Domeniu: Literatură universală -> Portugheză
Literatură universală -> Eseuri și corespondență
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Seria de autor „José Saramago"
Număr pagini: 144
ISBN: 978-973-46-6520-4
Tip ediție: cartonată
Format: 130x200
An apariție: 2017
José Saramago
De la statuie la piatră
În stoc

Această carte a fost publicată cu sprijinul Directoratului General pentru Cărţi, Arhive şi Biblioteci al Ministerului Culturii din Portugalia.

„José Saramago spunea că trebuie să fim grijulii cu cărţile, fiindcă ele poartă înăuntrul lor un om, pe autor. Cartea aceasta este o casă locuită, la superlativ, de autor. În ea se află îndoielile şi uimirile lui, dezvăluirile lui şi deopotrivă satisfacţia intimă de a vedea cum opera creşte alături de fiinţa umană, care într‑o zi s‑a decis să scrie ca să înţeleagă şi ca să fie îndrăgită.” (Pilar del Río) 

„[De la statuie la piatră]… este şi o formă de a ne exprima recunoştinţa faţă de gînditorul care a fost Saramago, pentru care scrisul, mai mult decît o activitate pur ficţională, este dictat de nevoia de a cerceta destinul umanităţii, pasiunile şi furiile care o determină, adoptînd o perspectivă care oscilează între prezent şi trecut, cu un puternic accent etic şi ideologic, pe lîngă cel afectiv, şi aflîndu‑se într‑o căutare neobosită, de cele mai multe ori dureroasă, a unui răspuns.” (Giancarlo Depretis)

24.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
José Saramago (autor)

José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 în Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminînd cu decernarea Premiului Nobel pentru literatură (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie. Celebritatea internaţională o dobîndeşte cu Memorialul mînăstirii (1982), care, alături de Anul morţii lui Ricardo Reis (1984) şi Istoria asediului Lisabonei (1989), formează seria narativă cu tematică istorică, scriitorul acordînd o atenţie specială „originii şi identităţii portugheze”. În 1991 publică Evanghelia după Isus Cristos, cel mai polemic roman al său, care reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Isus. O cotitură în universul tematic romanesc al lui José Saramago o constituie seria de ficţiuni ucronice şi alegorice începută cu Pluta de piatră (1986) şi continuată de Eseu despre orbire (1995), Toate numele (1997), Peştera (2000), Omul duplicat (2002), Eseu despre luciditate (2004) şi Intermitenţele morţii (2005). José Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuînd să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie 2010.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in