Domeniu: Filosofie -> Filosofie medievală
Colecție: BIBLIOTECA MEDIEVALĂ
Număr pagini: 240
ISBN: 978-973-46-6015-5
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2016
Francesco Petrarca
Despre ignoranță: a sa și a multora (editie bilingva)
Stoc epuizat

Premiul Cartea Anului, pentru traducerea de excepţie, acordată în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bucureşti – Traduceri Literare (FITRALIT), ediţia 2017

Traducere din limba latina de Ioana Costa
Studiu introductiv de Andrei Bereschi
Ingrijire critica a volumului de Alexander Baumgarten

Despre ignoranta este o opera de referinta a culturii medievale si umaniste latine.

Scris in 1367, tratatul Despre ignoranta este raspunsul pe care Petrarca il da celor patru invatati aristotelicieni care il socoteau un om bun, dar necultivat. Textul este o pledoarie densa, construita in jurul a trei idei fundamentale: acceptarea propriei ignorante, manifestarea unei culturi superioare celei a detractorilor sai si definirea incapacitatii general umane de a atinge cunoasterea. Cunostintelor enciclopedice, vazute mai cu seama ca manifestare orgolioasa a unei curiozitati excesive si vane, Petrarca le opune privirea intoarsa spre sinele uman. Umanismul sau este, astfel, un crestinism de certa inspiratie augustiniana, dublat de o entuziasta admiratie fata de Cicero.

32.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Francesco Petrarca (autor)
Francesco Petrarca (1304-1374), poet si umanist italian. Traind in plina efervescenta renascentista si avind o viziune spiritualista asupra lumii, a fost interesat mai putin de scolastica si mai mult de viata din afara zidurilor universitatii.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in