Domeniu: Istorie -> Medievală
Istorie -> Europa -> Europa de Vest
Istorie -> Manuale
Colecție: HISTORIA
Număr pagini: 552
ISBN: 978-973-46-1595-7
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2010
Alexandru-Florin Platon , Laurențiu Radvan , Bogdan-Petru Maleon
O istorie a Europei de Apus în Evul Mediu. De la Imperiul Roman târziu la marile descoperiri geografice (secolele V-XVI)
În stoc
Conceput ca un compendiu, volumul sintetizeaza intreaga istorie medievala, incepind cu trecerea de la Antichitate la Evul Mediu (secolele V-VIII) pina la tranzitia spre modernitate, ale carei prime simptome apar in veacul al XVI-lea. Intre aceste repere conventionale, sunt expuse toate fenomenele si evenimentele importante ale epocii: constituirea regatelor germanice, formarea regatului (si apoi a imperiului) franc carolingian, care a reprezentat prima reconstituire a unitatii politice a Europei de Apus de dupa Imperiul Roman, avintul civilizatiei din secolele XI-XIII, conflictul dintre sacerdotiu si imperiu, evolutia institutiei ecleziastice si transformarile spiritului religios, geneza statului monarhic in Occidentul medieval etc. Adresata studentilor, profesorilor si cercetatorilor din domeniu, dar si publicului larg, lucrarea contribuie la o mai buna cunoastere a trecutului Europei si la o intelegere mai profunda a istoriei noastre, gratie invitatiei la comparatism pe care o implica.
52.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
De la Antichitate la Evul Mediu in Europa de Apus (secolele III-VIII) • Inceputul Evului Mediu in Europa de Apus (secolele VIII-IX) • Apogeul civilizatiei medievale in Europa de Apus (secolele XI-XIII) • Relatiile dintre Rasaritul ortodox si Occidentul latin in Evul Mediu • Evul Mediu tirziu si tranzitia spre modernitate (secolele XIV-XV/XVI)
Despre autor
Alexandru-Florin Platon (autor)

Alexandru-Florin Platon (n. 1957) este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi. Specialist în antropologie istorică, istoria mentalităţilor şi istoria Evului Mediu european, este, de asemenea, autorul a numeroase cercetări în domeniul istoriei sociale a României (secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea).
Volume publicate: Geneza burgheziei în Principatele Române (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea). Preliminariile unei istorii, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1997 (ediţia a II-a, 2013); Boierimea din Moldova în secolul al XIX-lea. Context european, evoluţie socială şi politică (Date statistice şi observaţii istorice), Editura Academiei, Bucureşti, 1995 (în colaborare); Societate şi mentalităţi în Europa medievală. O introducere în antropologia istorică, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2000; Noi perspective asupra istoriei sociale în România şi Franţa, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2003 (în colaborare); Confesiune şi cultură în Evul Mediu, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2004 (în colaborare); De la Cetatea lui Dumnezeu la Edictul din Nantes. Izvoare de istorie medievală (secolele V-XVI), Editura Polirom, Iaşi, 2005 (în colaborare); Fernand Braudel, la „nouvelle histoire” et les „Annales” en Roumanie. Interférences historiographiques franco-roumaines, Editura Accent, Cluj-Napoca, 2009; Ideologii politice şi reprezentări ale puterii în Europa, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2009 (în colaborare); O istorie a Europei de Apus în Evul Mediu. De la Imperiul Roman tîrziu la marile descoperiri geografice (secolele V-XVI), Editura Polirom, Iaşi, 2010 (în colaborare); Istoria Universităţii din Iaşi, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2010 (în colaborare); Profesori şi studenţi evrei la Universitatea din Iaşi şi la alte universităţi româneşti şi europene (sfîrşitul secolului al XIX-lea – sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial), Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2012 (în colaborare); Pogromul de la Iaşi şi Holocaustul în România / Le Pogrom de Iaşi et la Shoah en Roumanie, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2015 (în colaborare).
Ediţii îngrijite: Serge Berstein, Pierre Milza, Istoria Europei, vol. II, De la Imperiul Roman la Europa (secolele V-XIV), Editura Institutul European, Iaşi, 1997 (ediţia a II-a, 1998); Christophe Charle, Intelectualii în Europa secolului al XIX-lea. Eseu de istorie comparată, Editura Institutul European, Iaşi, 2002; Gheorghe I. Brătianu, Studii bizantine de istorie economică şi socială, Editura Polirom, Iaşi, 2003 (în colaborare); Gheorghe I. Brătianu, Studii şi articole de istorie, Editura Universităţii „Al.I. Cuza”, Iaşi, 2010 (în colaborare).
Autor al mai multor studii şi colaborator la volume colective, este membru asociat al colectivului de cercetare Centre de Recherches Historiques de l᾿Ouest (CERHIO UMR 6258) al Universităţilor din Rennes şi Angers (Franţa) şi membru al colegiului de redacţie al Analelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (serie nouă), secţiunea Istorie (Iaşi), al Studia et Acta Historiae Iudaeorum Romaniae (SAHIR, Iaşi), al Revistei de Istorie Socială (Iaşi) şi al Caietelor de Antropologie Istorică (Cluj-Napoca).
Distins cu titlul Chevalier de l᾿Ordre des Palmes Académiques al Republicii Franceze (2002). Laureat al Premiului „A.D. Xenopol” al Academiei Române (1999) şi al Premiului Salonului Naţional de Carte, ediţia a IX-a (4-6 octombrie 2000, Iaşi).

Laurențiu Radvan (autor)
Laurentiu Radvan (n. 1975) este conferentiar la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi. Specialist in istorie medievala, cu precadere in problemele structurilor urbane din spatiul romanesc si european. Autor al lucrarilor: At Europe’s Borders: Medieval Towns in the Romanian Principalities, traducere de Valentin Cirdei, Brill, Boston, Leiden, 2010; De la „Cetatea lui Dumnezeu” la Edictul din Nantes. Izvoare de istorie medievala (secolele V-XVI), Editura Polirom, Iasi, 2005 (in colaborare cu Alexandru-Florin Platon); Orasele din Tara Romaneasca pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, Editura Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi, 2004. De asemenea, este coordonator al mai multor volume de studii si a publicat o serie intreaga de articole in reviste de specialitate: Studii si Materiale de Istorie Medie, Anuarul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Historia Urbana, Revista de Istorie Sociala etc. Este membru al Comisiei Internationale de Istorie a Oraselor si al Comisiei de Istorie a Oraselor din Romania a Academiei Romane. In 2004 a fost distins cu Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Romane.
 
Bogdan-Petru Maleon (autor)
Bogdan-Petru Maleon (n. 1976), este conferentiar la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi si doctor in istorie din anul 2006, cu o disertatie despre Clerul de mir din Moldova secolelor XIV-XVI, care a primit premiul pentru cea mai valoroasa teza de doctorat sustinuta in anul 2006 in domeniul „Istorie”, acordat de Universitatea „Al.I. Cuza”. De asemenea, in 2009 a primit Premiul „A.D. Xenopol”, acordat de Academia Romana. Principalele domenii de competenta sunt reprezentate de realitatile confesionale specifice medievalitatii romanesti, mai ales ale istoriei Bisericii si a clerului. De asemenea, este preocupat de preluarea mostenirii politice bizantine in spatiul romanesc, cu referire la simbolurile, ritualurile puterii si ideologia politica. In ultimii ani, preocuparile cele mai importante s-au orientat spre manifestarile violente din cadrul luptei pentru putere in Evul Mediu si asupra pedepselor politice. A publicat mai multe studii si a coordonat (in colaborare) volumele Confesiune si cultura in Evul Mediu, Editura Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi, 2004 si Ideologii si reprezentari ale puterii in Europa, Editura Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi, 2009. A intreprins mai multe stagii de cercetare si documentare in strainatate (Germania, Grecia si Turcia).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in