Domeniu: Literatură universală -> Rusă
Literatură universală -> Proză scurtă
Literatură universală -> Antologii
Literatură universală -> Eseuri și corespondență
Literatură universală -> Beletristică
Literatură universală -> Politică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Proză XX
Număr pagini: 256
ISBN: 978-973-46-2886-5
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2012
Vasili  Grossman
Drumul
Stoc epuizat
Traducere din limba rusa si note de Radu Parpauta
Prefata de Robert Chandler
 
Vasili Grossman este autorul romanului Viata si destin (Polirom, 2010), una din capodoperele literaturii ruse si universale, „unul dintre cele mai indraznete acte de condamnare a sistemului sovietic din cite s-au scris vreodata.” (The Wall Street Journal)
 
Volumul de fata aduce laolalta povestiri, nuvele, eseuri, articole si scrisori, oferindu-ne o perspectiva mai larga asupra vietii si operei lui Vasili Grossman. Cititorul va descoperi de aceasta data nu doar scriitorul disident, ci un autor viu, care contureaza cu entuziasm si idei socialiste, dar care surprinde cu subtilitate si miscari sufletesti opuse orbirii ideologice. In sine, Drumul ofera prilejul de a intilni fragmente ale unui scriitor confirmat al anilor ’30-’40, precum si texte ale unui observator fin al fenomenului totalitar.
Din selectia povestirilor fac parte „In orasul Berdicev” din 1934 (orasul natal al lui Grossman, din Ucraina de astazi), precum si una dintre lucrarile sale mai tirzii, „Mama”, o povestire despre viata unei fetite adoptate de un membru aflat la conducerea NKVD-ului, care ajunge in orfelinat dupa destituirea tatalui ei, fara sa-si aminteasca multe despre parintii adoptivi, parte esentiala dintr-un cosmar colectiv de care toata lumea isi dorea sa uite. Volumul include, de asemenea, textul complet al infioratoarelor relatari de la Treblinka – o prima analiza a mecanismelor care pun in miscare un lagar al mortii, studiul „Madona Sixtina” – o meditatie asupra artei si atrocitatii, precum si doua scrisori ale autorului adresate mamei sale moarte, in vremuri dintre cele mai sumbre.
 
„Povestirile adunate in acest volum dezvaluie detalii mai putin cunoscute ale vietii in Rusia sovietica si arata preocuparile lui Grossman fata de indoielile si teroarea ce macina umanitatea.” (The Guardian)
 
„Toate povestirile lui Vasili Grossman ii arata abilitatea de a alege tocmai acele momente hotaritoare pentru soarta unui om si de a le pune in mijlocul celor mai importante evenimente ale timpului sau. Astfel iese la suprafata caracterul personajelor.” (Times Literary Supplement)
 

„Povestirile lui Grossman sint atit de emotionante pentru ca autorul lor nu cosmetizeaza perspectiva asupra personajelor si asupra situatiilor in care se afla acestea. Ele combina relatarea jurnalistului cu fascinatia fata de felul in care oamenii indura cele mai neplacute evenimente din istoria lor.” (Metro)

Carte recomandata de

.00 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Vasili  Grossman (autor)

Vasili Grossman (1905‑1964) este una dintre figurile marcante ale rezistenţei antitotalitare. S‑a născut într‑o familie de evrei asimilaţi din Berdicev (oraş din Ucraina de astăzi) şi a urmat cursurile Institutului de Studii Superioare din Kiev şi pe cele ale Facultăţii de matematică‑fizică din cadrul Universităţii de Stat din Moscova, absolvind în 1929. A lucrat ca inginer chimist în bazinul Donului, dar la mijlocul anilor ’30 a renunţat la această meserie în favoarea literaturii. Nuvelele şi povestirile sale se bucură de succes şi atrag atenţia unor autori ca Maxim Gorki şi Mihail Bulgakov. În 1934 publică nuvela „În oraşul Berdicev”, care a stat la baza filmului Comisarul (1967), regizat de Aleksandr Askolov. Filmul este însă interzis de KGB şi apare pe marile ecrane abia în 1990, în perioada perestroikăi. În timpul celui de‑al Doilea Război Mondial, Grossman a fost reporter de front, unul dintre primii comentatori ai Holocaustului. Articolul său „Infernul de la Treblinka”, din 1944, a făcut parte dintre probele acuzării în procesul de la Nürnberg. Însă criticile la adresa colectivizării şi a represiunii politice din URSS duc la interzicerea cărţilor sale, gloria lui Grossman fiind, în cele din urmă, ca şi a lui Bulgakov sau Pasternak, postumă. Din opera sa, la Editura Polirom au mai apărut: Viaţă şi destin (2010), volum interzis în Uniunea Sovietică din pricina conţinutului „dăunător” şi publicat abia în 1980, în Elveţia; Drumul (2012); Panta rhei (2014).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in