Domeniu: Literatură universală -> Ebraică
Literatură universală -> Urbană
Literatură universală -> Psihologică
Literatură universală -> Beletristică
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM -> Actual
Număr pagini: 336
ISBN: 978-973-46-7211-0
Tip ediție: broșată
Format: 130x200
An apariție: 2018
David Grossman
Cineva cu care să fugi de acasă
În stoc

Traducere din limba ebraică de Ioana Petridean

Israel Prize for Literature 2018

Tînărul Asaf găseşte pe stradă un labrador care-l tîrăşte vrînd-nevrînd, cu toată nelămurirea lui, la o pizzerie şi apoi în chilia unei călugăriţe. Va afla că pe călugăriţă o cheamă Teodora, că este închisă în mănăstire încă din copilărie şi, ca să-şi treacă timpul, citeşte mult, corespondează cu oameni importanţi din întreaga lume şi-şi pune întrebări neaşteptate: „Cum îi explici unui orb ce sînt verdele, violetul, purpuriul? A ce miroase un nou‑născut după baie? Ce simte un om cînd trenul goneşte în viteză pe lîngă el? Cum bat la unison inimile spectatorilor la o minunată piesă de teatru?”. Amîndoi, tînărul curajos şi strania eremită, încearcă s-o găsească pe Tamar, o adolescentă care şi-a luat lumea-n cap şi cîntă pe străzi cu glas dumnezeiesc, căutîndu-l, în acelaşi timp, pe Şai, un tînăr genial rătăcit în lumea drogurilor. Un roman caleidoscopic, văzut de critici ca o combinaţie între Aleargă, Lola, aleargă şi Oliver Twist, Cineva cu care să fugi de acasă îşi dezvoltă intriga pe jumătate poliţistă, pe jumătate romantică în lumea unui Ierusalim văzut cu un ochi fugar, colorat de poveşti sinistre şi romanţioase aventuri nocturne, descris ca din goana unui tren care fuge parcă fără destinaţie.

„Frumos şi impresionant... Grossman a creat un loc plin de mari pericole şi schimbări de situaţie neverosimile, de suspans irezistibil şi rodnice chinuri ale dragostei.” (Los Angeles Times)

„Pasionat şi sincer... o poveste în acelaşi timp universală şi personală, o poveste de iubire clasică plasată în Israelul zilelor noastre.” (The New York Times Book Review)

„În romanul lui Grossman, a cărui poveste colindă străzile prăfuite ale Ierusalimului, idealismul şi angoasa adolescentină dau viaţă personajelor.” (The New Yorker)

Cineva cu care să fugi de acasă dovedeşte încă o dată că Grossman este unul dintre cei mai fermecători scriitori contemporani.” (San Francisco Chronicle)

39.95 RON
Varianta tiparită
Adaugă in coș
Adaugă la favorite
Sumar
Despre autor
David Grossman (autor)

David Grossman (n. 1954) este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni contemporani, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea Palestinei ca stat. A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe cărţi de ficţiune, dar şi cîteva volume de reportaje şi interviuri. Printre romanele publicate de Grossman de-a lungul timpului se numără Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000), Pînă la capătul pămîntului (2008, distins în 2009 cu Premiul Albatros, acordat de Fundaţia Günter Grass) şi Căderea din timp (2014), ultimele două fiind traduse şi la Editura Polirom. Volumele lui Grossman au fost premiate atît în Israel, cît şi în străinătate, şi pînă în prezent au fost traduse în peste treizeci de limbi. Printre numeroasele premii cu care a fost distins autorul israelian, amintim Médicis étranger (2011), Man Booker International Prize (2017) şi Israel Prize for Literature (2018). David Grossman este doctor honoris causa al Universităţii Catolice Leuven din Belgia şi cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franţa.

Recomandari

Parerea cititorilor
mai multe comentarii..
Lasa un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a putea lasa un comentariu. Log in