Domeniu: Literatură universală -> Americană
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: TOP 10+
Număr pagini: 264
ISBN: 978-973-46-2795-0
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2012
Sylvia Plath
Clopotul de sticlă (ediţie de buzunar)
În stoc
Traducere din limba engleza si note de Alexandra Coliban
 
Un roman ce a reprezentat pentru tinerii anilor ’70 ceea ce era De veghe in lanul de secara pentru tinerii zbuciumatilor ani ’50.
 
Clopotul de sticla, un roman al ratacirii si regasirii, al instrainarii si redescoperirii de sine, brodeaza povestea zbuciumata a frumoasei Esther Greenwood. Uimind prin ritm si umor, prin dezinvoltura si ironie, cartea reprezinta, inainte de orice, o radiografie a unuia dintre cele mai zbuciumate suflete feminine ale secolului XX.
 
Clopotul de sticla prezinta un eveniment crucial al maturitatii eroinei – incercarea de a se sinucide si salvarea ei accidentala –, dezvaluind motivele acestei tentative de a se autoanihila: moartea tatalui ei.” (Ted Hughes)
19.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Sylvia Plath (autor)

Sylvia Plath s-a născut la 27 octombrie 1932 în Boston, Massachusetts. Talentul ei literar s-a făcut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu-i publicată la vîrsta de opt ani. Întîmplările din vara anului 1953 (săptămînile petrecute la New York, cînd a colaborat la revista Mademoiselle, şi mai apoi, odată întoarsă acasă, lupta agonizantă cu depresia) sînt şi materialul brut al romanului Clopotul de sticlă. În 1955 absolvă Smith College şi pleacă în Anglia, la Cambridge, cu o bursă Fulbright. Poeziile Sylviei Plath au apărut mai întîi în reviste de prestigiu din SUA şi Anglia. În toamna anului 1960, primul ei volum de versuri, Colosul şi alte poeme, a fost publicat de Editura Heinemann din Londra, care i-a contractat şi primul roman. Anul 1962, trăit la intensitate maximă, o pune pe Sylvia Plath la grea încercare. Definitivează romanul Clopotul de sticlă, se desparte de Ted Hughes, dedicîndu-se, singură, creşterii copiilor, şi scrie poezie într-un ritm frenetic (majoritatea poemelor din volumul postum Ariel, Faber, 1965). La începutul anului 1963, cînd îi apare romanul Clopotul de sticlă, sub pseudonimul Victoria Lucas, situaţia Sylviei e disperată. Mariajul îi eşuase, ea şi copiii erau măcinaţi de boală şi, într-un apartament londonez neîncălzit din Fitzroy Road nr. 23, aveau de înfruntat cea mai cruntă iarnă a secolului. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath se sinucide. Faima poetei creşte neîncetat. În 1981, volumul Collected Poems este recompensat cu Premiul Pulitzer. La Editura Polirom i-a mai apărut volumul de proze Johnny Panic şi Biblia Viselor.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in