Știri și lansări

/7
Lansare carte image

Romanul Cazemata de Tudor Ganea a apărut în Franța

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 septembrie 2020

Romanul Cazemata (Polirom, 2016, 2019) de Tudor Ganea a apărut la editura Le Nouvel Attila din Franța, cu titlul La femme qui a mangé les lèvres de mon père, traducere de Florica Courriol.

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul Spre văi de jad și sălbăție de Veronica D. Niculescu a apărut în Serbia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 septembrie 2020

Romanul Spre văi de jad și sălbăție (Polirom, 2016) de Veronica D. Niculescu a apărut zilele acestea în Serbia, la editura Partizanska Knjiga, în traducerea lui Đura Miočinović.

„Romanul Veronicăi D. Niculescu este o carte nespus de frumoasă despre bucuriile și tristețile omenești. O carte importantă pentru a înțelege care este literatura română de azi, dar înainte de toate, ce este literatura în general, adică ce ar trebui să fie”. (Srđan Srdić, coperta 4 a ediției sîrbe)

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului: Ioan T. Morar, Scriitorul lunii iulie 2020

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 septembrie 2020

Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului, aflate la cea de-a cincea ediție, sînt un proiect al Uniunii Scriitorilor din România, organizat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, sub egida Primăriei Municipiului Iași.

Astfel, Scriitorul lunii iulie 2020 este Ioan T. Morar, pentru volumul Fake news în Epoca de Aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă, apărut la Editura Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Mircea Mihăieș, laureat al Premiului Special al Uniunii Scriitorilor din România, 2020

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 septembrie 2020

Mircea Mihăieş este laureat al Premiului special al Uniunii Scriitorilor din România, ediția 2020, pentru volumul O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei, apărut la Editura Polirom. Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019 au fost decernate în data de 11 septembrie, ora 11.00, la Casa Vernescu (Calea Victoriei 133), fără public, într-o Gală filmată de TVR. Mai multe detalii despre ediția din acest an și nominalizări, aici. Juriul ediției din acest an a fost format din: Mihai Zamfir (Preşedinte), Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu şi Răzvan Voncu. 

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția a III-a: nominalizări

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 septembrie 2020

Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, un proiect Art No more (susținut de Fundația9), se află la cea de-a III-a ediție. În cadrul acesteia, au fost nominalizate volume la secțiunile: proză, poezie, debut proză și debut poezie.
Pe lista scurtă, și titluri apărute la Editura Polirom. La categoria Proză, juriul a nominalizat Hipodrom de Nora Iuga (Polirom, 2020), Complezență. Înălțarea la Ortopedie • Musafir pe viață de Simona Sora (Polirom, 2020), Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu (Polirom, 2020) și Sonia ridică mâna de Lavinia Braniște (Polirom, 2019). La categoria Debut-Proză, a fost nominalizat Copiii lui Marcel de Ema Stere (Polirom, 2020).

Juriul ediției din acest an a fost format din: Grațiela Benga, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovănel, Andreea Mironescu și Adriana Stan. Mai multe detalii despre ediția din acest an și titlurile nominalizate la celelalte categorii, aici.

 

Premiile vor fi decernate joi, 24 septembrie, la ora 19.00, în cadrul Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, care se va desfășura în aer liber și păstrînd toate măsurile de siguranță, la Mercato Kultur din București (Str. Căpitan Gheorghe Demetriade 6 - 10).

Hipodrom de Nora Iuga

Copilăria, tinerețea și senectutea sînt cele trei borne pe care este construit bildungsromanul Norei Iuga, povestea unei vieți ce a gravitat mereu în jurul Hermannstadtului, orașul nespuselor bucurii, dar și al marilor tristeți. Aici începe povestea fetiței Nora, în interbelic, cu prieteni și jocuri, cu lecții la școala Ursulinelor și sași care își păstrează tradițiile cu strictețe și, mai ales, cu Jovis, calul alb din vitrina lui Schuster ce i-a însoțit gîndurile toată viața. Tot aici revine mai tîrziu ca tînără profesoară la o școală cu predare în limba germană în timpul regimului comunist și devine feblețea elevilor, ceea ce o ajută să treacă peste toate neajunsurile epocii. La vîrsta senectuții, deși locuiește la București, gîndul i-a rămas la același oraș al copilăriei. Hipodrom, un roman cu puternice accente autobiografice, aduce în fața cititorilor o viață încercată, dar presărată cu momente luminoase, precum și slăbiciunea autoarei pentru Sibiu și locuitorii lui, pe care i-a purtat în suflet mereu.

Complezență. Înălțarea la Ortopedie • Musafir pe viață de Simona Sora

Complezență pune în oglindă două ipoteze de viață ale aceluiași personaj, o soră medicală îndrăgostită de literatură numită Maia, la fel ca personajul principal din romanul Hotel Universal.

Într-una dintre ipoteze, Maia – instrumentistă într-un spital comunist românesc, o insulă suspendată între sex și moarte, de după Decretul 770/1966 – se trezește fatalmente implicată în anchetarea unui avort ilegal. În cea de-a doua ipoteză, refugiata Maia ajunge să lucreze într-un home médicalisé elvețian dintr-un canton catolic, ale cărui reguli stricte și adesea impenetrabile o conduc într-un alt impas. Complezență aduce față în față două lumi diferite, dar care cer, fiecare în felul ei, conformism, concesie, credit. Într-un cuvînt: complezență.

Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu

Silvia Albu este o tînără librăreasă întoarsă de curînd în orașul natal, după o absență forțată de aproape cinci ani. Sîntem în România anului 1983. Mîncarea e raționalizată, nu se mai găsește aproape nimic în magazine, lumina se ia timp de o oră pe zi, avorturile sînt interzise și metodele de contracepție inexistente, iar dragostea vine laolaltă cu amenințarea morții. În cartierul de la marginea Piteștiului, Complexul este un întreg univers, planetele ce se rotesc în jurul propriilor axe sînt Alimentara, Măcelăria, Cofetăria, Merceria, Librăria, Ceasornicăria, Poșta. În viața librăresei, marcată de o traumă pe cînd avea doar șaptesprezece ani, mișună o mulțime de copii. De-a lungul verii, o idilă se înfiripă între ea și ceasornicar, un bărbat cu șapte ani mai în vîrstă. Apariție atrăgătoare, ceasornicarul pare să-i promită că o va duce cu el către alte orizonturi – dar poți să crezi în promisiuni sau totul e scînteiere fugară? Toți copiii librăresei este un cîntec al însingurării și al dragostei ce poate fi aducătoare de moarte, din vremurile trăite de cei care au fost tineri în anii ’80. Un cîntec pe-al cărui fundal este etalat un întreg evantai de povești cu copii.

Sonia ridică mâna de Lavinia Braniște

„Lavinia Braniște, nume de vîrf din noul val, revine cu un roman extraordinar. Cartea explorează trecutul comunist plecînd de la un scenariu de film despre Zoia Ceaușescu, dar investighează și labirinturile geografice ale României – acele zone obscure și ambigue care apar pe hartă doar în preajma alegerilor electorale. Sonia ridică mîna pleacă în căutarea comunismului pierdut, în căutarea provinciei pierdute, în căutarea familiei pierdute, în căutarea identității de gen, în căutarea noilor configurații sociale din lumea metropolitană de azi. Este un roman melancolic și puternic. Imersiunea lui în trecut provoacă prezentul să iasă la suprafață.” (Mihai Iovănel)

Copiii lui Marcel de Ema Stere

Cîştigătoarea Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2020

O tînără de 28 de ani crede că şi-a găsit vocaţia cînd renunţă la jobul într-o corporaţie şi decide să plece la ţară, să facă agricultură. O însoţesc iubitul ei, Matei, şi vărul acestuia, Francisc. Împreună găsesc o fermă de închiriat, într-un sat din judeţul Buzău, şi pun bazele unei comunităţi ciudate. Descoperă istoriile locale, dintre care cea mai atrăgătoare este, fără îndoială, cea a dispariţiei lui Marcel Serebreakov – fost copil-minune şi spirit protector al întregii lor aventuri. În numele lui, se trezesc antrenaţi într-un carusel de întîmplări stranii, teorii ale conspiraţiei şi fenomene paranormale.

Copiii lui Marcel e o carte grăsuţă şi în general veselă, la care am scris (de mînă), cu multe întreruperi, vreo nouă ani. Datorită sau din cauza ei am dezvoltat diverse obsesii, asupra cărora m-am documentat intens: trăitul într-o comunitate, cultivarea plantelor, teoriile conspiraţiei, oamenii care dispar… Ca Marcel însuşi, mi-am făcut în bibliotecă un raft de utopişti. Am strîns fotografii, am desenat, am făcut calcule şi tabele. M-am distrat foarte bine, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră.” (Ema Stere)

Lansare carte image

Romanul Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu va fi lansat în Croația

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 septembrie 2020

„Bogdan-Alexandru Stănescu este unul dintre cei mai talentați scriitori români din noua generație.” (Norman Manea)

Bogdan-Alexandru Stănescu este invitat la cea de-a VIII-a ediție a prestigiosului „Festival of World Literature Zagreb” (Croația), care se va desfășura în perioada 6-12 septembrie 2020.

Participarea sa – în data de 9 septembrie, miercuri – este prilejuită de apariția în limba croată a romanului Copilăria lui Kaspar Hauser (Polirom, 2017) la editura Fraktura, sub semnătura reputatului traducător Goran Čolakhodžić.

Lansare carte image

Vasile Ernu, laureat al Premiilor AgențiadeCarte.ro, ediția 2020

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 3 septembrie 2020

Miercuri, 2 septembrie 2020, juriul, format din scriitorii Gabriela Toma, Dan Mircea Cipariu și Robert Șerban, a anunțat cîștigătorii Premiilor AgențiadeCarte.ro pentru anul editorial 2019.

Cititorii AgențiadeCarte.ro au putut vota, pînă la 31 august 2020, cărți apărute în anul editorial 2019, iar nominalizările s-au făcut la categoriile: poezie, proză, critică literară/teorie literară/istorie literară, eseistică/memorialistică/publicistică și critică literară/istorie literară/teorie literară. Ceremonia de premiere va avea loc în luna octombrie 2020, în cadrul unui eveniment public.

Lansare carte image

Dimineaţă pierdută, de Gabriela Adameșteanu, recomandat de Consiliul European

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 august 2020

Romanul Dimineaţă pierdută al Gabrielei Adameșteanu se află pe lista recomandărilor de lectură pentru această vară făcute de Consiliul European. Lista de recomandări de lectură cuprinde 18 titluri din 18 state membre UE și a fost inițiată de Biblioteca Consiliului European și fosta Președinție a Croației la Consiliul Uniunii Europene, sub titlul „Cititori ai Europei. Listă de lectură”.

Lista a fost întocmită pe baza selecției făcute de Reprezentanțele Permanente pe lîngă Uniunea Europeană (UE) și cuprinde romane grafice, ficțiune istorică, basme, piese de teatru. Lista completă a recomandărilor, aici.

Reprezentanța României pe lîngă UE a propus Dimineaţă pierdută de Gabriela Adameșteanu, roman apărut în 1984 la Cartea Românească și publicat în opt ediții la Polirom.

Lansare carte image

Citește românește cu Polirom: 500 de titluri semnate de autori români, la reducere

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 18 august 2020

Editura Polirom se alătură proiectului #citeșteromânește, o campanie inițiată de Ministerul Culturii, care are ca scop promovarea cărților românești.

Astfel, în perioada 14-28 august 2020, Polirom oferă 40% reducere pentru 500 de titluri semnate de autori români (ficțiune și nonficțiune), în limita stocului disponibil.

Oferta promoțională este disponibilă exclusiv pe siteul editurii și cuprinde titluri semnate de cei mai îndrăgiți scriitori români contemporani, laureați ai celor mai prestigioase premii literare și traduși în nenumărate limbi, carte pentru copii, literatură de călătorie, studii, eseuri, istorie, critică și istorie literară,  biografii, jurnale, memorii, corespondență etc.

500 de titluri publicate în cîteva dintre cele mai prestigioase și apreciate colecții ale Editurii Polirom –  „Historia”, „Plural”, „Ego-grafii”, „Opere”, „Fiction Ltd”, „Ego. Proză”, „Biblioteca Memoria” , „Biografii romanțate”, „Top 10+”, „Eseuri&Confesiuni” etc. , precum și în serii de autor dedicate.

Lista completă a titlurilor, aici.

Lansare carte image

Lansare de carte și dezbatere la Iași: Viața pe Facebook. Dau like, deci exist, volum coordonat de Cristina Hermeziu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 august 2020

Marți, 11 august 2020, de la ora 18.00, spațiul cultural hibrid Art+Design găzduiește lansarea volumului Viața pe Facebook. Dau like, deci exist, coordonat de Cristina Hermeziu, prefaţă de Daniel Condurache, ilustraţii de Tudor Banuş şi Dan Perjovschi, apărut la Editura Polirom. Lansarea va fi urmată de o dezbatere despre rolul social media în promovarea artelor și a culturii. Invitați, alături de jurnalista Cristina Hermeziu, sînt editorul Opiniei studențești, profesorul Daniel Condurache și președintele Ziarului de Iași, Alexandru Lăzescu, iar dezbaterea va fi moderată de managerul cultural George Pleșu.

Lansare carte image

Bogdan Suceavă laureat al Premiului Pólya, ediția 2020

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 29 iulie 2020

La ediția din acest an a Premiului George Pólya, acordat de Mathematical Association of America (MAA), au fost premiate două lucrări, printre care și Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine, semnată de Adam Glesser, Matt Rathbun, Isabel M. Serrano și Bogdan Suceavă și inspirată din opera lui Gheorghe Țițeica și Dan Barbilian.

Un iluminism eclectic: aplicații ale geometriei afine a apărut în The College Mathematics Journal (2019). Titlul lucrării face trimitere la o descriere a moștenirii programului de la Erlangen, așa cum a fost el prezentat de Dan Barbilian în eseul său Notă asupra lucrărilor științifice, scris în 1940. Lucrarea Un iluminism eclectic citează, între altele, autori clasici, ca Gheorghe Țițeica, și contemporani, ca Dorin Andrica (de la Universitatea Babeș-Bolyai).

Lansare carte image

Andrei Crăciun în dialog cu Lia Bugnar pornind de la volumul Cioran. Ultimul om liber

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 iulie 2020

Vineri, 31 iulie, ora 19.00, Andrei Crăciun va intra în dialog cu Lia Bugnar, pornind de la volumul Cioran. Ultimul om liber, de Andrei Crăciun, recent apărut în colecția Biografii romanțate a Editurii Polirom. Evenimentul va fi transmis LIVE pe pagina de FB a Librăriei Humanitas de la Cişmigiu/facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu.

Lansare carte image

Cel mai nou volum al seriei de autor N. Steinhardt se lansează la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 23 iulie 2020

Marți, 28 iulie, ora 12.00, la Mănăstirea „Sfânta Ana”, Rohia, va avea loc lansarea celui de-al 19-lea volum din seria de autor N. Steinhardt, Varia (vol. II), apărut recent la Editura Polirom, ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de Florian Roatiş, repere biobibliografice de Virgil Bulat.

Invitați:
P.S. Episcop IUSTIN
Florian Roatiș
George Ardeleanu

Va modera: Arhim. Macarie Motogna

Eveniment organizat de Mănăstirea „Sfînta Ana” de la Rohia și Editura Polirom.

Lansare carte image

Ioan T. Morar în dialog cu Cristian Pătrășconiu

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 14 iulie 2020

De ziua națională a Franței (14 iulie), îl vizităm, prin intermediul platformei zoom, pe Ioan T. Morar care trăiește și scrie de 7 ani în La Ciotat, Provence. Îi va fi partener de dialog Cristian Pătrășconiu, iar punctul de start al discuției îl va reprezenta cel mai recent volum al lui Ioan T. Morar, publicat la Editura Polirom, Fake News în epoca de aur. Amintiri și povestiri despre cenzura comunistă.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook Cărturești, începînd cu ora 18:30.

Lansare carte image

Cel de-al doilea volum al aventurilor Lottei Petermann: Jurnalul Lottei. Cât de oaie să fii? de Alice Pantermüller, Daniela Kohl

Postat de: paul.paduraru@polirom.ro
Postat pe data de: 6 iulie 2020

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a celui de-al doilea volum al aventurilor Lottei Petermann: Jurnalul Lottei. Cât de oaie să fii? de Alice Pantermüller, Daniela Kohl, ilustrații de Daniela Kohl, traducere din limba germană de Raluca Trușcanu, vîrsta recomandată 6+.

Lansare carte image

Apariţie-eveniment la Editura Polirom: Varia (vol. II), Seria de autor N. Steinhardt

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 16 iunie 2020

Editura Polirom anunţă apariţia în librării al celui de-al 19-lea volum din seria de autor N. Steinhardt: Varia (vol. II).

Varia (vol. II) a apărut în Seria de autor N. Steinhardt, ediţie îngrijită, studiu introductiv, note, referinţe critice şi indici de Florian Roatiş, repere biobibliografice de Virgil Bulat.

Opera integrală N. Steinhardt apare din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în coeditare cu Mănăstirea „Sfînta Ana” Rohia.

Lansare carte image

Cişmigienii, primul roman semnat de Eugen Cadaru, în colecția Ego. Proză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 iunie 2020

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a romanului Cișmigienii de Eugen Cadaru, recent publicat în colecția „Ego. Proză” e Editurii Polirom.

Eugen Cadaru este și autorul a două volume de povestiri, A opta zi e‑n fiecare noapte (2014) și Misterioasa scrisoare a domnului Tesla (2017), pentru care a primit mai multe premii naționale, dar și Premiul de încurajare al Societății Europene de Science-Fiction, în 2014, la Dublin.

Lansare carte image

Alex Blue, băiatul extraterestru de Cristina Centea, cîștigătorul Concursului de manuscrise Polirom Junior 2020

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 4 iunie 2020

Editura Polirom anunță apariția în librării a romanului Alex Blue, băiatul extraterestru de Cristina Centea, cîștigătorul Concursului de manuscrise Polirom Junior 2020.

Volumul este ilustrat de Teodora Răileanu și recomandat copiilor cu vîrsta de peste 10 ani.

Lansare carte image

Viaţa extraordinară a Ditei Kraus, supravieţuitoare a Holocaustului, la Editura Polirom: O viață amânată. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 26 mai 2020

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a volumului O viață amânată. Memoriile bibliotecarei de la Auschwitz de Dita Kraus, traducere de Dan Sociu.

Viaţa extraordinară a Ditei Kraus, supravieţuitoare a Holocaustului, a inspirat un bestseller internaţional. Aceasta este povestea sa adevărată, de la ororile lagărelor naziste la fuga de dictatura comunistă şi la plecarea în recent înfiinţatul stat Israel, în căutarea unei noi patrii.

Lansare carte image

500 de titluri în colecția „Top 10+” a Editurii Polirom. 2,5 milioane de volume vîndute

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 mai 2020

„Top 10+”, una dintre cele mai îndrăgite și mai rîvnite colecții ale Editurii Polirom, numără astăzi 500 de titluri, multe dintre acestea, disponibile și în ediție digitală. 2,5 milioane de exemplare vîndute în peste nouă ani de existență a colecției.

/7