Domeniu: Filosofie -> Filosofie medievală
Colecție: PLURAL -> M
Număr pagini: 280
ISBN: 978-973-46-6610-2
Tip ediție: broșată
Format: 145x225
An apariție: 2017
Madeea Axinciuc
Profetul şi oglinda fermecată. Despre imaginaţie şi profeţie în Călăuza rătăciţilor de Moise Maimonide
În stoc

Ediţia a II‑a

Prefaţă de Moshe Idel

Prin Călăuza rătăciţilor, Maimonide se află la cumpăna a trei culturi: iudaică, arabă şi greacă/europeană. De aceea, „specialiştii în Maimonide” sînt rari şi reprezentaţi de cei ce, în moduri diferite, abordează (şi) opera acestui autor, fără a putea să cuprindă şi să stăpînească toate sursele şi instrumentele la care face referire textul sau din care acesta îşi trage seva. Puţine sînt lucrările care, precum cea de faţă, încearcă să intre în „carnea” tratatului fără a alege o temă singulară, relevantă strict pentru semnificaţia ei, sau anumite fragmente pentru a lumina o anumită nuanţă a textului. Madeea Axinciuc a găsit însă poarta prin care se păşeşte în interiorul tratatului: imaginaţia şi profeţia.

Călăuza rătăciţilor este, incontestabil, cea mai dificilă carte scrisă de un gînditor evreu şi numeroase studii încearcă să descifreze enigmele create de Maimonide. Madeea Axinciuc trebuie felicitată pentru curajul de a intra în labirintul maimonidian şi de a ieşi din el în pace, contribuind la o înţelegere a celor două teme de bază în gîndirea lui.” (Moshe Idel)

39.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar


Între Atena şi Ierusalim • Despre chipul ascuns al filozofiei iudaice • Imaginaţie şi profeţie în Călăuza rătăciţilor • Facultatea imaginaţiei –caracterizare din interiorul tratatului • Oglinda lui Narcis • Profeţii • Despre trupul transparent al profetului şi desăvîrşirea omului • Despre iniţiere • Istoria ascunsă a imaginaţiei ca facultate

Despre autor
Madeea Axinciuc (autor)

Madeea Axinciuc (n. 1976), în prezent profesor universitar doctor la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, este director al programului interdisciplinar de „Studii Religioase – Texte şi Tradiţii” al Universităţii din Bucureşti. A efectuat stagii de documen­tare şi cercetare la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Universitatea din Tel Aviv, Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate, Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies, Universitatea din Hamburg, Universitatea din Leiden. A susţinut o serie de prelegeri şi a publicat mai multe articole şi studii de specialitate în domeniul filozofiei religiei şi al religiei comparate. Este director fondator al Programului de Studii Iudaice şi membru fondator al Centrului de Studii Medievale din cadrul Universităţii din Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată este Despre ierarhiile divine. Fascinaţia Unului şi lumile din noi – Temeiuri pentru pacea religiilor, Editura Humanitas, Bucureşti, 2015.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in