicul congolez Denis Mukwege. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Marţi, 9 octombrie, ora 18.00, la Clubul Ţăranului (Kiseleff 3, Bucureşti), va avea loc o dezbatere cu tema „Istoria ca fabrică de adevăruri? De la Cooperativa Gusti la Planeta Gusti și înapoi”, pornind de la romanul Efectul fluturelui, de Doina Jela.

Efectul fluturelui a apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi este o docu-ficțiune țesută în jurul unui fenomen real nu îndeajuns de cunoscut: Echipele Regale studențești, unul dintre epifenomenele Școlii Sociologice de la București, din deceniul patru al secolului trecut. Așa cum, unilateral și insuficient cunoscut, prin omisiunea fenomenului Dimitrie Gusti şi discipolii săi, incomplet cunoscut rămîne întreg interbelicul românesc.

Întrebările care vor sta la baza dezbaterii sînt următoarele: ajută ficțiunea la cunoașterea/îmblînzirea, acceptarea realității sau mai mult încurcă aceste fapte? Sînt prea multe documente pentru a putea reconstitui istoria recentă, așa cum sunt prea puține pentru a o reconstitui pe cea veche? Are fiecare epocă adevărul ei? Este nevoie de filtre colective pentru a clădi o identitate de grup? Care sînt riscurile acestei construcții?

Vor vorbi alături de autoare:

Theodora-Eliza Văcărescu, sociolog

Odilia Roșianu, jurnalist cultural

Angelo Mitchievici, scriitor

Ionuț Butoi, sociolog

 

Vor modera:

Zoltán Rostás, sociolog

George Onofrei, redactor şef „Suplimentul de cultură”

„O carte a vocilor în care, în Constanţa anului 2016, naratoarea ascultă confesiuni şi comentarii ale unor personaje, dintre care unele ne sînt cunoscute din romanul anterior al Doinei Jela, Villa Margareta. Şi, mai cu seamă, o carte a generaţiilor din România de astăzi, am numărat patru, în care autoarea abordează pătrunzător fricţiunile, stridenţele şi suspiciunile care le despart, neuitînd însă de clipele bune în care iubirea încălzeşte sufletele, topeşte zgura şi deschide calea spre înţelegerea meditată a cîte ceva din ce ni s-a întîmplat. E semnificativ faptul că personajul cel mai încercat, care vorbeşte cel mai puţin, formulează limpede pe parcursul cărţii şi în final felul în care se poate ieşi din continuitatea moartă cu un trecut dureros. O carte în care cititorii vor regăsi neaşteptat visul gustian al anilor interbelici, închisorile şi domiciliul obligatoriu survenite fără justificare în vieţile tinere, umbra pe care ele o lasă asupra familiilor astfel încercate, greutăţile de tot felul care împiedică încă transmiterea întreagă a gîndului sau cunoaşterea echilibrată a faptelor şi obligă la reluarea, iar şi iar, a căutărilor de neeludat.” (Sanda Golopenţia)

Citește mai mult
Lansare carte image

Matei Vișniec, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Vineri, 5 octombrie 2018, binecunoscutului poet, dramaturg, romancier şi jurnalist Matei Vişniec i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. Evenimentul va avea loc în Sala „Eduard Caudella” – Casa Balș (Str. Cuza Vodă 29), începînd cu ora 11.00. Prestigiosul titlu îi va fi înmînat de către prof. univ.dr Aurelian Bălăiţă.

Ceremonia va fi urmată de lansarea volumelor Ultimele zile ale Occidentului, Cabaretul cuvintelor şi Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă...

Vor vorbi alături de autor:

Daniela Silindean, critic de teatru

Oltiţa Cîntec, critic de teatru

Citește mai mult
Lansare carte image

Autori Polirom la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, ediţia 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 octombrie 2018

Gabriela Adameşteanu, Simona Antonescu, Mihai Buzea, Iulian Ciocan, Mariana Codruț, Andrei Crăciun, Nichita Danilov, Andrei Dósa, Carmen Firan, Jonathan Franzen, Cristian Fulaş, Tudor Ganea, Adela Greceanu, Yannick Haenel, Florina Ilis, Eugen Istodor, Marin Mălaicu-Hondrari, Adelin Petrişor, Bogdan Răileanu, Dorina Rusu, Kamila Shamsie, Goce Smilevski, Moni Stănilă, Jón Kalman Stefánsson, Irina Teodorescu, Alex Tocilescu se numără printre invitaţii la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), 3-7 octombrie 2018. Aceştia vor participa, pe durata prestigiosului festival, la evenimente dedicate celor mai recente volume publicate: lecturi publice, întîlniri cu elevii etc.

FILIT va reuni și anul acesta sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti. Mai multe detalii: http://www.filit-iasi.ro/festivalul-international-de-literatura-si-traducere-iasi-editia-vi/.

Lista tuturor participanţilor la ediţia din acest an: http://www.filit-iasi.ro/invitati-2018/.

Programul integral al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), 3-7 octombrie 2018: http://www.filit-iasi.ro/program-filit-2018/.

 

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Autori Polirom prezenţi la Tîrgul de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

În perioada 3-7 octombrie 2018, la Atrium Palas Mall Iasi, se va desfăşura a patra ediţie a Tîrgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, organizat de Sedcom Libris Iaşi.

Editura Polirom va fi prezentă cu peste 500 de titluri, toate aflate la reducere (30%). Mai jos, programul nostru de evenimente.

Joi, 4 octombrie, la ora 11.00, va avea loc lansarea volumului Fabula existenţială, de Ştefan Afloroaei, apărut de curînd în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

„Paginile de faţă aduc în atenţie unele chestiuni ce par să scape preocupărilor şi urgenţelor noastre obişnuite. Bunăoară, cea privind distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista. Sau cea a unui posibil sens, mai bine spus a felului în care sensul şi nonsensul survin în economia instabilă a existenţei noastre. Dar şi altele, precum cea privind confruntarea omului cu propria libertate şi, în definitiv, cu timpul ca atare. Reluarea lor îşi află pretextul, cel mai adesea, în anumite scrieri şi mărturisiri ale celor care, precum Nietzsche şi Tolstoi, Borges, Eliade şi Kawabata, ne-au lăsat destule spre reflecţie. Contează atît ce s-a spus deja, cît şi întrebările omului de astăzi, nevoia lui de a revedea singur o anumită stare de lucruri. În definitiv, la oarecare distanţă de grijile noastre obişnuite există nevoi sau întrebări care, uneori, ne pun viaţa la încercare şi ne măsoară cu aparentă naivitate propria existenţă. Constituie, într-un fel, replica din umbră a celorlalte, îndoielile mereu amînate, odată cu acele aşteptări ce par definitiv ascunse.” (Ştefan Afloroaei)

Ştefan Afloroaei (n. 1952) este profesor în Departamentul de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, membru corespondent al Academiei Române. Susţine prelegeri şi seminarii de „Hermeneutică filosofică”, „Metafizică”, „Teorii ale interpretării” şi „Ideea europeană”. Mai multe detalii, aici.

Citește mai mult
Lansare carte image

Dimineaţă pierdută, de Gabriela Adameşteanu, în limba germană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 octombrie 2018

Romanul Dimineaţă pierdută, tradus în limba germană de Eva Ruth Wemme (cu titlul Verlorener Morgen), a fost publicat de editura germană Aufbau, în colecția de cărți clasic-moderne „Die Andere Bibliothek” (fondată de scriitorul Hans Magnus Enzensberger), colecţie în care, acum cîteva decenii, a apărut Cimitirul Bunavestire de Tudor Arghezi.

Ediția germană a Dimineții pierdute a fost prezentată de poetul și traducătorul german Ernest Wichner, în data de 8 septembrie, în cadrul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin, și va fi lansată la Tîrgul de Carte de la Frankfurt, la standul României, în data de 13 octombrie, în cadrul unui dialog între scriitorul german Jan Koneffke și autoare.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferinţă susţinută de Andrei Oişteanu la Cluj

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Miercuri, 10 octombrie, ora 11.00, în cadrul Întîlnirilor Internaţionale de la Cluj, în foaierul de la etajul al doilea al Teatrului Naţional, va avea loc conferinţa „Teatrul, literatura, sexualitatea şi narcoticele în cultura română”, susţinută de Andrei Oişteanu, binecunoscutul istoric al religiilor şi mentalităţilor, etnolog şi antropolog.

Vor vorbi alături de autor:

Ioan-Simion Pop-Curşeu

Răzvan Mureşan

Conferinţa va fi urmată de o sesiune de autografe.

La Editura Polirom, în seria de autor Andrei Oişteanu, au apărut: Sexualitate și societate. Istorie, religie și literatură (2016); Narcotice în cultura română. Istorie, religie și literatură (2014), volum distins cu Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România; Ordine și Haos. Mit și magie în cultura tradițională românească (2013); Imaginea evreului în cultura română (2012), volum distins cu Premiul Academiei RomâneMarele Premiu al ASPRO, Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federaţiei Comunitaţilor Evreieşti din România, Premiul Fundaţiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel), Premiul B’nai B’rith Europe (Bruxelles); Grădina de dincolo. Zoosophia: Comentarii mitologice (2012); Cutia cu bătrîni (ediţia a III-a, 2012); Religie, politică și mit. Texte despre Mircea Eliade și Ioan Petru Culianu (ediţia a II-a, 2014).

Citește mai mult
Lansare carte image

Jonathan Franzen în dialog cu Cătălin Ștefănescu la Cinema Muzeul Țăranului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 septembrie 2018

Sîmbătă, 6 octombrie 2018, la ora 17.00, la Cinema Muzeul Țăranului-Studioul Horia Bernea din București (intrarea se face prin Str. Monetăriei, nr. 3), Jonathan Franzen, una dintre figurile marcante ale literaturii americane contemporane, va intra în dialog cu jurnalistul Cătălin Ștefănescu, pornind de la cărțile sale apărute în limba română la Editura Polirom, în mai multe ediții.

Dialogul va fi urmat de o sesiune de Q&A cu cititorii, dar și de o ședință de autografe.

Evenimentul are loc sub egida Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), ediția a VI-a, 3-7 octombrie 2018.

Intrarea liberă

Scriitorul american își va întîlni și cititorii ieșeni vineri, 5 octombrie, ora 20.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Mai mult detalii despre eveniment, pe siteul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), ediția a VI-a, 3-7 octombrie 2018:

http://www.filit-iasi.ro/program-filit-2018/

Considerat unul dintre cei mai mari și mai reprezentativi scriitori americani contemporani, Jonathan Franzen a generat un adevărat fenomen cultural odată cu publicarea romanului Corecții, carte care a atins o cifră impresionantă de vînzări, a cîștigat prestigiosul „National Book Award” și s-a aflat pe lista scurtă în cursa pentru Pulitzer Prize, ediția 2002. 

Editura Polirom a publicat în colecția sa de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu): patru ediții ale romanului Corecții (2004, 2007, 2011, 2013, traducere de Cornelia Bucur), romanul de debut al îndrăgitului scriitor american – Al 27-lea oraș (2007, traducere de Ion Crețu), Libertate (2011, 2016, traducere de Daniela Rogobete) – roman publicat la aproape 10 ani de la apariția Corecții și primit cu un entuziasm fără precendent, Puritate (2016, traducere de Iulia Gorzo), „o instalaţie de secol XXI, extrem de captivantă şi de provocatoare, inspirată de capodopera lui Charles Dickens, Marile speranţe…” (Booklist)

Citește mai mult
Lansare carte image

Juan Gabriel Vásquez, prezent la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

În perioada 23-27 octombrie 2018, se va desfăşura cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). Aceasta va avea loc la Muzeul de Artă (str. Piaţa Unirii, nr.1, Sala Barocă) și la Galeria Calpe (Cetate).

Ediţia din acest an va găzdui 17 scriitori, din peste 10 țări și trei continente. Debutul serilor de literatură va avea loc în cea de a doua seară a FILTM, cu o lectură publică și un dialog pe tema „Imigrant în memorie” cu cel mai important prozator columbian din noua generație, Juan Gabriel Vásquez, un autor multipremiat, tradus cu succes în întreaga lume, îndrăgit de cititorii autohtoni datorită celor două romane ale sale apărute la Editura Polirom: Forma ruinelor şi Zgomotul lucrurilor în cădere, apărute în colecţia „Biblioteca Polirom ” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), ambele în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari. Amfitrionul serii va fi jurnalistul cultural Marius Constantinescu. Mai multe detalii despre festival, aici: https://www.filtm.ro.

Citește mai mult
Lansare carte image

Conferinţă susţinută de Ion Vianu la Iaşi: „Post omul şi psihiatria”

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 septembrie 2018

Joi, 4 octombrie, ora 18.00, la Atrium Pallas Mall (nivel 0) din Iaşi, va avea loc conferinţa „Post omul şi psihiatria”, susținută de scriitorul și psihiatrul Ion Vianu. Evenimentul se va desfăşura în cadrul Tîrgului de Cărţi şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, care va avea loc în perioada 3-7 octombrie.

Editura Polirom a publicat de curînd volumul În definitiv..., Ioana Scoruş în dialog cu Ion Vianu, în colecţia „Ego-Grafii”, şi Frumuseţea va mîntui lumea și alte eseuri, ediţie adăugită, cartonată.

În definitiv...

„Nu poți fi scriitor dacă nu scrii tot timpul. N-aș zice că e un viciu, fiindcă viciile te dărîmă, te distrug. A scrie devine un obicei necesar supraviețuirii, așa cum am spus. Fără scris te pierzi, te rătăcești, sînt ani de cînd nu fac decît asta, să scriu, și sînt conștient că asta mă ține-n viață. Nu glumesc.” (Ion Vianu)

„Îmi este cu mult mai greu să justific în fața cititorului invitația pe care i-am făcut-o lui Ion Vianu de a purta un dialog. Uneori, lucrurile au un sens al lor care-ți scapă. Aș putea înșira o mulțime de argumente tari, în virtutea cărora am văzut necesitatea acestei cărți, dar îmi dau seama că ar fi doar un discurs gol, chiar dacă întemeiat... Ion Vianu îmi făcuse din nou onoarea de a-mi prilejui un dialog cu unul dintre cei din urmă descendenți ai unei aristocrații veritabile, din alte vremuri, o aristocrație care nu ține cont de culoarea sîngelui, ci de valorile pe care și bunicii, și părinții mei mi le-au dat și pe care, fără îndoială, și Ion Vianu le-a dat mai departe copiilor și nepoților săi. Înnobilată de contactul cu Ion Vianu, am speranța că și alții se vor simți înnobilați citind această carte.” (Ioana Scoruș)

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Miruna, o poveste, de Bogdan Suceavă, tradus în farsi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Miruna, o povesteromanul lui Bogdan Suceavă publicat la Editura Polirom în 2017 (în colecţia „Top 10+”), va apărea la editura iraniană Hanooz, în traducerea lui Babak Mazloumi. 

Distins cu Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, romanul Miruna, o poveste a mai fost publicat în engleză (Twisted Spoon, 2014, traducere de Alistair Ian Blyth), italiană (Atmosfere Libri, 2015, traducere de Roberto Merlo) și slovenă (Editura Modrijan, traducere de Aleš Mustar). Prima ediție a romanului Miruna, o poveste a apărut la Editura „Curtea veche” (2007, 2008).

Ascuns în sălbăticia Munţilor Făgăraş, Valea Rea nu e un sat ca toate celelalte. Aici se află poarta spre Ţara Subpămînturilor Nesfîrşite, unde îşi au ielele palat, şi de aceea timpul are altă curgere, oamenii vieţuiesc sute de ani împărţindu-şi pămînturile cu fiarele codrului, iar văzduhul are irizaţii de basm. În Valea Rea ajung doi copii de la oraş să asculte poveştile extraordinare ale bunicului, care, făcîndu-le pe înţelesul lor, amestecă „cele văzute cu cele nevăzute, cele pentru copii cu cele pentru oameni mari, cele de nespus cu tăcerile, trecutul cu niciodată”, pînă cînd Prîslea-cel-Voinic ajunge să fie la fel de real ca regele Carol, deşi cei mici nu ar şti să zică „dacă au trăit în acelaşi timp sau unul înaintea celuilalt”. Amintirile luptelor de la Rahova se împletesc cu cele despre făpturi cu trup de abur şi sălbăticiuni preschimbate în stană de piatră, legendele haiducilor din Codrii Vlăsiei şi istoriile familiei se topesc în vise care se plămădesc aievea, iar lumea întreagă este povestită „ca într-un joc, ca într-un descîntec”, într-o carte mai curînd spusă decît scrisă.

Citește mai mult
Lansare carte image

Bogdan-Alexandru Stănescu, premiat de revista „ATENEU” pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 septembrie 2018

Vineri, 14 septembrie, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău (str. Ion Luca Caragiale 7), s-au decernat Premiile revistei „ATENEU”, ediţia 2017. Juriul, alcătuit din redactorii revistei, i-a acordat Premiul pentru Proză scriitorului Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut în 2017 în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom, coordonată de Lucian Dan Teodorovici. Romanul a mai primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu' lui Thoreau”, ediţia 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, ediţia 2018, şi prestigiosul Premiu al Festivalului primului roman de la Chambery, Franţa, ediţia 2018.

Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom la Salonul de Carte Bookfest Tîrgu Mureș

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 septembrie 2018

În perioada 20-23 septembrie 2018, Editura Polirom va participa la cea de-a cincea ediţie a Salonului de Carte Bookfest de la Tîrgu Mureş, care va avea loc la Teatrul Naţional (Piața Teatrului 1).

În cele patru zile ale tîrgului, vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale la cele mai noi volume, cărți pentru copii și auxiliare școlare.

Editura Polirom va fi prezentă cu peste 300 de titluri, toate aflate la reducere (30%), atît din zona de ficţiune, cît şi din cea de nonficţiune. Nu vor lipsi nici lansările de carte și sesiunile de autografe.

 

Programul evenimentelor Polirom din cadrul Bookfest Tîrgu Mureş

Vineri, 21 septembrie, ora 16.30

Lansarea volumului Moștenitorii Securității, Marius Oprea

Prezintă, alături de autor: Cornel Sigmirean

Moderează: Ioan Chiorean

Ce i-a deosebit pe securişti de restul oamenilor? Cum au ajuns ei să-i bată, să-i aresteze şi chiar să‑i ucidă pe cei cîţiva care aveau curajul să spună că regele e gol şi să-i umilească pe cei care îndrăzneau să asculte într‑o tăcere resemnată adevăruri elementare? Formulînd răspunsuri la asemenea întrebări şi plecînd de la propria experienţă a contactului cu Securitatea în 1988, Marius Oprea alcătuieşte o istorie a transformărilor acesteia de la totalitarism la democraţie, cu scopul de a descoperi ceea ce se află dincolo de amintirea traumatizantă sau de mit. Volumul oferă informaţii despre ce s-a ales de moştenirea şi mai ales de moştenitorii fostei poliţii politice comuniste, într-o încercare de a-i cuantifica reziduurile în lumea în care trăim.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Râsul” de Dorina Rusu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Luni, 17 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr.38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Râsul” de Dorina Rusu, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi alături de autoare:

Neculai Constantin Munteanu

Cătălin Tolontan

Va modera:

George Onofrei, redactor-şef „Suplimentul de cultură”

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte „Ultima dorinţă. Comédii” de Radu F. Alexandru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 octombrie 2018

Joi, 13 septembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta 38, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului Ultima dorinţă. Comédii, de Radu F. Alexandru, apărut de curînd la Editura Polirom.

Vor vorbi alături de autor:

Sanda Vișan
Alex. Ștefănescu
George Mihăiță

Va modera: George Onofrei

„Îi cunosc bine pe toţi care se bălăcesc în burta caşalotului în care trăim. Pe cei de azi şi pe cei de ieri: preşedinţi, prim-miniştri, înalţi demnitari – leadership-ul, cum i se spune acum. Au făcut şi continuă să facă tot ce este în puterile lor ca lucrurile să rămînă pe pămîntul ăsta aşa cum sunt de cînd e lumea. Nu le-a fost uşor: mai tot timpul au fost tentative ale unora şi ale altora să ne destabilizeze, să ne colonizeze, să ne facă să ne mişcăm în rînd cu ceilalţi. Nu au reuşit şi nu vor reuşi în veci. Pentru că mereu şi mereu se ridică un «nou val» de români verzi care îşi iubesc ţara şi duc mai departe lupta de rezistenţă.” (Radu F. Alexandru)

„Scriitor, dramaturg, scenarist, eseist, dar şi om politic angajat în apărarea valorilor demnităţii umane, Radu F. Alexandru este astăzi şi cel mai răsfăţat dramaturg al scenelor bucureştene. Piesele lui, viu aplaudate, fac săli pline. Plac în egală măsură publicului şi criticii, performanţă rară, pentru că, de regulă, criteriile celor două tabere nu se prea întîlnesc.” (Manuela Cernat)

Citește mai mult
Lansare carte image

Claudiu Florian, în competiție pentru votul publicului, în cadrul concursului de scriere„O poveste europeană”

Postat de:
Postat pe data de: 5 septembrie 2018

Anul aceasta se sărbătoresc 10 ani de Premiul Uniunii Europene pentru Literatură  printr-un concurs de proză scurtă inedit: „O poveste europeană”.

36 de autori cîștigători din întreaga Europă – dintr-un total de 26 de țări diferite – au acceptat această provocare și au scris poveşti fascinante din Europa, cu o perspectivă unică. Aceste proze scurte, atît în versiunile originale cît și în traducerile în limba engleză, sunt compilate în publicația „European Stories”, care este disponibilă online aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

În competiţie pentru pentru votul publicului, au intrat din partea României Claudiu M. Florian şi Ioana Pârvulescu. Claudiu M. Florian a primit în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru volumul Vârstele jocului. Strada Cetății, apărută în două ediţii la Editura Polirom.

Un roman al jocului istoriei cu individul. Totodată un roman despre descoperirea lumii şi a propriei identităţi de către un puşti de cinci-şase ani, într-un colţ multietnic de Transilvanie, în România anilor ’70. O continuă pendulare, din perspectiva copilului, pe alocuri plină de umor, între spaţii, epoci şi culturi diferite. Lumea ce se dezvăluie celui mic este una marcată de noţiuni elementare şi totuşi contradictorii: totul se întîmplă „aici”, dar multe gînduri se îndreaptă către „Îngermania”; toţi şi toate sînt „de-mai-multe-feluri”, mai puţin copilul singur la părinţi; rudele, fie ele olteneşti, săseşti sau mălurene, sînt altceva decît „ăştia”, executanţii nevăzuţi ai unei voinţe dominante; omuleţii din televizor pot vorbi tare şi nestingherit, pe cînd cei din aparatul radio vorbesc doar într-ascuns şi pe şoptite. Un roman despre origini şi mentalităţi, propagandă şi realităţi istorice, statornicie şi emigrare, ocrotire şi nesiguranţă, integritate şi compromis, într-o ţară evoluînd sub semnul independenţei în plan extern şi al oprimării interne.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Interior Zero de Lavinia Branişte a fost adaptat scenei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 septembrie 2018

Marţi, 11 septembrie, ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei 93, București), va avea loc punerea în scenă a spectacolului Interior 0, care are la bază romanul Interior Zero, Lavinia Branişte, apărut în două ediţii la Editura Polirom.

Un spectacol de: Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia Branişte, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov, Katia Pascariu.

Proiectul a fost iniţiat de către Asociația ADO în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, cofinanțat de AFCN. Intrarea la spectacol este liberă, pe bază de rezervare la numerele de telefon: 0732.101 860 / 0787.714 551 sau la adresa de email: centrulreplika@gmail.com.

Interior 0. Spectacolul

Interior 0 e despre noi. Despre cele și cei cu suflete varză, în căutarea unor puncte de stabilitate. Despre cele și cei care bîjbâie după chirii mai ieftine în orașe înghițite de mafii imobiliare. Despre cele și cei care lucrează în corporații, cu senzația apăsătoare că altcineva le trăiește viața. Despre cele și cei care trăiesc mult în capul lor, pentru că doar acolo pare să fie puțin mai suportabil. Despre cele și cei care se confruntă cu precaritatea și exploatarea. Despre cele și cei care speră că binele temporar din viețile lor va arăta într-o zi mai bine. Despre cele care ajung să creadă că dacă nu sunt programate să devină mame, nu sunt programate pentru nimic. Despre toate interioarele 0 din jurul nostru.

Citește mai mult
Lansare carte image

O viziune nostalgică şi plină de farmec asupra unuia dintre cele mai răsunătoare fenomene ale culturii argentiniene – tangoul

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 august 2018

„Rătăcite şi cu greu regăsite, înregistrările conferinţelor despre tangou ţinute de Borges în 1965 ne oferă o viziune nostalgică şi plină de farmec, cum marii scriitori ştiu să plăsmuiască, asupra unuia dintre cele mai răsunătoare fenomene ale culturii argentiniene, aureolat de o faimă mondială – tangoul. Respingînd imaginea fals patriotică a unui act de naştere onorabil ce i s-a confecţionat tangoului din momentul în care a fost acceptat în lumea bună la scară planetară, Borges îl prezintă cu o francheţe dezarmantă pentru edulcoratorii tîrzii ai acestui controversat fenomen în ceea ce priveşte originile. Recurgînd la mărturiile epocii, scriitorul dezvăluie întreaga efervescenţă tulbure a mediilor plebee din care îşi trage seva tangoul. În viziunea lui lipsită de prejudecăţi, obîrşia populară nu-i scade cîtuşi de puţin valoarea, dimpotrivă, i-o sporeşte şi îi asigură autenticitatea, căci tocmai impuritatea rodnică a magmei începuturilor constituie temelia trainică pentru inconfundabilele reverberaţii ulterioare şi pentru rafinamentul artistic al variatelor sale figuri de incendiară pasiune bine temperată.“ (Andrei Ionescu)

Tangoul. Patru conferinţeîn traducerea din limba spaniolă a lui Andrei Ionescu, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria de autor Jorge Luis Borges” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu).

Citește mai mult
Lansare carte image

Ziua Limbii române, marcată la Academia Română, Filiala Iaşi printr-un recital de poezie şi un dialog cu doi mari poeţi: Ileana Mălăncioiu şi Emil Brumaru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Vineri, 31 august, ora 10.00, la Academia Română (bulevardul Carol I, nr.8, filiala Iaşi), va avea loc un recital de poezie şi un dialog cu doi mari poeţi: Ileana Mălăncioiu, membru corespondent al Academiei Române, şi Emil Brumaru. Evenimentul va fi susţinut cu ocazia Zilei Limbii Române.

Moderatori:

Acad. Bogdan C. Simionescu

Prof. Bogdan Creţu

Ileana Mălăncioiu (n. 1940), poetă şi eseistă distinsă de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor, este cunoscută nu doar pentru cărţile sale, ci şi pentru activitatea civică. La Editura Polirom a publicat, între altele: Vina tragică (2001, 2013), Crimă şi moralitate (2006), Exerciţii de supravieţuire (2010).

Citește mai mult
Lansare carte image

Zogru, de Doina Ruşti, elogiat în „El Mercurio”, cel mai important cotidian din Santiago de Chile

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Romanul Zogru a apărut în limba spaniolă cu sprijinul Centrului Național al Cărții, ICR, la Editura Descontextos, traducere de Sebastián Teillier. A mai fost tradus în bulgară, italiană, maghiară. Cea mai recentă versiune românească  este editată în colecția Top 10+, a Editurii Polirom (2013).

După cronica din Las Últimas Noticias, cotidianul El Mercurio publică un eseu în care romanul este comparat cu pictura chagalliană și lăudat pentru valoarea literară. Textul este semnat de Pedro Gandolfo, unul dintre cei mai exigenți critici din Santiago de Chille.

“Plin de umor în unele secvențe, în altele tragic și feroce, uneori fantastic și luminos, ca o pictură de Chagall, ceea ce predomină în această poveste minunată [Zogru] este figura teribilei singurătății în care se află spiritul uman lipsit de iubire”. (Pedro Gandolfo, El Mercurio, 19 august, 2018)

Zogru este o entitate ajunsă întâmplător în Valahia, în anul 1460. El este un fel de virus care trăiește în sângele oamenilor, posedându-i pentru scurt timp. Viața lui aventuroasă pare fără sfârșit. Sute de ani trec repede, aducându-i în suflet visul iubirii. Ajuns în zilele noastre, se îndrăgostește de Giulia și, în încercarea de a o cuceri, preia trupurile celor mai arătoși bărbați din București. Însă ea este îndrăgostită de un anume Andrei Ionescu…

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre volumul Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Sâmbătă, 1 septembrie, ora 10:30, Piaţa Trandafirilor (lîngă ceasul floral, Târgu Mureş),  va avea loc lansarea romanului Efectul fluturelui, de Doina Jela, cu participarea autoarei. Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a XV-a ediţii a SIMfest.

Vor vorbi, alături de autoare:

Brîndușa Armanca, scriitor

Călin Crăciun, critic literar  Revista Vatra

„O carte a vocilor în care, în Constanţa anului 2016, naratoarea ascultă confesiuni şi comentarii ale unor personaje, dintre care unele ne sînt cunoscute din romanul anterior al Doinei Jela, Villa Margareta. Şi, mai cu seamă, o carte a generaţiilor din România de astăzi, am numărat patru, în care autoarea abordează pătrunzător fricţiunile, stridenţele şi suspiciunile care le despart, neuitînd însă de clipele bune în care iubirea încălzeşte sufletele, topeşte zgura şi deschide calea spre înţelegerea meditată a cîte ceva din ce ni s-a întîmplat. E semnificativ faptul că personajul cel mai încercat, care vorbeşte cel mai puţin, formulează limpede pe parcursul cărţii şi în final felul în care se poate ieşi din continuitatea moartă cu un trecut dureros. O carte în care cititorii vor regăsi neaşteptat visul gustian al anilor interbelici, închisorile şi domiciliul obligatoriu survenite fără justificare în vieţile tinere, umbra pe care ele o lasă asupra familiilor astfel încercate, greutăţile de tot felul care împiedică încă transmiterea întreagă a gîndului sau cunoaşterea echilibrată a faptelor şi obligă la reluarea, iar şi iar, a căutărilor de neeludat.” (Sanda Golopenţia)

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Spectacol-lectură: mai drăguţ decît dostoievski, de Nora Iuga şi Angela Baciu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Sîmbătă, 25 august, ora 19.00, la Sala Bolţilor ARCUB (Str. Lipscani nr. 84 – 90, Bucureşti), va avea loc spectacolul-lectură Mai drăguţ decît dostoievskiadaptare după poemul dramatic cu acelaşi nume, de Nora Iuga şi Angela Baciu, apărut în 2017 la Editura Polirom.

Dramatizare:

Chris Simion-Mercurian

Distribuţie:

Maia Morgenstern, actriţă la Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti

Carla-Maria Teaha, actriță și director executiv al Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud

În mai drăguţ decît dostoievski, Nora Iuga şi Angela Baciu poartă un dialog într-un ritm alert, colocvial, abundînd în calambururi, satiră politică, observaţii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistică, la evenimente de senzaţie cu coloratură locală. Cartea este împărţit în 25 de tablouri scurte, în care se urmăreşte foarte subtil firul unei poveşti sentimentale: două femei aşteaptă sosirea unui bărbat iubit, mister T., care trebuie să se întoarcă la ele încununat de glorie de la vînătoarea de lei. Fiecare tablou se încheie cu intervenţia Corului Antic. Limbajul – un exerciţiu de virtuozitate combinatorie – face multiple referiri la expresiile şi ticurile verbale folosite azi în exces. Volumul are o accentuată tentă dadaistă, putînd fi considerat un demers îndrăzneţ de reînviere a avangardei.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Universitatea Maritimă Constanţa: Varujan Vosganian despre volumul Statuia comandorului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 august 2018

Joi, 23 august, ora 18.00, în Aula Universităţii Maritime Constanţa (str. Mircea cel Bătrân, nr. 104), va avea loc lansarea volumului Statuia comandorului (ediţia a II-a), de Varujan Vosganian, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:

Prof. univ. dr Cornel Panait, rectorul UMC

Prof. univ. dr Angelo Mitchievici, prozator, critic literar şi eseist

„Personajele acestei cărţi sînt oameni obişnuiţi, de tot felul: muncitori, ţărani, intelectuali, comercianţi. Ceea ce au ei în comun este spaţiul concentraţionar în care trăiesc. Un spaţiu descris în toată grozăvia lui, o descriere cu atît mai neînduplecată cu cît în cuprinsul volumului nu veţi găsi niciunul dintre cuvintele care îl denumesc: «comunism», «comunist», «partid» etc., ci doar neliniştile şi suferinţele pe care le-a provocat... Aceste pagini se constituie într-un elogiu adus nu rebelilor fără cauză, ci rebelilor fără şansă.” (Varujan Vosganian) 

„Poeme umbrite de o inexplicabilă, statornică revoltă, mîhnire, proze din ce în ce mai batjocoritoare cu prostia omenească, scrise parcă într-adins pentru a nu fi publicate – astfel de pagini îmi treceau tot mai numeroase prin faţa ochilor. Cineva se împotrivea evidenţelor; cineva stăruia să creadă că nu zadarnic se aşază la masa de scris, deşi perspectivele cununiei cu litera de tipar piereau într-un unghi tot mai strîmt şi mai neguros. Varujan Vosganian avea toate datele unui artist care îşi face religie din refuzul faptului împlinit.” (Mircea Ciobanu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista: Fabula existenţială,de Ştefan Afloroaei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 august 2018

Distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista: Fabula existenţială, de

Ştefan Afloroaei

Un volum despre confruntarea omului cu propria libertate şi, în definitiv, cu timpul ca atare.

„Paginile de faţă aduc în atenţie unele chestiuni ce par să scape preocupărilor şi urgenţelor noastre obişnuite. Bunăoară, cea privind distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista. Sau cea a unui posibil sens, mai bine spus a felului în care sensul şi nonsensul survin în economia instabilă a existenţei noastre. Dar şi altele, precum cea privind confruntarea omului cu propria libertate şi, în definitiv, cu timpul ca atare. Reluarea lor îşi află pretextul, cel mai adesea, în anumite scrieri şi mărturisiri ale celor care, precum Nietzsche şi Tolstoi, Borges, Eliade şi Kawabata, ne-au lăsat destule spre reflecţie. Contează atît ce s-a spus deja, cît şi întrebările omului de astăzi, nevoia lui de a revedea singur o anumită stare de lucruri. În definitiv, la oarecare distanţă de grijile noastre obişnuite există nevoi sau întrebări care, uneori, ne pun viaţa la încercare şi ne măsoară cu aparentă naivitate propria existenţă. Constituie, într-un fel, replica din umbră a celorlalte, îndoielile mereu amînate, odată cu acele aşteptări ce par definitiv ascunse.” (Ştefan Afloroaei)

Fabula existenţială a apărut de curînd în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom: Lumea scrisă, de Martin Puchner, peste 4.000 de ani de literatură universală

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 august 2018

„O privire fascinantă asupra evoluţiei scrierii în ultimii 5.000 de ani.” (The Times) • Mai mult decît o istorie a literaturii sau a tehnologiilor scrierii, arătînd cum cărţile au influenţat istoria şi cum literatura ne-a transformat planeta într-o lume scrisă.

La Editura Polirom a apărut în această săptămînă volumul Lumea scrisă. Povești care au schimbat oamenii, istoria și civilizația, de Martin Puchner, profesor „Byron and Anita Wien” de engleză şi de literatură comparată la Universitatea Harvard.

 Volumul a apărut în colecţia „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), şi în ediţie digitală, în traducerea Anacaonei Mîndrilă-Sonetto.

 Martin Puchner ne poartă într-o călătorie fascinantă de-a lungul istoriei, în care ne dezvăluie rolul esenţial al literaturii în configurarea lumii de astăzi.

 Cu ajutorul a 16 texte fundamentale selectate din peste 4.000 de ani de literatură universală, ne arată cum a inspirat scrierea ascensiunea şi decăderea imperiilor şi naţiunilor, naşterea ideilor filosofice şi politice şi a credinţelor religioase.

 Vedem cum învăţăturile orale ale lui Buddha, Confucius, Socrate şi Iisus au fost transcrise de discipolii lor. Facem cunoştinţă cu Murasaki, o doamnă din Japonia secolului al XI-lea, autoarea primului roman din istorie, Povestea lui Genji

 Îi urmărim pe Miguel de Cervantes, părintele romanului modern, luptînd cu piraţii şi pe Goethe inventînd conceptul de literatură universală. Puchner ne poartă în Troia, Pergam şi China, stă de vorbă cu laureaţii Premiului Nobel Derek Walcott în Caraibe şi Orhan Pamuk la Istanbul.

Citește mai mult
Lansare carte image

Un discurs profund original despre îndrăgostire: Roland Barthes, Discursul îndrăgostit

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 iulie 2018

Discursul îndrăgostit cuprinde notele seminarului pe care Roland Barthes l-a ţinut la École pratique des hautes études în perioada 1974-1976, la care se adaugă o serie de pagini inedite din eseul Fragmente dintr-un discurs îndrăgostit. Bazîndu-se pe lecturile sale din domeniul literaturii – în primul rînd romanul lui Goethe Suferinţele tînărului Werther, dar şi multe alte opere poetice sau dramaturgice – şi pe alte forme de artă şi creaţie, pe care le îmbină cu experienţe personale şi cu propria reflecţie alimentată îndeosebi de psihanaliză şi filozofie, Barthes construieşte un discurs profund original despre îndrăgostire. Mai mult decît un studiu ştiinţific sistematic, cei doi ani de seminarii reprezintă o căutare, o explorare menită să explice sau cel puţin să lumineze orice experienţă de îndrăgostire în relaţie cu limbajul.

Discursul îndrăgostit, de Roland Barthes, a apărut în colecția „Plural” a Editurii Polirom – traducere, note şi introducere la ediţia românească de Magda Jeanrenaud.

„Din inima furtunii care mă dezrădăcinează, mă deposedează de propria identitate, vreau să mă întorc uneori la origine – la originea mea. O pantă implacabilă mă face să alunec, să cobor (mă scufund) spre copilărie. Însă forţa care produce amintirea aceasta este ambiguă: pe de o parte, caut să mă liniştesc prin reprezentarea unui timp adamic, anterior oricărei îngrijorări din dragoste, oricărei nelinişti genitale, şi totuşi mustind de senzualitate; prin amintire, pun la bătaie timpul acesta împotriva timpului Îngrijorării îndrăgostite; dar mai ştiu şi că dragostea şi copilăria au aceeaşi natură: dragostea împlinită nu este niciodată altceva decît raiul a cărui idee fixă mi-a fost transmisă din copilărie.” (Roland Barthes)

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Nobel pentru Literatură în 1961, în Biblioteca Polirom: Ivo Andrić, E un pod pe Drina...

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 iulie 2018

La jumătatea secolului al XVI-lea, un paşă dă poruncă să se ridice un pod peste Drina, rîul care străbate orăşelul bosniac Vişegrad. Aşa începe istoria – cu pietre albe aduse de departe şi cu muncă zdrobitoare. Pînă la Primul Război Mondial, podul acesta, făcut din unsprezece arcade mlădioase, e martor al tuturor schimbărilor, suferinţelor şi tulburărilor care trec peste locuitori: stăpînirile se duc una după alta, scoţînd din rădăcini o parte din obiceiurile oamenilor şi punînd altele în loc, generaţiile cele noi îşi amintesc din ce în ce mai şters cum era traiul celor vechi, bătrîni şi tineri, creştini, musulmani şi evrei se întîlnesc pe pod şi privesc cum le trece viaţa, mai molcom ori mai aprig. Podul e martorul istoriei: şi al celei mari, plină de războaie, anexări, măriri şi decăderi de imperii, şi al celei mici, cu drame şi neînţelegeri omeneşti, cu împăcări cu soarta şi cu fericiri mărunte.

Salutat drept un „Tolstoi iugoslav” – odată cu traducerea în franceză a romanului (traducere care a dat semnalul unui succes mondial), Ivo Andrić face în E un pod pe Drina... ceva mai mult decît o sobră frescă istorică: aceasta e însoţită de o fermecătoare plăcere, aproape orientală, a povestirii, dar şi de crude reprezentări literare pentru ceea ce se numeşte „mersul înainte al istoriei” – implacabil şi, de cele mai multe ori, nedrept.

E un pod pe Drina... a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” – traducere şi note de Gellu Naum şi Ioana G. Seber.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Grand Hotel Traian, Iaşi: Andreea Paul, Despre forța civică a femeilor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 iulie 2018

Luni, 30 iulie, începând cu ora 18.00, în Sala „Mihai Eminescu" de la Grand Hotel Traian (Piaţa Unirii, nr.1, Iaşi), va avea loc lansarea volumului „Forţa civică a femeilor”, apărut de curînd la Editura Polirom, un eveniment despre responsabilitate socială, asumare și leadership, desfăşurat cu ocazia Zilei Prieteniei 2018.

Coordonator eveniment: Andreea Paul

Vor participa, alături de coordonatorul evenimentului: autoarele ieșene care au răspuns invitației de a contribui cu texte în volum.

În această a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare. Volumul își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau aceleași noțiuni de curajpasiunegenerozitateiubireputere.

Citește mai mult
Lansare carte image

Radu Ţuculescu, premiat la Cluj-Napoca pentru Măcelăria Kennedy

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 iulie 2018

Radu Ţuculescu a cîştigat premiul „Pavel Dan” pentru volumul Măcelăria Kennedy, apărut la Editura Polirom în 2017. Festivitatea de premiere a avut loc la Filiala Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca, luni, 16 iulie, 2018.

Cartea s-a mai bucurat de cîteva premii de-a lungul timpului:

Premiul „Romanul românesc în mileniul 3”, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, ediţia 2017

Premiul „Ovidiu Cotruş” al revistei Familia, ediţia 2017

Premiul „Radu Petrescu” al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, ediţia 2017

Citește mai mult
Lansare carte image

Dan Miron despre Ascultă muzica, la librăria „La Două Bufnițe”, Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 iulie 2018

Vineri, 27 iulie, ora 18.00, la Librăria „La Două Bufnițe" (Piața Unirii 11, Timișoara), Dan Miron va intra în dialog cu Patricia Lidia Popescu-Cevei, pornind de la romanul Ascultă muzica, apărut de curînd la Editura Polirom.

Un intelectual ratat, un scriitor aspirant şi un tînăr politician gravitează în mod misterios în jurul unei tinere studente, prostituată solitară, cu toţii fiind puşi în mişcare de legi necunoscute, contrapunctice. Destinele, ca tot atîtea linii melodice, se intersectează doar pentru a se îndepărta din nou, însă vieţile lor ascund un înţeles profund, care se cere descoperit. Urmărind parcursul individual al fiecărui personaj, romanul conturează peisajul moravurilor româneşti înainte şi după evenimentele din 1989, punînd în lumină arivismul, sterilitatea intelectuală şi cinismul specifice unei societăţi în derivă. Bişniţarul devenit revoluţionar şi apoi deputat, profesorul universitar lasciv care abuzează de încrederea viitoarelor studente sau tînăra vulnerabilă, victimă a dramelor familiale, sunt doar cîteva figuri din acest tablou al unei societăţi care obligă la compromis şi promiscuitate morală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Librăria „Șt. O Iosif” Braşov: Stejărel Olaru, Agentul nostru Victor

Postat de: Promovare
Postat pe data de: 18 iulie 2018

Joi, 26 iulie, ora 18.00, la Librăria „Șt. O Iosif” (Str. Mureșenilor 14, Braşov), va avea loc lansarea volumului Agentul nostru Victor, de Stejărel Olaru, apărută de curînd la Editura Polirom, postfaţă de Marius Oprea. Disponibil şi în ediţie digitală.

Vor vorbi, alături de autor:

Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, Brașov

Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Povești din Epoca Fanariotă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 iulie 2018

Doina Ruști este invitată la Cursurile de Vară ale Universității din București pentru a vorbi despre cărțile sale și despre Epoca Fanariotă pe care a transpus-o în câteva dintre romanele ei, între care Manuscrisul fanariot și Mâța Vinerii.

Evenimentul va fi găzduit de Librăria Humanitas Cișmigiu și se va desfășura pe 2 august, la ora 17.

Moderator: dr. Cosmin Ciotloș

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Concurs de manuscrise Polirom Junior, ediția I

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 iulie 2018

Editura Polirom lansează Concursul de manuscrise de literatură pentru copii, ediția 2018.

Dacă scrieți literatură pentru copii (roman și povestiri, vîrsta recomandată: 8+ ), trimiteți manuscrisul dvs. pe adresa junior@polirom.ro, însoțit de o notă bio-bibliografică, pînă la data de 1 noiembrie 2018 și puteți intra în portofoliul colecției „Junior” a Editurii Polirom, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Manuscrisele se trimit exclusiv în format electronic - minimum 200.000 de semne, cu diacritice. Concursul se adresează atît autorilor publicați, cît și debutanților. Juriul va fi format din scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu, Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă de la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, precum și din membrii redacției Polirom Junior.

Editura Polirom va anunța manuscrisele cîștigătoare pînă la data de 15 decembrie 2018, iar premiul va consta în publicarea lor, în prima parte a anului editorial 2019.

Așteptăm manuscrisele dvs.

Mult succes,

Echipa Polirom Junior

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Golden Man Booker Prize pentru Pacientul englez, de Michael Ondaatje

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 iulie 2018

Romanul Pacientul englez, de Michael Ondaatje, este cîștigătorul Golden Man Booker Prize, distincţie acordată celei mai apreciate dintre cărţile care au obținut prestigiosul premiu Man Booker în ultimii 50 de ani. Golden Man Booker Prize marchează aniversarea a 50 de ani de existență a unuia dintre cele mai importante premii literare din întreaga lume. Premiul i-a fost decernat autorului duminică, 8 iulie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Londra (Royal Festival Hall).

Toate volumele laureate cu Man Booker Prize, de la înființarea premiului și pînă în prezent, au intrat în competiția pentru Man Booker-ul aniversar. În luna mai a acestui an, cinci juraţi au ales cel mai bun roman dintre premianţii fiecărui deceniu. Robert McCrum a ales In a Free State, de V. S. Naipaul, pentru anii '70, Lemn Sissay a ales Moon Tiger, de Penelope Lively, pentru anii '80, Kamila Shamsie a ales romanul lui Michael Ondaatje dintre laureaţii anilor '90, Simon Mayo a propus Wolf Hall, de Hilary Mantel, dintre cărţile premiate în primul deceniu de după 2000, iar Hollie McNish a propus Lincoln in the Bardo, de George Saunders, dintre volumele recente.

Publicat în original în 1992, Pacientul englez a apărut la Editura Polirom în două ediții (2011, 2013), traducere din limba engleză şi note de Monica Wolfe-Murray. Volumul este disponibil şi în ediţie digitală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Nou la Editura Polirom: Scurtă istorie a beţiei, de Mark Forsyth

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 iulie 2018

Editura Polirom a publicat de curînd Scurtă istorie a beţiei. Cum, de ce, unde şi cînd s-au îmbătat oamenii, din Epoca de Piatră pînă în prezent, al scriitorului englez Mark Forsyth.

Volumul a apărut în colecţia „Hexagon. Istorie”, şi în ediţie digitală, în traducerea lui Cristian Fulaş.

Pentru vechii egipteni, beția era vehiculul transei mistice. Pentru vikingi, era sursa poeziei, bune sau rele. Pentru tinerele americane din localurile clandestine ale anilor 1920, consumul de alcool echivala cu emanciparea de sub tutela bărbatului. Iar pentru femeile vest-africane, descoperirea fermentării berii a fost nici mai mult, nici mai puțin decît momentul în care omului i-a căzut coada de maimuță.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Piatra-Neamț: Adrian Alui Gheorghe, Zugzwang. Strada cu o singură ieșire

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 iulie 2018

Vineri, 29 iunie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas din Piatra-Neamț (Piața Ștefan cel Mare nr. 15), va avea loc lansarea volumului Zugzwang. Strada cu o singură ieșire, de Adrian Alui Gheorghe, apărut de curînd în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom

Vor vorbi, alături de autor: Sorin Lavric, Emil Nicolae, Adrian G. Romilă

Un șahist imbatabil transformă un oraș într-o imensă tablă de șah, iar locuitorii lui devin regi, regine, nebuni, cai, pioni, într-o competiție absurdă care macină destinele tuturor. Un scriitor dis-pare din mediul său, atras de mirajul depărtărilor, de chemarea iubirii, a „tinereții fără bătrînețe”. Cînd se întoarce, după mai bine de 40 de ani, descoperă că misterul dispariției sale îl propulsase între clasicii literaturii din țara sa natală și pe lista pentru Premiul Nobel. Un individ primește moștenire o bibliotecă fabuloasă, o „casă a vîntului“, care îl ia captiv și îl transformă în ficțiune. Un critic literar este răpit de autorii mediocri pe care îi desființează și este constrîns, într-un text de un comic savuros, să-și schimbe discursul critic pentru a deveni poetically correct. Un prunc se naște cu darul de a înfuleca și a secătui de viață tot ce iubește, altul are darul de a potoli foamea celor care doar îi rostesc nu-mele. De la Facerea lumii, fiecare nume are în spate o istorie, demonstrează Adrian Alui Gheorghe, iar fiecare ființă de pe pă-mînt are o rădăcină fantastică din care se poate naște, din fantezia unui povestaș inspirat, o nouă poveste.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lucia Dărămuș despre romanul Convoiul mieilor la Alba Iulia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 iulie 2018

Joi, 5 iulie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas din Alba Iulia (Bdul 1 Decembrie 1918), va avea loc lansarea romanului Convoiul mieilor, de Lucia Dărămuș, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitat, alături de autoare: Aurel Pantea

În 1944, un număr impresionant de evrei din Transilvania sînt îmbarcaţi de autorităţile horthyste în trenuri şi trimişi spre „cuptoarele morţii” de la Auschwitz. Printre ei se află şi o fetiţă de zece ani, Hannya Moscovici, deportată împreună cu tatăl ei şi care nu prea înţelege ce i se întîmplă, dar simte că soarta ei tocmai a luat o turnură îngrozitoare. Prin urmare, îşi creează un refugiu în Limelfia, un tărîm fantastic în care nimic rău nu o poate atinge, populat cu fiinţe supranaturale, de o veselie molipsitoare, dar aceste escapade nu o pot feri de experimentele monstruoase ale lui Mengele. În jurul ei se desfăşoară poveştile inimaginabile ale adulţilor, cărora încearcă să le aline suferinţa invitîndu-i în lumea ei de basm, însă infernul lagărului nazist transformă oamenii şi aceştia devin capabili de orice în lupta lor disperată pentru supravieţuire. Convoiul mieilor împleteşte naivitatea copilăriei cu brutalitatea adulţilor, fantasticul cu realitatea, puritatea cu o cruzime greu de închipuit, totul pe fundalul celei mai mari tragedii din istoria umanităţii.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruşti la Festivalul literar al Sardiniei de la Gavoi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

În perioada 28 iunie – 1 iulie 2018, scriitoarea Doina Ruşti şi traducătorul şi profesorul Roberto Merlo vor participa la cea de a XV-a ediţie a Festivalului literar al Sardiniei de la Gavoi, una dintre cele mai importante manifestări de profil din Italia. Festivalul este organizat de Asociaţia culturală „L’Isola delle storie”, cu sprijinul Regiunii autonome a Sardiniei, al Primăriei din Gavoi, al Camerei de Comerţ din Nuoro şi în parteneriat cu numeroase alte instituţii active în sectorul public sau privat (http://www.isoladellestorie.it/).

Sâmbătă, 30 iunie, la ora 17.30, în Spaţiul „Alte perspective” din Piaţa Mesu Bidda, Doina Ruşti va participa, alături de scriitorul Omar di Monopoli şi de Roberto Merlo, la un eveniment literar prezentat de Simonetta Bitasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cum să faci primul milion, de Bogdan Costin, va fi publicat în Macedonia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Romanul Cum să faci primul milion, de Bogdan Costin, va apărea în traducere în Macedonia, prin intermediul Agenției literare Livia Stoia. Versiunea în limba macedoneană va fi publicată de Prozart Media în anul 2020, în traducerea lui Ermis Lafazanovski, președintele PEN Macedonia.

Cum să faci primul milion, debutul lui în proză al lui Bogdan Costin, a apărut la Cartea Românească în anul 2015 și a mai fost tradus în limba franceză.

Citește mai mult
Lansare carte image

Vintilă Mihăilescu la Clubul Țăranului: Etnogeneză și țuică

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Vineri, 22 iunie, la ora 19.00, la Clubul Țăranului din București ( Muzeul Țăranului Român, Șoseaua Kiseleff nr. 3), va avea loc lansarea volumului Etnogeneză și țuică, de Vintilă Mihăilescu, volum apărut de curînd în colecția „Plural” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autor: Dinu Guțu, Vlad Odobescu

Moderator: Bogdan Iancu

Noul volum al lui Vintilă Mihăilescu conturează imaginea societăţii româneşti contemporane, trecînd de la realitatea imediată, cu noile „tehnici ale sinelui” şi device-uri ce creează dependenţă, la „actualitatea trecutului”, ţinut la loc sigur în memoria colectivă, ori la „dilemele viitorului”, pîndit prin oglinzi magice înainte de-a fi înţeles întîi şi-ntîi realitatea timpurilor în care ne ducem traiul. Incursiunile spumoase în istoria noastră mai recentă sau mai îndepărtată explică mentalităţi şi obiceiuri vechi de cînd lumea, ubicua diviziune dintre noi şi celălalt, legăturile candide dintre „rumâni” şi licorile făurite pe teritoriul nostru cu-atîta meşteşugire de-a lungul istoriei zbuciumate, toate acestea făcînd ca Etnogeneză şi ţuică să fie o lectură care ne invită la introspecţie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Book Corner Cluj: Lucia Dărămuș, Convoiul mieilor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Joi, 28 iunie, la ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bdul Eroilor nr. 15), va avea loc lansarea romanului Convoiul mieilor, de Lucia Dărămuș, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autoare: Ovidiu Pecican, Doru Pop

În 1944, un număr impresionant de evrei din Transilvania sînt îmbarcaţi de autorităţile horthyste în trenuri şi trimişi spre „cuptoarele morţii” de la Auschwitz. Printre ei se află şi o fetiţă de zece ani, Hannya Moscovici, deportată împreună cu tatăl ei şi care nu prea înţelege ce i se întîmplă, dar simte că soarta ei tocmai a luat o turnură îngrozitoare. Prin urmare, îşi creează un refugiu în Limelfia, un tărîm fantastic în care nimic rău nu o poate atinge, populat cu fiinţe supranaturale, de o veselie molipsitoare, dar aceste escapade nu o pot feri de experimentele monstruoase ale lui Mengele.

Citește mai mult
/25