Domeniu: Biografii, autobiografii și jurnale -> Memorii, amintiri
Literatură universală -> Japoneză
Literatură universală -> Istorică
Colecție: ESEURI ȘI CONFESIUNI
Număr pagini: 480
ISBN: 978-973-46-4968-6
Tip ediție: broșată
Format: 106x180
An apariție: 2015
Sei Shonagon
Cartea pernei. Confesiunile unei doamne de onoare de la curtea imperială japoneză (ediţie de buzunar)
Stoc epuizat
Editie ingrijita si introducere de Meredith McKinney
Traducere din limba engleza de Ioana Aneci
 
Una dintre cele mai citite opere din literatura japoneza
 
Acum o mie de ani, intr-o lume care, in multe sensuri, era foarte diferita de a noastra, o doamna de la curtea imperiala a Japoniei s-a asezat in fata unor foi de hirtie si a inceput sa scrie extraordinara opera numita mai tirziu Makura no soshi. A scris despre lumea ei, lumea intima a curtii, redata sub forma unor liste, amintiri si anecdote, ginduri si pareri personale legate de cele mai diverse teme. Desi nu poate fi incadrata
intr-un gen anume, Cartea pernei este, alaturi de celebra Genji monogatari, una dintre cele mai citite opere din literatura japoneza, o combinatie de jurnal, eseu, poezii, descrieri pline de culoare si observatii plastice, intr-un stil dinamic, spontan, lipsit de sentimentalismul romantic caracteristic perioadei si, tocmai de aceea, surprinzator de modern.
 
„Am scris in cartea asta lucruri pe care le-am vazut cu ochii mei si la care m-am gindit, in ceasurile lungi de ragaz petrecute acasa, fara sa-mi treaca vreodata prin minte ca le vor citi si altii. Temindu-ma ca nu cumva vreunele dintre insemnarile mele mai nechibzuite sa li se para unora prea indraznete si suparatoare, am facut tot ce mi-a stat in putinta sa le tin ascunse, dar socotelile mele nu prea s-au potrivit si uite ca totul a iesit la iveala.” (Sei Shonagon)
 
9.99 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Sei Shonagon (autor)
Sei Shonagon (cca 966 – cca 1017) a fost doamna de onoare la curtea imparatesei Teishi, la Heian-kyo, Kyoto de azi. Cartea pernei este „jurnalul” ei de anecdote si observatii bazate pe viata sa la curte. A fost finalizat probabil in primii ani ai secolului al XI-lea.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in