Știri și lansări

/25
Lansare carte image

Claudiu Florian, în competiție pentru votul publicului, în cadrul concursului de scriere„O poveste europeană”

Postat de:
Postat pe data de: 5 septembrie 2018

Anul aceasta se sărbătoresc 10 ani de Premiul Uniunii Europene pentru Literatură  printr-un concurs de proză scurtă inedit: „O poveste europeană”.

36 de autori cîștigători din întreaga Europă – dintr-un total de 26 de țări diferite – au acceptat această provocare și au scris poveşti fascinante din Europa, cu o perspectivă unică. Aceste proze scurte, atît în versiunile originale cît și în traducerile în limba engleză, sunt compilate în publicația „European Stories”, care este disponibilă online aici: http://anniversary.euprizeliterature.eu/.

În competiţie pentru pentru votul publicului, au intrat din partea României Claudiu M. Florian şi Ioana Pârvulescu. Claudiu M. Florian a primit în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru volumul Vârstele jocului. Strada Cetății, apărută în două ediţii la Editura Polirom.

Un roman al jocului istoriei cu individul. Totodată un roman despre descoperirea lumii şi a propriei identităţi de către un puşti de cinci-şase ani, într-un colţ multietnic de Transilvanie, în România anilor ’70. O continuă pendulare, din perspectiva copilului, pe alocuri plină de umor, între spaţii, epoci şi culturi diferite. Lumea ce se dezvăluie celui mic este una marcată de noţiuni elementare şi totuşi contradictorii: totul se întîmplă „aici”, dar multe gînduri se îndreaptă către „Îngermania”; toţi şi toate sînt „de-mai-multe-feluri”, mai puţin copilul singur la părinţi; rudele, fie ele olteneşti, săseşti sau mălurene, sînt altceva decît „ăştia”, executanţii nevăzuţi ai unei voinţe dominante; omuleţii din televizor pot vorbi tare şi nestingherit, pe cînd cei din aparatul radio vorbesc doar într-ascuns şi pe şoptite. Un roman despre origini şi mentalităţi, propagandă şi realităţi istorice, statornicie şi emigrare, ocrotire şi nesiguranţă, integritate şi compromis, într-o ţară evoluînd sub semnul independenţei în plan extern şi al oprimării interne.

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Interior Zero de Lavinia Branişte a fost adaptat scenei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 septembrie 2018

Marţi, 11 septembrie, ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei 93, București), va avea loc punerea în scenă a spectacolului Interior 0, care are la bază romanul Interior Zero, Lavinia Branişte, apărut în două ediţii la Editura Polirom.

Un spectacol de: Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia Branişte, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov, Katia Pascariu.

Proiectul a fost iniţiat de către Asociația ADO în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika, cofinanțat de AFCN. Intrarea la spectacol este liberă, pe bază de rezervare la numerele de telefon: 0732.101 860 / 0787.714 551 sau la adresa de email: centrulreplika@gmail.com.

Interior 0. Spectacolul

Interior 0 e despre noi. Despre cele și cei cu suflete varză, în căutarea unor puncte de stabilitate. Despre cele și cei care bîjbâie după chirii mai ieftine în orașe înghițite de mafii imobiliare. Despre cele și cei care lucrează în corporații, cu senzația apăsătoare că altcineva le trăiește viața. Despre cele și cei care trăiesc mult în capul lor, pentru că doar acolo pare să fie puțin mai suportabil. Despre cele și cei care se confruntă cu precaritatea și exploatarea. Despre cele și cei care speră că binele temporar din viețile lor va arăta într-o zi mai bine. Despre cele care ajung să creadă că dacă nu sunt programate să devină mame, nu sunt programate pentru nimic. Despre toate interioarele 0 din jurul nostru.

Citește mai mult
Lansare carte image

O viziune nostalgică şi plină de farmec asupra unuia dintre cele mai răsunătoare fenomene ale culturii argentiniene – tangoul

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 august 2018

„Rătăcite şi cu greu regăsite, înregistrările conferinţelor despre tangou ţinute de Borges în 1965 ne oferă o viziune nostalgică şi plină de farmec, cum marii scriitori ştiu să plăsmuiască, asupra unuia dintre cele mai răsunătoare fenomene ale culturii argentiniene, aureolat de o faimă mondială – tangoul. Respingînd imaginea fals patriotică a unui act de naştere onorabil ce i s-a confecţionat tangoului din momentul în care a fost acceptat în lumea bună la scară planetară, Borges îl prezintă cu o francheţe dezarmantă pentru edulcoratorii tîrzii ai acestui controversat fenomen în ceea ce priveşte originile. Recurgînd la mărturiile epocii, scriitorul dezvăluie întreaga efervescenţă tulbure a mediilor plebee din care îşi trage seva tangoul. În viziunea lui lipsită de prejudecăţi, obîrşia populară nu-i scade cîtuşi de puţin valoarea, dimpotrivă, i-o sporeşte şi îi asigură autenticitatea, căci tocmai impuritatea rodnică a magmei începuturilor constituie temelia trainică pentru inconfundabilele reverberaţii ulterioare şi pentru rafinamentul artistic al variatelor sale figuri de incendiară pasiune bine temperată.“ (Andrei Ionescu)

Tangoul. Patru conferinţeîn traducerea din limba spaniolă a lui Andrei Ionescu, a apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria de autor Jorge Luis Borges” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu).

Citește mai mult
Lansare carte image

Ziua Limbii române, marcată la Academia Română, Filiala Iaşi printr-un recital de poezie şi un dialog cu doi mari poeţi: Ileana Mălăncioiu şi Emil Brumaru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Vineri, 31 august, ora 10.00, la Academia Română (bulevardul Carol I, nr.8, filiala Iaşi), va avea loc un recital de poezie şi un dialog cu doi mari poeţi: Ileana Mălăncioiu, membru corespondent al Academiei Române, şi Emil Brumaru. Evenimentul va fi susţinut cu ocazia Zilei Limbii Române.

Moderatori:

Acad. Bogdan C. Simionescu

Prof. Bogdan Creţu

Ileana Mălăncioiu (n. 1940), poetă şi eseistă distinsă de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor, este cunoscută nu doar pentru cărţile sale, ci şi pentru activitatea civică. La Editura Polirom a publicat, între altele: Vina tragică (2001, 2013), Crimă şi moralitate (2006), Exerciţii de supravieţuire (2010).

Citește mai mult
Lansare carte image

Zogru, de Doina Ruşti, elogiat în „El Mercurio”, cel mai important cotidian din Santiago de Chile

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Romanul Zogru a apărut în limba spaniolă cu sprijinul Centrului Național al Cărții, ICR, la Editura Descontextos, traducere de Sebastián Teillier. A mai fost tradus în bulgară, italiană, maghiară. Cea mai recentă versiune românească  este editată în colecția Top 10+, a Editurii Polirom (2013).

După cronica din Las Últimas Noticias, cotidianul El Mercurio publică un eseu în care romanul este comparat cu pictura chagalliană și lăudat pentru valoarea literară. Textul este semnat de Pedro Gandolfo, unul dintre cei mai exigenți critici din Santiago de Chille.

“Plin de umor în unele secvențe, în altele tragic și feroce, uneori fantastic și luminos, ca o pictură de Chagall, ceea ce predomină în această poveste minunată [Zogru] este figura teribilei singurătății în care se află spiritul uman lipsit de iubire”. (Pedro Gandolfo, El Mercurio, 19 august, 2018)

Zogru este o entitate ajunsă întâmplător în Valahia, în anul 1460. El este un fel de virus care trăiește în sângele oamenilor, posedându-i pentru scurt timp. Viața lui aventuroasă pare fără sfârșit. Sute de ani trec repede, aducându-i în suflet visul iubirii. Ajuns în zilele noastre, se îndrăgostește de Giulia și, în încercarea de a o cuceri, preia trupurile celor mai arătoși bărbați din București. Însă ea este îndrăgostită de un anume Andrei Ionescu…

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Jela despre volumul Efectul fluturelui

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Sâmbătă, 1 septembrie, ora 10:30, Piaţa Trandafirilor (lîngă ceasul floral, Târgu Mureş),  va avea loc lansarea romanului Efectul fluturelui, de Doina Jela, cu participarea autoarei. Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a XV-a ediţii a SIMfest.

Vor vorbi, alături de autoare:

Brîndușa Armanca, scriitor

Călin Crăciun, critic literar  Revista Vatra

„O carte a vocilor în care, în Constanţa anului 2016, naratoarea ascultă confesiuni şi comentarii ale unor personaje, dintre care unele ne sînt cunoscute din romanul anterior al Doinei Jela, Villa Margareta. Şi, mai cu seamă, o carte a generaţiilor din România de astăzi, am numărat patru, în care autoarea abordează pătrunzător fricţiunile, stridenţele şi suspiciunile care le despart, neuitînd însă de clipele bune în care iubirea încălzeşte sufletele, topeşte zgura şi deschide calea spre înţelegerea meditată a cîte ceva din ce ni s-a întîmplat. E semnificativ faptul că personajul cel mai încercat, care vorbeşte cel mai puţin, formulează limpede pe parcursul cărţii şi în final felul în care se poate ieşi din continuitatea moartă cu un trecut dureros. O carte în care cititorii vor regăsi neaşteptat visul gustian al anilor interbelici, închisorile şi domiciliul obligatoriu survenite fără justificare în vieţile tinere, umbra pe care ele o lasă asupra familiilor astfel încercate, greutăţile de tot felul care împiedică încă transmiterea întreagă a gîndului sau cunoaşterea echilibrată a faptelor şi obligă la reluarea, iar şi iar, a căutărilor de neeludat.” (Sanda Golopenţia)

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Spectacol-lectură: mai drăguţ decît dostoievski, de Nora Iuga şi Angela Baciu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 septembrie 2018

Sîmbătă, 25 august, ora 19.00, la Sala Bolţilor ARCUB (Str. Lipscani nr. 84 – 90, Bucureşti), va avea loc spectacolul-lectură Mai drăguţ decît dostoievskiadaptare după poemul dramatic cu acelaşi nume, de Nora Iuga şi Angela Baciu, apărut în 2017 la Editura Polirom.

Dramatizare:

Chris Simion-Mercurian

Distribuţie:

Maia Morgenstern, actriţă la Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti

Carla-Maria Teaha, actriță și director executiv al Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud

În mai drăguţ decît dostoievski, Nora Iuga şi Angela Baciu poartă un dialog într-un ritm alert, colocvial, abundînd în calambururi, satiră politică, observaţii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistică, la evenimente de senzaţie cu coloratură locală. Cartea este împărţit în 25 de tablouri scurte, în care se urmăreşte foarte subtil firul unei poveşti sentimentale: două femei aşteaptă sosirea unui bărbat iubit, mister T., care trebuie să se întoarcă la ele încununat de glorie de la vînătoarea de lei. Fiecare tablou se încheie cu intervenţia Corului Antic. Limbajul – un exerciţiu de virtuozitate combinatorie – face multiple referiri la expresiile şi ticurile verbale folosite azi în exces. Volumul are o accentuată tentă dadaistă, putînd fi considerat un demers îndrăzneţ de reînviere a avangardei.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Universitatea Maritimă Constanţa: Varujan Vosganian despre volumul Statuia comandorului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 august 2018

Joi, 23 august, ora 18.00, în Aula Universităţii Maritime Constanţa (str. Mircea cel Bătrân, nr. 104), va avea loc lansarea volumului Statuia comandorului (ediţia a II-a), de Varujan Vosganian, apărut de curînd în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor:

Prof. univ. dr Cornel Panait, rectorul UMC

Prof. univ. dr Angelo Mitchievici, prozator, critic literar şi eseist

„Personajele acestei cărţi sînt oameni obişnuiţi, de tot felul: muncitori, ţărani, intelectuali, comercianţi. Ceea ce au ei în comun este spaţiul concentraţionar în care trăiesc. Un spaţiu descris în toată grozăvia lui, o descriere cu atît mai neînduplecată cu cît în cuprinsul volumului nu veţi găsi niciunul dintre cuvintele care îl denumesc: «comunism», «comunist», «partid» etc., ci doar neliniştile şi suferinţele pe care le-a provocat... Aceste pagini se constituie într-un elogiu adus nu rebelilor fără cauză, ci rebelilor fără şansă.” (Varujan Vosganian) 

„Poeme umbrite de o inexplicabilă, statornică revoltă, mîhnire, proze din ce în ce mai batjocoritoare cu prostia omenească, scrise parcă într-adins pentru a nu fi publicate – astfel de pagini îmi treceau tot mai numeroase prin faţa ochilor. Cineva se împotrivea evidenţelor; cineva stăruia să creadă că nu zadarnic se aşază la masa de scris, deşi perspectivele cununiei cu litera de tipar piereau într-un unghi tot mai strîmt şi mai neguros. Varujan Vosganian avea toate datele unui artist care îşi face religie din refuzul faptului împlinit.” (Mircea Ciobanu)

Citește mai mult
Lansare carte image

Distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista: Fabula existenţială,de Ştefan Afloroaei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 august 2018

Distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista: Fabula existenţială, de

Ştefan Afloroaei

Un volum despre confruntarea omului cu propria libertate şi, în definitiv, cu timpul ca atare.

„Paginile de faţă aduc în atenţie unele chestiuni ce par să scape preocupărilor şi urgenţelor noastre obişnuite. Bunăoară, cea privind distanţa – uneori greu de înţeles – dintre a trăi şi a exista. Sau cea a unui posibil sens, mai bine spus a felului în care sensul şi nonsensul survin în economia instabilă a existenţei noastre. Dar şi altele, precum cea privind confruntarea omului cu propria libertate şi, în definitiv, cu timpul ca atare. Reluarea lor îşi află pretextul, cel mai adesea, în anumite scrieri şi mărturisiri ale celor care, precum Nietzsche şi Tolstoi, Borges, Eliade şi Kawabata, ne-au lăsat destule spre reflecţie. Contează atît ce s-a spus deja, cît şi întrebările omului de astăzi, nevoia lui de a revedea singur o anumită stare de lucruri. În definitiv, la oarecare distanţă de grijile noastre obişnuite există nevoi sau întrebări care, uneori, ne pun viaţa la încercare şi ne măsoară cu aparentă naivitate propria existenţă. Constituie, într-un fel, replica din umbră a celorlalte, îndoielile mereu amînate, odată cu acele aşteptări ce par definitiv ascunse.” (Ştefan Afloroaei)

Fabula existenţială a apărut de curînd în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom: Lumea scrisă, de Martin Puchner, peste 4.000 de ani de literatură universală

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 august 2018

„O privire fascinantă asupra evoluţiei scrierii în ultimii 5.000 de ani.” (The Times) • Mai mult decît o istorie a literaturii sau a tehnologiilor scrierii, arătînd cum cărţile au influenţat istoria şi cum literatura ne-a transformat planeta într-o lume scrisă.

La Editura Polirom a apărut în această săptămînă volumul Lumea scrisă. Povești care au schimbat oamenii, istoria și civilizația, de Martin Puchner, profesor „Byron and Anita Wien” de engleză şi de literatură comparată la Universitatea Harvard.

 Volumul a apărut în colecţia „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), şi în ediţie digitală, în traducerea Anacaonei Mîndrilă-Sonetto.

 Martin Puchner ne poartă într-o călătorie fascinantă de-a lungul istoriei, în care ne dezvăluie rolul esenţial al literaturii în configurarea lumii de astăzi.

 Cu ajutorul a 16 texte fundamentale selectate din peste 4.000 de ani de literatură universală, ne arată cum a inspirat scrierea ascensiunea şi decăderea imperiilor şi naţiunilor, naşterea ideilor filosofice şi politice şi a credinţelor religioase.

 Vedem cum învăţăturile orale ale lui Buddha, Confucius, Socrate şi Iisus au fost transcrise de discipolii lor. Facem cunoştinţă cu Murasaki, o doamnă din Japonia secolului al XI-lea, autoarea primului roman din istorie, Povestea lui Genji

 Îi urmărim pe Miguel de Cervantes, părintele romanului modern, luptînd cu piraţii şi pe Goethe inventînd conceptul de literatură universală. Puchner ne poartă în Troia, Pergam şi China, stă de vorbă cu laureaţii Premiului Nobel Derek Walcott în Caraibe şi Orhan Pamuk la Istanbul.

Citește mai mult
Lansare carte image

Un discurs profund original despre îndrăgostire: Roland Barthes, Discursul îndrăgostit

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 iulie 2018

Discursul îndrăgostit cuprinde notele seminarului pe care Roland Barthes l-a ţinut la École pratique des hautes études în perioada 1974-1976, la care se adaugă o serie de pagini inedite din eseul Fragmente dintr-un discurs îndrăgostit. Bazîndu-se pe lecturile sale din domeniul literaturii – în primul rînd romanul lui Goethe Suferinţele tînărului Werther, dar şi multe alte opere poetice sau dramaturgice – şi pe alte forme de artă şi creaţie, pe care le îmbină cu experienţe personale şi cu propria reflecţie alimentată îndeosebi de psihanaliză şi filozofie, Barthes construieşte un discurs profund original despre îndrăgostire. Mai mult decît un studiu ştiinţific sistematic, cei doi ani de seminarii reprezintă o căutare, o explorare menită să explice sau cel puţin să lumineze orice experienţă de îndrăgostire în relaţie cu limbajul.

Discursul îndrăgostit, de Roland Barthes, a apărut în colecția „Plural” a Editurii Polirom – traducere, note şi introducere la ediţia românească de Magda Jeanrenaud.

„Din inima furtunii care mă dezrădăcinează, mă deposedează de propria identitate, vreau să mă întorc uneori la origine – la originea mea. O pantă implacabilă mă face să alunec, să cobor (mă scufund) spre copilărie. Însă forţa care produce amintirea aceasta este ambiguă: pe de o parte, caut să mă liniştesc prin reprezentarea unui timp adamic, anterior oricărei îngrijorări din dragoste, oricărei nelinişti genitale, şi totuşi mustind de senzualitate; prin amintire, pun la bătaie timpul acesta împotriva timpului Îngrijorării îndrăgostite; dar mai ştiu şi că dragostea şi copilăria au aceeaşi natură: dragostea împlinită nu este niciodată altceva decît raiul a cărui idee fixă mi-a fost transmisă din copilărie.” (Roland Barthes)

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Nobel pentru Literatură în 1961, în Biblioteca Polirom: Ivo Andrić, E un pod pe Drina...

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 iulie 2018

La jumătatea secolului al XVI-lea, un paşă dă poruncă să se ridice un pod peste Drina, rîul care străbate orăşelul bosniac Vişegrad. Aşa începe istoria – cu pietre albe aduse de departe şi cu muncă zdrobitoare. Pînă la Primul Război Mondial, podul acesta, făcut din unsprezece arcade mlădioase, e martor al tuturor schimbărilor, suferinţelor şi tulburărilor care trec peste locuitori: stăpînirile se duc una după alta, scoţînd din rădăcini o parte din obiceiurile oamenilor şi punînd altele în loc, generaţiile cele noi îşi amintesc din ce în ce mai şters cum era traiul celor vechi, bătrîni şi tineri, creştini, musulmani şi evrei se întîlnesc pe pod şi privesc cum le trece viaţa, mai molcom ori mai aprig. Podul e martorul istoriei: şi al celei mari, plină de războaie, anexări, măriri şi decăderi de imperii, şi al celei mici, cu drame şi neînţelegeri omeneşti, cu împăcări cu soarta şi cu fericiri mărunte.

Salutat drept un „Tolstoi iugoslav” – odată cu traducerea în franceză a romanului (traducere care a dat semnalul unui succes mondial), Ivo Andrić face în E un pod pe Drina... ceva mai mult decît o sobră frescă istorică: aceasta e însoţită de o fermecătoare plăcere, aproape orientală, a povestirii, dar şi de crude reprezentări literare pentru ceea ce se numeşte „mersul înainte al istoriei” – implacabil şi, de cele mai multe ori, nedrept.

E un pod pe Drina... a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” – traducere şi note de Gellu Naum şi Ioana G. Seber.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Grand Hotel Traian, Iaşi: Andreea Paul, Despre forța civică a femeilor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 iulie 2018

Luni, 30 iulie, începând cu ora 18.00, în Sala „Mihai Eminescu" de la Grand Hotel Traian (Piaţa Unirii, nr.1, Iaşi), va avea loc lansarea volumului „Forţa civică a femeilor”, apărut de curînd la Editura Polirom, un eveniment despre responsabilitate socială, asumare și leadership, desfăşurat cu ocazia Zilei Prieteniei 2018.

Coordonator eveniment: Andreea Paul

Vor participa, alături de coordonatorul evenimentului: autoarele ieșene care au răspuns invitației de a contribui cu texte în volum.

În această a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare. Volumul își concentrează atenția asupra unei conștiințe feminine treze, care nu dă niciodată vina pe soartă, sărăcie sau guvern, ci caută să genereze schimbarea pornind din interior și construind treptat o lume mai bună. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau aceleași noțiuni de curajpasiunegenerozitateiubireputere.

Citește mai mult
Lansare carte image

Radu Ţuculescu, premiat la Cluj-Napoca pentru Măcelăria Kennedy

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 iulie 2018

Radu Ţuculescu a cîştigat premiul „Pavel Dan” pentru volumul Măcelăria Kennedy, apărut la Editura Polirom în 2017. Festivitatea de premiere a avut loc la Filiala Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca, luni, 16 iulie, 2018.

Cartea s-a mai bucurat de cîteva premii de-a lungul timpului:

Premiul „Romanul românesc în mileniul 3”, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, ediţia 2017

Premiul „Ovidiu Cotruş” al revistei Familia, ediţia 2017

Premiul „Radu Petrescu” al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, ediţia 2017

Citește mai mult
Lansare carte image

Dan Miron despre Ascultă muzica, la librăria „La Două Bufnițe”, Timişoara

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 iulie 2018

Vineri, 27 iulie, ora 18.00, la Librăria „La Două Bufnițe" (Piața Unirii 11, Timișoara), Dan Miron va intra în dialog cu Patricia Lidia Popescu-Cevei, pornind de la romanul Ascultă muzica, apărut de curînd la Editura Polirom.

Un intelectual ratat, un scriitor aspirant şi un tînăr politician gravitează în mod misterios în jurul unei tinere studente, prostituată solitară, cu toţii fiind puşi în mişcare de legi necunoscute, contrapunctice. Destinele, ca tot atîtea linii melodice, se intersectează doar pentru a se îndepărta din nou, însă vieţile lor ascund un înţeles profund, care se cere descoperit. Urmărind parcursul individual al fiecărui personaj, romanul conturează peisajul moravurilor româneşti înainte şi după evenimentele din 1989, punînd în lumină arivismul, sterilitatea intelectuală şi cinismul specifice unei societăţi în derivă. Bişniţarul devenit revoluţionar şi apoi deputat, profesorul universitar lasciv care abuzează de încrederea viitoarelor studente sau tînăra vulnerabilă, victimă a dramelor familiale, sunt doar cîteva figuri din acest tablou al unei societăţi care obligă la compromis şi promiscuitate morală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Librăria „Șt. O Iosif” Braşov: Stejărel Olaru, Agentul nostru Victor

Postat de: Promovare
Postat pe data de: 18 iulie 2018

Joi, 26 iulie, ora 18.00, la Librăria „Șt. O Iosif” (Str. Mureșenilor 14, Braşov), va avea loc lansarea volumului Agentul nostru Victor, de Stejărel Olaru, apărută de curînd la Editura Polirom, postfaţă de Marius Oprea. Disponibil şi în ediţie digitală.

Vor vorbi, alături de autor:

Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie, Brașov

Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Povești din Epoca Fanariotă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 iulie 2018

Doina Ruști este invitată la Cursurile de Vară ale Universității din București pentru a vorbi despre cărțile sale și despre Epoca Fanariotă pe care a transpus-o în câteva dintre romanele ei, între care Manuscrisul fanariot și Mâța Vinerii.

Evenimentul va fi găzduit de Librăria Humanitas Cișmigiu și se va desfășura pe 2 august, la ora 17.

Moderator: dr. Cosmin Ciotloș

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Concurs de manuscrise Polirom Junior, ediția I

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 iulie 2018

Editura Polirom lansează Concursul de manuscrise de literatură pentru copii, ediția 2018.

Dacă scrieți literatură pentru copii (roman și povestiri, vîrsta recomandată: 8+ ), trimiteți manuscrisul dvs. pe adresa junior@polirom.ro, însoțit de o notă bio-bibliografică, pînă la data de 1 noiembrie 2018 și puteți intra în portofoliul colecției „Junior” a Editurii Polirom, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Manuscrisele se trimit exclusiv în format electronic - minimum 200.000 de semne, cu diacritice. Concursul se adresează atît autorilor publicați, cît și debutanților. Juriul va fi format din scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu, Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă de la Librăria La Două Bufnițe din Timișoara, precum și din membrii redacției Polirom Junior.

Editura Polirom va anunța manuscrisele cîștigătoare pînă la data de 15 decembrie 2018, iar premiul va consta în publicarea lor, în prima parte a anului editorial 2019.

Așteptăm manuscrisele dvs.

Mult succes,

Echipa Polirom Junior

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Golden Man Booker Prize pentru Pacientul englez, de Michael Ondaatje

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 iulie 2018

Romanul Pacientul englez, de Michael Ondaatje, este cîștigătorul Golden Man Booker Prize, distincţie acordată celei mai apreciate dintre cărţile care au obținut prestigiosul premiu Man Booker în ultimii 50 de ani. Golden Man Booker Prize marchează aniversarea a 50 de ani de existență a unuia dintre cele mai importante premii literare din întreaga lume. Premiul i-a fost decernat autorului duminică, 8 iulie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Londra (Royal Festival Hall).

Toate volumele laureate cu Man Booker Prize, de la înființarea premiului și pînă în prezent, au intrat în competiția pentru Man Booker-ul aniversar. În luna mai a acestui an, cinci juraţi au ales cel mai bun roman dintre premianţii fiecărui deceniu. Robert McCrum a ales In a Free State, de V. S. Naipaul, pentru anii '70, Lemn Sissay a ales Moon Tiger, de Penelope Lively, pentru anii '80, Kamila Shamsie a ales romanul lui Michael Ondaatje dintre laureaţii anilor '90, Simon Mayo a propus Wolf Hall, de Hilary Mantel, dintre cărţile premiate în primul deceniu de după 2000, iar Hollie McNish a propus Lincoln in the Bardo, de George Saunders, dintre volumele recente.

Publicat în original în 1992, Pacientul englez a apărut la Editura Polirom în două ediții (2011, 2013), traducere din limba engleză şi note de Monica Wolfe-Murray. Volumul este disponibil şi în ediţie digitală.

Citește mai mult
Lansare carte image

Nou la Editura Polirom: Scurtă istorie a beţiei, de Mark Forsyth

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 iulie 2018

Editura Polirom a publicat de curînd Scurtă istorie a beţiei. Cum, de ce, unde şi cînd s-au îmbătat oamenii, din Epoca de Piatră pînă în prezent, al scriitorului englez Mark Forsyth.

Volumul a apărut în colecţia „Hexagon. Istorie”, şi în ediţie digitală, în traducerea lui Cristian Fulaş.

Pentru vechii egipteni, beția era vehiculul transei mistice. Pentru vikingi, era sursa poeziei, bune sau rele. Pentru tinerele americane din localurile clandestine ale anilor 1920, consumul de alcool echivala cu emanciparea de sub tutela bărbatului. Iar pentru femeile vest-africane, descoperirea fermentării berii a fost nici mai mult, nici mai puțin decît momentul în care omului i-a căzut coada de maimuță.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Piatra-Neamț: Adrian Alui Gheorghe, Zugzwang. Strada cu o singură ieșire

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 11 iulie 2018

Vineri, 29 iunie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas din Piatra-Neamț (Piața Ștefan cel Mare nr. 15), va avea loc lansarea volumului Zugzwang. Strada cu o singură ieșire, de Adrian Alui Gheorghe, apărut de curînd în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom

Vor vorbi, alături de autor: Sorin Lavric, Emil Nicolae, Adrian G. Romilă

Un șahist imbatabil transformă un oraș într-o imensă tablă de șah, iar locuitorii lui devin regi, regine, nebuni, cai, pioni, într-o competiție absurdă care macină destinele tuturor. Un scriitor dis-pare din mediul său, atras de mirajul depărtărilor, de chemarea iubirii, a „tinereții fără bătrînețe”. Cînd se întoarce, după mai bine de 40 de ani, descoperă că misterul dispariției sale îl propulsase între clasicii literaturii din țara sa natală și pe lista pentru Premiul Nobel. Un individ primește moștenire o bibliotecă fabuloasă, o „casă a vîntului“, care îl ia captiv și îl transformă în ficțiune. Un critic literar este răpit de autorii mediocri pe care îi desființează și este constrîns, într-un text de un comic savuros, să-și schimbe discursul critic pentru a deveni poetically correct. Un prunc se naște cu darul de a înfuleca și a secătui de viață tot ce iubește, altul are darul de a potoli foamea celor care doar îi rostesc nu-mele. De la Facerea lumii, fiecare nume are în spate o istorie, demonstrează Adrian Alui Gheorghe, iar fiecare ființă de pe pă-mînt are o rădăcină fantastică din care se poate naște, din fantezia unui povestaș inspirat, o nouă poveste.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lucia Dărămuș despre romanul Convoiul mieilor la Alba Iulia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 iulie 2018

Joi, 5 iulie, la ora 18.00, la Librăria Humanitas din Alba Iulia (Bdul 1 Decembrie 1918), va avea loc lansarea romanului Convoiul mieilor, de Lucia Dărămuș, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitat, alături de autoare: Aurel Pantea

În 1944, un număr impresionant de evrei din Transilvania sînt îmbarcaţi de autorităţile horthyste în trenuri şi trimişi spre „cuptoarele morţii” de la Auschwitz. Printre ei se află şi o fetiţă de zece ani, Hannya Moscovici, deportată împreună cu tatăl ei şi care nu prea înţelege ce i se întîmplă, dar simte că soarta ei tocmai a luat o turnură îngrozitoare. Prin urmare, îşi creează un refugiu în Limelfia, un tărîm fantastic în care nimic rău nu o poate atinge, populat cu fiinţe supranaturale, de o veselie molipsitoare, dar aceste escapade nu o pot feri de experimentele monstruoase ale lui Mengele. În jurul ei se desfăşoară poveştile inimaginabile ale adulţilor, cărora încearcă să le aline suferinţa invitîndu-i în lumea ei de basm, însă infernul lagărului nazist transformă oamenii şi aceştia devin capabili de orice în lupta lor disperată pentru supravieţuire. Convoiul mieilor împleteşte naivitatea copilăriei cu brutalitatea adulţilor, fantasticul cu realitatea, puritatea cu o cruzime greu de închipuit, totul pe fundalul celei mai mari tragedii din istoria umanităţii.

Citește mai mult
Lansare carte image

Doina Ruşti la Festivalul literar al Sardiniei de la Gavoi

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

În perioada 28 iunie – 1 iulie 2018, scriitoarea Doina Ruşti şi traducătorul şi profesorul Roberto Merlo vor participa la cea de a XV-a ediţie a Festivalului literar al Sardiniei de la Gavoi, una dintre cele mai importante manifestări de profil din Italia. Festivalul este organizat de Asociaţia culturală „L’Isola delle storie”, cu sprijinul Regiunii autonome a Sardiniei, al Primăriei din Gavoi, al Camerei de Comerţ din Nuoro şi în parteneriat cu numeroase alte instituţii active în sectorul public sau privat (http://www.isoladellestorie.it/).

Sâmbătă, 30 iunie, la ora 17.30, în Spaţiul „Alte perspective” din Piaţa Mesu Bidda, Doina Ruşti va participa, alături de scriitorul Omar di Monopoli şi de Roberto Merlo, la un eveniment literar prezentat de Simonetta Bitasi.

Citește mai mult
Lansare carte image

Cum să faci primul milion, de Bogdan Costin, va fi publicat în Macedonia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Romanul Cum să faci primul milion, de Bogdan Costin, va apărea în traducere în Macedonia, prin intermediul Agenției literare Livia Stoia. Versiunea în limba macedoneană va fi publicată de Prozart Media în anul 2020, în traducerea lui Ermis Lafazanovski, președintele PEN Macedonia.

Cum să faci primul milion, debutul lui în proză al lui Bogdan Costin, a apărut la Cartea Românească în anul 2015 și a mai fost tradus în limba franceză.

Citește mai mult
Lansare carte image

Vintilă Mihăilescu la Clubul Țăranului: Etnogeneză și țuică

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Vineri, 22 iunie, la ora 19.00, la Clubul Țăranului din București ( Muzeul Țăranului Român, Șoseaua Kiseleff nr. 3), va avea loc lansarea volumului Etnogeneză și țuică, de Vintilă Mihăilescu, volum apărut de curînd în colecția „Plural” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autor: Dinu Guțu, Vlad Odobescu

Moderator: Bogdan Iancu

Noul volum al lui Vintilă Mihăilescu conturează imaginea societăţii româneşti contemporane, trecînd de la realitatea imediată, cu noile „tehnici ale sinelui” şi device-uri ce creează dependenţă, la „actualitatea trecutului”, ţinut la loc sigur în memoria colectivă, ori la „dilemele viitorului”, pîndit prin oglinzi magice înainte de-a fi înţeles întîi şi-ntîi realitatea timpurilor în care ne ducem traiul. Incursiunile spumoase în istoria noastră mai recentă sau mai îndepărtată explică mentalităţi şi obiceiuri vechi de cînd lumea, ubicua diviziune dintre noi şi celălalt, legăturile candide dintre „rumâni” şi licorile făurite pe teritoriul nostru cu-atîta meşteşugire de-a lungul istoriei zbuciumate, toate acestea făcînd ca Etnogeneză şi ţuică să fie o lectură care ne invită la introspecţie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare la Book Corner Cluj: Lucia Dărămuș, Convoiul mieilor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Joi, 28 iunie, la ora 18.00, la Book Corner Librarium (Bdul Eroilor nr. 15), va avea loc lansarea romanului Convoiul mieilor, de Lucia Dărămuș, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autoare: Ovidiu Pecican, Doru Pop

În 1944, un număr impresionant de evrei din Transilvania sînt îmbarcaţi de autorităţile horthyste în trenuri şi trimişi spre „cuptoarele morţii” de la Auschwitz. Printre ei se află şi o fetiţă de zece ani, Hannya Moscovici, deportată împreună cu tatăl ei şi care nu prea înţelege ce i se întîmplă, dar simte că soarta ei tocmai a luat o turnură îngrozitoare. Prin urmare, îşi creează un refugiu în Limelfia, un tărîm fantastic în care nimic rău nu o poate atinge, populat cu fiinţe supranaturale, de o veselie molipsitoare, dar aceste escapade nu o pot feri de experimentele monstruoase ale lui Mengele.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lucia Popovici la Raftul traducătorului. Cărturești Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Joi, 21 iunie, de la ora 18.30, vă invităm la o nouă întâlnire din cadrul proiectului #RaftulTraducătorului. De data asta la Cărturești Palas, în Iași, unde vă așteptăm să faceți cunoștință cu Lucia Popovici, traducătoare, printre altele, a două dintre cele mai așteptate titluri de anul acesta: „Homo Deus”, Yuval Noah Harari, și „Dansul Natașei”, Orlando Figes.
Lucia a tradus numeroase cărți de istorie, economie, sociologie, autori și titluri celebre precum Niall Ferguson,„Marele declin”, Keith Hitchins, „Scurtă istorie a României”, David S. Landes, „Avuția și sărăcia națiunilor”. În afara activității de traducere, este redactor-șef la secțiunea de nonficțiune a Editurii Polirom, la Iași.
Alături de Lucia va vorbi Florin Irimia, lector doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, cunoscut cititorilor pentru romanele „Defekt” (Editura Brumar, 2009), „O fereastră întunecată” (Editura Polirom, 2012), „Câteva lucruri despre tine” (Editura Polirom, 2014), cât și pentru volumul de proză scurtă publicat în 2017 „Misterul mașinuțelor chinezești”. De asemenea, Florin Irimia a tradus două romane de Margaret Atwood, „Oryx și Crake” (Editura Leda, 2008) și, împreună cu Nicoleta Irimia, „Alias Grace” (Editura Leda, 2013).
Vom discuta despre traducerea de nonficțiune, despre opțiuni și stiluri de traducere, despre bucuriile și luptele unui traducător și despre munca din spatele unei cărți înainte ca ea să ajungă la cititori.
Partener: Editura Polirom

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Alina Mungiu-Pippidi conferențiază la Oradea: În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie?

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 iunie 2018

Marți, 19 iunie, la ora 17.00, în Sala mare a Primăriei din Oradea (Piața Unirii nr. 1), Alina Mungiu-Pippidi va susține o conferință pornind de la volumul În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte ţări de corupţie?, apărut la Editura Polirom, în traducerea Ioanei Aneci.

Conferința va fi urmată de un dialog cu publicul și de o ședință de autografe.

Eveniment organizat de Primăria Oradea, în colaborare cu Editura Polirom.

Partener: Librăria Humanitas din Oradea

De ce unele societăţi reuşesc să controleze corupţia în aşa măsură încît aceasta se manifestă doar ocazional, pe cînd alte societăţi rămîn sistematic corupte? Cartea de faţă, a cărei versiune originală a apărut la Cambridge University Press în 2015, analizează felul în care evoluează societăţile pînă la punctul în care integritatea devine regula şi corupţia devine excepţia în gestionarea afacerilor publice şi alocarea resurselor publice. Principala întrebare pe care o pune este: care sînt lecţiile de învăţat din experienţele istorice şi din cele contemporane privind dezvoltarea controlului corupţiei care pot ajuta societăţile să iniţieze şi să accelereze acest proces?

„Una dintre cele mai importante cărți scrise vreodată despre principala provocare pentru guvernarea timpurilor noastre.” (Larry Diamond, Stanford University)

„Splendid de profundă și inovatoare conceptual... reformulînd natura statului modern împreună cu Tilly, Acemoglu și Robinson.” (Robert Rotberg, Harvard University)

„O contribuție unică în încercarea de a lega teoria de practică.” (Robert Klitgaard, Claremont Graduate University)

„Mungiu-Pippidi reușește să mute dezbaterea dincolo de locurile comune ale luptei împotriva corupției, aducînd un argument puternic în favoarea perceperii bunei guvernări din perspectiva societății civile și a universalismului etic.” (Susan Rose-Ackerman, Yale University)

Lansare carte image

Întîlnire cu Ohara Donovetsky: Casting pentru ursitoare

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 iunie 2018

Luni, 25 iunie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc lansarea romanului Casting pentru ursitoare, de Ohara Donovetsky, apărut de curînd în colecția „Ego.Proză” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autoare:

Ioana Bâldea-Constantinescu

Bianca Burța-Cernat

Adina Dinițoiu

Va modera: George Onofrei

„Am simţit că personajele din Casting pentru ursitoare se scriu singure în mintea mea. O mare bucurie. Întîi am simţit-o pe Haia. Într-o zi de marţi, bineînţeles. În alta, pe Mira. Pe Lenca, în restul timpului. Asta cînd nu m-am gîndit la Marie Curie, la Greta Garbo sau la Maria Kazimiera. Am scris din dor de oameni iubiţi sau de locuri dragi. Şi cu un mare apetit pentru viaţă, cu toate spaimele şi cu visurile ei. Povestea se adresează celor care cred, cu un gînd năstruşnic, că toate văzutele şi, mai ales, nevăzutele se leagă, că ar exista, aşadar, spectaculoase simetrii şi sincronicităţi, dar şi celor care, dimpotrivă, cred în jocul întîmplării şi al coincidenţei nesemnificative. În carte şi dincolo de ea, peste limitele puterii noastre de înţelegere.” (Ohara Donovetsky)

Citește mai mult
Lansare carte image

Lectură publică la București: Anca Vieru, Spulberatic

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 9 iulie 2018

Miercuri, 13 iunie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), Anca Vieru va citi fragmente din romanul Spulberatic, apărut de curînd în coleția Ego. Proză a Editurii Polirom 

Amfitrionul evenimentului: Florin Iaru

Autoarea va susține în perioada 14-22 iunie 2018 un turneu de lecturi publice din noua sa carte în următoarele orașe: Brașov (joi, 14 iunie, ora 18.00, Librăria Humanitas), Cluj (joi, 21 iunie, ora 18.00, Librăria Humanitas „N. Steinhardt”), Timișoara (vineri, 22 iunie, ora 18.00, Librăria La Două Bufnițe).

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Cele mai vîndute titluri Polirom la Bookfest 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 iunie 2018

Editura Polirom a participat în perioada 30 mai-3 iunie 2018 la cea de-a XIII-a ediție a Tîrgului Internațional de Carte Bookfest cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (15-20%).

Evenimentele dedicate celor mai recente apariții Polirom – în colecțiile „Fiction Ltd.”, „Ego. Proză”, „Document”, „Ego-grafii”, „Plural”, Seria de autor Aurora Liiceanu – vor prilejui la această nouă ediție Bookfest întîlniri cu: Dan Alexe, Teodor Baconschi, Iulian Ciocan, Andrei Dósa, Carmen Firan, Cristian Fulaș, Marian-Gabriel Hâncean, Eugen Istodor, Doina Jela, Elias Khoury, Sebastian Lăzăroiu, Cosmin Leucuța, Aurora Liiceanu, Vintilă Mihăilescu, Dan Miron, Alexandru Muraru, Andrei Muraru, Stejărel Olaru , Marius Oprea, Andreea Paul, Mircea Pricăjan, Dan Stanca, Moni Stănilă, Robert Șerban, Tudor Șerban, Eugen Uricaru, Anca Vieru, Varujan Vosganian, Smaranda Vultur.

Top 10 Polirom Nonfiction

 1. Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari
 2. Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari
 3. Istoria lumii. Din preistorie pînă în prezent, de J.M. Roberts, Arne Odd Westad
 4. Forța civică a femeilor, de Andreea Paul (coordonatoare)
 5. Imperiul. Cum a creat Marea Britanie lumea modernă, de Niall Ferguson
 6. Regele, comuniștii și Coroana, de Alexandru Muraru, Andrei Muraru (coordonatori)
 7. Etnogeneză și țuică, de Vintilă Mihăilescu
 8. Moștenitorii Securității, de Marius Oprea
 9. Șapte ani în Provence, de Ioan T. Morar
 10. Miturile Greciei antice, Robert Graves, și Cațavencii și tribul lor, de Eugen Istodor

Top 10 Polirom Fiction

 1. Labirintul spiritelor, de Carlos Ruiz Zafon
 2. Uciderea Comandorului I. O idee își face apariția, de Haruki Murakami
 3. Marele Experiment, de Jeffrey Eugenides
 4. Ultimele zile ale Occidentului, de Matei Vișniec
 5. Cele trei fiice ale Evei, Elif Shafak
 6. Războiul solomonarilor, Moni Stănilă
 7. Cîntec pentru cei neîngropați, de Jesmyn Ward
 8. De veghe în lanul de secară, de J.D. Salinger, și Ferma animalelor, de George Orwell
 9. Efectul fluturelui, de Doina Jela
 10. Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu, de Iulian Bocai, Cîștigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, ediția 2018
Lansare carte image

Profesorul Constantin Paidos a trecut în nefiinţă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 iunie 2018

A încetat din viață Constantin Paidos, colaborator apropiat al Editurii Polirom timp de 20 de ani. Editura Polirom își exprimă profundul regret pentru dispariția apreciatului profesor.

CONSTANTIN PAIDOS a fost profesor de limba engleză, gradul I, cu o experiență de 45 de ani în învățămîntul preuniversitar, profesor metodist, coordonator de parctică pedagogică a studenților din 1972, președinte al Asociației Profesorilor de Limba Engleză din România, inspector școlar de limba engleză în cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Iași timp de 11 ani, membru al Comisiei Naționale pentru Limba Engleză. La Editura Polirom a publicat, ca autor sau coautor: Grammar Is Fun (1998, 2001), All Right. Manual de limba engleză pentru clasa a VII-a (1998), All Right. Manual de limba engleză pentru clasa a IX-a (2000), English Grammar. Theory and Practice (2001, 2016), Limba engleză. Prima ta gramatică (2005), Practical Course of English (2006), New Proficiency in English (2008) și Improve Your English (2014).

Lansare carte image

Editura Polirom la Bookfest 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 mai 2018

În perioada 30 mai-3 iunie 2018, Editura Polirom va participa la cea de-a XIII-a ediție a Tîrgului Internațional de Carte Bookfest cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (15-20%). Noutăți în colecțiile noastre de ficțiune și nonficțiune (literatură română, dar și traduceri îndelung așteptate din literatura universală, eseistică, istorie, carte pentru copii, științe sociale, jurnale de călătorie etc.), întîlniri cu scriitorii voștri preferați, toate la standul Polirom din pavilionul B2, Romexpo.

Evenimentele dedicate celor mai recente apariții Polirom – în colecțiile „Fiction Ltd.”, „Ego. Proză”, „Document”, „Ego-grafii”, „Plural”, Seria de autor Aurora Liiceanu – vor prilejui la această nouă ediție Bookfest întîlniri cu: Dan Alexe, Teodor Baconschi, Iulian Ciocan, Andrei Dósa, Carmen Firan, Cristian Fulaș, Marian-Gabriel Hâncean, Eugen Istodor, Doina Jela, Sebastian Lăzăroiu, Cosmin Leucuța, Aurora Liiceanu, Vintilă Mihăilescu, Dan Miron, Alexandru Muraru, Andrei Muraru, Stejărel Olaru , Marius Oprea, Andreea Paul, Mircea Pricăjan, Dan Stanca, Moni Stănilă, Robert Șerban, Tudor Șerban, Eugen Uricaru, Anca Vieru, Varujan Vosganian, Smaranda Vultur.

Programul nostru de evenimente, aici.

Lansare carte image

Timp, Memorie și Spațiu în literatura exilului: scriitorul libanez Elias Khoury la București

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 mai 2018

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului Copiii ghetoului. Numele meu este Adam, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”.

Autorul își va întîlni cititorii români joi, 31 mai, la ora 18.00, la Librăria Cărturești Verona (Grădina Secretă), unde va purta un dialog cu scriitoarea Daniela Zeca, pornind de la romanul său apărut la Editura Polirom.

Tema dialogului: Timp, Memorie și Spațiu în literatura exilului

Elias Khoury va fi prezent, de asemenea, sîmbătă, 2 iunie, la ora 16.00, la Tîrgul Internațional de Carte Bookfest 2018, la Scena Arena din Pavilionul B al Complexului Romexpo. 

Invitați, alături de autor, la ambele evenimente:
ES Rana Mokaddem, Ambasadoarea Republicii Libaneze în România
Nicolae Dobrișan, traducătorul volumului
Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”

Evenimentele sînt organizate de Editura Polirom și Ambasada Republicii Libaneze în România.

Intrarea liberă

Lansare carte image

Lansare la Librăria Habitus Sibiu: Scrisori I (1837-1859), de F.M. Dostoievski Ediţie îngrijită, traducere, note şi studiu introductiv de Leonte Ivanov

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 mai 2018

Sîmbătă, 19 mai, la ora 12.00, la Librăria Habitus din Sibiu, va avea loc lansarea volumului-eveniment Scrisori I (1837-1859), de F. M. Dostoievski, ediţie îngrijită, traducere, note şi studiu introductiv de Leonte Ivanov, volum apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu).

Vor vorbi, alături de traducătorul volumului: Radu Vancu și Dragoș Varga

Evenimentul va avea loc în cadrul Colocviilor revistei Transilvania, ediția 2018.

„Ceea ce conferă valoare segmentului epistolar al creaţiei dostoievskiene este, în primul rînd, deosebita sinceritate a autorului, dorinţa de a-şi deschide şi despovăra sufletul de multitudinea de griji, de întrebări şi contradicţii… Prin scrisori, ni se dezvăluie o perspectivă largă asupra Rusiei unei întregi jumătăţi de veac (anii 1830-1880), cu istoria, cu oamenii, cu zbuciumul ei, dar şi o perspectivă asupra Apusului Europei, unde se resimţeau atît roadele civilizaţiei, cît şi neajunsurile ei.” (Leonte Ivanov)

Lansare carte image

Lansare de carte la BCU Iași: Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 mai 2018

Joi 24 mai, la ora 18.00, în Sala Hasdeu a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (Str. Păcurari 4), va avea loc lansarea volumului Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I, coordonat de Alexandru Muraru și Andrei Muraru și apărut la Editura Polirom.

 Vor vorbi, alături de cei doi coordonatori: Alexandru Zub, Lucian Dîrdală

 Va modera: Radu Cucuteanu

 „În dimineața zilei de 30 decembrie 1947, domnii Petru Groza și Gheorghiu-Dej, membri ai Cabinetului Român, mi-au prezentat textul actului de abdicare, îndemnîndu-mă să-l semnez imediat. Amîndoi s-au prezentat la Palatul Regal după ce acesta a fost încercuit de detașamente armate, informîndu-mă că mă vor socoti răspunzător pentru vărsarea de sînge ce va urma ca o consecință a instrucțiunilor ce le emiseseră deja în caz că nu voi semna în cadrul limitei de timp impusă. Acest act mi-a fost impus cu forța de un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină, un Guvern total nereprezentativ pentru voința poporului român. [...] Îndepărtarea monarhiei constituie un nou act de violență în politica de subjugare a României. În aceste condiții, nu mă consider obligat în nici un fel de acest act care mi-a fost impus. Cu neclintită credință în viitorul nostru, animat de același devotament și dorință de a munci, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.”

Lansare carte image

Cosmin Leucuța despre Hoodo la Cărturești Arad

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 mai 2018

Luni, 21 mai,la ora 18.30, la Cărturești Atrium Center Arad (Calea Aurel Vlaicu 10-1, etaj 2), va avea loc lansarea romanului Hoodoo, de Cosmin LEUCUȚA, apărut de curînd în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Va vorbi, alături de autor: Lucia CUCIUREANU

Înainte să împlinească 18 ani, Sofia află că a rămas însărcinată cu Knopf, un om foarte influent, aflat în plină ascensiune. Sarcina fetei nu are cum să rămînă fără urmări, aşa că Albert este trimis să o ucidă. În scenă intră Paul, un bărbat misterios şi tăcut, care o salvează pe Sofia şi apoi o ia cu el într-o călătorie spre Vest şi spre libertate, încercînd să pună cît mai mulţi kilometri între ei şi necruţătorul Albert. Pe urmele lor porneşte şi Anton, fratele geamăn al fetei, hotărît să-şi recupereze cu orice preţ sora pe care o crede răpită. În paralel, Isabela se luptă cu dragostea ei împărţită în două, cu sentimentele de vinovăţie şi cu alegerea pe care trebuie să o facă în curînd. Dumnezeu îşi face apariţia în carne şi oase. Are buzunarele pline cu secrete, iar agenda lui este cel puţin sinistră. Toţi sînt legaţi prin nenumărate fire invizibile şi, fără să ştie, se îndreaptă cu viteză în aceeaşi direcţie, spre o întîlnire – şi un personaj – care le va schimba vieţile pentru totdeauna.

„Lumea mă întreabă uneori despre ce e vorba în Hoodoo. Le spun oamenilor că e vorba despre o grămadă de chestii. Dincolo de călătorii, muzică veche, sex, cuvinte potrivite şi alegeri proaste, dincolo de sînge şi lacrimi şi răzbunare, e vorba despre cîte puţin din fiecare lucru pe care îl ştiu. A, şi despre sfîrşitul lumii.” (Cosmin Leucuţa)

Lansare carte image

Întîlniri cu Doina Ruști și cărțile sale

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 mai 2018

Doina Ruști este invitată la Festivalul C’Arte, Pitești, în cadrul căruia va participa la o discuție despre istorie și ficțiune în romanul său Fantoma din moară. Evenimentul va avea loc joi, 17 mai, la ora 13.oo, la Biblioteca „Dinicu Golescu”, iar alături de Doina Ruști se vor afla Octavian Sachelarie și Denisa Popescu.

Sîmbătă, 19 mai, la ora 20.00, autoarea este invitată la Biblioteca vie, Muzeul Literaturii Române București, Noaptea Muzeelor.

Marti, 22 mai, la ora 13.00, Doina Ruști este invitată la aniversarea anuală a Liceului „C.A. Rosetti” din București, unde va vorbi despre educația prin literatură. Amfitrion: poeta Maria Postu.

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în numeroase limbi, invitată la evenimente internaţionale, s‑a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă. Dintre romanele sale, amintim Zogru (2006) şi Lizoanca la 11 ani (2009, reeditat în 2017 la Editura Polirom cu titlul Lizoanca) – recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Manuscrisul fanariot (2015) şi Mîţa Vinerii (2017), două bestselleruri, au deschis seria ficţiunii istorice. În 2017 a mai publicat romanul Logodnica. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist. Pagină web: http://doinarusti.ro.

Lansare carte image

Evenimente Polirom la Tîrgul Internațional de Carte Bookfest 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 mai 2018

În perioada 30 mai-3 iunie 2018, Editura Polirom va participa la cea de-a XIII-a ediție a Tîrgului Internațional de Carte Bookfest, cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (15-20%). Noutăți în colecțiile noastre de ficțiune și nonficțiune, întîlniri cu scriitorii voștri preferați, toate la standul Editurii Polirom, pavilionul B2, Romexpo.

Mai jos, programul nostru de evenimente.

*Cu excepția celor pentru care se precizează alt loc, evenimentele vor avea loc la standul Editurii Polirom.

Joi, 31 mai

ora 18.00: Andreea PAUL (coord.), Forța civică a femeilor
Invitate: coordonatoarea volumului și 100 de reprezentante active ale societății civice românești
Moderator: George ONOFREI
Evenimentul va avea loc la SCENA ARCA.

Lansare carte image

Stejărel Olaru despre Agentul nostru Victor la Cărturești Verona

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 8 mai 2018

Miercuri, 23 mai, ora 18.30, la Librăria Cărturești Verona (Mansardă) din București, va avea loc lansarea volumului Agentul nostru Victor, de Stejărel Olaru, apărut de curînd la Editura Polirom, postfaţă de Marius Oprea.

Vor vorbi, alături de autor:
Aurora Liiceanu
Ion M. Ioniță

Va modera: George Onofrei

Lansare carte image

Evenimente Polirom Junior la Șotron. Festivalul copilăriei. Ediția a V-a

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 mai 2018

Editura Polirom va lansa două dintre cele mai recente apariții din colecția „Junior”, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, în cadrul celei de-a V-a ediții a proiectului „Șotron. Festivalul copilăriei”, care se va desfășura la Iași, la Muzeul „Vasile Pogor”, în perioada 1-3 iunie 2018.

Lansare carte image

Ioan T. Morar despre Șapte ani în Provence la Arad, Timișoara, București și Iași

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 aprilie 2018

În perioada 16-25 mai 2018, Ioan T. MORAR va avea mai multe întîlniti cu cititorii, cu prilejul lansării volumului Șapte ani în Provence, apărut la Editura Polirom.

Mai jos, programul de evenimente:

Lansare carte image

Editura Polirom la Gaudeamus Oradea 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 28 aprilie 2018

Editura Polirom va participa în perioada 9-13 mai 2018 la Tîrgul de Carte Gaudeamus Oradea cu peste 500 de titluri, 20-25 % reducere, cărți la prețul promoțional de 10 lei.

În cadrul tîrgului, va avea loc un eveniment dedicat volumului Pumn-de-Fier, de Mircea Pricăjan, cel mai recent titlu apărut în colecția Junior a Editurii Polirom.

Lansare carte image

Teribila poveste a vieţii şi activităţii agentului secret Silviu Crăciunaş Agentul nostru Victor, de Stejărel Olaru

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 aprilie 2018

Silviu Crăciunaş, alias agentul Victor, considerat o legendă a rezistenţei anticomuniste, a fost unul dintre cei mai versatili colaboratori externi ai Securităţii. Însă, în ciuda talentului şi a disponibilităţii lui de a colabora, ofiţerii de informaţii de la Bucureşti au ratat prilejul de a-l transforma într-un agent dublu cu adevărat valoros. Stejărel Olaru face o incursiune în biografia acestui mare spion aspirant, o bună ocazie pentru a parcurge o perioadă semnificativă din istoria serviciilor de informaţii româneşti, dar şi pentru a cunoaşte o parte a exilului românesc în Occident. Volumul Agentul nostru Victor urmăreşte jocul agentului cu diferite versiuni ale realităţii, aşa cum apar în biografia sa, în dosarele Securităţii şi în relaţia cu alte persoane – îndeosebi cu protectorul său, Ion Raţiu –, evidenţiind totodată slăbiciunile şi chiar incompetenţa Securităţii. 

Volumul Agentul nostru Victor, de Stejărel Olaru, a apărut la Editura Polirom, postfaţă de Marius Oprea, și va fi lansat la Tîrgul de carte Bookfest 2018.

Lansare carte image

Matei VIȘNIEC despre Ultimele zile ale Occidentului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 mai 2018

În perioada 14-17 mai 2018, Matei VIȘNIEC va avea mai multe întîlniri cu cititorii din România, cu prilejul lansării volumului Ultimele zile ale Occidentului, apărut în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.
Mai jos, programul de evenimente.

Lansare carte image

Editura Polirom la Librex Iași 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 aprilie 2018

În perioada 9-13 mai 2018, Editura Polirom va participa la Tîrgul de carte Librex, Palas Mall Iași, cu peste 800 de titluri, reduceri de 20-25 %, peste 100 de titluri la prețul promoțional de 10 lei.

Mai jos, programul de evenimente al Editurii Polirom la Librex 2018:

Lansare carte image

Bogdan Suceavă la București și Târgoviște

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 25 aprilie 2018
 • Conferință la Universitatea Valahia din Târgoviște

Vineri 25 mai, începînd cu ora 14:00, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște (Sala Roșie, Str. Maior Ion Alexandrescu nr. 39), Bogdan Suceavă va susține o conferință pornind de la volumul Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute, apărut de curînd la Editura Polirom, și în format digital.

Moderatoarea evenimentului: Dana Popa

 • Lectură publică la Clubul de lectură Institutul Blecher, București

Duminică 27 mai, începînd cu ora 19:00, la Tramvaiul 26 din (București, Str. Cercului nr. 6), autorul va citi fragmente din volumul menționat mai sus, dar și din romanul Republica, apărut de asemenea la Editura Polirom, în anul 2016, și în ediție digitală.

Moderatorul evenimentului: Claudiu Komartin

Lansare carte image

Ana Maria Sandu și Dan Lungu, la Festivalul Internațional al Cărții de la Budapesta, ediția 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 24 aprilie 2018

Ana Maria Sandu și Dan Lungu s-au numărat printre invitații ediției din acest an a Festivalului Internațional al Cărții de la Budapesta (19-22 aprilie 2018).

Lansare carte image

Romanul Zogru, de Doina Ruști, publicat în Chile

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2018

Romanul Zogru, de Doina Ruști, a apărut în limba spaniolă, la Descontextos Editores din Chile, în traducerea lui Sebastián Teillier.

Zogru, apărut la Editura Polirom în două ediții (2006; 2013), a mai fost tradus în maghiară, bulgară și italiană.

Lansare carte image

Bogdan-Alexandru Stănescu, laureat al Festivalului primului roman de la Chambéry, Franța pentru Copilăria lui Kaspar Hauser

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 aprilie 2018

Bogdan-Alexandru Stănescu se numără printree laureații ediției cu nr. 31 a prestigiosului Festival al primului roman de la Chambéry, Franța, pentru Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Autorul va participa în perioada 25-27 mai 2018 mai la mai multe ateliere de traducere și mese rotunde dedicate cărții.

Lansare carte image

Etnogeneză şi ţuică, pentru mai buna înţelegere a istoriei zbuciumate a poporului român, de Vintilă Mihăilescu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 aprilie 2018
 • Vreţi să înţelegeţi istoria zbuciumată, la răscruce de drumuri şi imperii, a neamului nostru? Ei bine, nimic mai simplu: geografia istorică a băuturii noastre naţionale stă mărturie în acest sens. Iată un mic ghid compilat pentru dumneavoastră din scrierile specialiştilor în domeniu. (Vintilă Mihăilescu)

Etnogeneză şi ţuică, un nou volum sub semnătura celui mai cunoscut antropolog român, Vintilă Mihăilescu, a apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro. În curînd şi în ediţie digitală.

Lansare carte image

Istoricul Alin Ciupală la Ateneul din Iaşi: Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 aprilie 2018

Joi, 19 aprilie, ora 17.00, în Foaierul Ateneului din Iaşi (Str. Ion Creangă nr. 14), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de Alin Ciupală, apărut la Editura Polirom, şi în ediţie digitală.

Invitate, alături de autor: Cătălina Mihalache, Irina Stratulat

Intrarea liberă

Lansare carte image

Bestesellerul internaţional Numai cu fiica mea, de Betty Mahmoody, la Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 13 aprilie 2018
 • „O dramă emoţionantă, fascinantă, tulburătoare.” (The New York Times Book Review)

În avionul care o duce la Teheran – împreună cu soţul ei de origine iraniană, Moody, şi cu fiica sa de patru ani, Mahtob – pentru o vacanţă de două săptămîni, Betty are sentimentul că a făcut o greşeală ireparabilă. Cîteva zile mai tîrziu, viaţa ei devine un coşmar: Moody se transformă într-un temnicer, ţinîndu-le prizoniere într-o ţară unde femeile sînt aproape sclave, iar americanii sînt dispreţuiţi.

Betty nu-şi mai doreşte decît să se întoarcă amîndouă acasă, în Statele Unite, să părăsească această ţară sfîşiată de război şi tradiţii arhaice, o lume haotică, în care femeile trebuie să îndure fel de fel de umilinţe. O poveste adevărată şi fascinantă despre dragoste maternă, disperare şi curaj pe fundalul unei situaţii politice de criză.

Lansare carte image

Următorul stadiu al evoluţiei: Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari, la Polirom

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 aprilie 2018

„Istoria a început cînd oamenii au inventat zeii şi se va sfîrşi cînd oamenii vor deveni zei.” (Yuval Noah Harari)

Sapiens ne-a arătat de unde venim. Homo deus ne arată încotro ne îndreptăm.

 

Cea mai aşteptată carte a anului, Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, de Yuval Noah Harari, este disponibilă din această săptămînă în librării şi pe www.polirom.ro.

Homo deus. Scurtă istorie a viitorului, în traducerea Luciei Popovici, a apărut în colecţia „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu) a Editurii Polirom, ediţie cartonată, în curînd şi în format electronic.

Lansare carte image

Editura POLIROM la BOOKFEST TIMIȘOARA, 19-22 aprilie 2018, Centrul Regional de Afaceri CRAFT

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 12 aprilie 2018

Editura Polirom va participa la Salonul de Carte Bookfest Timișoara, ediția 2018, cu peste 800 de titluri, toate aflate la reducere (20-25%). Peste 100 de titluri la prețul promoțional de 10 lei. Lansări de carte și sesiuni de autografe cu Smaranda Vultur, Carmen Mușat, Liliana Corobca, Tudor și Robert Șerban, Sebastian Lăzăroiu, Eugen Istodor.

Lansare carte image

Romanul Legături bolnăvicioase, de Cecilia Ştefănescu, va apărea în spaniolă

Postat de: PRMOVARE
Postat pe data de: 5 aprilie 2018

Romanul Legături bolnăvicioase, semnat de Cecilia Ştefănescu, şi apărut în trei ediţii la Editura Polirom (2005, 2006 şi 2011), va fi publicat în acest an la Editura Dos Bigotes, Spania, în traducerea Doinei Făgădaru.

Romanul Legături bolnăvicioase a fost ecranizat în 2006, în regia lui Tudor Giurgiu.

Lansare carte image

Romanul Do Not Cross, de Dora Pavel, tradus în limba spaniolă

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 aprilie 2018

Romanul Do Not Cross (Polirom, 2013), de Dora Pavel, va fi publicat anul acesta în limba spaniolă, la Editura Dos Bigotes, în traducerea Doinei Făgădaru. 

Romanul a fost distins cu Premiul pentru Proză acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, pentru anul 2013, şi nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, ediţia 2014.

Lansare carte image

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios!

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 aprilie 2018
 • Tata, eu glumesc serios!, cu ilustraţii de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu, care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă.
  Volumul este disponibil în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro. În curînd şi în ediţie digitală!
 • „Tudor nu este aici un copil care spune «lucruri trăsnite», ci un medium, un revelator al vîrstei de aur, iar inspiraţia lui Robert Şerban de a-i urmări aventura intrării în istorie şi a luării ei în posesie este ea însăşi un act de creaţie.” (Pavel Șușară)
 • Tata, eu glumesc serios! este în librării. E cartea pe care am aşteptat-o cu cea mai mare nerăbdare şi emoţie, fiindcă e a lui Tudor. Eu doar am adunat între coperte o parte din ceea ce am numit tudorisme. Vă mulţumim pentru curiozitate şi tragem nădejde că Tata, eu glumesc serios! o să vă cadă cu tronc  Să citiţi şi să vă bucuraţi, prieteni !” (Robert Şerban)

 

Lansare carte image

Romanul Sînt o babă comunistă! de Dan Lungu a apărut în limba ucraineană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 2 aprilie 2018

Romanul Sînt o babă comunistă! de Dan Lungu a fost publicat în Ucraina, la Folio Publishers, în traducerea lui Anatol Viere. Este cea de-a treisprezecea traducere a romanului apărut la Editura Polirom în cinci ediţii (2007 – colecţia „Ego. Proză”, 2010 – colecţia „Fiction Ltd.”, 2011 – colecţia „Top 10+”, 2013 – ediţie limitată, 2017 ). Romanul este disponibil şi în format digital.

Lansare carte image

Un volum necesar, România, marile puteri şi ordinea europeană (1918-2018), coordonat de Valentin Naumescu, în colecţia Historia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 martie 2018

Săptămîna aceasta, la Editura Polirom, în cadrul prestigioasei colecţii „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), a apărut un nou titlu, România, marile puteri şi ordinea europeană (1918-2018), coordonat de Valentin Naumescu, disponibil în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro, în curînd şi în ediţie digitală.

Volumul, coordonat în prima sa parte de Lucian Leuştean, cu o prefaţă semnată de Keith Hitchins, postfaţă semnată de Bogdan Aurescu, reuneşte articole pe tema modului în care România a evoluat printre statele europene importante vreme de un secol, de la sfîrşitul Primului Război Mondial şi formarea României Mari pînă la prăbuşirea comunismului şi integrarea într-o Europă unificată.

Lansare carte image

Dansul Nataşei. O istorie culturală a Rusiei, de Orlando Figes

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 martie 2018
 • Un tur de forţă. Superb, captivant, magistral.” (Simon Sebag Montefiore)
 • Splendidă. O panoramă fascinantă a artei şi vieţii ruseşti.” (The Independent)
 • Dansul Nataşei are toate calităţile unei tragedii epice.” (Mail on Sunday)
   
 • Volumul a apărut în colecţia „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), traducere semnată de Lucia Popovici, disponibil pe www.polirom.ro şi în librăriile din ţară.

 

Lansare carte image

Romanul Forma apei, de Guillermo del Toro și Daniel Kraus, în librării

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 martie 2018

O legătură dincolo de cuvinte

Romanul Forma apei, de Guillermo del Toro și Daniel Kraus, a apărut în această săptămînă în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

Lansare carte image

Nou la Polirom Junior: Lungul drum către Santa Cruz, de Michael Ende

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 martie 2018

Într-o zi mohorîtă de luni, Hermann, un băiețel de opt ani, o pornește ca în fiecare zi către școală, supărat că părinții nu-i mai dau atenție decît ca să-i spună ce nu face bine. Numai că, de data asta, drumul lui se transformă într-o aventură care îi dezvăluie o mulțime de posibilități. Ar putea să fugă din oraș și să devină gangster (Ooo, daaa, așa le-ar trebui părinților!) ori să lupte în Legiunea străină și să se umple de glorie, sau mai bine să călătorească în timp, să se îmbogățească (are-n buzunar șase mărci din care poate să facă un milion, știe și cum)… Sau să fie curajos și să salveze oameni aflați în primejdie, să se lupte cu șerpi uriași…

Lansare carte image

Bogdan-Alexandru Stănescu, laureat al Premiilor România Cultural, ediția 2018, pentru Copilăria lui Kaspar Hauser

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 martie 2018

Bogdan-Alexandru Stănescu a primit luni, 19 martie 2018, Premiul Premiul Radio România Cultural pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală. Gala de decernare a Premiilor Radio România Cultural, ediția 2018, a avut loc pe scena Teatrului Odeon din București.

Lansare carte image

Rezultatele Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2018

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 21 martie 2018

La Concursul de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2018, au fost depuse 228 de manuscrise (9 au sosit cu data poştei), la următoarele secţiuni: PROZĂ – 138 de manuscrise, POEZIE – 90 de manuscrise.
Premiul de Debut la secţiunea POEZIE nu s-a acordat.

Premiul de Debut la secţiunea PROZĂ a revenit romanului Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu de IULIAN BOCAI.

Lansare carte image

Romanul Interior zero, de Lavinia Branişte, a apărut în limba germană

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 martie 2018

Romanul Interior zero, semnat de Lavinia Branişte, publicat în 2016 la Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, a apărut în traducere în limba germană de Manuela Klenke, la editura Mikrotext, cu titlul Null Komma Irgendwas.

Traducerea în limba germană a fost susținută de Institutul Cultural Român și de Fondul German de Traduceri.

Lansare carte image

Matei Brunul, cel mai premiat roman semnat de Lucian Dan Teodorovici, a apărut în limba engleză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 martie 2018

• „S-au scris atît de multe romane excelente despre viaţa în comunism în Rusia sovietică şi în ţările din Europa de Est, încît este greu pentru un scriitor să găsească azi un mod original de a descrie opresiunea, cruzimea şi nedreptatea instituţionalizate ale acestor regimuri înainte de colapsul lor din 1989. Dar Lucian Dan Teodorovici a reuşit să facă asta în Matei Brunul. (…) Este o realizare remarcabilă a unui scriitor care s-a născut în 1975 și care nu a cunoscut personal epoca pe care o descrie, putînd fi comparat cu clasici ai genului, precum Milan Kundera cu romanul Gluma.” (David Lodge)

Lansare carte image

Romanul Stalin, cu sapa-nainte, de Radu Ţuculescu, tradus în Germania

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 7 martie 2018

Romanul Stalin, cu sapa-nainte (Cartea Românească, 2009), de Radu Ţuculescu, a apărut la Mitteldeutscher Verlag, în traducerea lui Peter Groth, cu titlul Stalin, mit dem Spaten voran!, şi va fi lansat în cadrul Tîrgului Internaţional de Carte de la Leipzig, 15-18 martie 2018.

Lansare carte image

Un policier nuanţat, cu puternice accente shakespeariene, în Biblioteca Polirom: Juan Gabriel Vásquez, Forma ruinelor

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 martie 2018

În 2014, un bărbat este arestat în Bogotá pentru că a încercat să fure din vitrină costumul găurit de gloanţe al lui Jorge Eliécer Gaitán, unul dintre cei mai charismatici politicieni din istoria Columbiei, asasinat în plină glorie, în timpul campaniei prezidenţiale din 1948. Juan Gabriel Vásquez, devenit narator şi mai tîrziu investigator, povesteşte cum a ajuns să-l cunoască pe acest bărbat, Carlos Carballo, şi să fie atras încetul cu încetul în obsesia lui pentru trecutul violent al ţării şi în universul tenebros al teoriilor conspiraţioniste. Astfel descoperă nu numai o legătură misterioasă între asasinarea, în 1914, a politicianului Rafael Uribe Uribe – cel care l-a inspirat pe García Márquez în crearea personajului Aureliano Buendía din Un veac de singurătate – şi uciderea liderului liberal Jorge Eliécer Gaitán, ci şi o faţă pînă atunci necunoscută a istoriei.

Lansare carte image

Nou în Biblioteca Polirom: Muzică de belele, Charles Bukowski

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 martie 2018

Povestirile din Muzică de belele descriu partea întunecată a Los Angelesului, lumea mahalalelor, a declasaţilor şi a rataţilor de profesie: vagabonzi, dezaxaţi, femei uşoare, cupluri cinice sau violente, scriitori alcoolici. Printre ei se amestecă uneori şi alter ego-ul scriitorului, Henry Chinaski, cînd implicat, cînd simplu martor la spectacolul acestei lumi decăzute, pe care o priveşte cu înţelegere şi ironie. Istorisiri extrem de crude, de la încercarea repetată a unei soţii de a-şi împuşca soţul pînă la un act de canibalism modern, alternează cu schiţe de un umor nebun sau cu scene de viaţă oarecum tihnită în mizeria şi promiscuitatea lor. Farmecul prozelor lui Bukowski constă de fapt în capacitatea de a prezenta cu o aparentă simplitate, ce arată un mare rafinament al privirii, acest univers lipsit de speranţă şi strălucire, dar profund uman.

Muzică de belele, de Charles Bukowski, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducere lui Dan Sociu.

Lansare carte image

Patru premii Oscar pentru Forma apei/ The Shape of Water de Guillermo del Toro

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 martie 2018

Forma apei/ The Shape of Water de Guillermo del Toro este cîștigătorul a patru premii Oscar, ediția 2018: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră (Alexandre Desplat), cea mai bună scenografie. Cea de-a 90-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film a avut loc duminică, 4 martie 2018, la Dolby Theater din Hollywood, Los Angeles. Mai multe detalii, aici.

Lansare carte image

Imperiul. Cum a creat Marea Britanie lumea modernă, o analiză remarcabilă a istoriei imperiale britanice semnată de Niall Ferguson

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 5 martie 2018
 • „O lectură nemaipomenită, un amestec uimitor de istorie politică, militară, socială şi economică, însufleţită cu personaje fascinante şi anecdote.” (New York Review of Books)

 

 • „Un rezumat remarcabil al întregii istorii imperiale britanice – victorii, trădări, realizări, decenţă, bunăvoinţă, cruzimi şi tot restul.” (Jan Morris)
   
 • „Fascinant. O poveste extraordinară.” (Daily Mail)

 

 

Lansare carte image

Nou în colecția „Eseuri și Confesiuni” a Editurii Polirom: Elegie pentru Mihai, de Ion Vianu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 februarie 2018

Prilejuit de moartea lui Mihai I, eseul memorialistic al lui Ion Vianu schițează principalele etape din viața regelui pe fundalul deopotrivă al evoluției României și al vieții autorului. De la regele-copil la anii războiului, cînd Ion Vianu îl vede în multe rînduri pe Mihai trecînd prin fața casei în care locuia, și actul de la 23 august, de la anii exilului, în care autorul îl întîlnește de asemenea pe rege la Versoix de mai multe ori, la avatarurile epocii postdecembriste, biografia lui Mihai I e, în ciuda calităților pe care acesta le-a avut, una marcată esențial de eșec – și poate tocmai de aceea românii se regăsesc atît de bine în ea –, însă un eșec trăit mereu cu remarcabilă demnitate.

Lansare carte image

O legătură dincolo de cuvinte: Forma apei/ The Shape of Water de Guillermo del Toro și Daniel Kraus, cartea și filmul

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 februarie 2018

Astăzi, 23 februarie 2018, intră în cinematografele din România unul dintre cele mai așteptate filme ale acestui început de an: Forma apei/The Shape of Water, scris și regizat de Guillermo del Toro și având în distribuție actori celebri, precum: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins, Michael Shannon, Doug Jones, Michael Stuhlbarg. Filmul Forma apei este produs de Fox Searchlight Pictures și este distribuit în România de Odeon Cineplex.

Lansare carte image

Premiul Pulitzer 2017, în Biblioteca Polirom: Întoarcerea, de Hisham Matar

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 februarie 2018

Kazuo Ishiguro: „Povestea emoţionantă a unei familii destrămate din pricina realităţilor cumplite din Orientul Mijlociu... Risipirea speranţelor venite odată cu Primăvara arabă este redată cu atît mai puternic cu cît furia lui Matar este ţinută în frîu, iar credinţa lui în omenire – neclintită.”

În 2012, după răsturnarea regimului Gaddafi, cunoscutul romancier Hisham Matar se întoarce în Libia. Aceasta după ce, la vîrsta de doisprezece ani, fusese nevoit  să suporte alături de familie un exil dureros şi după ce tatăl său, fost diplomat şi militar, devenit ulterior disident politic de temut, este răpit de guvernul libian şi închis într-una dintre cele mai cumplite închisori ale regimului, celebra Abu Salim. Timpul a trecut şi cei cîţiva supravieţuitori părăsesc temniţele, iar speranţele lui Hisham de a-şi vedea tatăl în viaţă se spulberă. Însă, aşa cum scrie chiar el, speranţa e „vicleană şi tenace”.

/25