Domeniu: Literatură română -> Poezie
Colecție: CARTEA ROMÂNEASCĂ
Număr pagini: 66
ISBN: 978-973-23-2986-3
Tip ediție: broșată
Format: 135x220
An apariție: 2012
Bogdan-Alexandru Stănescu
Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul
Stoc epuizat
Volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural si la premiile Radio Romania Cultural pe anul 2012.
Apoi, dupa batalie, ne-am tras sufletul este debutul lui Bogdan-Alexandru Stanescu, B.A.S. Compendiu al unei opere poetice care continua sa se scrie, cartea sta sub semnul epopeii antice. Intr-o Iliada pe dos, eroi fragili ai timpului nostru, vulnerabili din cap pina-n crestet, isi infrunta spaimele, exilindu-se in propria memorie, luptind la portile cetatii, in razboiul cotidian al supravietuirii. O lupta prin ceata, in spatele unui scut de hirtie.
 
„Am publicat poezie in 1999, intr-o revista care se numea Luceafarul. Au urmat pentru mine doisprezece ani de lupte pe care le-am dus fie cu propria umbra (majoritatea), fie cu cele inconjuratoare. In vara lui 2012 m-am hotarit sa distrug tot ce strinsesem in acest timp si, sub impulsul unei manii dionisiace si totusi livresti, mi-am recladit zidurile de aparare. Volumul acesta, debutul meu, e despartirea de dansul orgiastic, de verbozitatea tinereasca, e o arestare a irationalului in forme marmoreene. Poate fi ultima pauza a sufletului inaintea infruntarii unei carari fara de intoarcere.” (B.A.S.)
 
9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Bogdan-Alexandru Stănescu (autor)

Bogdan‑Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor. A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne‑am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, în 2014 al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural, iar în 2019 romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută (Polirom). Din 2012 este doctor în filologie, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch, Paul Auster, Daniel Mendelsohn, Louise Glück şi Philip Roth.
Romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (ediţia I, Polirom, 2017), pentru care a primit Premiul pentru proză în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”, ediţia 2017, Premiul pentru proză al revistei Ateneu, 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, ediţia 2018, Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry, Franţa, ediţia 2018, a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură, 2019, a fost tradus în Franţa (Phébus) şi Croaţia (Fraktura) şi este în curs de traducere în Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Janet 45) şi Macedonia (Antolog).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in