Domeniu: Literatură română -> Maritimă
Literatură română -> Proză scurtă
Literatură română -> Beletristică
Colecție: CARTEA ROMÂNEASCĂ
Număr pagini: 184
ISBN: 978-973-23-3109-5
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2016
Radu Niciporuc
Pascal desenează corăbii
Stoc epuizat
Lumea lui Radu Niciporuc vietuieste intre cer si pamint, leganata de ritmul tangajului. Un autentic lup de mare, fermecatorul povestas ii surprinde cele mai spectaculoase intimplari reflectate in oglinda generoasa a marilor si oceanelor lumii. Cele opt povestiri cu final neasteptat trec granitele literaturii de calatorie, explorind nu doar tarimuri exotice, ci si subtile trairi sufletesti ale unei umanitati aparte.
 
„Pe Radu Niciporuc il stringe uscatul, cu sau fara dealurile clujene intre care s-a ivit pe lume. Si atunci, dornic sa rupa chinga, pleaca pe mare. Nu doar fiindca asta e fisa postului, ci si fiindca acolo, «in fiertura amiezii», sub valuri care-ti scuipa sare pe piele, el gaseste locul magic unde impleteste ginduri in fraze si fraze in povesti. Cu huidume si slabanogi, cu azilanti si robi ai paharului, cu barbosi tandri sub coaja asprimii lor si fete care flutura sutiene in loc de batiste. Daca lipesti urechea de cuvintele lui Radu, auzi un ecou indepartat din Conrad, plecat cu nostromul lui sa clateasca lumea in ape verzi si in spume nervoase. Iar daca te opresti o clipa din citit, te napadeste gindul ca in viata fiecaruia dintre noi exista porturi, refugii si tristeti. Si ca in fiecare imboboceste cindva – nu se stie cum si nu se stie cind – un explorator. Sint in povestile acestea ale lui Radu Niciporuc un veritabil festival de culori si mirosuri, un turbion de emotii, o furtuna de cuvinte cind moi si dulci, cind tari si severe.” (Radu Paraschivescu)
24.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Radu Niciporuc (autor)
Radu Niciporuc (1950-2017): Sint om al marilor, nascut la Cluj dintr-o familie de romani si ucraineni; primele scoli le-am urmat in orasul natal si tot acolo Facultatea de Electrotehnica, dupa a carei absolvire am ajuns inginer la Flota de pescuit oceanic. Am cutreierat lumea in lung si-n lat, fara sa uit vreodata ca bunicul meu patern a visat sa ajunga in America si ca, in Las Palmas, citind Rayuela si vorbind cu docherii, am invatat spaniola. Atunci, impresionat de romanul lui Julio Cortazar, am citit in singuratatile mele, adesea istovitoare, si cartile celorlalti mari scriitori sud-americani. Dupa 1990 am lucrat pentru citeva companii de navigatie occidentale, unde am cunoscut marinari de pe toate meridianele, cu istoriile, pasiunile si spaimele lor. In 2003 am intemeiat o editura de nisa, Fabulator, fruct al pasiunii mele pentru literatura spaniola. In siajul acestei pasiuni se inscriu si traducerile mele: Omul pierdut de Ramon Gomez de la Serna (2004), Fascinatia cuvintelor de Julio Cortazar (2006), Povestirile Evei Luna de Isabel Allende (2008), Mauricio sau alegerile locale de Eduardo Mendoza (2010). In ultimii ani am publicat proza scurta in revistele Observator cultural, Viata Romaneasca si Vatra.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in