Domeniu: Științe sociale -> Studii de gen
Politică și științe politice -> Istorie şi teorie politică
Colecție: STUDII DE GEN
Număr pagini: 272
ISBN: 973-681-130-1
Tip ediție: broșată
Format: 147x205
An apariție: 2002
Mihaela Miroiu , Maria Bucur
Patriarhat și emancipare în istoria gîndirii politice românești
Stoc epuizat
„Cititoarele si cititorii sceptici ne pot acuza de o selectie tendentios-negativa si de pretentii de constientizare de gen avant la lettre. Ne asumam ca orice interpretare se face printr-o grila de lectura. Nu am urmarit sa relevam deliberat cat de vadit sau ascuns sexisti au fost promotorii barbati ai ideilor politice romanesti. Si, in raport cu vremea lor, sunt departe de a fi fost «toti o apa si un pamant». Am vrut sa intelegem cum functiona genul in gandirea politica romaneasca, in limitele de care s-au ocupat autorii si autoarele studiilor din acest volum. Dominanta relatiei simbolice «mama – fiu» in ideologiile romanesti (si simetrica: «tata – fiu» in relatia stat – individ) este graitoare pentru configurarea relatiilor barbati – femei ca relatii asimetrice, lipsite de parteneriat (ca si a relatiilor stat – individ). Protectia (barbateasca) si grija (femeiasca) sunt relatii necesare intr-o societate, dar nu sunt suficiente pentru democratie, pentru autonomie personala, competitie si autoafirmare. Adica, pentru ceea ce se intelege prin fundamentele modernitatii. Si cred ca trebuie sa intelegem cat de mult conteaza patriarhalismul in relatiile de gen in ratarile modernizarilor romanesti, atunci, ca si acum.” (Mihaela Miroiu)
4.81 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Dimensiuni ale patriarhatului in gindirea liberala romaneasca intre 1948 si Al Doilea Razboi Mondial • Conservatorii romani: intre patriarhism si constructia statului modern • Miscarea eugenista si rolurile de gen • Femeia in gindirea nationalista romaneasca: patriarhalismul indiferentei • Constantin Dobrogeanu-Gherea si Lucretiu Patrascanu – intre patriarhalismul conformist al traditiei autohtone si strapungerile doctrinare emancipatoare
Despre autor
Mihaela Miroiu (autor)
Mihaela Miroiu este prof. univ. dr. si conducatoare de doctorat in Stiinte politice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Bucuresti. Coordoneaza colectia „Studii de gen” a Editurii Polirom. Intre cartile ei academice se numara: Gindul Umbrei. Abordari feministe in filosofia contemporana (1995), Convenio. Despre natura, femei si morala (Polirom, 1996, 2002), Romania. Starea de fapt (1997, in colab.), Societatea retro (1999), Guidelines for Promoting Gender Equity in Higher Education in Central and Eastern Europe (2003), Drumul catre autonomie (Polirom, 2004). A editat si coeditat 11 lucrari, intre care la Polirom: Lexicon feminist (2002), Patriarhat si emancipare in gindirea politica romaneasca (2002), Ideologii politice actuale (2012). Pentru contributia sa la dezvoltarea cercetarii a fost recom­pensata cu Outstanding Achievements Award de catre Association for Women in Slavic Studies Eurasian and East-European Studies (AWSS), Los Angeles (2010).
Maria Bucur (autor)

Maria Bucur este profesoară universitară, deținătoarea catedrei John V. Hill, în istoria estului Europei și studiilor de gen, la Indiana University, Bloomington. De aceeași autoare la Editura Polirom: Patriarhat și emancipare în istoria gîndirii politice românești (in colab., 2002) şi Eugenie și modernizare în România interbelică (2005).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in