Domeniu: Biografii, autobiografii și jurnale -> Memorii, amintiri
Istorie -> România -> Revoluții
Istorie -> Revoluţii
Colecție: BIBLIOTECA MEMORIA. Jurnale, autobiografii, amintiri
Număr pagini: 320
ISBN: 978-973-46-4083-6
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2015
Grigore Lăcusteanu
Amintirile colonelului Lăcusteanu
În stoc
Text integral, stabilit după manuscris
Text stabilit, note si indici de Rodica Pandele Peligrad
Prefata de Mircea Anghelescu
 
Publicate pentru prima data integral, in forma in care apar in manuscrisul original, amintirile colonelului Grigore Lacusteanu constituie o marturie pretioasa cu privire la oamenii, obiceiurile si evenimentele din Tara Romaneasca, din primele decenii ale secolului al XIX-lea pina in 1874.
 
„Intre textele memorialistice lasate posteritatii de epoca revolutiei de la 1848, pe care se bazeaza in mare parte reconstituirile ulterioare ale evenimentelor si mai ales ale atmosferei care le-a produs sau favorizat, amintirile colonelului Lacusteanu ocupa o pozitie speciala. Memoriile sau scrierile politice ale celor care au participat la revolutia din Tara Romaneasca au aparut foarte curind, inainte de unirea Principatelor. Memoriile si publicatiile adversarilor, ale antirevolutionarilor si ale celor care s-au bucurat de restaurarea – pentru putin timp – a domniilor impuse din afara au fost mult mai putine si aproape ca n-au contat. Asa se face ca aparitia in 1934 a «amintirilor» colonelului Lacusteanu a produs o veritabila surpriza, pentru ca acestea au prezentat depozitia partii absente in proces, depozitie care s-a dovedit un text extrem de interesant sub raport psihologic, cu incursiuni intr-o zona a vietii familiale mai degraba rare pentru acel timp.” (Mircea Anghelescu)
 
„Pentru realizarea concretului vietii veacului trecut, opera lui Lacusteanu este unicul izvor in literatura romaneasca. Amintirile lui Lacusteanu reconstituie halucinant momente (din acel principiu al autenticului care contine in fiecare element energia si structura intregului, asa cum picatura de apa e una cu felul fluviului) colorate si cruciale ale acestui veac de renastere nationala cu iz de senzualitate greceasca, razboi endemic, chef arhieresc si molime de tot soiul.” (Camil Petrescu)
 
Din cuprins:
Biografia mea in etatea nevirstniciei si a junetii • O fatalitate in cariera mea • Prima infatisare a ostirii romane in capitala Rumaniei in veacul al XIX-lea • „Cholera morbus” in tara • Mrejile Rusiei • Insurectia Brailei • Caderea sau scoaterea domnului Tarii Rumanesti Alexandru Ghica • Domnia printului Gheorghe Bibescu • Revolutia de la 1848 • Arestarea
31.74 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Grigore Lăcusteanu (autor)
Grigore Lacusteanu se naste in martie 1813, intr-o familie boiereasca de rangul al doilea. Var cu poetul Vasile Carlova, la 17 ani intra, la fel ca acesta, in ostirea romana nou infiintata. Avanseaza destul de repede de la gradul de praporcic la cel de maior, iar apoi, mai greu, la cel de colonel. Ia parte la arestarea guvernului provizoriu in 1848. In timpul domniei lui Al.I. Cuza devine presedinte al Consiliului Ostasesc, dupa care va fi ales senator in mai multe rinduri. Inceteaza din viata in 1883.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in