Domeniu: Literatură română -> Poezie
Colecție: CARTEA ROMÂNEASCĂ
Număr pagini: 88
ISBN: 978-973-23-3153-8
Tip ediție: broșată
Format: 135x220
An apariție: 2016
Nichita Danilov
Recviem pentru ţara pierdută
În stoc

„Un histrion fantast pare Nichita Danilov în poezie, amestec de sihastru şi arheu, de mag şi alchimist, purtînd în sine tulburări obscure şi elanuri încrîncenate. Versurile sale sînt bîntuite de obsesii nocturne, un aer lunatic stăpîneşte imaginaţia poetului şi-n decorul halucinant al peregrinărilor fiecare gest are valoarea unui ritual. În confuzia simbolică prefigurată în imagini ale decrepitudinii, poetul dă la iveală nostalgia discretă a purificării.” (Radu G. Ţeposu)

„Poezia lui Nichita Danilov este umană în sens religios. Ceea ce înseamnă că omul care se exprimă prin glasul poetului este o fiinţă plenară, cu rădăcinile împlîntate în cosmos, în istorie, în societate, în mit, în realitatea celor văzute şi nevăzute. Iar problematica omului nu poate fi concepută aici fără a ţine seamă de confruntarea binelui cu răul. Această plenitudine a concepţiei, multiplicarea punctelor de vedere care se întîlnesc într-un tot complementar şi dramatic, amestecînd luminile şi umbrele nu pentru a le contopi sau a le dispersa unele printre altele, ci pentru a le stîrni diferenţa, asigură lirismului o valoare specifică.” (Ion Negoiţescu)

„Ceea ce frapează la Nichita Danilov sînt nu numai originalitatea, ci şi conştiinţa acestei originalităţi: siguranţa şi chiar aroganţa cu care el merge într-o direcţie aparte, în direcţia unei poezii a marilor întrebări şi probleme, preocupată de ceea ce se află dincolo de aparenţe, adică de esenţe, simboluri şi mituri…” (Valeriu Cristea)

„Încă de la debut, Nichita Danilov şi-a conturat un univers poetic inconfundabil, amestec subtil de viziune tragică şi grotesc, ironie şi autoironie, fervoare mistică şi dandism. În timp, l-a îmbogăţit, l-a nuanţat, l-a aprofundat (în poezie, dar şi în proză), aşa încît astăzi avem în el unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani.” (Alexandru Muşina)

19.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
Nichita Danilov (autor)

Nichita Danilov (n. 1952) este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al PEN Club European și colaborator permanent al cotidianului Ziarul de Iași. În 2004 a fost decorat cu Ordinul „Cavaler al Artelor” Clasa A, acordat de Președinția României. Prezent în antologii de poezie din țară și în reviste și publicații din străinătate. Dintre volumele publicate: Fântâni carteziene (1980, Premiul USR); Arlechini la marginea câmpului (1984); Mirele orb (1995, Premiul pentru poezie al USR, Premiul Asociației Scriitorilor din Iași, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Centura de castitate (2007, Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stănescu“, Premiul de excelență al Asociației Scriitorilor din Iași, Premiul USR); Imagini de pe strada Kanta (2011, Premiul revistei Observator cultural); Portrete fără ramă (2012, Premiul pentru cea mai bună carte a anului dat de ARIEL); Recviem pentru țara pierdută (2016, Premiul USR – Filiala Iași); De la Caragiale la Urmuz sau realitatea în formă de conservă (2020). De același autor, la Editura Polirom: Nouă variațiuni pentru orgă (1999, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Tălpi. Șotronul (2004, Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din Iași); Locomotiva Noimann (2008, Marele premiu al revistei Poesis, Premiul pentru Proză al revistei Argeș, Premiul Asociației Scriitorilor din Iași); Ambasadorul invizibil (2010, 2018); Omul din eprubetă (2021, Premiul pentru proză al Revistei Ateneu, Premiul Scriitorul lunii aprilie 2020, acordat de USR cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași).

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in