Domeniu: Literatură română -> Poezie
Colecție: CARTEA ROMÂNEASCĂ
Număr pagini: 64
ISBN: 978-973-23-3087-6
Tip ediție: broșată
Format: 135x220
An apariție: 2014
Bogdan-Alexandru Stănescu
anaBASis
Stoc epuizat
Premiul „Tinarul scriitor al anului 2014”, in cadrul Galei Tinerilor Scriitori, editia a V-a
Cu 12 ilustratii de Laurentiu Midvichi
 
„N-am sa uit niciodata o formulare prin care Sainte-Beuve definea relatia dintre Montaigne si Pascal: Eseurile celui dintii au fost, scrie criticul francez, vulpea din sinul celui din urma. Cu alte cuvinte (conform legendei consemnate de Plutarh), o placere vinovata, un prag al vointei si un instrument al mortii. La aceeasi metafora recurge explicit Bogdan-Alexandru Stanescu in anaBASis. E mai greu de spus cine va fi jucat in cazul sau rolul vulpii. Spectrul posibilitatilor e foarte larg. Nu exclud ipoteza ca, excelent cunoscator al literaturii anglo-saxone, Bogdan-Alexandru Stanescu ar avea, ascuns sub manta, un autor numai al lui, necunoscut inca publicului romanesc. Pe de alta parte, ar putea fi vorba, pe filiera dionisiaca, despre admiratia pentru Emil Botta (caruia i-a dedicat o teza de doctorat). Oricum ar fi, eu vad in aceasta carte si o reactie vehement-melancolica la adresa celor citeva directii stereotipe in care se misca poezia generatiei noastre. Daca precedentul volum a putut fi privit ca o ciudatenie (cine mai scrie, astazi, despre ahei?), acesta vine sa ne arate ca jocul lui Bogdan-Alexandru Stanescu e unul foarte serios. Cititi anaBASis si veti constata ca va va placea enorm. Recititi Apoi, dupa batalie, ne-am tras sufletul si veti afla ce minunatie de carte ati trecut, poate, cu vederea acum doi ani. Altceva (cronici, mode, topuri, rumori) nu conteaza.” (Cosmin Ciotlos)
 
Carte recomandata de
9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Bogdan-Alexandru Stănescu (autor)

Bogdan‑Alexandru Stănescu (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor. A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne‑am tras sufletul (Cartea Românească), nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013 a publicat la Editura ART volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, în 2014 al doilea volum de poeme, anaBASis (Cartea Românească), nominalizat la premiile Radio România Cultural, iar în 2019 romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută (Polirom). Din 2012 este doctor în filologie, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Edward Hirsch, Paul Auster, Daniel Mendelsohn, Louise Glück şi Philip Roth.
Romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (ediţia I, Polirom, 2017), pentru care a primit Premiul pentru proză în cadrul Premiilor „Nepotu’ lui Thoreau”, ediţia 2017, Premiul pentru proză al revistei Ateneu, 2017, Premiul Radio România Cultural la categoria „Literatură”, ediţia 2018, Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry, Franţa, ediţia 2018, a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiului European pentru Literatură, 2019, a fost tradus în Franţa (Phébus) şi Croaţia (Fraktura) şi este în curs de traducere în Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Janet 45) şi Macedonia (Antolog).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in