Știri și lansări

/7
Lansare carte image

Online & live: Lilia Calancea despre romanul Sunt oare un călău?

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 19 ianuarie 2022

Joi, 27 ianuarie, începând cu ora 17.00, pe paginile de Facebook Polirom și Cărturești, va avea loc lansarea romanului Sunt oare un călău? de Lilia Calancea, recent apărut în colecția Ego.Proză a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autoare: Dumitru Crudu și Vasile Ernu

Moderează: Nona Rapotan

Citește mai mult
Lansare carte image

Editura Polirom organizează Concursul anual de debut, ediția 2022, la secțiunea Proză

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 ianuarie 2022

Manuscrisele participante la concurs (fără CV) vor fi atașate unui e-mail, de pe un cont creat cu acest prilej, și trimise la adresa: adrian.botez@polirom.ro, până pe data de 4 martie 2022. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărții.

Exemplu: orazero@yahoo.com/gmail.com etc.

Este foarte important ca adresa de mail, mailul și manuscrisul atașat să nu conțină sub nici o formă numele concurentului – cazul contrar duce la descalificare.

Manuscrisele trebuie să aibă minimum 150.000 de semne (caractere + spații). Sunt acceptate și manuscrise ale autorilor care au fost incluși anterior în antologii sau au publicat în volume colective. Nu sunt acceptate manuscrise ale scriitorilor care au mai publicat ca autori unici alte volume, indiferent de tipul acestora.

Câștigătorul concursului va fi anunțat în luna mai 2022, pe adresa de e-mail de pe care a fost trimis manuscrisul, iar rezultatul va fi făcut public în cursul aceleiași luni.

Premiul pentru manuscrisul declarat câștigător constă în publicarea acestuia în cursul anului 2022.

Nu se acceptă manuscrise fără diacritice. Manuscrisele nepublicate vor fi șterse.

Câștigătorii edițiilor anterioare:

 • Teodor L. Nedeianu, Geaca lui Kafka (2021): Premiul Tânărul Scriitorul al anului, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2021;
 • Ema Stere, Copiii lui Marcel(2020): Premiul Uniunii Scriitorilor din România, secțiunea Debut, ediția 2021• Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, ediția 2020, la secțiunea Debut-Proză;
 • Roxana Dumitrache, Papa Nicolau și alte povestiri foarte, foarte scurte(2019)
 • Iulian Bocai, Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu(2018): Premiul Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franța, ediția 2019 • Premiul revistei „Observator cultural” pentru Debut, ediția 2019;
 • Alexandru Done, Downshifting(2017): Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2017, secțiunea Debut.
Citește mai mult
Lansare carte image

Noaptea lecturii la Iași. Lecturi europene, oglinzi sociale contemporane

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 ianuarie 2022
 • Vineri, 21 ianuarie 2022, la ora 18.00, în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România, sediul din Iași
 • Cu participarea scriitorilor Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu și Florin Lăzărescu

Nopțile lecturii sunt, anual, o sărbătoare a cititului în toată diversitatea sa: cu o carte în mână, în liniște, cu voce tare, singur, în compania altor cititori, în fața publicului, online și în multe alte feluri!

Inițiativă a Ministerului Culturii francez, evenimentul are loc pe timpul lunii ianuarie, în Franța și peste tot în lume, prin mii de evenimente dedicate cărților și literaturii în general.

Sub deviza lui Victor Hugo, „Aimons toujours! Aimons encore!” și în contextul președinţiei franceze a Consiliului Europei, Institutul Francez din România la Iași vă invitǎ vineri, 21 ianuarie 2022, ora 18.00, în sala „Benjamin Fondane” la o seară de lecturi publice și dialoguri literare, în română și franceză, cu participarea scriitorilor Lucian Dan Teodorovici, Dan Lungu și Florin Lăzărescu, care vor citi din romane recent apărute la editura Polirom: „Mustața lui Dali și alte culori”, „Vlogger la 13 ani”, „Noaptea plec, noaptea mă-ntorc”.

Dumitriana Condurache și Dana Monah vor citi scurte extrase din romane semnate Gwenaëlle Aubry „Nimeni (Personne)” și Laurent Seksik – „Cazul Eduard Einstein (Le cas Eduard Einstein)” - publicate în traducere la editura Pandora, cu sprijinul Programelor de publicare inițiate de Institutul francez din România.

Un eveniment organizat de Mediateca Institutului Francez din România la Iași și serviciul cultural, în partenariat cu Muzeul National al Literaturii Române din Iași, editura Polirom, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea de Arte „George Enescu”

 

Citește mai mult
Lansare carte image

Premiul Tânărul prozator al anului 2021, Gala tinerilor scriitori: Teodor L. Nedeianu, Geaca lui Kafka

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 ianuarie 2022

Sâmbătă, 15 ianuarie 2021, de la ora 16.00, în cadrul unui eveniment hibrid, fizic și online, transmis în direct de Radio România Cultural, a avut loc GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2021, eveniment ce a celebrat cea de-a douăsprezecea ediție a Zilei Culturii Naționale. Astfel, în Sala „Perpessicius” a Muzeului Național al Literaturii Române din București au fost prezenți fizic doar nominalizații și echipa proiectului (cu dovada prezentării Certificatului Verde Covid 19).

Premiul Tânărul prozator al anului 2021 a fost câștigat de Teodor L. Nedeianu pentru Geaca lui Kafka, volumul câștigător al Concursului de Debut al Editurii Polirom, la secțiunea Proză.

Juriul Galei a fost format din trei critici literari (laureați ai edițiilor 2012, 2014 și 2015): Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Borza.

Artistul vizual Mihai Zgondoiu a realizat afișele și diplomele Galei Tinerilor Scriitori.

Gala Tinerilor Scriitori i-a avut ca invitați speciali pe Mike Godoroja & Blue Spirit.

Producător: Anamaria Spătaru. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural.

Mai multe detalii despre această ediție a GALEI TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2021, aici

Citește mai mult
Lansare carte image

Dialoguri între scriitori români și italieni: Nadia Terranova și Claudiu M. Florian

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 ianuarie 2022

Ambasada Italiei și Institutul Italian de Cultură din București vă invită să urmăriți marți, 18 ianuarie 2022, la ora 16.00, pe pagina de Facebook a Institutului Italian de Cultură din București, întâlnirea transmisă în live streaming dintre scriitoarea italiană Nadia Terranova, selecționată printre cei cinci finaliști ai Premiului Strega 2019 și scriitorul român Claudiu M. Florian, câștigător al Premiului European pentru Literatură în 2016. Evenimentul va fi moderat de prof. Robert Merlo (Universitatea din Torino). Traducerea: Mauro Barindi.

Dialogul va avea ca punct de plecare romanele Adio fantasme de Nadia Terranova, publicată în limba română de editura Polirom în 2020, în traducerea Ceraselei Barbone și Vârstele jocului. Strada Cetății (Polirom, 2016) de Claudiu Florian, apărută și în italiană, la editura Voland, în 2019, în traducerea lui Mauro Barindi. Cele două volume au, de altfel, în comun sensibilitatea cu care cei doi scriitori povestesc despre propriile copilării petrecute în regiuni, în Sicilia și Transilvania, care prin istoria, obiceiurile și tradițiile lor sunt unice în țările din care fac parte.

Citește mai mult
Lansare carte image

Marta Petreu este laureata Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ – Opera Omnia, ediția 2022

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 ianuarie 2022

Marta Petreu este laureata Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ – Opera Omnia, ediția cu numărul XXXI. Juriul a fost alcătuit din: Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Mircea Mihăieș, Ioan Holban, Gabriela Gheorghișor și Vasile Spiridon.

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu“ a acordat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu“ – Opus Primum pe anul 2021. Juriul format din Alexandru Cistelecan, Andrei Terian, Mircea A. Diaconu, Mihai Iovănel și Alex Goldiş a desemnat cîștigător volumul scris de Ileana Negrea, Jumătate din viaţa mea de acum (Editura Fractalia). Celelalte volume nominalizate au fost: La bella Italia: antipoemejurnaliere (Andrei Codrin Bucur, editura Tracus Arte), Dă tot ce ai (Alexandra Pâzgu, editura Tracus Arte), Cei cinci ani de muţenie: poezie (Ioana Zenaida Rotariu, editura Tracus Arte) şi Nu mă întrerupe (Cătălina Stanislav, editura OMG).

Citește mai mult
Lansare carte image

Cele mai vândute titluri ale Editurii Polirom în anul 2021

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 30 decembrie 2021

Deşi plin de provocări pentru întreaga industrie de carte, dat fiind contextul global pandemic în continuare nefavorabil, 2021 a fost un an prolific pentru Polirom – peste 550 de titluri publicate.

Citește mai mult
Lansare carte image

Lansare de carte la Bistrița: Macarie Drăgoi, 10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 27 decembrie 2021

Joi, 30 decembrie, la ora 10.30, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița (Strada Alexandru Odobescu), va avea loc lansarea volumului 10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului, semnat de PS Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Invitat, alături de PS Macarie Drăgoi:

Părintele Ioan Pintea, director Biblioteca Județeană „George Coșbuc” BN

Citește mai mult
Lansare carte image

Un roman memorabil despre dragoste şi război, inspirat din fapte reale, în Biblioteca Polirom: Lecţii nocturne în Micul Ierusalim de Rick Held

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 22 decembrie 2021
 • Lecţii nocturne în Micul Ierusalim de Rick Held este inspirat de amintirile tatălui său din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. • Roman apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere de Iulia Gorzo.

Adolescentul evreu Tholdi, care aspiră să devină muzician, o întâlneşte pentru prima dată pe prostituata romă Liuba, o fată frumoasă şi misterioasă, în ziua în care împlineşte şaisprezece ani. Câteva săptămâni mai târziu, Armata Română, aliata Germaniei naziste, ocupă Cernăuţiul, oraşul său natal. Tholdi reuşeşte să-şi facă rost de o slujbă la fosta fabrică de textile a tatălui său. E în culmea fericirii, asta până când află că Radu şi Grigore, cei doi fraţi care conduc acum fabrica, sunt colaboratori ai naziştilor. Printr-o întorsătură a sorţii, Tholdi şi Liuba se reîntâlnesc în momentul în care adolescentul descoperă că ea este amanta lui Radu. În încercarea de a-şi salva familia de la trimiterea într-un lagăr de concentrare, Tholdi îi ajută să-şi ţină relaţia secretă. O instalează pe Liuba într-un apartament din cartierul evreiesc, vizavi de locuinţa familiei lui, se îngrijește să aibă tot ce îi trebuie şi, în cursul lecţiilor de pian pe care i le predă noaptea, între cei doi se înfiripă o prietenie foarte preţioasă. Liuba este cheia supravieţuirii lor, însă iubirea lui Tholdi se poate preschimba oricând într-o obsesie periculoasă ce le-ar aduce moartea.

Citește mai mult
Lansare carte image

ASTĂZI: Va mântui frumusețea lumea? Un dialog cu Ion VIANU

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 decembrie 2021

Luni, 20 decembrie 2021, începând cu ora 20.00, pe paginile de Facebook Polirom & Cărturești (facebook.com/polirom.editura; facebook.com/Carturesti), vă invităm să urmăriți un dialog (înregistrat via ZOOM) între Ion Vianu și Cristian Pătrășconiu, pornind de la volumele cu care debutează cel mai recent proiect editorial Polirom, Seria de autor Ion Vianu: Amor intellectualis. Romanul unei educații și Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri

Citește mai mult
Lansare carte image

Romanul FEM de Magda Cârneci se află pe lista lungă a PEN America Literary Awards

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 decembrie 2021

„Profundă, misterioasă, emoţională şi captivantă, FEM este o carte luminoasă şi inspiratoare scrisă de o autoare de nivel internaţional”. (Deborah Levy)

Romanul FEM de Magda Cârneci (Polirom, 2011, 2014, 2021) se află pe lista lungă a PEN America Literary Awards, secţiunea „Traducere”. FEM a apărut anul acesta la editura Deep Vellum din Statele Unite, în traducerea lui Sean Cotter.

Cuprinzând 125 de scriitori şi traducători, aflaţi în diferite etape ale carierelor lor, lista lungă a nominalizaţilor a fost anunţată de PEN America în data de 15 decembrie a.c.

Celebrând cele mai extraordinare voci noi ale anului editorial 2021, dar şi legende vii ale literaturii, lista lungă a PEN America Literary Awards cuprinde mai multe secţiuni: roman, proză scurtă, traducere, poezie, nonficţiune, carte de ştiină, eseu, biografie etc.

Înfiinţat în anul 1963, Premiul PEN pentru traducere este cel mai longeviv premiu al PEN America, celebrând rolul vital al traducătorilor în literatură.

Prestigioasele premii oferite de PEN America, în valoare de 350.000 de dolari, sunt jurizate de scriitori apreciaţi şi premiaţi, critici literari, traducători, editori. Lista juraţilor acestei ediţii, aici. Lista lungă a premiilor literare PEN America 2022, aici.

Finaliştii vor fi anunţaţi în ianuarie 2022, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în februarie.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Cosmin Perța despre romanul Dispariția

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 20 decembrie 2021

Vineri, 17 decembrie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Librăriile Humanitas, va avea loc lansarea romanului Dispariția de Cosmin Perța, recent apărut în colecția Ego.Proză a Editurii Polirom.

Invitați, alături de autor: Florina Pîrjol și Bogdan-Alexandru Stănescu

Moderează: Nona Rapotan

Citește mai mult
Lansare carte image

Despre Niciodată singur. Fragmente dintr-o galerie de portrete de Andrei Şerban

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 decembrie 2021
Niciodată singur. Fragmente dintr-o galerie de portrete de Andrei Șerban, Editura Polirom, colecția „Ego-grafii”, 2021

Vineri, 17 decembrie, începând cu ora 20.00, pe paginile de Facebook Polirom & Cărturești

 • facebook.com/polirom.editura
 • facebook.com/Carturesti

Vor vorbi, alături de autor: George Banu, Nona Rapotan

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Simona Preda și Codruț Constantinescu despre volumul Nicolae al II-lea. Ultimul țar de Henri Troyat

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 17 decembrie 2021

 Sâmbătă, 18 decembrie, începând cu ora 19.00, Simona Preda și Codruț Constantinescu vor vorbi, online & live, despre volumul Nicolae al II-lea. Ultimul țar de Henri Troyat, recent apărut la editura Polirom, în traducerea lui Nicolae Constantinescu.

Evenimentul va putea fi urmărit pe paginile de Facebook Polirom: facebook.com/polirom.editura și Cărturești: facebook.com/Carturesti.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Ovidiu Pecican despre volumul Românii și Europa mediană. Contribuții la tipologia culturală a Europei

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 15 decembrie 2021

Miercuri, 15 decembrie, începând cu ora 19.00, Polirom lansează online & live, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Librăriile Humanitas, volumul Românii și Europa mediană. Contribuții la tipologia culturală a Europei de Ovidiu Pecican. Lansarea va prilejui un dialog al autorului cu Simona Preda și Codruț Constantinescu.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Macarie Drăgoi, 10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 decembrie 2021

Marți, 14 decembrie, la ora 18.30, va avea loc conferința „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Perspective duhovnicești”, susținută de PS Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, urmată de lansarea volumului 10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului, recent apărut la editura Polirom.

Citește mai mult
Lansare carte image

Întâlnire cu George Volceanov și Adrian Papahagi la Facultatea de Litere, UBB

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 decembrie 2021

Miercuri, 15 decembrie, la ora 12.00, în Sala Shakespeare a Facultății de Litere, UBB (Str. Horea, nr. 31, Cluj-Napoca), va avea loc o discuție între George Volceanov și Adrian Papahagi, cu tema „Shakespeare: traducere și exegeză”, urmată de lansarea volumelor din seria Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi, publicate la editura Polirom, precum și a volumelor semnate de George Volceanov apărute la Tracus Arte.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Teodor L. Nedeianu și Ovidiu Șimonca despre Geaca lui Kafka

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 decembrie 2021

Joi, 16 decembrie, începând cu ora 19.00, Polirom lansează online & live, pe paginile de Facebook Polirom, Librăria Humanitas de la Cișmigiu și Librăriile Humanitas, romanul Geaca lui Kafka de Teodor L. Nedeianu, câştigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2021. Lansarea va prilejui un dialog al autorului cu Ovidiu Șimonca.

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live despre Restul ca problemă a filosofiei de Alexander Baumgarten

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 decembrie 2021
Restul ca problemă a filosofiei de Alexander Baumgarten, Editura Polirom, colecția „Plural”, 2021

Joi, 16 decembrie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom & Cărturești

 • facebook.com/polirom.editura
 • facebook.com/Carturesti

Vor vorbi, alături de autor: Mihai Maci, Nona Rapotan

Citește mai mult
Lansare carte image

Online & live: Simona Preda și Codruț Constantinescu despre volumul Nicolae al II-lea. Ultimul țar de Henri Troyat

Postat de: PROMOVARE
Postat pe data de: 10 decembrie 2021

Sâmbătă, 18 decembrie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Polirom: facebook.com/polirom.editura și Cărturești: facebook.com/Carturesti, Simona Preda și Codruț Constantinescu vor discuta despre volumul Nicolae al II-lea. Ultimul țar de Henri Troyat, recent apărut la editura Polirom, în traducerea lui Nicolae Constantinescu.

Citește mai mult
/7