Domeniu: Istorie -> România -> Perioada comunistă
Istorie -> România -> După 1989
Politică și științe politice -> Ideologii politice -> Fascism, legionarism
Colecție: DOCUMENT
Număr pagini: 368
ISBN: 978-973-46-6127-5
Tip ediție: broșată
Format: 160x235
An apariție: 2016
William Totok , Elena-Irina Macovei
Între mit şi bagatelizare. Despre reconsiderarea critică a trecutului, Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa anticomunistă din România
Ultimele exemplare
Odata cu deschiderea arhivelor fostei Securitati, au iesit la iveala detalii legate de racolarea de catre autoritatile vremii a unor persoane cu conceptii radicale de dreapta, intre care si militanti legionari in exil. Regimul comunist de la Bucuresti ajunsese intr-un punct in care legitimarea si sustinerea pe plan intern si extern devenisera prioritati, iar solutia era relativ simpla: in tara trebuia creat un dusman al unitatii nationale –minoritatea maghiara a devenit rapid o tinta –, iar in strainatate urmau sa fie atrasi reprezentanti de marca ai emigratiei romanesti. Volumul evidentiaza tendinta xenofoba si nationalista ce a caracterizat perioada cultului personalitatii lui Nicolae Ceausescu, oferind informatii inedite despre legionari si represiunea stalinista, asasinate si razbunari sau lupta partizanilor anticomunisti. Acestora li se adauga o trecere in revista a principalelor transformari politice prin care a trecut Romania din 1990 pina in 2015.

Din cuprins:
Extremistii de dreapta si comunismul • Asasinat, razbunare sau executie? • Colportaje biografice • Legionarii si represiunea stalinista • Bibliotecarul de la Auschwitz, Hans Mokka • Inspector scolar nazist si militant antimaghiar: Hans Weresch • Instrumentalizarea nationalismului antebelic • Anticomunism nationalist si Cartea neagra a comunismului • Despre Ion Gavrila Ogoranu • Recuperarea fascismului romanesc
26.97 RON
44.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
William Totok (autor)
William Totok, scriitor si publicist, a debutat in 1970 cu versuri in revista Neue Literatur. A studiat germanistica si romanistica la Universitatea din Timisoara (1973-1979). Cofondator al Grupului de Actiune Banat – Aktionsgruppe Banat (1972-1975), detinut politic (1975-1976). A fost profesor de germana si romana, apoi redactor la ziarul Neue Banater Zeitung din Timisoara (1982-1985). Publica poezii, eseuri, cronici, articole si studii istorice si politice, in Romania si in strainatate. Din 1987 traieste ca scriitor si jurnalist la Berlin si este corespondent al posturilor de radio Europa Libera si Radio France Internationale. I-au fost decernate Leonce-und-Lena-Forderpreis (1987) si Premiul Fundatiei Henning-Kaufmann (1989). La Editura Polirom a publicat Constringerea memoriei. Insemnari, documente, amintiri (2002) si Episcopul, Hitler si Securitatea. Procesul stalinist impotriva „spionilor Vaticanului” din Romania (2008).
Elena-Irina Macovei (autor)
Elena-Irina Macovei este psiholog si cercetator, doctor in sociologie al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Printre domeniile de interes se afla stigmatizarea online, memoria sociala a trecutului si sociologia intelectualilor si a mass-mediei. A urmat un stagiu de cercetare la Freie Universitat din Berlin si a publicat mai multe lucrari in reviste stiintifice, intre care Halbjahresschrift fur sudosteuropaische Geschichte, Literatur und Politik si Noua Revista a Drepturilor Omului.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in