Domeniu: Literatură universală -> Portugheză
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Proză XX
Număr pagini: 288
ISBN: 978-973-46-1750-0
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2010
José Luís Peixoto
Cimitirul de piane
Stoc epuizat
Traducere din limba portugheza de Clarisa Lima
 
Cimitirul de piane imbina povestea adevarata a ma­ra­to­nistului Francisco Lázaro cu o fictiva cronica de familie, in care legatura tata‑fiu ocupa locul principal. Familia Lázaro detine un atelier de timplarie in car­tierul muncito­resc Benfica din Lisabona, iar in spatele cladirii se intinde cimi­tirul de piane, un loc misterios si magic, refu­giu al visa­torilor si al indragostitilor orasului. Povestea este narata din doua perspective insolite: a tatalui lui Francisco Lázaro, in ziua in care i s‑a nascut fiul si in ziua in care moare, si a lui Fran­cisco insusi, in timpul mara­tonului de la Stockholm din 1908. Este o poveste violenta si tandra, amuzanta si emotionanta, cu o constructie origi­nala si oferind o per­spec­tiva profunda asupra relatiilor de familie. Cimi­tirul de piane l‑a consacrat definitiv pe Peixoto ca lider al gene­ratiei sale si unul dintre scriitorii cei mai valorosi pe scena literara internationala.
 
„José Luís Peixoto este una dintre cele mai surprinzatoare revelatii ale literaturii portugheze recente. Sint convins ca va fi un mare scriitor.” (José Saramago )
 
„Scriu din ce in ce mai mult in cheie realista. Dar realismul nu inseamna azi exact ce insemna acum douazeci de ani. Pentru mine inseamna ca ma refer la lucruri reale, dar nu sint sigur ca ele sint si realiste, fiindca nici realitatea nu e mereu realista. Cind scrii un roman incerci sa creezi un fel de alchimie care sa produca viata. Cind a fost intrebat ce-si propune sa faca in cartile lui, Hemingway a spus ca incearca sa-l faca pe cititor sa-si aminteasca lucrurile pe care le citeste ca si cum le-ar fi trait pe pielea lui. Si mi se pare un scop foarte bun, asta incerc sa fac si eu, cu constiinta faptului ca limba e un material cu o viata proprie, iar scriitorul incearca sa traduca realitatea intr-o alta lume, facuta din cuvinte, care traieste dupa regulile sale.” (José Luís Peixoto)
.00 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
José Luís Peixoto (autor)
Jose Luis Peixoto s-a nascut in 1974, intr-un sat din sudul Portugaliei, in regiunea numita Alentejo. Este licentiat in limbi si literaturi germanice al Universidade Nova de Lisboa. Inainte de a se dedica scrisului, a predat timp de un an. A scris poezie, proza, teatru si critica literara. A primit premiul Jovens Criadores („Tineri creatori”) in 1997, 1998 si 2000. Iar in 2001, primul sau roman, Nenhum Olhar (Nici o privire), a primit Premiul Jose Saramago. Au urmat alte doua romane, Uma Casa de Escuridao, 2002, si Cemiterio de Pianos (Cimitirul pianelor, 2006 ; in pregatire la Editura Polirom). In 2003, intr-un proiect fara precedent, Peixoto si-a unit fortele cu membrii formatiei Moonspell, lansind, in acelasi timp, un album si un mic roman fantastic. Cele doua opere poarta acelasi titlu, The Antidote, si pornesc de la acelasi concept, conform caruia activitatea umana este supravegheata si condusa de o multime de entitati invizibile. Capitolele romanului semnat de Jose Luis Peixoto poarta aceleasi titluri cu piesele de pe albumul celor de la Moonspell.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in